Și-a venit din nou acea perioadă a anului în care pe mesele românilor apare această anomalie culinară care nu e nici prăjitură, nu e nici pâine, nici dulce, nici sărat, e doar un produs submediocru de patiserie care poate fi consumat cu o relativă plăcere exclusiv în primele ore după ce a fost produs.

Pe scurt, cozonacul a fost, este și va rămâne unul dintre cele mai odioase lucruri inventate vreodată de omenire în materie de „artă” culinară. Indiferent dacă vorbim despre cel cu nucă, sau cel cu rahat, sau ce s-o mai băga prin ei.

Ca să fie toată lumea împăcată, tot la categoria cozonac asociez checul, pandișpanul, panettone și ultima descoperire în materie de hipstereală supremă: babka. Da, da, mai nou hipsterii wannabe nu mai pot sărbători Crăciunul fără o babka cum făcea bunica, meșteșugită în tihnă, cu dichis, ca odinioară, desigur. Este că vă umflă râsul fără să vreți?

Așa, revenind la cozonac, este cât de cât mâncabil doar atunci când e cald sau cât mai e încă proaspăt și ușor pufos. După care nu se mai atinge nici dracu’ de el, rămâne pe mesele și prin cămările românilor, până se îndură cineva să-l arunce la gunoi. De altfel, mi-ar plăcea să existe un studiu care să aproximeze câte tone de cozonaci aruncă românii la gunoi în fiecare an.

Da, cunosc, „mvai, dar nu știi ce pierzi, cozonacul cald este dumnezeiesc, iar mirosul nu poate fi egalat de nimic”. Mă lăsați? Pot să găsesc pe loc cinșpe chestii care miros cu adevărat bine și care nu se compară cu această „prăjitură” deosebită care ajunge aproape întotdeauna la gunoi.

„Habar nu ai ce vorbești, noi mâncăm cozonacul cu lapte, după ce se întărește, și e atât de bun”. Nu, prieteni, nu-l mâncați pentru că e „atât de bun”, ci ca să nu-l aruncați la gunoi, de-aia. Și eu aș face la fel în locul vostru. Tocmai pentru că urăsc risipa și detest să arunc mâncare, l-aș mânca cu lapte și m-aș preface că-mi place.

Idem chefii care improvizează rețete de prăjituri cel puțin dubioase (ca să mă exprim elegant și politicos) din resturi de cozonac. E ok că în felul ăsta reușiți să evitați risipa, dar nu e ok să le dați și altora să mănânce.

Vă zic, dacă de mâine dimineață cozonacul ar fi scos în afara legii și nimeni n-ar mai avea voie să-l producă sau să-l consume, n-ar ieși nici dracu’ pe străzi să protesteze.

Dimpotrivă, cred că în sfârșit românii ar răsufla ușurați că nu mai trebuie să consume porcăria asta inutilă de două ori pe an (de Paști și de Crăciun) și să se mai și prefacă că le place.

sursa foto: freepik.com