Mi-a ajuns acest sondaj în fața ochilor:
Aproape 50% dintre români cred că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România, procent mai mare decât în urmă cu 10 ani / Peste 46% cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situația din prezent. (sursa)
Prieteni, eu înțeleg că lumea mai uită sau că mulți tânjesc după perioada aia pentru că atunci erau tineri, nu bătrâni și senili, dar cifrele din sondajul ăsta sunt halucinante.
Am scris deja de mai multe ori despre cât de bine era înainte, azi o să vă descriu doar cam ce însemna Crăciunul pentru românul obișnuit, în anii ăia infernali. Și mă refer doar la ultimii cinci (’84 – ’89) cu destoinicul conducător în frunte, ani în care nu se mai găsea nimic. Mă gândesc că poate e un exercițiu util pentru cei care habar nu au, dar și pentru cei care se prefac c-au uitat.
În primul rând (știu c-o să vină ca o lovitură), dar n-ar fi existat nicio vacanță de Crăciun. Niciodată, în niciun an, pentru că, să vezi ce, comuniștii nu sărbătoreau nașterea Domnului niciodată. Așa că singura șansă pentru vreo zi liberă în perioada aia era să pice Crăciunul duminica. Da, da, doar duminica, pentru că sâmbăta era zi lucrătoare, weekend-urile de două zile au apărut după 1990. Comunismul nu se construia cu zile libere, tinerii mei prieteni.
Pentru că partidul ura obiceiurile imperialiste decadente, Moș Crăciun s-ar fi numit Moș Gerilă. Un nume care poate ar fi fost haios, dacă moșu’ ăsta Gerilă n-ar fi fost sărac ca dracu’.
Știți voi hipermarketurile care gem de lume începând cu două săptămâni înainte de Crăciun? Coșurile alea pline ochi cu cele cuvenite? Le știți? Nimic din toate astea n-ar fi existat pe vremea aia, dintr-un motiv extrem de simplu: în România nu existau hipermarketuri.
Existau doar magazinele Alimentara de unde nu aveai ce să cumperi. Sau aveai, dar doar dacă erai mai excentric din fire și aveai chef să-ți faci Crăciunul cu creveți vietnamezi la cutie și magiun de prune în care nu exista vreo urmă de zahăr. Altfel, la Alimentara intrai doar dacă ploua afară și voiai să te adăpostești. Prin urmare, fiecare făcea rost cum putea de cele cuvenite. Și, de cele mai multe ori, nu putea.
Banane? Existau șanse imense să treacă și Crăciunul, și Revelionul, și Paștele Cailor, și să nu vezi cum arată vreo banană.
Dacă erai extrem de norocos, făceai rost de niște banane amărâte, verzi de ți se strepezeau dinții doar când le miroseai. În rarele ocazii când mai apărea cu așa ceva prin casă, mama le învelea în ziare și le punea pe dulap să se coacă. De fiecare dată le furam și le mâncam așa, verzi, de găsea săraca femeie numai ziarele goale. Și-am zis „în rarele ocazii” pentru că în decembrie ’89 se făcuseră măcar trei ani de când nu mai văzusem vreo banană la față. Și nu glumesc.
Portocale? Din astea se mai găseau fin când în când. Sau, ca să folosesc limbajul epocii, „portocale se mai băgau”. Partea proastă e că se terminau în maximum jumătate de oră după ce „băgau” la alimentară. Credeți-mă, n-ați fi vrut să fiți acolo când câteva sute de oameni își dădeau în cap, la propriu, pentru două-trei kile de portocale. Atât aveai voie să cumperi, două-trei kilograme de persoană, ca s-ajungă la toată lumea. N-ajungeau.
Cozonaci? Sigur că da. Cu condiția să fi fost suficient de prevăzător și să-ți fi păstrat neatinse rațiile de făină, ouă, unt și zahăr încă de prin septembrie-octombrie. Cum adică ce înseamnă „rațiile”? Păi voi credeți că făina, ouăle, untul sau zahărul erau așa la liber, să le poată cumpăra oricine oricând? Mă faceți să râd. Erau raționalizate, aveai cartele pentru fiecare dintre ele, și puteai cumpăra o dată pe lună doar rația pe care o hotăra partidul pentru tine. Pentru că partidul îți voia binele.
Cât despre celelalte ingrediente pentru cozonaci, nucă, rahat sau cacao, stai liniștit, n-aveai ce să păstrezi pentru că nu se găseau. Gen, deloc.
Orice alt fel de dulciuri? Mă faceți să râd. Nu, nu se găsea nimic care să semene măcar a ciocolată, bomboane, prăjituri, sau orice altceva ce azi se consumă în cantități impresionante. Singura metodă prin care puteai face rost era una singură: dacă aveai pile. Pentru mai tinerii mei prieteni care ridică din umeri neînțelegând ce legătură are „pila” cu dulciurile, „pilele” nu însemnau ce credeți voi. Să ai pile însemna să ai relații.
Sarmale? Piftie? Friptură? Fix pe sistemul descris în paragraful de mai sus: dacă n-aveai o pilă pe undeva pe unde măcar se mai auzise că pe planeta asta există și un aliment numit „carne”, n-aveai nicio șansă să vezi sarmale pe masa de Crăciun.
Da, să știți că porcii cărați în portbagajele Daciilor 1300, pe ascuns, nu sunt o legendă, au existat real. Doar că, dacă nu cunoșteai pe cine trebuie, nu aveai de unde să iei porcii ăia. Și, în general, nu aveai de unde să iei nimic ce semăna a carne, fie ea de pui de vită sau de marmotă.
Așa că ori mâncai răbdări prăjite, ori cunoșteai pe cineva bine pus în sistemul de aprovizionare publică. Desigur, mai puteai să ai o mătușa la țară sau vreo rudă cu acces la Casa de Comenzi. Dar pentru ăștia din urmă, articolul ăsta e o minciună ordinară, pentru ei Crăciunul chiar semăna a Crăciun.
Am văzut oameni stând la cozi imense și călcându-se în picioare, la propriu, pentru oricare dintre toate produsele despre care v-am povestit mai sus. Știți cum funcționau lucrurile? Întâi te așezai la coadă, abia după ce te vedeai bine înfipt acolo întrebai „ce se dă?”. Pentru că orice s-ar fi dat era mai bine decât nimic.
Exista un banc celebru în epocă. Un bețiv se ducea în zori de zi spre casă și se oprește la ușa unui magazin alimentar. Se sprijină un pic să-și mai revină și stă un pic așa, cu capul sprijinit pe ușa rece. Când să pornească din nou, în spatele lui deja se făcuse coadă și lumea întreba „ce se dă?”.
Am stat și eu la cozi de genul și mă rugam să prind ceva sau măcar să scap cu viață. Da, fix asta era ordinea, mai întâi îți doreai să prinzi ceva dintre bunătățile alea, scăpatul cu viață era bonus.
Dacă aveți impresia că doar la produsele care se putea mânca erau probleme, din nou vă înșelați.
Brazi? Ăștia se găseau, doar că erau… molizi. N-am văzut în viața mea chestii mai sfrijite și golașe decât „brazii” de Crăciun de pe vremea aia. Cam așa arătau toți. Practic, aveam în fața blocului vreo cinci brazi care arătau mai bine decât orice ai fi găsit de cumpărat.
Cadouri? Dacă n-aveai pe cineva „afară” să-ți trimită ceva ce măcar să semene a cadou rezonabil de Crăciun, în comerțul socialist de stat ai fi găsit numai porcării pe care niciun cetățean sănătos de cap nu le-ar mai pune azi sub un brad de Crăciun.
Unul dintre prietenii mei de la bloc a primit de un Crăciun o mașinuță cu telecomandă. Taică-său muncea pe undeva prin Irak și i-a trimis mașinuța asta de Crăciun. Cred c-am plâns de ciudă a doua zi când a apărut cu ea pe scara blocului, unde ne făceam veacul iarna.
Emisiuni la tv? Păi tocmai ce-am stabilit mai sus că 24, 25 și 26 decembrie erau zile lucrătoare normale. Iar în zilele lucrătoare, programul la tv era standard: două ore pe zi, seara, de la 20.00 la 22.00. Toate cele 120 de minute fiind dedicate partidului și mărețului nostru conducător iubit. No fucking joke! Dacă aveți impresia că bat câmpii, întrebați orice cetățean din jurul vostru, trecut de vârsta de 40 de ani.
Vacanțe în străinătate la vestitele Târguri de Crăciun sau la schi? Iar mă faceți să râd. Nu aveai voie nici măcar să vorbești despre așa ceva. Și chiar dacă vorbeai, rămâneai doar cu vorbitul. Nimeni nu avea acces la pașapoarte decât pentru cel mult o excursie în alte țări socialiste. Dar și pentru asta trebuiau aprobări speciale de la Securitate, aprobări pe care nu le obținea oricine.
Mai vreți? Că mai am. Pot să continui zile întregi povestind toate lipsurile și mizeriile din anii ăia. Cele de mai sus sunt doar clișeele clasice, sunt cele fără de care azi nici n-ai simți c-a venit Crăciunul. Nu zic, om fi noi și acum săraci, dar în „epoca de aur” eram atât de săraci că mi se strânge carnea pe mine doar când îmi amintesc.
După care, 34 de ani mai târziu, 50% dintre români cred că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România și 46% cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situația din prezent.
’Te-n dinți, viață!
P.S. Poza de mai jos este cât se poate de autentică, așa arăta Crăciunul la grădiniță. Da, ăla sunt eu, cu tovarășele educatoare și Moș Gerilă.
„Regimul de-acum creează drogați” spunea un nostalgic. Da, da’ regimul de-atunci a creat PROȘTI, iar acum au păreri. Bine, acum au voie, atunci n-aveau, dar au uitat.
Fmm, „veață”!
Comentariu beton!138
Amin
Că bine zici! AU VOIE să-și dea cu părerea că ei are drepturi. M-ții mamelor lor!
Comentariu beton!15
Eu, trecut de 40 de ani, până după revoluție am fost convins că bananele și portocalele cresc doar iarna.
