Săptămâna trecută m-a sunat un prieten. Boss, zice, am trei zile de concediu și nu știu ce să fac cu ele că nevastă-mea n-a putut să-și ia liber. Acu’, spuneți și voi, cam ce fel de om aș fi fost eu dacă nu-mi ajutam un prieten într-o situație atât de dificilă și complicată ca asta? M-aș mai fi putut eu uita în oglindă dimineața, așa mă știți voi pe mine?
Prin urmare, am simțit imediat situația de criză care se prefigura și-am venit imediat cu soluția salvatoare, că eu reacționez bine sub presiune: Hai, boss, să mergem la Belgrad. Ceea ce am și executat.
Iar acum o să vă las aici câteva sfaturi în caz că vă bate gândul să mergeți și voi, altele decât cele despre obișnuitele obiective turistice, că p-alea cred că vă descurcați să le găsiți și singuri. O să vă las genul de informații pe care n-o să le găsiți pe niciun site d-ăla drăguț de travel. Nu de alta, dar mi-ar fi plăcut și mie să știu toate astea înainte să ajung acolo.
Drumul dus și întors
Am descoperit cu surprindere că Belgradul este una dintre cel mai ușor accesibile destinații de weekend prelungit. Vorbim despre destinațiile în care se poate ajunge cu mașina, din București, desigur. Am făcut opt ore și la dus și la întors. Ceea ce, având în vedere că până la orice oraș mai acătării din România faci măcar 5-6 ore, zic eu că este un timp bun spre foarte bun.
Pentru dus, recomand ieșirea din țară pe la Calafat. Da, chiar dacă ieși din țară prin Bulgaria, asta e varianta cu rulat cel mai puțin prin România. Și crede-mă, te interesează să conduci cât mai puțin prin țară, pentru că odată ieșit, pe traseul ăsta, aglomerația de pe șosele încetează ca prin farmec. Ai de mers extrem de puțin prin Bulgaria, după care, odată intrat în Serbia te urci pe autostradă și te mai dai jos de pe ea la Belgrad.
Aș fi folosit tot varianta asta și la întoarcere, dacă la dus n-aș fi observat că, din motive pe care nu le înțeleg, coada de la vamă pe sensul spre România era lejer de vreo trei kilometri. Și nu, nu era coadă de tiruri, cum am crezut inițial, era coadă pentru toată lumea. Lucru pe care l-a sesizat și waze-ul, așa că la întoarcere ne-a adus prin Drobeta Turnu-Severin. Dar tot opt ore am făcut și pe traseul de întors.
Nu ne-a întrebat nimeni nicăieri, nici la noi la vamă, nici la bulgari, nici la sârbi, despre vaccin sau vreun test PCR. Nici la dus, nici la întors.
Telefonie și internet
Altă chestie importantă de care îți dai seama abia când te pregătești de plecare: ce te faci cu roaming-ul? După cum știm cu toții, Serbia nu e în UE, prin urmare tarifele pentru telefonie și internetul mobil ajung la niște prețuri alarmante. Poate pe voi nu vă interesează subiectul, dar eu am în permanență nevoie de net grupa mare.
Prin urmare, cum o rezolvi? În capul meu era că-mi cumpăr o cartelă preplătită când ajung la Belgrad, mi-o bag în telefon și aia a fost. Dar ce mă fac până ajung la Belgrad (știți, nici waze-ul ăla nu funcționează fără net)?
Noroc că mă duce capul. Am sunat la Vodafone și-am întrebat dacă există ceva oferte sau extra-opțiuni la abonament, pentru țările non-UE din Europa. Și-am descoperit cu stupoare că există. Pentru 6 euro mi-au activat o extra-opțiune cu 2,5 GB de internet. Bine, bine, dar dacă-i consumi, o să ziceți? Păi mai plătești 4,80 euro și-o activezi din nou, tot cu 2,5 GB de net incluși. Cum cei 5 GB mi-erau arhisuficienți și pentru drum și pentru cele trei zile de stat acolo, n-am stat nicio clipă pe gânduri. Singurul dezavantaj al ofertei ăsteia e că are doar 20 de minute de convorbiri pe voce. Dar cine mai are nevoie de convorbiri pe voce, când poți să suni și pe Whatsapp? Și uite-așa am scăpat elegant de un stres mare de tot. Partea și mai bună este că aceeași extra-opțiune se poate activa și pentru Turcia sau Albania.
Internetul wireless din camera de hotel se mișca bine de tot, mult peste orice am văzut în alte părți. Cam ca la noi așa.
Diverse, bine de știut
👉 Auzisem despre Serbia că este o destinație ieftină, că prețurile sunt mult mai mici decât la noi. O fi, dar în restul țării, la Belgrad prețurile sunt simțitor egale cu cele din București. Da, pe alocuri sunt mai mici, dar în niciun caz de trei ori cum citisem eu pe diverse site-uri.
