Salutare tuturor și bine că ne-am regăsit! După cum probabil ați observat, unii dintre voi pe propria lor piele, există o incidență destul de mare a cazurilor de gripă și de viroze respiratorii. După ce am citit comunicatul emis de Ministerul Sănătății care m-a asigurat că nu există nici o epidemie de gripă în România, m-am liniștit și am făcut ce ar fi făcut orice cetățean informat, nu am mai răcit.

După ce le-am comunicat, oarecum acuzator, recunosc, pentru că dădeau semne că vor facă un pui de gripă, celor din casă că nu au cum să se îmbolnăvească de așa ceva, pentru că nu există epidemie de gripă, fiecare dintre ei a făcut ce nu era menționat în comunicat, o viroză, o laringită, o răceală din aia ordinară, cu un strop de frison, din astea, de vară. Nici de Covid nu am citit nimic oficial de aia nu știu de unde s-a pricopsit olteanul cu el, probabil că era din vechi, a stat ascuns prin casă și a sărit pe el când făcea drumurile alea ilegale, în miezul nopții, spre frigider.

A stat mult cu ușa deschisă cât s-a certat cu sarmalele alea reci și i-a cauzat la imunitar, ăla l-a simțit mai rece pe dinăuntru și a sărit pe el, ceva a fost acolo. Din nefericire, am căutat ca un dement, credeți-mă, nu există niciun comunicat oficial care s-a spună că nu există viroze, laringite, și alte din astea, ca să îl arăt celor din casă iar ei să se vindece doar cu vrăjeli, pardon, comunicate oficiale.

Din cauza asta era să nu apară fițuica de duminică. Îl anunțasem de joi pe Vasilescu că nu o să îi pot trimite nimic, am obligații de infirmier de îndeplinit. Un mail sosit la ceas de noapte, după ce mă împăcasem cu ideea că nu o să pun nimic duminica asta, a schimbat totul.

Și cine credeți că era sâmbăta, în bucătărie, la ora 4 a.m.? Nu vă mai chinuți să ghiciți, eram eu, încercând să încropesc ceva care să poată fi citit. Potoliți-vă cu aplauzele, vă rog, roșesc, trebuia să o fac.

Una dintre formațiile menționate de voi a fost ZGRIPSORUM. Am ascultat ce au scos, mi-a plăcut foarte mult muzica lor și următorul pas, unul firesc, a fost să îi contactez. Mi-au răspuns, am vorbit puțin despre cum ar trebuie să arate comunicatul lor. Nu am vrut să aibă un format oficial, de aceea le-am propus ca ce spun despre ei să aibă structura unei povești spuse în jurul unor halbe de bere.

“Nucleul trupei s-a format in anul 2019, Rares (Chitara Ritm) si Octav (Chitara Lead) au decis sa inceapa sa compuna impreuna. Se cunosteau inca din scoala generala, iar la momentul 2019 erau la liceu, dar Rares era in Ploiesti iar Octav in Bucuresti.

Amandoi ascultau foarte mult melodic death metal la acea vreme, in principal trupe ca Insomnium, Be’lakor, Mors Principium Est. S-au alaturat pe rand Catalin (Bass), pe care l-au recrutat din alta trupa ploiesteana, Dizident, iar apoi Matei, care nu mai avusese pana atunci experienta in vreo trupa, dar s-a integrat foarte repede si am creat un grup destul de strans. A fost foarte greu de gasit un tobosar disponibil, si abia in mai 2022 s-a alaturat Radu la tobe. Pana in momentul acela deja exista material lansat, mai exact toate piesele inafara de ultimul nostru release, Of Blood And Saints. Au urmat o serie de concerte, printre care si concursul de la Posada 2022 unde am castigat Premiul Zaharia Radulica, am prins o deschidere pentru festivalul Metal Gates in Quantic si altele.

