Eu nu înțeleg o chestie. Când am fost la film, băiatul ala care ne controla de bilete ne-a cerut să-i prezentăm și certificatul digital covid. Evident, i l-am prezentat, dar nu m-am putut abține să nu-l întreb de unde știe că eu sunt ăla despre care atestă certificatul că s-a vaccinat?

La care omul a ridicat din umeri și mi-a răspuns senin că n-are de unde să știe. Ceea ce este perfect adevărat, chiar nu are de unde să știe dacă nu-i prezinți și un act de identitate de unde sa reiasă că tu ești adevăratul posesor al certificatului. Doar că băiatul ăla nu avea voie să-mi ceară și actul de identitate respectiv. Iar eu pur și simplu nu înțeleg eficiența acestei măsuri, dacă nimeni nu face această verificare încrucișată.

Da, știu, o să săriți sa-mi explicați că doar poliția are dreptul să te legitimeze, dar în cazul ăsta aș vrea să știu cum de la intrarea în cluburi poate să-ți ceară oricine sa probezi cu buletinul că ai peste 18 ani. Sau cum de există prevederea LEGALĂ că în magazine nu se vând țigări și alcool minorilor. Asta însemnând că dacă vânzătorul sau casiera au vreun dubiu legat de vârsta celui care vrea să cumpere alcool sau țigări, îl pot legitima ca să știe dacă-i dau sau nu. Mă înșel eu sau așa stau lucrurile?

Iar dacă nu mă înșel, aș vrea să-mi arăt încă o dată imensul respect pentru autoritățile statului român care nu sunt în stare să producă o măsură eficientă până la capăt. Pentru că, așa cum se prezintă acum verificarea certificatului digital, numai cine nu vrea nu intră oriunde are chef. Serios, e imposibil să n-ai un prieten vaccinat care să-ți facă o copie după certificatul lui. Oricum nu riscă nimic în condițiile astea.

În plus, dacă omul de la intrarea într-un spațiu public capătă și dreptul de a te legitima, odată cu el capătă și responsabilitatea celor pe care-i lasă să intre. Ce înseamnă asta? Păi înseamnă că, în cazul unui control inopinat al autorităților, dacă se constată că în interior sunt oameni fără certificat sau cu certificate false, dintr-o dată îl poți întreba de sănătate și pe ăla care i-a lăsat să intre. Moment în care să vezi cum va scădea ca prin farmec numărul celor care acum n-au nicio problemă să folosească certificatele altora.

Ca să nu mai spun că, și dacă n-am dreptate, în sensul că nimeni în afară de poliție n-are dreptul să te legitimeze (din motive de protecția datelor and shit), treaba asta se poate regla imediat. Iar cui nu-i convine să fie legitimat de băiatul de la bilete, de ospătari, de portari, să stea acasă. Că nu e obligatoriu nici să mergi la film, nici la restaurant, nici la mall, nici la teatru, nici în vreun alt spațiu închis unde mai sunt alți oameni. E dreptul la alegere, nu? Alegi să fii de acord cu legitimarea sau nu. Exact așa cum alegi să nu te vaccinezi, pe motiv că nu-ți impune nimeni ce să faci cu corpul tău. Ei, tot așa nu-ți impune nimeni nici să mergi la film, la mall sau la cârciumă.