👉 Dacă nu crezi în covid și în mască, Belgradul e locul în care trebuie să ajungi. Nimeni de pe acolo nu pare să dea vreo ceapă degerată pe pandemia asta. De altfel, a fost printre primele lucruri pe care le-am întrebat la recepția hotelului: care sunt restricțiile pandemice și unde trebuie purtată masca. Recepționerul a ridicat din umeri: teoretic, masca trebuie purtată peste tot în interior, practic n-o poartă aproape nimeni. Ceea ce, după cum aveam să constat ulterior, era perfect adevărat. Well, noi am purtat mască și ne-am dezinfectat în permanență.
👉 Orașul în sine are un vibe care mie mi-a plăcut tare de tot, deși pare cumva rămas captiv în timp. M-am întrebat de ce și cred c-am și aflat. Pe lângă foarte multele clădiri cu arhitectura aia inconfundabilă din perioada comunistă, pe lângă că aproape tot ce e reclamă sau nume de firmă e scris în alfabetul chirilic, mai e o chestie: fonturile pe care le folosesc pentru reclame și firme sunt rămase de prin anii ’90. Toate astea la un loc, atunci când te plimbi prin oraș, îți dau impresia că te-ai întors în timp. Dar senzația e departe de a fi nasoală, e chiar deosebit de mișto.
👉 Dacă ești fumător, aici e raiul tău. Oamenii efectiv fumează peste tot. Numai în magazine n-am văzut țigări aprinse și scrumiere, în rest, la liber pentru toată lumea. Dacă am ajuns să mă cert în ultima zi cu chelnerul de la restaurantul hotelului pe motiv că de ce ies să fumez afară? Serios, după două zile în care m-a tot văzut că ies cu cafeaua, omul m-a certat că de ce plec afară cu ea, cică politica hotelului interzice asta. Păi, boss, plec cu ea pentru că vreau să fumez. Fumați în interior, o ținea ăla langa, foarte agresiv. Ei, uite că nu vreau să fumez în interior. Bine, mă rog, a fost scandal în toată regula, scandal în urma căruia prietenul meu n-a mai avut curaj să iasă cu cafeaua afară. Io am avut. Cum plm să mă oblige să fumez în interior?
De altfel, țigările sunt simțitor mai ieftine decât la noi. Cele pe care le fumez eu erau mai jos cu peste 5 lei pe pachet. Dacă vi s-a aprins vreun beculeț, vedeți că n-aveți cum să veniți în țară cu portbagajul plin de cartușe, ai voie să treci granița cu maximum două pachete. Tot ce e în plus se confiscă și mai sunt și amenzi destul de mari. Desigur, există șansa să nu vi le găsească la vamă, dar eu nu m-aș baza pe noroc în situații din astea.
👉 Muzeele sunt închise lunea. Unele dintre ele, cum ar fi Casa Florilor (mausoleul lui Iosip Broz Tito), sunt închise și marțea. Motiv pentru care m-am enervat îngrozitor, c-aș fi ajuns să-l vizitez dacă m-ar fi dus capul să merg duminică. Ce, nu știați că sunt fiert pă cultură și pă muzee?
Transportul în comun
👉 Taximetriștii sunt exact ca la noi, dacă te-au prins fraier, te înțeapă. Pe mine m-au prins fraier și m-au înțepat, mi-au luat aproape triplu pe o cursă. Eh, nu-i nimic, omul cât trăiește învață. Soluția: te-ai urcat în taxi, i-ai cerut să dea drumul la aparat. Dacă șoferul se preface că nu înțelege ce-i ceri, te dai frumușel jos și te urci în următorul taxi. Să vezi ce repede o să înțeleagă.
👉 Nu au Uber, înțeleg că ar avea Bolt, dar cum eu mi-am dezinstalat de multă vreme aplicația, nu vă pot confirma. Autobuz sau tramvai n-am folosit.
👉 În schimb, în Belgrad există bus din ăla deschis care face turul orașului. Dacă nu l-aș fi văzut cu ochii mei, în sâmbăta în care am ajuns, aș fi crezut că e doar o legendă. De ce? Pentru că oricât am încercat să merg și eu cu el, n-am avut șanse de izbândă. Și-am încercat în fiecare zi, că mi-am dorit tare de tot să fac turul orașului cu el. Nicio șansă.
Deși am găsit imediat site-ul cu programul de funcționare și traseul, deși, după destul de mult chin, am reușit să aflu locul exact de unde pleacă (nu e semnalizat în niciun fel, există doar o plăcuță de 15 pe 15 centimetri pe un stâlp), autobuzul ăla blestemat nu a binevoit să apară niciodată în cele trei zile în care l-am așteptat de două ori pe zi, la 11.00 am și 13.00 pm, după cum scrie pe site-ul oficial. Și nu, nu e că n-am înțeles eu ce am de făcut, c-am întrebat localnicii. Au ridicat din umeri, uneori vine, alteori nu. Se pare c-am nimerit eu în zilele de „alteori nu”. Nasoluț.
