Citeam acest articol în care Radu ajunge să facă adevărate calcule, bazate pe formule matematice și fizice, cu ajutorul cărora să poți depăși o mașină de poliție care rulează în fața ta. Serios, mai avea un pic și inventa o formulă care să-ți permită această manevră fără să riști să te trezești tras pe dreapta. Formulă foarte utilă, de altfel, că tuturor ni s-a întâmplat să ruleze poliția în față, cu viteza legală maximă admisă, și să ne întrebăm „și eu ce fac acum”.

Știți situația, da? Dacă aveți permis și conduceți pe meleagurile moștenite de la strămoșii daci liberi, sunt șanse minime să nu vă fi lovit măcar o dată de ea. Merge mașina poliției în față, iar în spatele ei se face coloană, pentru că nimeni nu vrea s-o depășească și să se trezească urmărit cu girofarul și tras pe dreapta pentru amendă. Am pățit și eu, am rulat în spate până când mașina organelor legii a dispărut din peisaj.

Daaaar, pentru c-am circulat în ultima vreme și dincolo de granița de vest a spațiului carpato-danubiano-pontic, am întâlnit această situație și pe șoselele țarilor unde pe robinetul de apă caldă vine apă fierbinte. Și-am constatat cu stupoare că la ăia nu există această problemă. În sensul că cetățenii șoferi de prin cele negre străinătăți n-au nicio problemă să depășească mașina poliției, oriunde ar rula ea.

Da, chiar am vrut să scriu despre asta (poate am si scris, dar am uitat). Prima oară când mi-am dat seama de asta eram pe o autostradă din Italia și în fața mea mergea o mașină de poliție, la limita vitezei legale. M-am pus cuminte în spatele ei, și-am rămas acolo, obișnuit ca în România. Să nu cumva s-o depășesc că se iau ăia după mine și-mi dau amendă.

După care brusc am constat că toți ceilalți participanți la trafic nu aveau nicio problemă să treacă în trombă pe lângă cuplul format din mașina mea și cea a poliției. Noi ne deplasam pe banda a doua, în timp ce pe a treia era festival auto, trecea toată lumea pe lângă noi ca expresul prin haltă pe la Ciulnița.

Ei, ăla a fost momentul în care mi-am dat seama că poliția are alte lucruri de făcut în țara aia, nu stă să dea amenzi pentru depășirea vitezei, pentru că nu e treaba lor să se ocupe cu asta. Nici n-ar avea de ce, câtă vreme există un sistem de camere radar extrem de bine pus la punct. De ce să-și piardă timpul cu urmăriri prin trafic si parlamentări inutile, când vitezistului oricum îi vine frumos amenda, în plic acasă. Ca să nu mai spun că puteau să urmărească si sa amendeze un singur șofer din toți ăia care treceau voios pe lângă, cum hotărau care să fie ghinionistul?

După care, pe oriunde am mai ajuns la volan, prin Europa civilizată, când m-am întâlnit din nou cu această situație, în care mașina poliției rulează în trafic, am devenit foarte atent să văd dacă mi se confirmă supoziția. Iar eu cred că mi se confirmă, pentru că nimeni n-avea vreo problemă s-o depășească.

Să nu mă înțelegeți greșit, nu știu cum ar fi reacționat poliția dacă ar fi trecut pe lângă ei vreun aspirant la titlul de pilot de raliu, cu 200 la oră, dar pot să spun, fără vreo posibilitate să mă înșel, că toți ăia care o depășeau, aveau binișor peste viteza legală (că poliția rula cu 120-130) și totuși nu se lua nimeni după ei.

Dar poate mă înșel, așa că, cetățeni care locuiți prin colțuri civilizate de lume, aveți cuvântul.

sursa foto