Ce putem sa adaugam e ca anul 2023 s-a terminat cu niste schimbari majore in interiorul trupei, la care incercam sa ne adaptam si astazi, mai exact iesirea lui Octav si Radu din proiect. A fost o decizie personala legata de prioritati si drumul muzical al fiecaruia. Avand nevoie de inlocuitori pentru cei doi, undeva in decembrie 2023 a intrat in proiect Cristi la Chitara Lead, un baiat foarte tanar si cu mult potential care suntem siguri ca va face treaba. L-am recrutat de asemenea si pe Moro, un tobar cu experienta in scena de metal din Romania, fiind tobosar si la Gerrar si, in trecut, la Taking Back August. Urmatoarele noastre concerte sunt pe 29 martie la Timisoara (M2) si pe 30 martie la Cluj (Hardward) impreuna cu cei de la Grima, Ultar si Aephanemer. Foarte posibil sa adaugam si niste date pentru Bucuresti dar nu avem nimic 100% sigur inca. Pe langa asta am acceptat sa facem parte in debutul unui festival nou-nout la Costinesti.

Cat despre sound-ul nostru, pe single-urile lansate pana acum am facut o ciorba de elemente clasice de Gothenburg melodeath, cu o abordare mai moderna la care, dupa cum se aude am adaugat si niste elemente simfonice. Ce putem spune este ca pe albumul la care lucram, influentele vor ramane foarte similare doar ca va fi „next level”, sau cel putin asa speram. Oamenii pot auzi 2 dintre piesele nelansate care vor fi pe album live la toate concertele noastre.

open.spotify.com/artist/6htb2WZrkaO18av9uxmjpC?si=-PIZTcT-QPiAutxtD

facebook.com/Zgripsorum-102983878158945

instagram.com/zgripsorum

zgripsorum.bandcamp.com

discord.gg/VjcgDU

music.apple.com/ro/album/gaidon-single/1522994218

Înainte să trecem la altele, trebuie să spun că Zgripsorum au fost o surpriză al naibii de plăcută. Fac parte din felia mea de muzică obișnuită, death metal, melodeath. Dacă timpurile mi-ar fi permis, cred că aveam toate șansele să fiu #detărdemic. Vreți să îi susțineți, pe ei și pe alții ca ei, subscribe la canalul de youtube, cumpărați-le muzica, duceți-vă la concertele lor, deoarece, recunosc că am fost un bou că am stat departe de ea, lumea metalului underground de la noi merită tot suportul nostru.

Că tot vorbeam de suport, băieți, pe Bandcamp nu este Of Blood and Saints, nu ar fi rău să fie pusă acolo pentru cei care vor să facă un buy. Eu vreau să cumpăr melodia aia. Ca lucrurile să evolueze, comunicarea este al dracului de importantă și acum aveți, o modestă, deocamdată, rubrică de unde puteți informa oamenii despre tot ce aveți muzical de oferi. În spatele ei stă un om, susținut de către niște frați de arme, absolut deosebiți, care sunt la dispoziția voastră, all the fucking time, trebuie doar să știm de voi.

Este timpul să dăm drumul la LISTA LUI EDELWEISS – COLȚU` CU METALE #90

➡️ M-am gândit destul mult dacă ceva de la Trooper ar merita să fie prezentat aici. Evit să am de a face cu luceferi care nu se amestecă cu vulgul din under. Nu sunt influențat de atitudinea contondentă a amicului meu Bogdan față de #coiotu și #hrubaru, pur și simplu nu îi înghit nici eu, și am motivele mele să simt asta. Trebuie însă să admit că atitudinea celor de la #DăcâtEiFM ajută enorm metalul din undergroundul de la noi. Un penis, ajută, unul flasc. Cu toate astea instrumentalul noii piese Trooper, rupe. Cum aici judecăm performanța muzicală nu pe cea morală, este normal ca ea să se regăsească aici. Bine, dacă unul ca Huidu ar scoate a mai piesă dintre piese, aș șterge cu ea pe jos, sunt chestii peste care nu pot să trec.