Mâncare
Unde mănânci în Belgrad? Păi, ca în orice alt oraș cu potențial turistic de pe lumea asta, mănânci în cârciumile unde nu se înghesuie turiștii. Dar cum în zona centrală sunt turiști peste tot, pe mine m-a dus capul și-am întrebat la hotel încă din prima clipă unde găsesc un restaurant unde se duc localnicii. S-a prins omu’ ăla că nu glumesc când e vorba de mâncare și mi-a recomandat o super cârciumă. V-aș fi lăsat-o și vouă aici dacă avea site sau măcar pagină de Facebook. Dar cum nu are, vă las doar numele: Vuk sau Byk, în alfabetul chirilic. N-aveți idee cât de bine am mâncat acolo, iar marele avantaj este c-o găsești la câteva minute de centru, pe o străduța laterală. Cândva o să mă întorc la Belgrad pentru fasolea la cuptor de la Vuk.
Parcări
E problemă mare cu parcatul pe stradă. Au împărțit orașul pe zone tarifate diferit, evident, dinspre centru spre periferie. N-aș fi avut nicio problemă cu asta, dacă n-aș fi constatat că pentru turiști este efectiv imposibil să plătească parcarea.
Eu sunt un tip destul de corect în general, prin urmare am căutat pe net cum se procedează cu parcatul pe stradă. Am și găsit imediat aplicația pentru parcare, trebuia doar să mi-o instalez pe telefon și cu asta basta. Doar că nu. La app-ul ăla trebuie asignat numărul de telefon, că pe baza lui funcționează, dar, ce să vezi, nu merg asignate decât numere de telefon de Serbia. Lucru specificat clar chiar pe site-ul aplicației. Ghinion.
Desigur, o să spuneți, trebuie să existe o modalitate de plată și pentru cei care nu au telefon sau nu se descurcă cu tehnologia. Există, normal. Teoretic, îți cumperi niște cartonașe dedicate special acestui scop de la orice chioșc de ziare. Practic, niciunul dintre chioșcurile de ziare la care am întrebat nu mai aveau. Avuseseră, dar s-au terminat. Când or sa mai aibă? Nu se știe, cândva. Prin urmare, am scos mașina o singură dată cât am stat acolo, în rest am ținut-o în parcarea etajată de lângă hotel. Că acolo nu-mi trebuiau nici aplicație, nici cartonașe.
Dacă totuși vreți să vă folosiți de mașină pe acolo și întâmpinați aceleași probleme, o să vă las aici sfatul pe care mi l-a dat chiar recepționerul hotelului în care eram cazați. După ce ne-am chinuit amândoi degeaba vreo jumătate de oră să găsim o soluție să pot parca legal, a ridicat din umeri și mi-a zis să parchez unde vreau eu, că în Belgrad nu se saltă mașinile pentru parcare neplătită. I-am zis c-am văzut peste tot semne de ridicat mașina. M-a asigurat că nu, în Belgrad îți ridică mașina doar dacă o lași într-un loc în care încurcă circulația sau aiurea în vreun loc nemarcat ca fiind parcare. În rest, riști cel mult să găsești o amendă în parbriz, amendă care nu-ți va ajunge niciodată acasă, că Serbia nu e în UE. La situații de avarie, venim și noi cu soluții de avarie, ce naiba să facem.
Mno, cam astea ar fi sfaturile pe care le-aș da eu celor care vor să viziteze Belgradul și pe care n-o să le găsiți pe niciun site de călătorii.
Altfel, să știți că m-am mișcat pe-acolo mult mai puțin decât mi-aș fi dorit, pentru că în toate trei zilele a fost cod portocaliu de caniculă. Practic în fiecare zi se ajungea la 38 de grade la umbră în orele de la prânz. Ori pe temperaturile alea nu poți sa stai nici măcar la terasă cu o bere-n față, darămite să iei orașul la picior.
Acum o să vă las câteva poze, să se bucure și ochiu’ vostru.
Auzi da’ matale nu știi de Google Maps? Să ne dai coordonatele restaurantului?
Și tot GMaps te salvează în situații de net scump cu Maps Offline.