P.S. ai uitat să adaugi că, norocoșii care aveau mașină, aveau voie să circule duminica doar în funcție de numărul mașinii. Cu soț sau fără soț. Pentru fanii șoșoacă: nu, nu conducea doar soția. Mergeai dacă aveai număr par sau impar. O duminică mergeai, celalată stăteai.
Comentariu beton!50
Oamenii tin minte ce vor ei. Existau „drogati” si pe vremea lui ceausescu. Unora li se ziceau aurolaci si in general erau copii fugiti de acasa dar erau si altii care se drogau cu alte substante. Lumea stia de ei insa bineinteles ziarele nu scriau nimic pentru ca asta era un fenomen al decadentei capitaliste nu?
Comentariu beton!24
sau, că l-am auzit pe Cosmin Popa la Vorbitorincii,
https://www.romania-actualitati.ro/stiri/romania/plangere-penala-privind-cazul-copiilor-internati-la-plataresti-in-timpul-regimului-comunist-id186242.html
Să nu uităm de grija partidului pentru copiii cu dizabilități psihice sau motorii.
Încă am PTSD de la clipurile din 90 cu casele ALEA de copii
Comentariu beton!16
dupa parerea mea, comunismul s-a terminat cu adevarat in 2000. Adica, in anii 90 inca erau mici reminiscente si zvanciri. Sa nu mai zic ca la scoala abia din 2000, 2001 au inceput sa apara profe/profi tineri si cool, moderni.
Nici dacă aș trăi 100 de ani nu aș putea uita sărăcia din anii ăia! Și nu eram printre cei mai năpăstuiți de soartă! Aveam marele avantaj de a avea bunici la țară, care ne trimiteau ritmic ouă, carne și legume (noi puteam merge relativ rar, deoarece, desi aveam mașină, se circula o duminică doar numerele cu soț, iar in cealaltă numerele fără soț, iar de cota de benzină nu are rost să amintesc). N-am făcut foamea, dar îmi amintesc perfect cum m-a lăsat mama la coadă la ulei și era atât de mare înghesuiala, încât la un moment dat nu mai atingeam pământul cu picioarele… Pe toți nostalgicii acelor vremuri i-aș deporta în Coreea de Nord, poate li se mai limpezesc amintirile! 😡
Comentariu beton!147
Eu am crezut că mor la coadă la hârtie igienică. Fmm, că mi se ridică părul pe mine când îmi amintesc.
Eu era sa mor strivita la coada la banane, avem 8-9 ani, nu uit toata viata
Comentariu beton!22
@Vic, da’ nu mai bine în Rusia, că are nevoie Putin de patrioți să lupte pentru țară? Pardon, să moară pentru patrie…
Comentariu beton!16
@All, cum era articolul ala? Organizez calatorii in vreamea comunismului? As vrea sa ii trimit pe astia in trecut ori 2 luni inainte de Craciun, ori 2 luni inainte de Paste. Ca sa stea la coada, sa aiba ceva de pus in farfurie de sarbatori 😐. Si cand in sfarsit aveam ceva de pus pe masa, ne chemau profesorii la scoala la munca patriotica. Da, am patit-o de 2 ori de Paste🤷♀️.
Comentariu beton!18
Eu n-am sa uit niciodată ziua de Craciun, 25 decembrie 1987, mama era la serviciu, tata era în vacanță (era profesor) și am petrecut ziua de Crăciun de la 9 la 3:30 la coadă la carne împreună cu tata și cu sora mea.
Comentariu beton!35
da, erai sifonat din greu la cozi insa cel mai deprimant sentiment era cand se terminau ghearele de gaina sau picioarele de porc dupa ce ai stat 4-5 ore degeaba la coada si trebuia sa te intorci acasa cu mainile goale.
sau copil fiind sa pierzi cartela de paine ! soc si groaza era in sufletul tau si ai tai nici nu-ti mai ziceau mare lucru cand vedeau ca realizai cat de nasol e !
Comentariu beton!22
Apropos de hartie igienica …. hai sa va povestesc ceva sa va fac ziua frumoasa 🙂
Dupa revolutie, cand au inceput astia sa bage hartie igienica la magazin, cand venea masina cu baxurile de hartie nici macar nu o mai bagau in magazin, o descarcau in fata magazinului si acolo se facea coada de zeci, sute de persoane si se vindea pe loc. Cred ca la fel era peste tot dar eu zic de Giurgiu. Sa vedeti de ce. Bulgarii stateau si mai rau ca noi la hartie igienica. Un tip din oras a aflat ca bulgarii platesc 1 leva pe doua suluri de harite igienica si a inceput sa faca specula …. o lua din Giurgiu si o vindea la Ruse. Si ducea cate 10-20 de suluri, le vindea in Ruse si se intorcea frumos cu leva acasa. Problema s-a stricat cand s-a calicit si a vrut sa vanda hartie igienica cu baxul. S-a asezat si el ca toti oamenii la rand la hartie igienica in fata magazinului si cand i-a venit randul sa cumpere si a cerut 3 baxuri …. sa-l linseze lumea si mai multe nu. Va dati seama ce a fost la gura lor: „Dar cat te c…. baaa!!!”.
Comentariu beton!36
Hârtie igienica??? Eu de ce nu îmi aduc aminte așa ceva?? Doar eu îmi amintesc ca frecam bucăți de ziar / pagini din carti vechi în mâini pana se facea hârtia moale? Și pentru ca încă zgâria ca naiba, nu ma ștergeam bine la fund??!!!
Am vazut si eu sondajul asta. Tembeli. Da, oamenii regreta timpurile cand erau tineri, dar chiar asa?
E posibil ca unii sa regrete ca si-au batut joc de libertate, de viata lor, de ce ar fi putut sa faca dupa ’89 – si atunci le pare rau ca si-au fu*ut viata in zadar.
Plus ca raspunsul oamenilor s-ar putea sa fie si referitor la mizeria in care se zbate azi intreaga tara: coruptie, spaga, scandaluri, etc.
E posibil si ca intrebarile sa fi fost puse de asa maniera incat sa nu poata fi intelese chiar de toata lumea. Probabil depinde si de calitatea oamenilor care au fost intrebati. Cred ca sondajele astea pot fi manipulate foarte mult, doar din intrebari si din alegerea celor chestionati.
Edit: vad ca mi s-a dus comentariul la aprobare. 🙂 Sper sa-l vezi azi. :))
Comentariu beton!39
Încă-mi aduc aminte de vecinul care a murit la coadă la găini vii. I se făcuse rău în aglomerație, a leșinat și oamenii l-au călcat în picioare. La propriu, au trecut peste el. La înmormântare i se vedeau pe față urmele de tălpi de pantofi.
Lumea înnebunise de foame și nu mai ținea cont de nimic.
Mai mult chiar decât de cei care regretă, îmi este scârbă de cei care pufnesc cu dispreț că “lasă, că nu era chiar așa, toată lumea se descurca, făcea rost….”.
Comentariu beton!112
Exact! Am.auzit de multe ori exact replica asta cu descurcatul. Am atata dispreț fata de nostalgici ca nu le pot trece cu vederea aceste opinii. Mi-e sila de toți ratații astia care ar s-ar întoarce în vremurile când le mureau copiii de foame și ei erau ca niște maimuțe din pestera. Îmi amintesc cum eram ca popor după 1990…
Comentariu beton!30
Multi, da prosti!
Comentariu beton!18
Moșul ăla era viu? Pare împăiat…săraci mai erați…(eu la grădi am fost urs și am primit o sabie! În burtă! Relax, era de lemn…lemnul doare! )
Ai uitat să nu omiți un lucru (licență poetică, nu vă spărieț’): lumea mÎnca mai mult decÎt ai descris tu! MÎnca bătaie! De la securiști!
Comentariu beton!32
Doi unchi au trecut prin calvarul Canal și Poarta Albă și după aceea tot li s-au mai înscenat diverse, așa că nu se poate uita așa ceva. Și griul, monotonia cromatică oribilă.
Comentariu beton!18
Ah, celebrele cartele pentru paine, zahar, ulei, carne, faina. Portocale mai mancam doar de Craciun (nu in fiecare an). Uzina unde lucra tatal meu oferea cadouri pentru copiii angajatilor (portocale/mandarine/banane, o ciocolata si niste bomboane).
Mergeai cu autobuzul/troleibuzul ca si cand era o conserva cu sardine. Iarna era un frig in ele de iti inghetau mucii.
Comentariu beton!38
Să-i fut-n gură pe toți cei aproape 50% dintre români care mor după nostalgia comunistă. I-aș trimite pachet pe toți-n Siberia, că-i aproape. Dacă n-ar fi așa mulți și s-ar umple România de miros pestilențial i-aș împușca-n ceafă, dar mai întâi le-aș tortura rudele sub ochii lor ca să vadă și ei, pă viu, ce fain o fost comunismul. Mânca-mi-ar pula de jeguri umane.
🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
Comentariu beton!79
De data asta sunt de acord!
Nu pot, pur si simplu cand ii aud la TV schimb canalul.
Și o bună parte dintre ei sunt tinerei care NU au trăit vremurile alea (sau erau în scutec și nu-și amintesc nimic). Dar știu ei, din auzite, că „era mai bine atunci”.
Comentariu beton!18
Aveam 10 ani în 1989, încă îmi amintesc perioada 84-89, cu cozile la care stăteam de pa primul răcnet,în care se anunța că „poate” aduce ceva. Și stăteam la coada,nu conta… Mi-am spart capul când gloata de la coada a auzit ca nu mai e decât o lada de carne și coada s-a transformat într-o grămadă de fotbal american. Încă mai am imaginea stâlpului în care am intrat cu fața și de care am rămas agățat ca o maimuță,mult timp după ce se terminase coada…nimeni nu s-a uitat la mine….
Sa continuam cu pauza zilnica de curent? Cu cozile la benzină,circulația par/impar, bomboanele de pom tari ca piatra…
O mare majoritate din acel sondaj, citând o melodie veche…”Nu au fost acolo”….
