Toți suntem de acord cu sintagma aia care spune că schimbarea începe de la fiecare dintre noi, cu lucrurile mici. Dar cu toate că suntem cu toții de acord, aproape nimeni nu vrea să schimbe nimic, nici mic, nici mare.

Așa că, în loc de mărețele rezoluții, din care se realizează foarte puține spre deloc, vă las eu aici câteva lucruri din astea mici care, odată aplicate, ne vor ajuta pe toți să trăim într-un loc mai bun.

Zâmbește mai des! Zâmbește-ți și ție, zâmbește-le și celor din jur. Propune-ți să zâmbești de fiecare dată când ai contact vizual cu cineva. Toți străinii care ajung la noi se miră de cât de triști par oamenii. Și nu numai ei, de fiecare dată când mă urc într-un mijloc de transport în comun, mă simt de parcă sunt la înmormântare. Dacă zâmbim mai des, poate reușim să schimbăm măcar asta. Și da, să știi că se vede lipsa zâmbetului și pe sub mască.

Ține-te de cuvânt, fii parolist! Dacă ai zis o vorbă, așa să rămână, cu orice risc și cu orice preț, chiar dacă uneori poți să ai de pierdut. Cuvântul dat trebuie să fie mai presus de un potențial câștig sau de o eventuală pierdere. Pentru că singurul lucru, care odată pierdut cu greu mai poate fi recâștigat, este încrederea celorlalți în tine.

Ia decizii! Nu mai lăsa viața să treacă pe lângă tine în speranța că lucrurile se vor rezolva și singure cumva. Pentru că, ce să vezi, aproape niciodată nu se rezolvă de la sine.

Citește! Cărți! Nu statusuri de Facebook, nu articole de pe site-uri, nu etichete de chiloți, nu ziare, nu reviste. Cărți, prietene. Nu știu dacă te fac neprost, dar sigur-sigur îți vor mai deschide mintea un pic.

Mergi să-ți vezi părinții! Cât de des poți sau măcar sună-i. Într-o zi n-or să mai ai pe cine să suni și-abia atunci o să-ți dai seama cât ai vrea să mai fie măcar un pic, măcar pentru o zi.

Fă o faptă bună în fiecare zi! Oricât ar fi ea de mică, să fie ceva bun, orice. Nu mai depăși coloana pe linia de tramvai, chiar dacă știi că nu e poliție și n-are ce să ți se întâmple. Nu mai claxona imediat cum se face semaforul verde. Nu mai arunca chiștocul pe jos. Lasă pe cineva să intre înainte ta în metrou, autobuz, tramvai șamd. Deschide ușa de la lift pentru cineva din spatele tău. Pe scurt, fă ceva bun. O să vezi cât de bine îți face la cap și la tonus, indiferent cât de mic crezi tu că e gestul tău.

Du-te să vezi locuri și țări noi. Călătoritul îți deschide și el mintea. Nu, nu mă lua cu lipsa banilor, că dacă ai bani de un concediu oriunde în România, de banii ăia poți merge, de exemplu, în Bulgaria, Grecia sau Serbia. Iar bulgarii, oricât i-ai crede tu de înapoiați, s-ar putea să te surprindă. Despre greci și sârbi nici nu mai vorbesc.

Fă sex mai des! La o adică poți să faci și de unul singur, tot e mai bine decât nimic. Pe lângă c-o să fii mult mai liniștit, o să te ajute și la ce ți-am zis mai sus: o să zâmbești mai des.

Gata, astea sunt. Vă dau în scris că dacă toți le-am aplica măcar pe astea, am trăi într-o Românie cu mult mai bună, de nerecunoscut.