LE: Vuk
+381 11 2629761
https://maps.app.goo.gl/azwhoyCwrgWjqBga7
https://www.google.com/search?q=vuk+belgrade&client=ms-android-samsung-ss&sxsrf=ALeKk006325JIRbhAzB_RD7n0FYrT2_6Bw%3A1629350072806&ei=uOgdYbjMMLb-7_UPlraHsAg&oq=Vuk+belgrad&gs_lcp=ChNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwEAEYADIFCAAQgAQyBggAEBYQHjIGCAAQFhAeMgUIIRCgAToHCAAQRxCwAzoICC4QgAQQkwI6BQguEIAEOggILhDLARCTAjoKCC4QgAQQhwIQFDoECAAQQ0oECEEYAFCfGFiXM2CfUmgAcAB4AIABwwGIAaoKkgEDMC45mAEAoAEByAEIwAEB&sclient=mobile-gws-wiz-serp#wptab=s:H4sIAAAAAAAAAONgVuLWT9c3LEkzMk9PKXjEaMYt8PLHPWEp3UlrTl5jVOfiCs7IL3fNK8ksqRSS5GKDsvileLmQ9fHsYuLIL0stKstMLV_EylNWmq2QlJqTXpSYkgoAVsex52IAAAA
Comentariu beton!33
Sincer? Mi-a fost lene. 😀
Câtă mai linkul. Al doilea.
Poate fi scris așa
https://www.google.com/search?q=vuk+belgrade
@Solandi cred că s-o transmis ceva lene de la bossu’ de blog.
Ultima oară când am fost la sârbi, acum vreo 3 ani, e drept, am mâncat niște ștrudele cu varză de îmi lasă gura apă și acum gândindu-mă la ele.
Comentariu beton!22
Ștrudel cu varză? Meam, mi-a plouat instant în gură.
In pozele 7 si 8, mie mi se pare ca se vad niste balcoane doar la ultimile etaje. Are cineva idee care e treaba?
Nu știu care e treaba (probabil e chestie de arhitectură a vremii), dar cartierul Novi Belgrad e tot numai cu blocuri din astea. Eu am fotografiat doar două, dar sunt zeci. De altfel, e unul dintre punctele de interes ale orașului, lumea merge în Novi Blegrad special pentru blocurile astea cu arhitectură de pe vremea comunismului.
Hai într-o vizită și la Chișinău, mîncare buna avem, bus descoperit pentru turul orasului nu este dar avem troleibus pentru turiști plus că e și aproape și internetul ieftin. Drept că drumurile sunt proaste dar nu le poți avea pe toate nu?
Comentariu beton!25
Să știi că mă bate gândul să dau o fugă. Poate mă hotărăsc în toamna asta.
Mă gândeam acu’ că iar ai fost în concediu. Când colo, ai fost în concediul altuia, săracu’ de tine :)))
N-am fost la sârbi dar cumpăr niște foi de plăcintă aduse de la ei, sunt ca niciunele de pe aici. Adică foarte bune!
Comentariu beton!44
M-am sacrificat, da. Pentru că sunt un individ altruist care nu se gândește doar la el.
Adaug și eu ceva, dacă-mi permiți:
Acum 2 ani, când făceam planuri să schimb mașina, am zis că tot diesel vreau… toată lumea a sărit cu păreri de genul „ia benzină, se vor interzice diesel-urile în Europa/UE și nu o să mai poți circula/ai cui o vinde”…
După o tură prin Serbia – vă spun clar, indiferent ce va face UE, acolo va fi mereu piață pentru diesel 😉
Confirm faza cu internetul din hoteluri – super bun. La aia cu fumatul am luat și eu maxim, e super ciudată senzația – fumam în recepția hotelului. Și ultima, DA, sentimentul de întoarcere în timp e real, dacă vrea careva să testeze, propun Niș – pentru experiențe mai „adevărate”. La Belgrad e mai light.
PS În București e un bloc de 10 etaje, pe Brâncoveanu (e un MegaImage la parter), unde poți vedea o demonstrație despre cum arată niște balcoane proiectate de un retardat.
Io n-am exagerat cu nimic când am zis că m-am certat cu chelnerul ăla care practic mă obliga să fumez în interior. Omu’ nici măcar nu întelgea de ce vreau să fumez în căldura aia, când pot sta liniștit la aer condiționat. Ce-i drept, nici eu n-aș fi înțeles acum șapte ani sau când mama naibii s-a interzis fumatul în interior.
Te transformi treptat intr-un bloagar de calatorii.
Să știi că n-ar fi rău. După cum vezi, sunt capabil să aduc genul de informație pe care nu-l găsești pe site-urile de travel.
blogăre, mă-ngrijorezi; acum cîteva zile ai scris că ai fi putut fi deja pensionar, acum te duci în “concediu” la Belgrad, banii pe comentarii nu-i (mai) dai…
te pomenești că avem toți dosar la tine?!