Comentariu beton!64
sondajele astea au devenit din ce în ce mai dubioase.
cu câteva săptămâni în urmă, tot ei publicau un alt sondaj, cică vreo 56% dintre români cred că adoptarea monarhiei în ’89 ar fi fost un lucru bun.
nu prea se pupă comunismul cu monarhia.
oricum, mă miră procentul. personal, nu cunosc niciun nostalgic după comunism.
multe nu-mi mai aminteam eu de-atunci, dar au avut grijă părinții să-mi inducă o aversiune cruntă față de comunism și, mai ales, față de conducătorii comuniști.
Comentariu beton!40
aseară m-am uitat la știri. Interviuri luate pe stradă. Oameni de cam 40 de ani, cu mesajul „ce avem, doamnă, acum, și nu aveam și atunci? Nimic nu avem!” Oamenii ăștia chiar există și sunt extrem de mulți
foarte plastica descrierea ta, cred totusi ca este usor exagerata.
Doar ca sondajul mentionat nu este despre cum era mai bine, este despre saracia si lipsa de speranta care ii cuprinde pe acei oameni. Cred ca stiu si ei cum era inainte, doar ca timpul a mai estompat partile neplacute. Iar comparativ cu traiul lor din prezent probabil ca nu este o mare diferenta. Este greu cand esti sarac si nu ai bani sa cumperi mancare sa te bucuri de liberatea de a calatori, abundenta marfurilor sau calatorii afara. Prioritatile lor sunt altele. Ei nu isi vor mai aminti magazinele goale, daca nu ai bani si supermarketul actual este la fel de gol, dar isi vor aminti apartamentul primit de la stat, mobila in rate pe care mai au inca, concediile la mare sau bai facute pe bilet de la sindicat, slujba sigura de la stat, etc. Saracia de acum este mai rea decat saracia dinainte.
Este intradevar ingrijorator acest sondaj pentru ca ne vorbeste despre prezentul fara speranta, saracia care cuprinde incet partea din Romania care nu lucreaza pe bani multi la stat sau are pensii speciale, si mizeria morala actuala care ii face sa regrete un regim infiorator. Daca aveau un nivel de trai minim decent cel mai probabil ca nu regretau comunismul.
Comentariu beton!62
Pe de altă parte, vezi tu, astăzi este vorba de alegere, nu de impunere. O să-mi spui că oamenii nu aleg să fie săraci, iar eu o să ridic din umeri în timp ce-ți spun că oamenii chiar aleg să fie săraci. Poate nu toți, dar cei mai mulți dintre ei nu fac nimic să fie ne-săraci. NIMIC!
cred ca sunt multe motive pentru care s-a ajuns aici si nu este un singur raspuns , daca vrei sa intri in ele ai material de multe articole. Ca sa alegi trebuie sa te duca un pic capul si aici ajungem la procentul de analfabetism functional, lipsa minima de cultura financiara, scorurile proaste la testele pisa, lenea marca inregistrata nationala, ajutoarele sociale, etc. Daca nu te duce capul, atunci alegi calea usoara, cu saracia si plansul de mila.
Comentariu beton!21
@MV, nici nu știi cât de identic am gândit!
A alege e cel mai important drept al unui om viu! A vrea e cel nobil cadou ce și-l poate face fiecare! Fără ăstea două e doar văicăreală!
Comentariu beton!12
@Mihai, culmea este că încă se trăiește pe sistemul „să ni se dea, să ni se facă” și sunt de acord cu tine 100% toți așteaptă formula magică care să îi facă măcar elonimusk.
Comentariu beton!19
Eu as adauga la ce a spus @Adriana spiritul Miorita caracteristic romanilor. Cand da de greu romanul se vaita, se plange la munti, paduri, oi, etc inloc sa faca dracului ceva sa se smulga din situatia respectiva. Dar este mai usor sa astepti pomana decat sa pui tu osul la treaba (si scoala intra tot la treaba)
Comentariu beton!15
Ahh, @MirelaV, cum era replica aia nemaipomenit de adevărată cu mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primești nimic dacă nu ai o poveste lacrimogenă, Asfalt tango parcă, Dinică și Diaconu
CTP îl numea „spirit miorițic”
„Este greu cand esti sarac si nu ai bani sa cumperi mancare sa te bucuri de liberatea de a calatori, abundenta marfurilor sau calatorii afara. Prioritatile lor sunt altele. Ei nu isi vor mai aminti magazinele goale, daca nu ai bani si supermarketul actual este la fel de gol,…”
Tot aud și citesc marota asta cu „degeaba sunt magazinele pline când nu ai cu ce cumpara” dar nu vine nimeni cu exemple concrete de oameni care nu au ce cumpara. Eu știu câțiva. Și da, sunt săraci, dar sunt săraci doar în comparație cu ceea ce consideram noi acum a avea un trai decent, sunt săraci în raport cu ceilalți dar incomparabil mai bogați decât eram cei săraci înainte de 89. Unii au avut privilegii sau erau în locuri de munca privilegiate, sefi, sau pe la partid, sau în locuri de munca de unde puteau fura diverse și sunt săraci pentru că nu le mai au. Iar unii, mulți dintre saracii de azi, sunt săraci ptr că nu au știut sau nu au vrut să se gospodărească, să muncească, să își asigure bătrânețea. Puțini sunt săraci din pura neșansa și loviți de viață. Majoritatea ca urmare a alegerilor lor personale. Dar majoritatea sunt mult mai bogați decât saracii epocii de aur. Să mă scuteasca (nostalgicii)…și să crape odată. Cinic da. Că și mentalitatea lor ne tine captivi ai jigodiilor, printre altele.
Comentariu beton!28
Un milion de oameni trăiesc pe 1200 de lei gen pensia minimă.
Ce dracu să facă aia mai mult eu nu știu.
Și motivul e ca majoritatea au lucrat în agricultură pe vremea lui Ceaușescu și anii ăia nu prea se mai iau în considerare.
Dar cum îi certați voi ca nu vor să facă mai mult
Comentariu beton!39
Saracie si lipsa de speranta acum ?
Ce imi aduc aminte cel mai pregnant de atunci e atmosfera gri, apasatoare care domnea peste tot.
Frica cu care oamenii vorbeau, sentimentul ala de deznadejde totala, ca te afli intr-un tunel, un mormant de unde nu poti sa iesi.
Lipsurile fizice gen alimente, frig, etc. erau nasoale mai ales pentru batrani sau copiii mici insa insuportabila era lipsa de speranta, sa vezi cum iti cresc copiii in mediul ala, cum statul incearca sa ii spele pe creier pe toti oamenii, sa ii transforme in robotei teleghidati cum vad acum in reportajele despre Coreea de Nord. Cum turnatoria si minciuna erau incurajate si premiate, cum unul care muncea din greu era platit la fel cu cel care tragea chiulul non-stop pentru ca indeplinirea planului se contoriza la nivel de sectie sau intreprindere, nu individual.
De fapt cam asta era esenta comunismului: stergerea personalitatii si individualitatii, anularea vointei si sperantei, uniformizarea intr-o mocirla de mediocritate.
Sunt multe de spus, cum se lua curentul cateva ore zilnic, mai ales iarna si ne faceam lectiile la un bec de 12V alimentat de o baterie de masina, cum se facea dus cu apa incalzita pe aragaz sau cu apa mirositoare scoasa din calorifere, cum la coada se statea pe generatii, parintii pana pe la 6 (ca trebuiau sa ajunga la munca) apoi noi copiii pana cumparam sau se termina in fata noastra si ne intorceam acasa sa ne luam ghiozdanul si sa mergem la scoala. La scoala iarna stateam cu paltonul si manusile pe noi de frig ce era.
Evident ca toate astea nu se aplicau la „cei alesi”, insa erau putini si bine ascunsi astfel incat lumea nu vedea decat pe cei din jur, la fel de nenorociti ca si ei. Hai ca iar m-am ambalat si as putea povesti ore in sir despre mizeriile si nenorocirile de atunci gen inchisoare si batai pentru „dizidenti” si „elemente dusmanoase”, avorturi facute pe masa din bucatarie, oameni impuscati pentru ca au cerut de mancare si caldura pentru familiile lor, etc.
Comentariu beton!33
@Vlad, cei de care zici, sunt cei care din ‘90 tot votează pesedeul, sunt cei care-i pupau mâna lui Iliescu, sunt cei care nu voiau să ne vindem țara, sunt cei care strigau să plece ăia care nu au mâncat salam cu soia. Cu ‘ajutorul’ lor am ajuns unde suntem, ei au votat un sistem care a decimat orice altă variantă pe care am fi putut să o avem. Vezi când Iliescu nu l-a primit pe rege în țară, vezi cum a fost tratat Coposu. Să îți mai spun?
Comentariu beton!16
@AdinaL o dai atâta cu vai votează PSD-ul.
Păi dacă votezi PNL aia fac alianță cu PSD-îl și tot așa.
Despre ce vorbim aici ?
Păi și firea cum plm a fost atât timp primar pe București ?
Dacă tot votează numai ăștia cu 1200 de lei pensie ?
as zice ca aia de traiesc cu pensia minima is aia care traiesc aproape de maximul perioadei aia de trista amintire
Nostalgicii pot emigra în Cuba, Coreea de nord, Rusia sau unde consideră că vor fi fericiți.
Cred că sunt în bula bună, nu mă anturez cu nostalgici. Îmi amintesc despre tot ce ai scris și încă doare, după atâția ani.
PS De mic erai simpatic.
Comentariu beton!22
Eu as elimina Cuba de pe lista, nu de alta, dar acolo e cald mereu.
Sondajele astea sunt facute cu tenta. Ca si ala cu purcica aia de Sosoaca, ala cu monarhia. Asta cu comunismul e la moda acum ca vine comemorarea revolutiei. Intreaba toti imbecilii. La asta cu comunismul i-au intrebat pe tineri. Tinerii de acum nu tinerii din 89. Care habar n-au de ce era atunci.
Ia sa faca un sondaj in bula lu’ Vasilescu sa vada ce m..ui isi iau peste bot.
