Nu că trebuie să vă povestesc asta, pentru c-am râs atât de tare de-am speriat pisicile mai ceva decât petardele imbecililor.

Am un prieten care a fost de curând să se plimbe pe Valea Prahovei. Omul nostru era prin Predeal când s-a întâlnit cu o femeie care-i părea cunoscută de undeva, dar nu știa de unde s-o ia. Știți senzația, nu? Eu am pățit-o de nenumărate ori.

Cel mai nasol e când mai vine și la tine și intră-n vorbă spunându-ți chestii ca și cum tu știi cine e. Și tu nu știi, și te iau toate transpirațiile, simți cum ți se scurge viața din corp încercând să nu ți se vadă pe față că nu reușești să-ți aduci aminte de unde cunoști persoana.

Ce să vezi, fix asta a pățit și omu’ meu. Din față venea o doamnă, i se părea cunoscută, dar blank, nu știa de unde, cum și de ce. Exact pe când se opintea mai abitir să-și amintească, o vede că vine spre el cu un mare zâmbet pe față:

– Hei, Alexandru, ce mai faci, cum ești?

Cu broboane de sudoare pe frunte, exact pe când se pregătea să dea un răspuns evaziv din care să nu se prindă femeia că el habar nu are cu cine este, Alexandru are revelația: gata, coae, știu cine e. E mama unei tipe cu care am fost combinat când eram mai tânăr.

Ușurat tot că în sfârșit a depistat despre cine e vorba, omul nostru începe să depene amintiri cu doamna mamă. După câteva minute de conversație încântătoare de curtoazie, începe să-și ia la revedere, că mai avea și altă treabă.

Dar ca un gentleman adevărat, își dă seama că nu poate să plece fără să întrebe și de fie-sa. Până la urmă nu contează trecutul, contează să fim oameni bine crescuți. Așa că o întreabă dezinvolt:

– Și? Andreea ce mai face?

La care pe fața femeii se așterne stupoarea în strat gros:

– Eu sunt Andreea, ce-ai?