Mi-era simpatică fata asta. Nu e ea cel mai ascuțit creion din penar, dar măcar compensa prin cât e de frumoasă. N-o știam, nu urmăresc niciuna dintre marile influensărițe de instagram, pentru că în general urmăresc doar oameni de la care am ce învăța. Prin urmare, deși înțeleg că era deja celebră de multă vreme, am auzit pentru prima oară de Cristina Ich când cu scandalul cu donațiile pentru Institutul Cantacuzino.

Scandal care a fost destul de urâțel per total, dar mi-am zis că, na, orice om poate să greșească, chiar dacă nu e în stare să recunoască c-a dat-o-n bară. Știți, sunt oameni extrem de inteligenți cărora le vine extrem de greu să spună „îmi pare rău, am greșit”, d-apăi lu’ Cristina Ich. Prin urmare, i-am acordat circumstanțe atenuante și mi-am văzut de treabă.

Bă, dar când am văzut ieri videoul de mai jos, la Vali, mi s-a făcut greață.

Am permis și conduc din cretacicul timpuriu, mai precis din 1991. Eram doar un puști cordit (ca să respectăm exprimarea divei) care zburda cu Dacia lui 1100 peste autostrăzile inexistente (și atunci, și acum) din spațiul carpato-danubiano-pontic.

Prin urmare, am prins și vremurile de aur ale estului sălbatic, când erai la mâna polițistului care te oprea. Practic, dacă te trăgea pe dreapta și erați doar tu și cu el, putea să te ardă cum voia, dacă avea chef. La o adică, ce puteai să faci? Să-l dai în judecată? Aham, în România anilor ’90 ăsta era doar un vis frumos. Chiar să-l fi dat, tot era degeaba, cuvântul tău împotriva cuvântului omului legii nu valora nimic în nicio instanță din România.

Cu toate astea, oricât mi-aș stoarce creierii, nu reușesc să-mi amintesc să mă fi oprit poliția măcar o singură dată și să mă ia la mișto, sau să-mi vorbească arogant, sau să-mi facă ceva nasol, doar pentru că putea sau doar pentru că era polițistul cu capsa pusă. Niciodată, nicio fucking dată nu mi s-a întâmplat așa ceva.

Nici în sălbaticii ani 90, când toată puterea era la ei, nici în zilele noastre, când până și polițistii sunt conștienți de faptul că astăzi oricine are un telefon cu cameră, oricine îi poate filma dacă fac ceva aiurea, prin urmare nu-și riscă reputația și job-urile luând la mișto sau purtându-se din senin aiurea cu participanții la trafic pe care-i opresc.

De fiecare dată când m-au oprit mi-au vorbit politicos, le-am vorbit politicos, am mai făcut io o glumă, ei au râs sau nu prea, dar indiferent c-am luat amendă sau nu, lucrurile au rămas în sfera normalului.

Aaa, dacă ești tare-n gură și-i iei la perpulis, se cam schimbă calimera, că până la urmă sunt și ei oameni și nu văd de ce ar sta ca proștii sa fie umiliți de neica-nimeni, doar pentru că neica-nimeni are impresia că e buricul universului.

Sunt absolut convins că n-a venit polițistul la demoazelă hotărât să-i vorbească urât sau să fie arogant. Sunt la fel de convins cum sunt că Pământul nu e plat, că lucrurile au stat exact invers. Că domnișoara influensăriță a fost cea care l-a tratat aiurea pe polițist, provocându-l, iar ăla, cum ziceam, e și el un om până la urmă. Deși, dacă e să mă gândesc bine, nici măcar n-avem de unde să știm dacă polițistul chiar i-a vorbit nasol sau nu. Nu de alta, dar, obișnuită fiind să-i sufle toată lumea în fund, donșoara influensăriță poate să interpreteze ca „vorbit urât” orice formulare care nu începe cu: „Doamne, cât ești de frumoasă si inteligentă”.

Iar plânsul ăla absolut sinistru (până la urmă n-a murit nimeni, ai luat doar o amendă, în plm) și semi-crizele alea de isterie ma fac să cred că am dreptate sută la sută. Au luat-o nervii când și-a dat seama că băiatul ăla, polițistul, în loc s-o divinizeze și să-și ceară scuze c-a îndrăznit s-o oprească în trafic, eventual s-o roage timid pentru un autograf sau un seflie împreună, o ținea langa pe-a lui cu „actele la control” și alte mizerii din astea.

Păi ea e Cristina Ich, boss, cum să vină un puști cordit, fie el și polițist, să-i DEA EI amendă? Păi el nu știe cine e ea? Că acum bagă un story și-l face de un căcat planetar, etete la el. Well, sper din toată inima că polițistul a știut exact pe cine a oprit, mi-ar crește și mai mult respectul pentru el.

Și nu, păpușe, poliția nu te oprește pentru că stai pe waze, ci pentru că stai pe waze CU TELEFONUL ÎN MÂNĂ. Deși tu n-ai cum să înțelegi, este o uriașă diferență între cele două ipostaze. Pentru că legea spune că n-ai voie să conduci ținând telefonul în mână, indiferent că stai pe waze, faci un story sau citești tare, cu intonație, Critica Rațiunii Pure.

Băi, oamenii ăștia efectiv nu reușesc să înțeleagă că se deplasează pe drumurile publice având sub cururi niște arme mortale. Că e nevoie doar de o fracțiune de secundă pentru ca o mașină de câteva tone să se transforme dintr-un mijloc de deplasare într-o armă care ia vieți. Iar fracțiunea aia de secundă de multe ori ar putea fi evitată dacă n-ai conduce, ca un imbecil inconștient, cu telefonul în mână.

Dar toate astea sunt valabile, desigur, doar pentru alții, pentru pulime, în cazul celebrităților de instagram nu se aplică. Ele pot conduce cu telefonul în mână pentru că, pe lângă că se grăbesc, nici nu știu unde e adresa la care trebuie să ajungă. Iar poliția să se mai abțină, că celebritățile astea, pe lângă că nu-și permit un suport de telefon pentru mașină, mai stau rău și cu nervii, ș-odată le bufnește plânsul. Ce naiba.

Nfine, ca să n-o mai lungim, pun pariu cu oricine, pe orice, că polițistul n-a făcut nimic aiurea fără să fie provocat. Uite, am să vă rog să-mi povestiți și mie dacă vi s-a întâmplat vreodată să vă oprească vreun agent de la poliția rutieră și să vă vorbească urât sau să vă ia la mișto, fără ca voi să fi făcut nimic în sensul ăsta. V-a tras pe dreapta, voi stăteați cuminți la volan, vorbeați calm și politicos, și dintr-o dată, din senin, a început ăla să se răstească la voi și să vă vorbească nasol, de v-a apucat naibii și plânsul.

P.S. Țineți-mi pumnii că dacă din întâmplare ajunge articolul ăsta la donșoara influensăriță, se va dezlănțui jihadul pe-aici.