Comentariu beton!17
Adică tu ai impresia că tinerii au zis că era mai bine atunci? Mă faci să râd. Nu, șerif, au zis toți ăia care „aveau un servici” și „ne dădea statul casă”. Oamenii care și-au trăit viața așteptând de la stat, ăia au zis.
@Mihai Vasilescu m-am ciondanit deseori pe net cu tineri de ăştia născuți după ’89. Stăteau acasă cu părinții în apartamentele ălea la bloc (nu mai erau gri că erau izolate termic şi vopsite fain). Nu ştiau decât ce le spuneau părinții nostalgici. Mno, destui aşteptau de la stat dacă nu apartament, măcar servici. Serviciu, nu muncă.
Comentariu beton!18
@Mihai Vasilescu am vorbit eu cu tineri de 20 si ceva de ani convinsi ca era mai bine. Si Ceausescu a fost bun, a facut blocuri, fabrici, metrou si dadea joburi la oameni. Am crezut ca-mi explodeaza capul.
Comentariu beton!11
Aveam 3 ani la revolutie, deci nu am avut „norocul” sa mai prind cozi la magazine. Mama a primit apartament de la stat in calitate de „mama eroina” ca a facut 4 copii (pentru ca anticonceptionale nu existau si avortul era interzis prin lege). Ne povesteau cu fiecare ocazie ca, da, dadea statul si serviciu si locuinta, dar lipsurile crunte din viata de zi cu zi nu puteau fi estompate doar cu astea 2 gesturi marete. Sa ai 6 suflete de harnit zilnic cand tu aveai ratie de jumatate de franzela pe cap de om era foarte dificil. Hainele erau toate crosetate si croite de mama. Ai mei aveau serviciu bun amandoi si luau bani destui dar nu aveau ce sa cumpere cu ei. In 89 s-au devalorizat banii pusi la cec, s-au vazut fara economii. Nu au fost nostalgici nici o secunda din viata si ne-au facut sa fie foarte clar cum erau lucrurile pe vremea aia „buna”.
Comentariu beton!18
Daca inchid ochii, vad cartelele alea gri: zahar, ulei, faina, paine. Bucata aia de paine inchisa la culoare, tare. Parintii mei mai cumparau „tacamuri” congelate. Erau niste pungi cu niste legume furajere si gheare si gaturi de pui, ceva ce acum s-ar da doar fierte la pisici. Din astea mai facea maica-mea o supa. Niciodata nu am mai vazut carnati atat de prosti ca aia de reuseau sa cumpere ai mei pe vremea lu Ceasca. Cred ca aveau cam 10% carne si restul zgarciuri, fragmente de os … Cu autobuzele circulam doar pe scari: adica mai tineam cu o mana de bara si, de multe ori, stateam doar intr-un picior, ca nu aveam loc sa il pun si pe al doilea. Dar preferam asa, decat in inghesuiala cumplita din autobuz. Care venea dupa minim 30 de minute de asteptat. Baa, ne culcam in frig, cu trening peste bluza de pijama si plapuma si caciula in cap. Ne trezeam in frig si curgea doar apa la cateva grade dimineata la trezire.
Sa ii … in gat pe imbecilii care au raspuns ca era mai bine pe vremea aia.
Comentariu beton!41
Zici ca circulai cu autobuzele doar pe scari (am facut-o si eu cand mergeam la facultate si era deja anul 2000, ma intreb acum ce aveam in cap de am mers cu tramvaiul pe jumatate afara). Mi-ai amintit de un vecin care a murit asa, nu-mi amintesc detalii pt ca eram prea mica, aveam 5 ani in ’89, dar a cazut de pe scara tramvaiului (in Constanta, zona Delfinariu) si a fost facut praf. O duceam tare bine si in ceea ce priveste transportul in comun, acum nici nu as concepe sa ma urc intr-o asemenea imbulzeala)
Nu am prins foarte multi ani în comunism, dar ce îmi aduc aminte din statul la cozi la orice e disperarea și tensiunea care se simțea la cozile alea. Tot timpul era starea aia când un animal sălbatic flămând își pândește prada. Și când în final apărea „prada” nu mai conta că erai copil…erai luat pe sus ca o jucărie.
Alimentara era lângă blocul unde locuiam. Când se auzea vestea că „se bagă” ceva roiau toți din toate direcțiile, ca într-un film cu zombi, spre alimentară.
Dar da, era bine și frumos…🤦
Comentariu beton!29
Imi aduc aminte de coada de la benzina. Plecam in excursie, cu mancare, apa, paturi, etc. Stiu ca am luat odata coada de la Casa Scanteii , spre Jiului, intors spre Casa Scanteii si mai departe spre benzinaria de la Baneasa. Si masina impinsa, ca doar nu consumai benzina pornind motorul.
Si toate sondajele astea, depind de cine le-a comandat.
Ele ies exact asa cum vrea platitorul.
Ca la alegeri, depinde cine numara voturile.
Si-mi aduc aminte de piftie, nu stiu din ce o facea maica-mea, dar erau numai zgarciuri, nu o puteam manca si mie imi facea separat o farfurie doar cu aspic.
Am ramas cu chestia asta, iar acum mananc doar piftie de curcan.
Comentariu beton!15
Pe langa toate cele descrise de tine, mai era si al dracu de frig in casa, nu era nici gaz, nici apa calda, tin minte ca imi incalzeam mainile degerate la flacara aragazului care abia palpaia. Si etern aveam muci. Si haine groase pe mine. Craciunul era un vis urat, si e trist ca senzatia aia a ramas…
Comentariu beton!28
Făceam de pază cu rândul, eu și frate-meu, în fața oalei de apă care abia se încălzea pe flacăra minusculă – să nu se stingă. Circulau zvonuri despre oameni care muriseră asfixiați cu gaz în casă.
Comentariu beton!21
Precizare – creveții vietnamezi nu erau delicatesa servită azi la restaurantele cu specific asiatic, sau gătită la cuptor cu sos de vin alb și alte vrăjeli. Erau un fel de chips-uri la cutie, de culoare gălbuie, înecăcioase, cu gust ciudat – dar, la foamea pe care am făcut-o atunci, astea erau detalii.
Comentariu beton!33
Sunt curios câți apar la tine care să-ți spună că exagerezi, că nu era chiar așa de rău, că majoritatea o ducea bine, că regimul acela a ridicat țara din sărăcie etc. La @zoso ieri a fost “interesantă” discuția.
Eu m-am cutremurat când am citit ca 48% dintre români consideră că regimul comunist a fost un lucru bun pentru România. Mi se pare de-a dreptul periculos că oamenii au uitat toate lucrurile acestea îngrozitoare cărora trebuia să le facem fața zilnic. Iar de Crăciun sau de oricare altă sărbătoare era și mai frustrant. Sondajul ăsta trebuia aplicat doar persoanelor cu vârsta peste 40 de ani, care au trăit și experimentat „beneficiile” regimului comunist și nu suferă de amnezie selectivă.
P.S. Dar ce păr negru și des aveai!
Comentariu beton!12
Cum adică „aveam”???
@MV, si eu m-am intrebat ce s-a intamplat cu baiatul ala frumos din poza😀 Aceeasi intrebare i-o pun si domnului sot. Unde a disparut copilul ala dragut si cuminte? 🤔😁
Chiar si acum, cind sint pe toate drumurile, nu pot minca banane. Așteptarea aia ca bananele sa se coacă, învelite in hirtie de ziar, pe dulapul din bucatarie, de neuitat.
Am aruncat o privire pe primele doua „intrebari” si am vazut asa: 1. EVALUAREA REGIMULUI COMUNIST si 2. PERCEPTIA ASUPRA NIVELULUI DE TRAI.
Daca cineva/pe undeva mai are un dubiu ca la intrebari prost formulate / puse aiurea tuturor neavenitilor o sa primesti raspunsuri altfel decat rupte de realitate …
Asa ca sondajul asta nu e nimic altceva decat kkt facut si lansat acum in piata cu un singur scop: separarea publicului in (minim) doua tabere, tabere care sa aiba motiv de radicalizare si sa-si petreaca timpul sarind unii la gatul celorlalti cat sa uite de probleme reale cat sa se treaca legea X sau sa se mareasca impozitul Y sau mai stiu-eu-ce prostii le umbla prin cap astora de guverneaza.
Am mai spus-o si o sa o repet: eu vin dintr-o familie in care parintii mei au fost la „polurile” opuse ale regimului ala. Pe de-o parte mama, din provincie, din parinti care nu si-ar fi permis niciodata sa o tina intr-o scoala/facultate daca nu era regimul comunist care sa asigure invatamant cu adevarat GRATUIT (nu ca acum) si care si-a atins cumva un „potential” profesional si personal tocmai datorita sistemului ala. Si pe partea cealalata tata, venit dintr-o familie cu „pedigree”-ul gresit pentru vremurile alea (chiaburi, radacini NE-sanatoase, bunic care a facut o vizita pe la puscarie pe criterii politice, etc, stiti povestile) si care abia-abia ce a evitat exmatriculari din scoala/facultate si care si-a gasit cu greu un loc de munca si care probabil ca ar fi facut mult mai multe performanta profesionala dupa anii ’90.
Daca m-ar fi intrebat cineva pe mine cum „evaluez” regimul comunist (in care am trait si eu timp de 14 ani, deci imi aduc aminte suficient de bine cum era treaba) … sa-mi bag piciorul daca as fi fost in stare de o evaluare (pe baza experientelor familiei mele). Doar ca as fi avut bunul simt sa tac dracu’ din gura si sa nu musc o momeala proasta si ieftina ca acest „sondaj”.
Comentariu beton!46
Reteta de „sarmale” ! Se ia (din august eventual) una bucata salam de la vagonul restaurant al trenului accelerat Buc-Cluj (aveam pile),se baga la congelator si de sarbatori se toaca,se adauga orez mai mult,ceapa la fel muulta,varza era in gradina,deci…gata sarmalele !
Ce bine era pe vremea comunistilor !
