Hai să vă povestesc o chestie. De doisprezece ani, de când m-am reapucat de fumat, folosesc același tip de brichetă. Fix ăla pe care-l puteți admira în imaginea de mai jos. Dar ce zic eu același tip, trebuie să fie exact bricheta asta și exact culoarea asta, altfel nici nu mă uit.

Da, e una dintre superstițiile mele care a plecat inițial de la meciuriile Stelei (roșu cu albastru, da?) după care, când Steaua n-a mai existat (nu, FCSB nu e Steaua, iar echipa aia a armatei nici atât), am extins proprietatile miraculoase ale brichetei de a-mi purta noroc la modul general. Mai precis, ca să înțeleagă toată lumea, dacă nu-mi aprind țigările cu o brichetă exact ca asta, trăiesc cu convingerea fermă c-o să am ghinion sau o să mi se întâmple ceva nasol.

Așa se face că pe lânga bricheta pe care o folosesc în mod curent, mai am în casă macar una identică, să fie de rezervă, în caz că mi se termină gazul pe neașteptate. De-aia izolarea m-a prins cu două brichete din astea, proaspete, nou-nouțe. Doar că timpul a trecut, brichete am tot folosit, afară era pandemie, io făceam numai comenzi online, prin urmare n-am mai avut de unde să-mi iau brichetă. Și cum a doua s-a terminat fix zilele astea, a trebuit să-mi fac treaba cu ce-am găsit prin casă. Adică tot un Bic d-ăsta, doar că roz. Mă rog, fuchisa.

Și cum toată treaba asta cu bricheta de culoare ghinonistă se întâmpla fix în ziua dinainte să-l pierd pe Vasile, sper că vă imaginați că in capul meu a fost clar că din cauza brichetei s-a întâmplat, da? Știu cum sună, dar ăsta este tristul adevăr. Mai mult de atât, la câteva zile de la misterioasa dispariție, când am văzut că prostu’ nu mai apare și că nu reușesc să-l găsesc, m-am dus special până la megaimaj să-mi iau brichetă albastră. Am aruncat blestemata aia de fuchsia imediat ce-am ieșit din magazin. Am înfundat-o cu ură în primul coș de gunoi care mi-a ieșit în cale.

Să vă mai zic că imediat după ce bricheta norocoasă a reapărut în viața mea, a reapărut și Vasile? Sau sa nu vă mai zic?

Ho, nu săriți de fund în sus, că n-am luat-o razna. Stiu exact ce-am zis, dar mai știu și că așa arată supersițiile și-așa funcționează, Csf, ncsf.

Și dacă tot v-am povestit despre brichetă, hai să vi le mai zic și pe celealte două pe care le mai am:

➡️ Fac zece pași înapoi când văd o pisică neagră.

➡️ Nu plec niciodată cu mașina direct în marșarier. Merg măcar un centimetru cu fața, înainte să dau cu spatele.

Mno, cam astea sunt. Partea foarte bună (dacă există una) este că acum câtiva ani aveam mult mai multe superstiții. Între timp m-am mai luptat cu mine și-am reușit să renunț la cea mai mare parte dintre ele. Dar p-astea trei de mai sus nu mi le mai scoate nici dracu’ din cap.

Și-acum să v-aud pe voi, perfecților care sunteți voi perfecți. La voi cum stă treaba? Aveți vreo superstiție sau eu sunt ultimul cu dereglări de genul ăsta?

P.S. Poate reușiți să evitați cumva recomandările sub formă de întrebare de genul „dar de ce nu te lași de fumat?”. Să știți că mi-au ajuns și mie la urechi efectele nocive ale fumatului, sunt la curent, mulțumesc.