și, te-ai văzut cu Ghiță sau nu poți să spui?
altfel, eu alegeam ruta prin Ruse-Sofia; mai lungă cu 162km dar și 150km în plus pe autostrăzi (verificat cu viamichelin), mai ales că eu personal am reușit o medie de 104km/h între ruse și sofia (pe la unșpe noaptea plecarea)…🤣
dacă te duci la Chișinău, scrie aici oferta de roaming de la vodafone, că mie mi-e lene să caut; la Sculeni (unde merg lunar pentru motorină și coniac, da’ sigur știai asta, scrie la dosar, nu?) bate rețeaua, însă dacă vreau la Ungheni, închid roamingu’ de date…
Dacă mă duc la Chișinău, îmi iau fixul cu disc după mine. 😛
Ghiță îl așteaptă încă … la portiță 🤭
Comentariu beton!15
* Dacă -> prin telefon fix cu disc te referi la o oareşce înapoiere tehnologică pe acele meleaguri, pot să îţi spun că ar fi o părere eronată.
Ca un mic exemplu, ei au dezvoltat urgent, încă din mai 2020, un site educativ cu lecţii filmate. Pe care au încărcat materia rămasă din acel an şcolar.
În plus, dacă vă uitaţi la materiile de clasa 1 veţi observa acolo Informatică (Gândim digital). De la 6-7 ani.
Proiectul a fost implementat de către Primaria Chișinau si Ministerul Invățământului.
http://educatieonline.md/About
Eu una am fost uimită, în iunie 2020, când am văzut acea bibliotecă digitală. Şi cât de rapid s-au mobilizat profesorii de acolo şi au filmat orele. În timp ce noi făceam, la vremea respectivă, ,,ore” pe whatsapp care presupuneau citirea lecţiei următoare de către copii şi trimiterea temelor fotografiate tot acolo.
* Daca te-ai referit la altceva și nu am înțeles eu gluma 😁 -> ignoră ce am scris mai sus.
Comentariu beton!16
@Solandi, evident că la asta mă refeream, dar era o glumă. Io sunt fan Chișinău. Am stat cinci zile acolo în 2009 și m-am îndrăgostit de orașul ăla.
Eh, eu şi glumele, ştii cum e uneori.
Aştept cu interes impresii din Chişinău. 🙂
@Solandi: eu am rămas surprinsă că la ei există ghiduri de practică medicală pe nefrologie, foarte bine făcute, spre deosebire de noi. M-am apucat eu în pandemie să scriu unele pentru secția noastră și așa am dat de cele din MD. Jos pălăria!
Neața! Am umblat mult prin Serbia și te contrazic cu amenda de circulație. Sârbii, dacă dau amendă unei mașini cu număr străin, o dau în consemn la frontieră și o bagă în sistem pe loc. Când ajungi la graniță îți spune vameșul că nu poți să ieși, fiindcă ai o amendă neplătită. Nu știu dacă e legal să te blocheze în vamă pentru o contravenție, dar asta e procedura. Iar amenda aia nu o poți plăti în vamă, nici prin satele de lângă graniță, ci doar într-un oraș (poștă, bancă). După aia vii cu dovada la vamă.
Am mari îndoieli că se întâmplă asta. Ei nu reușesc să facă un sistem prin care să poți plăti parcarea, dar sunt atât de bine puși la punct cu tehnologia. Dacă punctul ăla vamal prin care am intrat în Serbia, undeva într-un câmp uitat de lume, primește în timp real avetizarea de amendă neplătită, io îmi mănânc roata de rezervă. Pe sec, fără muștar. 😀
Hahaha … bon apetit mon ami 🤪 Remember rama foto ?
Nu știu dacă se întâmpla chiar de fiecare dată, dar am pățit și eu și un coleg de-al meu. Două situații diferite în care aveau notificare în vamă și ne-au întors din drum. În cazul meu, amenda fusese primită cu o seară înainte.
Dar stai liniștit, că sunt blând cu tine; te las cu muștar, cu ketchup și, dacă vrei, și sos de soia.
Comentariu beton!20
Sosul de soia să fie d-ăla cu capac verde, te rog, mai puțin sărat.
Adrian: amenda era de la rutiera sau de la parcare?
Da, se întâmplă asta, cu amenzile în Serbia nu e de jucat, deaia și stau la șpagă polițiștii.
Hmm…în ultima poza erau ardei copți cu usturoi, dar zeama aia ce era, ulei sau oțet?
Io zic să îl mai rugăm să meargă încă o dată … că poate se întoarce cu rețeta 😉
Ambele. 😀
Kăpiez și mă ia de cap când văz ardeii ăia … kapia😉 🌶🫑😍🤤🤤🤤
Șerif, în una dintre zile aveau în meniu ardei IUȚI copți. Nu vrei să știi, nu vrei să știi… De altfel, când am comandat kapia ăștia am crezut că sunt ăia iuți. Da’ nu erau.
ardei iuți copți îi poți cere la orice restaurant decent din țară, doar că ți-i decojești singur în majoritatea cazurilor; aseară am păpat, la buzău; cu varză călită și ciolan
@costicăm, păi eu nu vreau să mi-i decojesc singur. 😀 De fapt, îi vreau chiar p-ăia de la Vuk, care erau și cu usturoi.