Comentariu beton!11
De nervi, că m-au apucat nervii de ieri de când am văzut știrea la televizor, am zis să comentez direct. Dar am citit fiecare cuvânt și toate mi-au pătruns până la os. Am 53. Deci știu exact cum a fost. Îmi amintesc de o coadă la carne, eram cu mama, că tatăl meu și sora mai mică decât mine cu doar 1 an nu ” serveau” cozi. Și s-a spart geamul magazinului din cauza înghesuielii. Poate de atunci urăsc locurile cu multă lume.
Îmi plac bananele mai verzi fiindcă așa le mâncam atunci. Sincer, am o SINGURĂ amintire cu banane. Tot așa, puse în ziar de mama. Și tot mâncate pe furiș, verzi.
Când primeam cadou o portocală de la vreo mătușă venită în vizită, țin minte că o desfăceam în felii și serveam pe toată lumea prezentă, că, de, eram fete educate.
Am cumpărat zilele trecute bomboane de pom. Cu marțipan, cu jeleu, cu tiramisu. Și alte arome, recunosc. Țineți minte bomboanele de pe vremea noastră? Imposibil de mâncat. Dar… În 80, când bunica maternă a dormit la noi de Crăciun, nu știu de unde au cumpărat părinții bomboane de pom din ciocolată. Am dormit cu bunica în sufragerie, unde era pomul, și l-am devalizat de aproape toate bomboanele. Da, prin metoda clasică a lăsatului ambalajelor la locul lor, în pom.
Oare nostalgicii au uitat viața la bloc fără căldură sau curent? Sau tinerii iubitori de comunism își pot imagina așa ceva? Tatăl meu a făcut un fel de instalație cu o baterie de la mașină, cred, și așa ne făceam temele când nu aveam curent.
Gata, că sunt și mai nervoasă.
Comentariu beton!33
Era si o gluma pe vremea aia: Hai sa ne imbracam sa mergem la culcare.
O alta chestie ca sa te poti incalzi iarna era reseul din BCA. Asta pentru cind aveai curent.
Comentariu beton!15
Bravo Maud, uitasem zicala cu imbracatul! 🙂
Camelia suntem aproape de un leat (mai am doua luni si fac 53). Cand ai descris coada mi-am adus aminte cum ne strivea multimea. Cred ca am blocat amintirea asta, sa te simti strivit, sufocat si lipsit de control … groaznic
Când am auzit ieri de sondajul ăsta, am răbufnit de nervi, și eu și ai mei. Azi, citind articolul tău am plâns de ciudă, amintindu-mi prin ce am trecut. In 22 decembrie 1989 sora mea plecase cu o vecină în Satul de Vacanță (pentru cine nu știe, erau niște restaurante sub formă de căsuțe tradiționale din diverse zone ale țării, care serveau -vorba vine- mâncăruri tradiționale) să caute pe la ”pile” drojdie pentru cozonac. S-au întors cu mâna goală, la timp să audă la tv că a fugit ceaușescu. Intenționat am scris cu literă mică. Ultima banană o mâncasem în 1984. Primul lucru occidental pe care l-am cumpărat în ianuarie 1990 a fost o ciocolată cu alune. De frig și întuneric nu mai pomenesc.
Comentariu beton!20
Sa nu uitam si de ratia la benzina care facuse cozi de kilometrii la statiile peco. Iti luai concediu de la munca sa stai 2-3 zile la coada pentru cei 20 de litrii lunar. Impingeai masina pe acei kilometrii sa nu pierzi ce mai era in rezervor. Eu am fost printre cei norocosi ca mama era merceolog si avea in control casele de comenzi. Acele case erau singurele care iti aduceau produse din afara tarii. Doar ca erau cantitati infime. Mama reusea sa imi ia de sarbatori acele banane verzi, portocale si teribilele bomboane cubaneze care au stirbit un procent semnificativ din populatie. Rar reusea sa prinda acele batoane cu susan care erau delicatesa suprema, cel putin pentru mine.
Pe de alta parte daca intrebi un pensionar o sa iti spuna ca pe vremea aiai eram mai bine pentru ca ii ajungeau banii sa traiasca. Acum pensionarii aproape mor fara ajutorul familiei.
Mergeau gratuit in statiuni pentru tratamente, aveau reduceri la multe servicii si banii le ajungeau chiar sa puna si ceva deoparte. Aici vorbesc bineinteles de pensionarii normali, nu boarfele care ies la pensie la 40-50 de ani cu beneficii mai mari ca salariile. Un alt plus era ca toti aveau un acoperis deasupra casei.
Da, unii poate chiar au de ce sa regrete acele vremuri, dar sa nu uitam ce sacrificii au fost pentru toata populatia sa beneficiem de acele ”beneficii”.
Iată, a apărut primul cetățean care crede că era mai bine pe vremea aia. A început strategic cu cozile pa benzină, după care s-a dus ață pe „era mai bine”.
Poate nu e întâmplător că scrie „kilometrii” și „litrii%.
Nuuuuuu. Nu regret nimic din acea perioada. Umblam cu dragașanii rupti in talpa. Ca nu aveam bani de pionieru. Stateam la cozi de la ora 5 dimineata si la 7:50 venea bunica sa ma inlocuiasca ca eu sa pot merge la scoala. Cresteam gaini in curte chiar daca stateam in centrul Bucurestiului si trebuia sa le hranesc si sa adun gainatul. Traiam in buricul orasului ca si cum am fi fost la tara pentru ca de la stat primeam carne cu ratia. Eram copil dar munceam aproape zilnic pentru a putea beneficia de alimentele de baza. Jucariile erau ca si inexistente, singura bucurie era jocul cu ceilalti pe strazi, strazi pe care circula o masina cam la juma de ora. Acum, imi traiesc copilaria si ma bucur pentru fiecare jucarie care o cumpar copiilor, ma bucur ca au de toate si atunci cand ii intreb ce isi doresc, stau sa se gandeasca si nu le vine nimic in minte pentru ca au de toate. Ma bucur ca pot calatorii cu ei si ei pot discuta in engleza cu cetatenii din alte state. Noi in acea vreme nici macar nu puteam visa la asa ceva. Ca si concluzie nu regret absolut deloc acea perioada, regret doar ca cei care ne-au tinut in acea bezna nu au suferit chinuri groaznice pentru faptele lor.
Comentariu beton!19
Știi, Mihai, cred că abundența de i este un semn de recunoaștere, un fel de „secret handshake”. Am primit ieri un slide show unde o poezie „de Eminescu” spunea ce ticăloși sunt „înbuibații ” ( da, cu n) și peste tot erau muuuulti i unde nu trebuie. Poezioara era submediocră.
Aveam 16 ani la revolutie si nu stiam cum arata macar bananele… stand la tara, mancam strict din curte si din gradina, din comert-doar zahar si ulei…cate o napolitana Cindrel-astea erau bune, dar le vedeai semestrial.
Nu am citit comentariile azi pt ca mi-e frica, nu cred ca le duc.
Lucrand cu un medic f bun profesionist, dar cu nostalgii (inclusiv antisemite, greu mi-am dat seama),ciorovaindu-ma tot timpul pe tema lui „era mai bine”, inclusiv, spunea el, pt ca, citez, „nu vedeai atatia burtosi”, m-am tot gandit la tema…
E atat de complexa problematica incat nu ai cum sa o discuti cu persoane fara o minima educatie morala si academica. Nu ai cum. Dl dr spunea ca a facut si a last ceausescu acele marete obiective, pe care, vezi doamne, nu ne invrednicim a le egala..inclusiv mi-a spus ca, proveninnd dintr-o familie saraca, eu nu as fi avut acces la o educatie scolara. Ok, i-am spus, dar poate nici nu ne lasa mostenire politrucii care ne-au incalecat si ne-au distrus, din toate punctele de vedere-moral, in primul rand.
Tin minte umilinta de a nu avea efectiv cu ce sa ma imbrac, purtatul de haine de la surori, lipsa produselor de igiena elementara, umilinta pe care aam constientizat-o mai puternic ulterior, cu constiinta de adult…umilinta pe care o simteam cand intram intr-o casa cu biblioteca-asta era supremul lux pentru mine…nu pot sa adun in cuvinte raul facut, cateodata am impresia ca iremediabil, de oprimarea constiintelor, de lipsa de orizont, de lipsa de aripi…
Erau premiantii claselor, cu care ni se dadea peste nas, am fost una dintre ei pana in clasa a opta…la liceu a fost de ajuns o zeflemea ca sa ma demoralizeze, crescuta fiind de niste parinti cum nu cred ca mai exista-profund morali, dar care nu au stiut sa aiba si sa ne dea arme pentru afara, doar constiinta si educatia lui „munceste si stai la locul tau”, astea sapate in subconstient, fara cuvinte…
E in Cel mai iubit dintre pamanteni o scena povestita de Suzi, cu colega de la facultate care s-a sinucis pt ca a fost facuta naparca de seful de la cadre, iar colegii au votat pt exmatriculare…Suzi se chinuie gandindu-se ce ar fi facut daca, acuzata fiind si ea si neavand drept de vot, ar fi trebuit sa voteze pt excluderea colegei si este terorizata de gandul ca ar fi luatzo valul si ar fi ridicat mana…
Ma gandesc si eu ca nu stiu cati dintre noi meritam cee a ce ne-au oferit mortii din decembrie…
Sunt incoerenta, stiu, sunt inspaimantata de ceea ce vad ca vine din urma…
Comentariu beton!31
Aveam 16 ani la revolutie si nu stiam cum arata macar bananele… stand la tara, mancam strict din curte si din gradina, din comert-doar zahar si ulei…cate o napolitana Cindrel-astea erau bune, dar le vedeai semestrial.
Nu am citit comentariile azi pt ca mi-e frica, nu cred ca le duc.
