Ai mei nu și-au vorbit vreo doi ani cu cei mai buni prieteni ai lor. Deși locuiau perete în perete cu noi, deși ea mai era și colegă cu maică-mea, vreo doi ani și-au dat doar „bună ziua” când se întâlneau.

După care, brusc, într-o zi, au început să-și vorbească din nou. Habar nu am cum s-a întâmplat asta, nu știu nici măcar dacă a fost chiar atât de „brusc”, dar așa am perceput eu la vârsta aia.

La toate astea mă gândeam azi-noapte, pe la ora 4:00, când m-am trezit să fac un pipi după care, în loc să adorm la loc, creierul meu a început să zburde pe câmpii.

L-am lăsat ce l-am lăsat și, din floare în floare, a ajuns la povestea asta cu ai mei si prietenii lor. Oricât am încercat să-mi aduc aminte cum au făcut de s-au împăcat si-au început să vorbească din nou, n-am reușit. E drept că sunt șanse mari să nici nu fi știut, eram copil când s-a întâmplat și nu mi-ar fi făcut mama confidențe din astea. Taică-meu nici atât.

Cert e că după ce-am obosit să încerc să-mi aduc aminte, m-am surprins gândind: „lasă c-o întreb mâine pe mama și mă lămurește”. Și, pe moment, nu mi-a sunat absolut nimic în neregulă la gândul ăsta. Abia după mi-am dat seama că, de fapt, nu am pe cine să mai întreb pentru că mama nu mai are cum să-mi răspundă.

Faza e că întâmplarea asta n-a fost singulară, pățesc de multe ori la fel. Au trecut aproape doi ani de când a plecat mama, dar încă am multe momente când mă gândesc la ea ca și cum e la Vâlcea și mă așteaptă să trec s-o văd. Alteori, mai ales când am dubii la câte ceva legat de gramatică, îmi pleacă mâna singură spre telefon s-o sun. Mi s-a întâmplat asta de nenumărate ori.

Este atât de nasol momentul în care îmi dau seama că mi-a jucat creierul o festă și că la Vâlcea nu mai e nimeni, că nu-l pot descrie. Băi, nu știu, dar pentru câteva secunde doare sufletul ca naiba. Deși știu foarte bine că nu mai are cine să fie la Vâlcea, plătesc din greu pentru secunda aia în care creierul meu și-a imaginat că mama n-a plecat nicăieri.

Pățiți și voi treaba asta? Și dacă da, trece vreodată? Sau așa mi se va întâmpla până mă duc și eu spre Veșnicele Plaiuri ale Vânătorii?

P.S. Foarte ciudat, dar nu am niciodată astfel de trăiri și gânduri vizavi de taică-meu. E drept că a plecat de mai bine de 10 ani, dar nu-mi aduc aminte să fi avut nici atunci, imediat după ce n-a mai fost. Oare de ce?

sursa foto: freepik.com