Da, și eu sunt leșinată după ardei copți 🤤🤤🤤 Nu contează soiul
Vasilescule, vezi că anul ăsta are și inginerul niște zile de concediu în plus față de mine, poate îi dai și lui o mână de ajutor. 😛
@didina Ai grijă ce îți dorești că ți se poate întâmpla 🤪 … dacă scăpă băieții la un shopping mic de gadget-uri, a? Păi nu fac ei prăpăd în bugetele a două familii, a?
Ești acuzată de instigare internațională !!! Pedeapsa cu executare: dOo tarte … cu pere + fără bere pe perioada concediului😉🤪
@didino, normal. Îl aștept ca și când. 😀
@Vasilescule, cred că va trebui să te sacrifici până la capăt și să te deplasezi tu pe bucata noastră de Europă. Greu, știu, dar am încredere în tine, că te descurci. 😀
@didino, da, m-am gândit eu ca n-o să fie așa de simplu. Aia e, m-oi deplasa, ce naiba să fac.
@HM, bună idee cu tartele alea, mai ales că este sezonul de pere. Să ajung acasă și vedem ce iese. 🙂
Mda … unii vedem, alții gustăm 🤤 csf, n-ai csf 🤪
aute, bre, și la ‘mneaei…io știam că românii au “cotropit” tătă lumea, da’ de la asta pînă la “bucata noastră de europă”…
Nu mai era decât un pas, bre, dom’ @costică. Mic, e drept, dar exista. Cineva trebuia să se sacrifice și să pună piciorul în prag. 🤪
Io-s curios cât mai stai prin țară si ce motiv mai inventezi să pleci. Zic să facem un concurs cu premii.
Comentariu beton!15
Hmmm… io mă sacrific aici și voi mă luați la mișto.
Pariu că blogăru’ pleacă să studieze ceva oferte de toamnă timpurie în septembrie?
Care ține pariul pe o bere … Tuborg Christmas Brew 🤪
@MV: Mai faci vreo două sacrificii d-astea și te face BOR, Sf.Vasilescu – Protectorul all-inclusive și al excursiilor mokka 🤣🤣🤣
Ai spus foarte bine mizeria cu parcarea in Belgrad.
1. Am fost fraieri ca nu am acceptat ajutorul unei frumoase belgradene sa ne plateasca ea parcarea, cam 1,5 euro. Am zis ca ne descurcam. S au dat 2 sms -uri, Vdf au supt banii dar nu au intrat in contul firmei PRIVATE, ce administreaza parcarile acolo.
2 Noi stiind ca am platit, mergem sa ne plimbam si sa mancam ceva in oras. Ca fapt divers, au pastrat o parte din cladirile bombardate de aliatii nostri in noaptea de Craciun, in starea respectiva…. pentru aducere aminte sa se stie pe cine se pot baza.
3. La intoarcere gasim amenda in parbriz, sunam la nr de telefon sa le spunem de problema, pe pasarica o doare la plua de noi si ne inchide.
4. Plecam spre RO, nu platim amenda, masina de firma. Se pare ca firma privata nu se agita pentru cei 20 € amenda.
Belgradul este apropae la fel ca Bucurestiul de aglomerat. Dar autostrada care incepe din Bulgaria si ajunge la Belgrad este IMPECABILA. btw.. o parte din drumul din
Bulgaria pentru a ajunge la Sarbi este din poatra cubica ( in 2019), dar pe linga el era santier de autostrada.
Au un fetis cu Nicolae Tesla.
Păi vezi că, dacă arunci un ochi pe pozele de la final, o să vezi cele două clădiri bombardate.
Mie, dintre toate pozele tale, mi-a bucurat ochiul, fasolea aia și ardeii aia copți….
Da….salivez de mooorrr .
Nu puteam sa nu fiu curioasă ? !?
Fasolea aia e cea mai bună pe care am mâncat-o în viața mea. Și spun asta în condițiile în care era făcută fără carne, iar pentru mine nu există fasole fără carne, în afară de aia bătută. Well, de-acum există, la Vuk, în Belgrad.
Iar ardeii din poză sunt nimic pe lângă ăia pe care i-am mâncat zu o zi înainte. Tot copți, tot cu usturoi, dar erau din cei iuți. NU vrei să știi cât erau de buni.
@Vasilescu, azi îs heităr profi; fasole d’aia (mai bună chiar), am mîncat la bulgari; și cea mai bună, la un popas, pe drumul vechi Sofia- Simitli; se face PE GRĂTAR, în blid de lut, iar partea aia de deasupra, afumată…mneam…
“smileanski bob” tre’ să ceri
Arată interesant și chiar era pe lista mea pentru un city break, noroc că de mine e mult mai aproape 🙂
Oare numai mie mi se par multe 8 ore de condus pentru un city break? Eu dacă merg așa departe, plănuiesc măcăr 5 zile/nopți. Pentru city break de 3 zile – ori până în 4-500 km, ori avion.