Lucrand cu un medic f bun profesionist dar, cu nostalgii (inclusiv antisemite, greu mi-am dat seama),ciorovaindu-ma tot timpul pe tema lui „era mai bine”, inclusiv, spunea el, pt ca, citez, „nu vedeai atatia burtosi”, m-am tot gandit la tema…
E atat de complexa problematica incat nu ai cum sa o discuti cu persoane fara o minima educatie morala si academica. Nu ai cum. Dl dr spunea ca a facut si a last ceausescu acele marete obiective, pe care, vezi doamne, nu ne invrednicim a le egala..inclusiv mi-a spus ca, proveninnd dintr-o familie saraca, eu nu as fi avut acces la o educatie scolara. Ok, i-am spus, dar poate nici nu ne lasa mostenire politrucii care ne-au incalecat si ne-au distrus, din toate punctele de vedere-moral, in primul rand.
Tin minte umilinta de a nu avea efectiv cu ce sa ma imbrac, purtatul de haine de la surori, lipsa produselor de igiena elementara, umilinta pe care aam constientizat-o mai puternic ulterior, cu constiinta de adult…umilinta pe care o simteam cand intram intr-o casa cu biblioteca-asta era supremul lux pentru mine…nu pot sa adun in cuvinte raul facut, cateodata am impresia ca iremediabil, de oprimarea constiintelor, de lipsa de orizont, de lipsa de aripi…
Erau premiantii claselor, cu care ni se dadea peste nas, am fost una dintre ei pana in clasa a opta…la liceu a fost de ajuns o zeflemea ca sa ma demoralizeze, crescuta fiind de niste parinti cum nu cred ca mai exista-profund morali, dar care nu au stiut sa aiba si sa ne dea arme pentru afara, doar constiinta si educatia lui „munceste si stai la locul tau”, astea sapate in subconstient, fara cuvinte…
E in Cel mai iubit dintre pamanteni o scena povestita de Suzi, cu colega de la facultate care s-a sinucis pt ca a fost facuta naparca de seful de la cadre, iar colegii au votat pt exmatriculare…Suzi se chinuie gandindu-se ce ar fi facut daca, acuzata fiind si ea si neavand drept de vot, ar fi trebuit sa voteze pt excluderea colegei si este terorizata de gandul ca ar fi luatzo valul si ar fi ridicat mana…
Ma gandesc si eu ca nu stiu cati dintre noi meritam cee a ce ne-au oferit mortii din decembrie…
Sunt incoerenta, stiu, sunt inspaimantata de ceea ce vad ca vine din urma…
Crăciunurile mele din copilărie, in anii ´60, ´70, au fost minunate.
La sfârșitul anilor ´80, in schimb, era înfiorător. Eram tânără mama si bântuiam cu ala mic in cărucior, prin tot orașul, in căutare de lucruri necesare, de negăsit. Hârtie igienica, detergent, lapte, chiar si alimentele alea pe cartela la care aveam dreptul dar care nu se găseau pe nicăieri.
Am văzut sondajul ala si m-am cutremurat. Cum dracu´ sa regreți vremurile alea? Când am auzit, însă, ca sondajul a fost efectuat pe 1000 de persoane, m-am mai liniștit. La nivelul de analfabetism funcțional din România, ce șanse sunt ca aia 1000 sa fie, toți, doctoranzi cu vârsta peste 45-50 de ani?
Comentariu beton!15
Vă citesc de multă vreme, dar e prima dată când las un comentariu.
Bunicul din partea mamei a murit în noiembrie 1975 de cancer la stomac, la doar 49 de ani. Eu nu eram născută atunci. Ei bine, de-a lungul vieții mele am auzit-o de N ori pe bunica zicând cu un oftat adânc: omul meu a murit cu dor de portocale.
Știu că pare nimic față de ce au suferit alții, dar va puteți imagina un bolnav de cancer, pe moarte, care nu poate mânca nimic și care cere portocale, iar cei dragi nu îi pot da?
Iar bunicul avea doi nepoți care lucrau în Cluj și au umblat nepoții tot orașul și nu au găsit o portocală pentru bietul de el.
Aș mai putea spune multe, dar acest exemplu e primul care îmi vine în minte când aud oameni care spun că a fost mai bine pe vremea comuniștilor.
Nu, nu contează că aveai casă și serviciu sau ce argumente mai oferă nostalgicii comunismului, dacă nu aveai libertate. Cred cu tărie că libertatea e cel mai important drept al omului, iar pe vremea aceea NU EXISTA LIBERTATE!
Comentariu beton!42
As zice că rezultatele sondajului nu sunt reale, dar am in jur neamuri de ale soțului meu care plâng după Ceaușescu. Îmi vine să-i iau de cap și să le bag fata in wc, când încep. Ca sa îmi menajez zenul, am rărit contactele cu ei, dar prostia se propagă și pe Facebook. In rest, zic și eu ca JT🤬🤬🤬🤬🤬. Inadaptați și incapabili să înțeleagă lumea în care trăim, cu bune, cu rele. Incapabili să crească, sa se dezvolte. Incapabili să iasă din 💩 de sistem bugetar călduț, ratați cu diplome nefolosite, ținute în sertar. Cu postări; respect, Ceaușescu💩 și Forza Aur.🤯
Eu am mancat banane abia dupa ’89. Tata avea ceva pile pentru ca lucra pentru partea technica a cantinelor si magazinelor care apartineau de mina dar cred ca bananele se pastrau pentru sefii de la mina si rudele lor.
Pentru ca locuiam la casa aveam gaini si cresteam porc pe care il mai hraneam printre altele si cu tărâțe cand mai facea tata cate un serviciu celui care avea grija de porcii cantinei. Era poate un sac pe an cu putin noroc. Altfel porcii aia erau crescuti cu sfecla de la CAP unde noi luam randuri de lucrat intr-un fel de arenda si pentru care primeam sfecla cea mai sfrijita. Dar eram fericiti ca aveam ce sa dam la animale. Sa va imaginati acum, eram copii de 6-7 ani cand am inceput sa sapam la randurile alea imense de sfecla sau cartofi. Un copil de 6-7 ani in anul 2023 habar nu are ce e aia munca.
Imi amintesc si cum stateam la coada pentru 2 paini jumatate (jumatate de paine pe cap de muritor de foame) sau 2 lamai jumatate (da, si lamaile se dadeau la jumatate) sau jumatate de baton de salam de soia pe care nici nu puteam sa il mancam la cat de scarbos era. Nici cainii nu voiau sa se atinga de salamul ala gretos.
Lumea a uitat usor ce a insemnat comunismul. Comunismul a fost o ruptura fortata in viata oamenilor. Straturile culturale au fost distruse. Daca mai era ceva bun in România a fost distrus in comunism.
Comentariu beton!20
Eram deja adult în „89, nu regret o clipă viața anterevoluție, îmi amintesc că nu am intrat la facultate din prima și în două săptămâni am fost angajată ( drept pedeapsă) la uzină în schimburi 12/24 iar dimineața după ce ieșeam mergeam în Amzei la Fortuna unde se exista posibilitatea să se bage „frații Petreuș” pentru cine își mai amintește. După perioada asta mi-am schimbat jobul, mi-am cumpărat casă și aveam o vecină de palier casieră la Alimentara care brusc nu ne mai cunoștea decât/ în funcție de bacșișul lăsat dacă ne vindea ceva. Și da, dacă aveai o cunoștință care cunoștea pe cineva de la Casa de comenzi aveai Ness, carne și salam de Sibiu, greu de uitat superioritatea celor care lucrau în alimentația publică măcelarul, aprozaristul, ahhh, pantofii Guban , ciorapii de damă, produsele de igienă ( culmea că bărbații vindeau la negru vata sau tampoanele) sau piața neagră cu Vegeta, blugi și adidași din Timișoara și Constanța. F**k, vin sărbătorile și nu pot să nu îmi amintesc zilele alea gri murdare. Îmi mai amintesc de o colegă care era disperată să nu cumva să rămână însărcinată ca să nu își crească copilul într-o lume atât de urâtă, nici eu nu am fost departe de sentimentul ăsta pentru că știam cât de greu procuram prin „86 fructe pentru nepoata mea. Contracepția și avorturile, asistența medicală absolut mirobolante, să trăiască toate astea șase luni și apoi să facă un raport amănunțit 🤬 ah, da și internetul care nu exista, nici telefonia mobilă, nici emisiuni TV, nici muzică sau concerte sau vacanțe sau…
Comentariu beton!11
Internet și telefonia mobila nu existau nici în Vest ,sa fim serioși.
Anii 1980 au fost cumpliti pentru majoritatea populatiei din Romania.
In goana lui dementa de a achita datoria externa (facuta, in principal pentru o industrializare excesiva si tardiva a tarii) Ceausescu interzisese practic importurile si, in schimb, exporta totul: de la incaltaminte la oameni vii (sa ne amintim cum vindea efectiv etnici germani si evrei).
In tara era o saracie lucie iar oamenii de rand erau adusi la o stare de animalitate, ajunsesera sa se bata la propriu pentru cateva oase.
A fost cumplit, a fost o epoca dominata, pentru cei mai multi romani, de cei trei F: frica, foame, frig.
Tot dispretul meu pentru cei care regreta comunismul. Am si eu multe amintiri triste din acea perioada, dar am preferat sa spun cateva vorbe despre situatia generala dificila a oamenilor.
Comentariu beton!19
„Emisiuni la tv? Păi tocmai ce-am stabilit mai sus că 24, 25 și 26 decembrie erau zile lucrătoare normale. Iar în zilele lucrătoare, programul la tv era standard: două ore pe zi, seara, de la 20.00 la 22.00. Toate cele 120 de minute fiind dedicate partidului și mărețului nostru conducător iubit. No fucking joke! Dacă aveți impresia că bat câmpii, întrebați orice cetățean din jurul vostru, trecut de vârsta de 40 de ani.”
In zilele speciale (congresele partidului sau alte evenimente importante) programul era prelungit. In rest intr-o zi obisnuita programul tv avea o durata incredibila de 3 ore de emisie pentru a fi mai mult timp de citit 🙂
@Bogdan, in ultimii ani s-a trecut de la 3 ore program la 2 ore. In rest doar cand era un congres sau o inaugurare aveam program extra. Ah, cat ma bucuram cand vedeam un minut de desene animate la Tv.
