Astă vară, pe când președintele, guvernul și genialul domn Florin Cîțu ne dădeau asigurări c-au luat cele mai bune măsuri să oprim pandemia și ne promiteau că n-o să mai ajungem niciodată la numărul de cazuri din valul trei, a început să înflorească un fenomen ciudat: vaccinarea la chiuvetă.

Bănuiesc că știți cu toții despre ce vorbesc, da? A înflorit mai ales printre cetățenii care voiau să iasă din țară și nu prea aveau cum fără certificat digital, că odată ce-ai trecut de granițele României nu prea merge cu vrăjeala. Asta dacă le-ai trecut, că unele companii aeriene îți cereau certificatul exact cu scopul să știe dacă te lasă să treci sau nu.

Socoteala lor era simplă. Pe de o parte îi ardea buza să călătorească, pe de alta „la ce dracului să mă mai vaccinez cu un ser experimental când pandemia oricum a trecut? Mai bine mă vaccinez pe fals, îmi scot certificatul, și aia a fost”. Bine, ar mai fi avut și soluția să se testeze de fiecare dată, dar doar nu erau nebuni, când cu 100 de euro rezolvau problema definitiv. Iar cifrele păreau să nu-i contrazică, știți, era în perioada aia când incidența scăzuse aproape de zero. Chiar și-așa, la ce naiba să te mai vaccinezi?

Doar că, ce să vezi, între timp vara a trecut, a venit valul patru, iar la noi mor oamenii cu sutele pe zi (apropo, ieri am fost pe locul trei în lume la mortalitate, după Rusia și Mexic, forța dacii liberi, hai că puteți, cu fața la joc că se poate, mingea e rotundă).

Moment în care mulți dintre vaccinații la chiuvetă au cam început să se teamă. Mai ales când constată că tulpina Delta nu prea mai ține cont de vârstă și de comorbidități, cum făceau celelalte dinaintea ei. Rezultatul a fost că o parte dintre ei au luat decizia să se vaccineze pe bune. Pe genul „hai c-o fi ceva și de capul vaccinurilor ăstora, că prea mor mulți nevaccinați”. Doar că, surpriză, când au încercat să se programeze sau se ducă direct la vaccinare, li s-a dat cu seen și cu „nu se poate, că la noi în sistem figurați ca vaccinat”. Prin urmare, singura lor șansă este să aștepte să treacă cele șase luni de la data vaccinului fals, după care se pot duce să facă măcar doza booster. Muhahaha, nasoluță situație, dacă e să mă întrebi pe mine.

Acum, dincolo de mângâierea pe suflet pe care o simt când citesc așa ceva, autoritățile statului român ar trebui să facă ceva și pentru cetățenii ăștia. Mai ales că prezintă un potențial pericol mai mare decât în cazul nevaccinaților clasici. Ce aș face eu, dacă aș fi autoritate, pentru ei? Aș comunica, pe toate căile, o dată limită până la care orice cetățean cu vaccin fake se poate vaccina pe bune, fără niciun fel de consecință punitivă din partea statului.

După această dată limită, la revedere, aștepți să treacă alea șase luni, timp în care te rogi să nu ajungi la ATI. Iar dacă te depistez că ești vaccinat fake (nu prea am cum, dar dacă), în cazul în care scapi cu viață de la ATI, ajungi mătăluță direct la pușcăriuță. Că na, uneori libertatea de alegere atrage și consecințe din astea mai neplăcute.

Mno, cam atât. Promit să nu mai scriu o perioadă despre vaccinuri și pandemie, că mi s-a luat și mie. În plus, de fiecare dată când scriu despre subiect, cantitatea de imbecili care se revarsă aici, și pe Facebook, este mult mai mare decât poate îndura un om normal. Iar eu să știți că sunt așa ca un fel de om, deși nu s-ar spune.