Au fost patru zile. Am plecat sâmbătă și-am venit marți. 😉
Înțeleg. Eu nu număr zilele cu drumul pentru că le simt pierdute, mai ales cea de întoarcere. Număr zilele pline de petrecut acolo și eventual poate rămân câteva ore din ziua sosirii. Poate dacă ar fi ceva fain pe traseu de vizitat, o oprire, văzut ceva nou, deosebit și întors pe un traseu diferit, nu doar condus glonț, aș privi altfel atâta drum pentru „doar” două zile pline la fața locului.
Dar oricum Belgradul rămâne pe listă și ponturile sunt utile.
La Belgrad eu am fost prima dată „la lăutari”. Nu mai ştiu cum se numea locul, nici formaţia, dar mi-au rămas în cap drept „panterele negre”. Una dintre „pantere” nu s-a lăsat până ce nu ne-a mulţumit pe fiecare în parte. A luat-o pe încercatelea, cu diverse melodii celebre, atât sârbeşti, bulgăreşti, precum şi românești, că eram grup mixt. Cel mai cel „trandafir de la Moldova” ever! :-))
Comentariu beton!22
Ție ți-au cântat băieții lui Arkan? Ești sigură că alea erau instrumente muzicale?
Nu ştiu cine mi-a cântat. Şi nici nu vreau să ştiu. 😬
Comentariu beton!17
Cred că nu băieții lui Arkan erau ci ăia cu care Kusturica mai cântă. Cei prezenți generos în filmele maestrului.
Aleblaga, ai un link? Sau ştii cum îi cheamă?
Comentariu beton!17
@Anduța tasteaza Crni Panteri la nea Google.
Dacă nu îți iese cu panterele alea încearcă Borko Radivojevic 😉🙃
În afară de ardeii ăia, care arată într-un mare fel, mie mi-a plăcut și ce ți-a zis prietenul tău: am 3 zile de concediu și nu știu ce să fac cu ele.
As fi vrut sa stiu cum sa procedez la partea cu telefonia, ca am fost arsa grav la costuri cand am fost in Belgrad 😂
Păi n-a fost clar ce-am explicat? Că exact asta am făcut.
@MV =Ash fiii= b0$s 🤪 E klar k le ai bine de tot cu scrierea viteză, cu citirea viteză mai dai rateuri 😜 Se vede KLAR cu okiu liber că ai nevoie de un concediu de odihnă 😉
Vasilescule, as fi vrut sa scrii articolul asta in 2019. Acum e clar? 🤣
Ah, da, acum e cristal. 🤭
Ai dreptul sa iti mai iei inca un concediu, am inteles ca e un sistem aici de platit comentarii, tot mentioneaza lumea, se plang, probabil ca n-aveti ceva sindicate pentru comentatori sa va cereti drepturile. Io nu prea il inteleg ca sunt noua p-aici. Tot ce inteleg e ca bloggerul isi face vacante din banii aia 😛
Ahh, uite unde era lidera de sindicat 🤪 Andra Miroana Cozma cumva? Încântat – Andrei HabaRnaM 🤭 Bine ai venit în echipa noastră … acum explică-ne rogu-te cum e cu hegemonia 😉
@Andra, cu cât scriem mai multe comentarii pe aici la articole la final de lună @Mișu decartează la fiecare suma aferentă negociată pe comentariu. De câteva luni însă refuză să mai plătească și unde mai pui că își mai face și concediile pe „banii” noștri! Huo!
PS. Hai Petrolul!
Nici n-am ajuns bine in echipa si am devenit deja lider controversat😂 ca sa explic asa, din ce observ, avand expertiza in domeniu, se instaureaza incet-incet un regim totalitar in care doar bo$$ul mare munceste,pardon, beneficiaza de concedii si vacante de lux si care scrie pe acest blog laudandu-si realizarile sale si delegatiile pe care le face, cica, in scop de a-si ajuta comunitatea. Clasa muncitoare este din ce in ce mai agitata si revoltata, da’ nimeni nu le apara drepturile cetatenesti. E o chestiune de interes national ce trebuie neaparat solutionata.
@BaGheRa – asa deci, va cam duce cu zaharelul de ceva timp, ha? Si voi tot scrieti si scrieti 😛
@Andra, scriem ce să facem. Mulți dintre noi suntem aproape de pensie. Unde să ne mai ducem?
