Hai să vă povestesc ceva. Scurt, foarte scurt, că n-am de ce s-o lungesc.

În Olanda există o singură măsură de protecție legată de pandemie: în mijloacele de transport în comun trebuie purtată masca. În rest, toată lumea se comportă ca în vremuri normale. Nu se poartă mască nicăieri și nu-ți cere nimeni niciun certificat verde pe la cârciumi sau terase.

Doar la evenimentele cu mulți participanți se cere certificat covid, cum ar fi la meci, c-am văzut când am vrut să-mi iau bilete la Ajax – Groningen. Înțeleg că din octombrie se va cere peste tot, la interior, dar acum, cât eu sunt încă aici, nu-ți cere nimeni nimic.

Cum arată cifrele Olandei? Media zilnică arată așa: 1600 de infectări noi, 500 de bolnavi covid internați în spitale, dintre care în jur de 170 sunt la ATI, și trei decese.

Toate astea în condițiile în care Olanda are un număr de locuitori comparabil cu al României: în jur de 17 milioane. Acum comparați cifrele de mai sus cu cele ale României. Avem aproape 8000 de noi infectări pe zi, capacitatea ATI-urilor a ajuns din nou la maximum și media de decese zilnice este de 130.

Și acum o să vă mai spun atât: în Olanda procentul de vaccinați schemă completă este de peste 80% din populația cu vârstă de peste 12 ani. Atenție, nu din populația adultă, că acolo procentul e de 86%.

În timpul ăsta, în România, procentul de-abia a ajuns la 30%, pentru că peste 70% dintre cetățeni se cred daci liberi care nu se vaccinează pentru o răceală.

Plm, cred că nu trebuie să fii Sherlock Holmes să-ți dai seama că se cam leagă lucrurile, nu?