Trăim cu impresia că aici, în bula noastră, nu avem treabă cu procentul ăla de 50%. Că oamenii din jurul nostru pot să înțeleagă un text scris (de câteva paragrafe), prin urmare nu se încadrează la analfabetism funcțional. Dar nu, nu pot.

Mai mult, trăim cu impresia că oamenii din bula noastră sunt capabili să citească și dincolo de titlul unui articol, că nu sunt ca ăia care comentează sau dau share citind doar titlurile. Dar nu, nu sunt capabili.

În fiecare zi a vieții mele, constat cu amărăciune cât de mulți oameni din bula educată au comportament de analfabeți funcțional.

Hai să-ți spun ceva ce-o să vină ca o lovitură. Da, da, ție. Degeaba știi să faci acordul între subiect și predicat, degeaba știi unde să pui virgulele, degeaba știi când se scrie „i-a” cu cratimă și când fără, degeaba știi câți „i” trebuie în „mândri că sunt români”, degeaba știi că în „repercuRsiuni” nu există decât doi „r”.

Toate astea sunt degeaba, prietene, dacă faci exact aceleași lucruri pe care le fac și cei care nu le știu. Dacă ai același comportament cu al unui analfabet funcțional, ghici cum te face asta și pe tine?

Desigur, nu mă refer la toți, ci la 50% dintre voi.

Dacă aveți impresia că 50% ăla e obținut doar de la ceilalți, ăia de care ne place să râdem, ei bine, nu.

Ăsta este tristul adevăr: 50% dintre cetățenii din bula educată sunt analfabeți funcțional. Sau, dacă nu sunt, se comportă ca și cum ar fi.

sursa foto: freepik.com