[Ziua 14]

Dacă m-ai fi pus sa aleg între 293 de destinații turistice, niciunul dintre numele de orașe pe care le-aș fi zis n-ar fi fost Pamplona. După care dacă-mi mai dădeai alte 293 de opțiuni, tot n-aș fi ales Pamplona.

Pur și simplu nu m-aș fi gândit în veci să-mi aleg ca destinație orașul ăsta despre care nu știam decât că pe-aici fug unii cu taurii, că un pic de Hemingway și că au echipă în La Liga.

Bine, nici acum nu știu mai multe, dar între timp măcar am văzut toate locurile alea. Am fost pe traseul pe care se aleargă cu taurii și-am băut un suc la Café Iruña. Pe El Sadar n-am ajuns, că n-am avut de ce, Osasuna a jucat în deplasare etapa asta.

Apropo de oamenii ăia care aleargă cu taurii, când am ajuns pe traseul lor m-am înfiorat tot. Sunt atât de înguste străduțele alea și pe anumite porțiuni nu ai cum să te ferești de nimic, dacă e ceva. Mă rog, să fie sănătoși, n-aș face așa ceva în viata mea. Apropo, la fața locului aveau cronometru care măsura zilele, orele și minutele până la următoarea Feria del Toro de San Fermín 2024. Oamenii o știu pe-a lor, nu se joacă.

Altfel, Pamplona cred c-a fost cea mai plăcută surpriză din toata excursia asta. Un oraș extrem de curat și bine îngrijit (cred că este cel mai curat oraș pe care l-am văzut în ultimii ani), un oraș pus la punct și, nu în ultimul rând, un oraș foarte-foarte frumos. Am stat și m-am gândit bine în timp ce mă plimbam pe străzile lui (am făcut peste 25.000 de pași) și-am ajuns la concluzia ca dacă ar fi să mă mut în unul dintre orașele pe care le-am văzut acum, Pamplona ar fi de departe prima opțiune. Da, da, l-a surclasat pe Cádiz.

Pe lângă cum arată și cum se simte, Pamplona nici nu este un oraș turistic. Ok, în centrul orașului vechi mai erau niște rătăciți ca mine, dar în rest, pe oriunde am umblat (și-am umblat ceva), eu eram singurul turist din zonă. În rest, doar localnici. Treabă care a cântărit mult de tot la concluzia că e pe primul loc ca opțiune de mutare.

Băi, și mai era ceva. În toate orașele in care ajung, mă uit la fețele localicilor încercând să-mi dau seama dacă oamenii sunt mulțumiți că locuiesc acolo. E ceva care-mi spune mie dacă e așa sau nu. Să știți că pamplonezii ăștia, sau cum s-or numi, păreau foarte ok.

Mă bucur tare mult c-am luat decizia să mă opresc în Pamplona. Și sunt convins că voi ajunge din nou aici, poate și cu fetele.

Acum vă las cu un video în care am prins mai multe bucăți de Pamplona. Poze n-am făcut, că efectiv n-am avut chef. Sper să vă placă.