@AdinaE Din ce mai țin minte, în ultimul an (88-89) se mărise timpul de emisie de la 2 la 3 ore în timpul sătămânii, chiar mai ”scăpau” câte un/o ”Mihaela” până în Telejurnal. Sau câte un meci de fotbal din cupele europene. (Steaua-Spartak 3-0, ce frumos!)
@Anukoi, uite ce am gasit si pe net. Exact ce imi amintesc si eu:
În 1985 au fost desființate studiourile regionale de radio, datorită măsurilor de economisire a energiei electrice. De fapt, a fost o strategie de a lichida posturile care emiteau în limbile străine, maghiară, respectiv germană, fiind susținut naționalismul românesc. Programele Televiziunii Române au fost reduse la două ore pe zi, între 20:00 și 22:00, pe motivația că oamenii muncii trebuiau să se trezească odihniți a doua zi, pentru a fi apți de muncă.
Sursa este:
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Comunismul_%C8%99i_presa_rom%C3%A2neasc%C4%83
Poate ca timpul de emisie se marise ca ne uitam noi la bulgari, sarbi, maghiari si alte televiziuni invecinate.
Si cred ca Ceauşescu a promis in celebrul si ultimul sau discurs din ’89 marirea timpului de emisie la TV.
Nu stiu de ce dar nu a fost accepta link-ul acesta cu o mostra de program din 1989 in primul comentariu.
Poate vrea acum:
@AdinaE Doar din noiembrie 1988 s-a mărit timpul de emisie. Aici sunt mai multe detalii: https://tvarheolog.wordpress.com/2012/09/22/1988-45-30-octombrie-5-noiembrie-1988/
@Anukoi, articol scris la obiect si bine documentat. Doar ca eu nu imi amintesc de loc ora aia in plus. Cred ca memoria mea a sters-o. Pana la urma nu era decat o ora dedicata in plus tovarasului si partidului iubit.🤷♀️ Stiu ca noi ne uitam la bulgari. Macar acolo mai vedeam un film, ceva.
Si mai e ceva, ce nu prea am vazut pe nicaieri pomenit.
FRICA. iti era frica sa vorbesti, iti era frica sa zici ca ieri ai mancat carne, iti era frica sa zici ca asculti Europa Libera, iti era frica sa te porti sau te imbraci putin mai diferit decat majoritatea.
Iti era frica sa stai cu prietenii de vorba la coltul strazii, ca venea militia si te lua la intrebari.
Poate asa era doar la mine in zona, deah, eram langa cartier de securisti, dar eu asta imi aduc aminte cel mai mult din perioada aceaa.
Comentariu beton!23
Stăteam la coadă cu soț cu tot la tonetele care vindeau „pachete” care conțineau și câte o jucărie chinezească. La 23August, tovarăși. Și strângeam din dinți și ascundeam jucăriile până la Crăciun, să avem ceva pentru copii.
„Pachetele” erau o găselniță care te făcea să oscilezi între înjurătură și râs amar când cumpărai o sticlă de șampanie cu un pachet de biscuiți și două conserve de sardine.
N-am avut cartelă la pâine, dar am avut colegi care cumpărau pâine și o trimiteau rudelor de la țară, prin poștă. Sigur ajungea proaspătă.
Am dat ore de matematica la doua proaste nesimțite, dar mamele lor lucrau la abator și eu aveam copii mici. Un kg de carne pe un modul de 2 ore. Troc. Epoca primitivă. Ne aduseseră pe toți în situația de a ne descurca. Oribil. Și acum spunem că nu a murit nimeni de foame?
Aveai un loc de muncă prin repartiție. Dar acolo trebuia să te duci, chiar dacă era la mama naibii .
Lapte praf pentru copii îmi „făceau rost” niste foste colege de facultate ai căror părinți aveau permis de „micul trafic” la unguri. Dulciuri de la sârbi. Cafea de la cei cu rude în vest sau cu acces la shop.
Părinții care le povestesc copiilor ce bine era au memorie scurtă. Sau nu înțeleg că regretă tinerețea, doar tinerețea..
Comentariu beton!16
M-a frapat faptul că doar 5,7% au răspuns că nu știu sau nu au vrut să răspundă. Restul de 94,3% au avut opinii clare referitoare la acea perioadă. Nu am de unde să știu care a fost componența pe vârste a eșantionului, dar, cu siguranță, foarte mulți dintre cei 94,3% care și-au exprimat părerile nu au trăit în perioada respectivă sau erau copii mici pe atunci. Așadar, răspunsurile lor au fost date pe baza a ceea ce au auzit în familie și/sau ce au citit/ascultat ei în mass-media. „Mitologizarea beneficiilor comunismului” despre care se vorbește în articol mi se pare de departe cel mai îngrijorător aspect.
Eu imi amintesc si magazinele in care mai gaseai una- alta, cu mult inainte de acei ultimi ani 80′. Spre finalul anilor 80′ insaexact asa cum este descris in articol, vedeam cu ochii mei cat de nimic era peste tot.
Revolutia m-a prins suplinitoare, intr-un sat din apropierea orasului in care locuiam. Pe 25 dec era deja vacanta de iarna. Teoretic copii ar fi putut fi acasa. Cadrele didactice nu aveau liber, desi isi puteau lua concediu. Doar ca era musai sa pregatim serbari de iarna, serbari care se programau neaparat pe 25 dec si practic trebuia sa fii acolo. Serbari nu doar ale copiilor ci si ale noastre, adultii; iar pana pe 25 dec repetai zilnic.
Dupa 25 dec pregateai festivitati pentru a sarbatori 30 dec- nu-mi mai amintesc ce naiba sarbatoream dar festivitati erau sigur. Pe 1 ianuarie nu mai tin minte sa fi avut activitati, dar de pe 2 ianuarie reincepea programul normal.
De Paste se repeta povestea: intotdeauna era o sedinta programata in duminica aceea. Restul zilelor nu mai contau, oricum erau toate lucratoare.
Mai bine atunci? Cum mai bine atunci? Si sa ma lase cu asta cu slujbele asigurate, ca daca nu ar fi fost matusa-mea profesoara in scoala unde eram suplinitoare, nu mi-ar fi oferit nimeni postul acela. Repartitiile de la terminarea facultatii insemna si ca te duceai unde se nimerea, de ex la 600 de km de casa, daca aveai buletin de Bucuresti sau alt oras mai mare.
Pe cine naiba au intrebat? Poate pe cei care pentru cativa ani in care aveau hartii de 1 milion in buzunar, numara si acum, in ziua de astazi, banii tot in milioane…
Comentariu beton!15
@ElenaT era Ziua Republicii pe 30 decembrie aia sarbatoream…Doamne ce isi mai bateau joc de copii si adulti de 1 Mai si 23 August cu festivitatile lor…Nu mai zic de 26 ianuarie ori de monstruozitatea numita „Cantarea Romaniei”…
Urmatoarele categorii cred ca era mai bine atunci:
– batranii, pt care chiar era mai bine atunci, dar din alte motive: erau tineri, si cand esti batran si/sau bolnav, clar iti amintesti ca era mai bine cand erai tanar si sanatos. Unii sint suficient de lucizi ca sa isi dea seama ca atunci era mai rau, dar din experienta, relativ putini.
– tinerii (care s-au nascut dupa) carora li s-a spus ca era mai bine, dar nu s-au documentat serios sa vada toate aspectele. Li s-a spus ca ti se dadea casa, aveai loc de munca asigurat, etc.
– oamenii care au lucrat in locuri jmekere (securitate, directori pe la diverse entitati), si care o duceau mai bine atunci. Bashca astia fac parte si din prima categorie (batrani), deci clar ca au motive mai multe pt asta
Cunosc oameni in varsta care zic ca atunci era mai bine, dar eu imi amintesc cum injurau puternic din urmatoarele motive: se oprea curentul, nu puteau sa ia masina, nu aveau mai nimic pe la TV, nu se gasea mancare, nu aveai caldura si apa calda. Acum, din apartamentele proprietate personala, cu caldura, apa calda, curent non stop, cu TV LCD in fiecare camera, si la casa de vacanta, cu masina, 3 telefoane mobile, mancare cacalau, zic ca era mai bine atunci. plm
Cat despre mine, eu cred ca atunci era groaznic. Din motivele de mai sus, si din altele. Imi faceam temele la lampa cu petrol, mama dreaq, si muream iarna de frig in casa. Aveam apa calda doua ore pe zi DACA avea presiune sa urce pana la 4. Am fost o data la mare si am luat doar cazare fara masa „ca sa alegem noi unde si ce mancam, sa nu stam doar la un restaurant”, si am mancat numai placinte dobrogene ca majoritatea restaurantelor erau cu circuit inchis iar alea care aveau deschis terminau mancarea in juma de ora.
Comentariu beton!13
Boii dracu’. Cum naiba poti sa spui ca traiai mai bine?! Cu o roata de cascaval si juma’ de vitel ajungeai la ministru… no joke
La mine a fost asa: De la casa cu ograda de pasareturi, gradina cu legume si livada cu fructe pana toamna tarziu, am ajuns la apartament de bloc din cauza de canal Dunare-Marea Neagra. Am stat cativa ani cu semnul de mijlocul albiei la fereastra camerei pana ne-au demolat. Blocurile erau incalzite de la un punct termic alimentat cu motorina. A functionat cativa ani apoi s-a oprit si fiecare se incalzea cum putea: care cu sobe de motorina, care cu sobe pe lemne, electric nu prea din cauza de opriri de curent .
Am luat repartitie la combinatul Midia Navodari si aici era un mic trafic. La atelierele mecanice din combinat se confectionau antene TV pentru prins bulgarii, flecuri de inox pentru pantofi, calorifere cu apa pentru incalzit, chei, etc. Plus ce se scotea pe furis din combinat, motorina, benzina, hipoclorit de sodiu pe post de inalbitor. In ultima perioada inainte de decembrie ’89 luam cam 40% din salariu pentru ca nu se facea planul si deci cincinalul in patru ani si jumatate!