➡️ Absolut dementă combinația dintre clean și harsh din cântecul celor de la The Halo Effect. Să știți că și băieții de la Zgripsorum au tot ce le trebuie să sună la fel de bine. Suedezii joacă deocamdată într-o ligă care pare inaccesibilă unor trupe de pe la noi, însă eu cred că în câțiva ani, lucrurile or să se schimbe. În bine.

➡️ Italienii de la Elettra Storm și-au anunțat deja albumul de debut, Powerlords, care o să apară pe 16 februarie. Melodic bine single-ul care prefațează albumul, dacă vă place power metalul nu ar trebui ratat.

➡️ Bad Blood al oamenilor din Koln este mult mai aproape de preferințele mele în materie de muzică. SETYØURSAILS au intrat în cercul meu de preferințe după ce am ascultat albumul lor din 2022, Nightfall. Vreți un hardcore melodic de calitate, care este ancorat în realitatea dură a vremurilor prin care trecem?  Puneți o ureche pe discul lor pe care l-am menționat, nu înainte de a da play și la Best of Me.

➡️ Job For A Cowboy au avut nevoie de nouă ani ca să scoată un nou single, The Agony Seeping Storm, apărut în 2023. Anul ăsta par puși pe treabă, au dat lumii Beyond the Chemical Doorway și iar cei de la Metal Blade Records au anunțat că se lucrează de zor la un nou album. Să fie primit.

➡️ Foarte tinerii suedezi din Gothenburg, Velveteen Queen, epicentrul tradițional al melodeathului european, au ales alt drum muzical. Dreamer este muzică de strâns gagici în brațe și făcut, dacă ai noroc, sex din ăla bunu.

➡️ Balance of Power au apărut în 1995, spun datele, este prima dată când aud de ei, spun eu. Avem de a face cu un power progresiv bine făcut. Never Be Here Again are și el tot ce îi trebuie ca să îți atragă atenția. Am ascultat cel de al patrulea lor album, Perfect Balance scos în 2001, ultimul la care a dat cu vocea Lance King, și considerat cel mai bun produs al lor. Anunțat să apară pe 19 aprilie, Fresh from the Abyss, cu Jade Rogers la voce se anunță unul interesant.

🔴 Albumul săptămânii:

Necrowretch –  Swords of Dajjal

Dii Mauri este cel de al treilea single extras de pe noul album, al cincilea la număr, al trupei franceze de blackened death metal, apărut worldwide pe 2 februarie. Oamenii sunt semnați cu Season of the Mist, un label francez care se preocupă la moul serios de muzica underground.

Francezii ar scos genul de album care nu ar trebui lăsat liber pe stradă și nici consumat fără prescripție. Un material mai bun ca precedentul, mult mai lucrat și cu structură mult mai rafinată, fără să piardă din agresivitate, chiar dacă aduce un plus de melodic. Un album recomandat cu entuziasm by me.

Recomandări de la voi:

🔸 Valia

Vitriol – o trupă de progresiv death metal din State. Un disc apărut pe 26 ianuarie și pe care l-am definit după ascultare ca fiind triumfal. O bijuterie de metal extrem. Nu cred că mai ajungea muzica americanilor recomadată aici dacă nu exista canalul de DISCORD, acolo unde eu dar și unii dintre voi, punem muzică. Nu că nu merita, uitam eu cu succes și rezolvam problema.

Atât pentru astăzi, pentru alte recomandări, aruncați un ochi pe la Bogdan, mai mult ca sigur că o să găsiți chestii care vă plac. Nu ezitați să folosiți pentru recomadări de ale unor trupe din undergroundul românesc, emailul [email protected].

În rest să ne vedem sănătoși, mai bine și mai bun, aveți grijă de voi ca să puteți avea grijă de toți ai voștri. Mă înclin.

sursa foto: freepik.com