Am fost ieri să văd „Hai, România” și voiam să vă spun că părerea mea e că merită să mergeți să-l vedeți. Personal, mi-a părut chiar rău când am văzut că suntem doar trei persoane în sală (e drept că nu cred c-a ajutat foarte mult că era luni la prânz).

Să știți că m-am dus destul de circumspect, cu așteptări zero, încrederea mea în producțiile românești de gen „laudatio” fiind extrem de redusă. În sensul în care mă așteptam să-i pupe în fund pe toți și să-i ridice în slăvi. Dar nu, n-a fost deloc așa, în afară de faptul că mi-a venit să vomit când i-am văzut fața lui Mircea Sandu, totul fost relativ ok.

Ca idee, să știți că documentarul nu este axat strict pe campania Naționalei din vara lui ’94, din America, ci descrie tot drumul care a dus la formarea acelei generații ce va rămâne unică. Iar drumul începe de la calificarea la turneul final din Italia ’90, adică de la meciul Naționalei cu Danemarca, din noiembrie ’89, meciul care ne-a dus în Italia.

Mie mi-a plăcut c-au început-o de-acolo, așa cum mi-a plăcut și că n-au dat-o pe după gard cu explicațiile pentru ieșirea prematură din competiție, în fața Irlandei. A zis-o frust și răspicat chiar Gică Popescu: ne luaseră banii mințile.

Nu, după cum ziceam, documentarul nu e doar un laudatio, de-aia sfatul meu e să mergeți să-l vedeți.

Dar dincolo de echipă și de meciurile ei, cel mai mult mi-a plăcut că efectiv mi-am retrăit tinerețea odată cu imaginile de pe ecran. Știu exact unde eram când am văzut fiecare meci, îmi aduc aminte fiecare urlet după fiecare gol și fiecare ieșire în stradă după victorii. Da, s-a ieșit și la Vâlcea, așa cum bănuiesc că se ieșea în toată țara.

Rar am văzut ceva care să mă facă să-mi retrăiesc atât de fidel o bucată din anii ăia atât de tulburi, dar atât de mișto.

Targetul filmului nu este generația tânără, și pe bună dreptate. De ce i-ar interesa pe ei parcursul unei echipe a României de acum 30 de ani? Și chiar dacă-i interesează cât de cât, de ce ar merge la cinematograf pentru așa ceva? Nu, serios, nu ei sunt targetul și e normal sa nu fie.

În schimb, dacă ai trăit emoțiile acelor meciuri, dacă ai stat cu sufletul la gură în vara lui ’94, dacă ai urlat de fericire la golurile lui Hagi din meciurile cu Columbia sau Argentina, dacă ai alergat ca descreieratul prin casă când l-a găurit Ilie pe Islas din lovitură liberă, atunci, prietene, TREBUIE să vezi documentarul ăsta. Promit eu că o să ai momente când o să ți se facă pielea de găină pe tot corpul.

P.S. Nici acum n-am putut să mă uit la ieșirea lui Prunea din poartă la golul lui Kennet Andersson. Pur și simplu nu pot, duc mâna la ochi sau mă uit în altă parte. Ăla a fost primul meci din viața mea când am plâns din cauza fotbalului.