Am fost in 2019 într-un city break la Beograd și mi-a plăcut mult,asta după ce fusesem doar pentru o zi la un concert, prin 2014 și-mi propusesem să revin.Iacă,am reușit după alți 5 ani…
Bine, acum pot fi subiectivă, că mie îmi plac sârbii,ca popor, probabil mi-se trage de la faptul că sunt dintr-un oraș de graniță și toată copilăria am asistat la schimburile comerciale dintre vecini. Dar, oricât de subiectivă aș fi,nu poate să remarc ospitalitatea lor, faptul că au încercat să ne ajute cu parcarea (și noi am avut probleme cu plata), dar ne-a aratat băiatul de la cazare -am luat airbnb- zic băiat, că era un tânăr de vreo 25 de ani, care ne-a dat un pont unde să ținem mașina fără să avem probleme.
Drept urmare, 4 zile n-am mai mișcat mașina din loc și ne-am deplasat cu autobuzul.Doar, că n-am reușit să luam bilete nici de la șoferi, nici de la chioșcurile de bilete, că ne trimiteau de la unii la alții… până la urmă, am urcat în autobuz, că eram departe și așa stresați am întrebat alți călători cum putem cumpăra bilete, unul ne-a zis să stăm liniștiți , că nu sunt controale și dacă prin absurd apare un controlor spunem că suntem cu el și se descurcă el,cumva. Ne-a arătat unde să coborâm, ne mai povestea pe drum despre oraș și clădirile văzute,ne-a mai dat ponturi…
Nu ne-am luat cartele de telefon pentru net ( că nu ne-am gândit), dar nimeni nu ne-a refuzat dacă am cerut voie să intam pentru câteva minute intr-un bar sau restaurant să ne conectăm la net.
Mare mulțam pt poze. Am trecut pe lângă el și mai trec o dată la întoarcere, dar nu am vreme tura asta de oprit.
Urmează, chiar îmi doresc să vad și eu orașul. Și nu pe 38 de grade, ca nici unde-s eu nu mi-a tihnit de căldură.
Altfel, s-aveți o zi respirabila. 🏊
La București sunt 24 de grade. 💪
Lux. Nush câte sunt la TM că nu m-am uitat de lene, dar sigur nu e așa sufocant ca aici. Cică e bine azi, noroc cu vântul. Pana azi am murit încet, dar sigur.
M-a pus naiba să mă uit de dimineață la ardeii ăia copți și toată ziua am visat la ei. Am zis că în seara asta o să halesc ardei copți dar nu a fost să fie pentru că vreau să-i fac la jar, cum trebuie, și am zis să mai rabd un pic până sâmbătă sau duminică când am programat un grătar. Hmm, ar merge și ceva fasole la ceaun dar deocamdată mi-am luat o conservă pe care o să o halesc în seara asta.
PS. te rog io, nu mai posta poze cu mâncare.
Încă un pofticios 🤪 mic ?
@HM, acum sunt un pofticios mai mic, adică mă pot apleca fără prea mult efort să mă leg la șireturi 🙂
Cine a băgat azi la borcan gogoșari? Două borcane mari! Cine?
„… 38 de grade la umbra”
Pai cine te pune sa stai la umbra?
Aduc si eu niste completari la ghid.
Cartela preplatita cumperi cu 3 euro, eu am luat de la benzinarie. Apare problema, nu tu „english”, nu tu alta limba, cum o activez. Net gratuit de la McDonald’s ( aici chiar se poate manca ca acasa 🙂 ), studiez problema, trebuie activata la un dealer si incarcat creditul, suplimentar fata de cei 3 euro. Si inca ceva… resetat telefonul… Hi, hi, am zis. Nu merge… Incarcat harti acolo la Mec si plecat orbeste prin oras. Nu a fost asa o mare problema pentru ca a fost doar o escapada de duminica.
Cu parcarea am rezolvat la niste parcari cu bariere, unde se putea plati la iesire cu cash sau card.
La casa lui Tesla daca ajungeti, va trebuie rabdare multa. Se intra in grupuri mici, turul dureaza 45 minute si intotdeauna este aglomerat. Deci, pregatiti-va pentru multe ore de stat in soare, frig sau precipitații. Eu am sta o ora si ceva dupa care m-am lasat pagubas. Am cerut voie paznicului de a intrat copilul sa ia un magnet…
In rest, am vizitat muzeul militar, un muzeu particular al automobilelor vechi, o catedrala, KFC ( hi, hi), si o plimbare prin oras.
Si inca ceva important! Masina trebuie asigurata separat. Asigurarile noastre nu acopereau (in 2019 cel putin) Serbia. Nu am stiut, nu m-a intrebat nimeni la vama si eram bun de plata daca aveam vre- un accident!!!
Noua ne- a placut ziua respectiva.
Eu am fost o singura data in Belgrad , prin anul 2000 , si mi s-a parut un oras mult mai frumos decat Bucurestiul, eu fiind bucurestean. Imi amintesc ca pe unde mancam portiile erau imense in comparatie cu cele din Romania la care si azi ai nevoie de microscop electronic ca sa vezi ce este in farfurie.
Cum se numește acel site cu parcare în belgrad???
Teapa mare cu restaurantul vuk