Apoi faceam schimb de produse in natura. De exemplu, socrul meu statea la coada in Bucuresti la nechezol (un amestec de naut cu ceva cafea) si noi luam de la vaporeni cafea Alvorada si tigari Kent (astea erau de regula pentru spaguit nu pentru consum curent). Apoi schimbam intre noi.
In apartamentul in care locuiam in Constanta iarna era frig tare (caloriferele mai mult reci). Tin minte ca intr-o iarna am dormit cu sacul de dormit sub plapuma. Apa calda aveam uneori si asta in perioada cand era curentul oprit si faceam baie la lumina lampii cu gaz. La TV nu prea aveai ce vedea mai ales cand se producea marea unire a telejurnalului de seara cu cel de noapte. Tin minte ca au dat intr-o seara filmul Norma Rae (a trecut pentru ca era cu sindicat) dar era asa de ciuntit ca de abia dupa revolutie cand l-am revazut am inteles despre ce era vorba.
Si cate si mai cate amintiri din astea am si ma enervez de fiecare data cand imi spune cineva ca era mai bine pe vremea impuscatului.
Comentariu beton!14
ooo, alvorada, da. Tigarile BT si Vikend. Nechezol. Obsesia cu Neckerman. Nu mai e ce-a fost.
M-ai intristat cu subiectul si pozele, ca „vesel” mai erai linga tovarasele educatoare.
Pe linga ce s-a scris pina acum mai adaug si eu una, dragostea aia platonica bagamias picioarele, ca-ti era frica sa nu ramina gravide, in anii 80 multi se casatoareau cu fata deja insarcinata contraceptia fiind 0. Tinerete irosita.
Ajunul Crăciunului ’84. În parcarea dintre blocuri se juca fotbal cât era ziua de lungă, indiferent de anotimp. Era şi un punct strategic pentru posibilele livrări de produse alimentare la magazinul de cartier în care găseai, de regulă, doar chipsuri de creveți. Cum eram noi jumate înghețați – jumate transpirați vedem maşina „de marfă” şi o zbughim pe gangul dintre blocuri şi ne aşezăm aliniați la intrarea magazinului. În 10 minute s-au adunat peste 100 de persoane dar noi, ciutanii, eram primii. După ceva timp iese doamna vânzătoare şi comunică: „S-au adus portocale dar sunt 50 kg şi se dau câte 1 kg de căciulă!” Mă şi vedeam intrând glorios în casă cu cele 5 portocale… Numai că adulții din spatele nostru au considerat că cele 50kg de portocale nu permit ca şi ei să ducă acasă ceva şi au decis să ne gonească din rând cu palme şi şuturi. Da, erau super vremurile pe atunci…
Comentariu beton!18
Cei mai de căcat ani din viața mea au fost anii 80. Sunt destul de bătrân să fi prins anii copilăriei și adolescenței în anii 70. Deci am capacitatea comparației cu ce au fost anii 80.
Să cauți gura copilului pe întuneric ca să îi bagi biberonul în gură în primul an când a ”luat” lumina noaptea, ca să nu ne încălzim electric, că oricum caloriferele erau la temperatura să nu înghețe.
Să ai copilul de patru luni cu laringită și febră de 40 de grade și să nu ai cum să-l duci la spital, când aveai mașina în fața casei, dar tocmai se interzisese circulația automobilelor personale, salvările erau înghețate prin nămeți și taxiuri erau vreo 10 în tot Bucureștiul.
Nu mai continui că mă ambalez și mi se umflă o venă, să nu-mi crape că am și eu o vârstă.
Ăstora care regretă ar trebui să li se ”permită” să trăiască o săptămână din viața mea din 1985. Și nu eram vreun sărac sau prost, munceam pe un salariu relativ bun și mă ”descurcam”.
Comentariu beton!28
taicamio fura curentul si ne incalzeam cu un bca cu o sarma de aia si era binisor
Îmi mai amintesc că la sfârșitul anilor „70 s-au închis orașele mari/reședință (mutarea populației din rural în urban) de județ și de căsătoriile aranjate ca să ajungă copiii orășeni. În „82 exu’ își făcea stagiatura la Mioveni unde totul era pe cartelă și cum erau invitați la tăierea porcului de colegii care locuiau în satele din apropiere și operațiunea se făcea în liniște desăvârșită ca să nu se pomenească cu milițianul ca să le confiște carnea, da, creșteau animale pe ascuns ca să mănânce carne mai des sau ca să poată trimite rudelor la oraș, la fel nu raportau când fătau vacile și ascundeau vițeii, aveau cotă de dat lapte și ouă la cooperativă și multe altele. Recensământul animalelor era mult mai strict decât cel al populației.
Comentariu beton!14
Agh, vă mai amintiți că era in mare vogă carnea de nutrie 😶
E deja un talmeș balmeș în capul meu acum 🥺
Celor care mai suspină după vremurile dinainte de 89, le zic doar așa: distinsele lor mămici ar fi trebuit să înghită și oricum linia paternală este extrem de incertă.
Nu intru în nostalgii.
Doar 2 chestii tehnice: 1. Sondajul este INSCOP, adică băieții care îl tot ”cresc” pe Geoană.
2. Eșantionul este de la 18 ani….deci, poate jumătate dintre participanții la sondaj au până în 35-40 ani…deci, da aceștia au cele mai bune și experte opinii despre ”înainte de 89”.
la pct 2: știa au părinți și bunici, care au trăit vremurile alea și le-au simțit până la os. Și dacă ce aud acasă e că era minunat, ceva nu e bine cu nația asta
Ca sa nu mai vorbim de frigul crunt din casa, de luatul curentului si temele facute la lumanare si la “programul” de apa calda, de 2 ori pe saptamana catr 2 ore… habar n-au ei!!!
Mihai, sti care este durerea mare, astia care sufera dupa regimul lui ordinarul ala, sunt cei ce aveau 30-35-40 de ani la revolutie, nu au invatat nimic si inca mai au “petrentia” sa aiba statul grija de ei, case de la ei, sa le dea de munca ca nu sunt si nu au fost in stare de nimic?! Au stat la intreprinderi si fabrici pana i au dat aia afara cu japca si mai aveau un pic si le demolau, din neputinta de a lua viata in maini, au tot sperat ca le da Iliescu ( sa nu moara pana nu este condamnat, macar formal) lapte si miere, au votat cu noii comunisti si a murit Coposul de durere cand a vazut idiotii in splendoara lor, in speranta ca or sa i aiba in vedere si au ajuns unii la pensie in anii 2000 cu speranta ca or sa traiasca bine ca au atarnat pe langa fabricile alea, au ajuns paznici ca in afara de maistri clasa 7, o bășina de gradatie comunista, nu au fost in stare sa faca nimic! Ne spuneau noua ca nu avem loc de munca in anii ‘90 cand cand noi am fost primii care am plecat in domeniul privat si am vrut sa facem ceva si acum le platim pensiile! 🤬🤬🤬🤬
Comentariu beton!12
Cei care au suferit atunci, cei care s-au descurcat cu greu, cei care nu s-au mulțumit să li se dea, sunt cei care azi pot fi mândri de realizările personale.
Cei care așteaptă ca alții să facă pentru ei, să le dea, sunt cei care azi sunt nemulțumiți.
Pilelele și relațiile de atunci s-au transformat în corupția de acum. Lumea nu s-a schimbat. Doar oamenii sunt foarte diferiți.
M-am născut în 1987, prematur, la 6 luni și 3 săptămâni, din parinti de peste 45 de ani.
Mama a avut o sarcina grea cu mine, unde mai pui ca am fost colega de „camera”(uter) cu un fibrom aproape la fel de mare ca mine. Cam grafica imaginea, imi pare rau. Cert e ca după naștere i-au spus doctorii lui tata „dati-i carne (mamei)- are nevoie de proteina și de fier”… plânge tata povestind cum a umblat la pas tot Bucureștiul de la Budapesta la Perla din alimentara în alimentara si din restaurant în restaurant spunând tuturor ca abia i-a născut nevasta și e slăbită, are nevoie de o friptura. Plânge acum de disperarea și umilinta pe care o simțea atunci. O zi intreaga a cautat și s-a rugat de oameni, pana a găsit pe cineva, la un restaurant care i-a zis „bine, domne, îți dau o friptura. Dar nu sta aici, sa nu te vadă lumea, du-te în spate, așteaptă lângă tomberoane ca ti-o aduc eu”
Hai, uiți foamea și frigul, senzațiile fizice dar…
Dezumanizarea
Disperarea
Lipsa demnității
Comentariu beton!43
Ah, are și mama o amintire despre episodul asta:
Ca a mancat respectiva friptura (plătită de tata cu umilinta, alergat și triplu-pret) din 3 înghițituri. „Nici nu i-am simțit gustul. După ce am terminat-o mi-a părut rau”.
Acasă mai aveau doi copii adolescenți – dacă prideau „gaturi si ghiare” carnea era pentru ei.
Ma gândesc cu groaza cum a trecut ea prin foamea de femeie gravida (poate empatizeaza doamnele norocoase care au avut foame, nu greturi).
Comentariu beton!14
magazinele se numeau FAlimentara. Se vindeau adidași (picioare, efectiv partea cu copite, de porc), și calculatoare (cap de porc). Portocalele erau amintiri-de regulă se duceau la persoanele aflate în spital, dar se găsea esență de portocale. Unei prietene aflate în spital i-am dus în consecință, esență… ca să mă apropiu de tradiție. Am aflat că e coadă la zahăr, m-am dus, și după minim 2 ore de stat, vânzătoarea a refuzat să mă servească, pentru că, fiind de vreo 10-12 ani, a postulat ea că am fost luat de vreun adult de la joacă, să cumpere el dublu. Degeaba au sărit oamenii de la coadă să mă susțină, ea avea puteri absolute. Cine lucra în comerț, prin barter, cam avea multe, chiar dacă nu de toate.
Comentariu beton!12
Nu știu dacă s-a zis, nu am citit toate comentariile: cred că cei care îl regretă sunt invidioși, atunci toți erau cam la fel de săraci, acuma se uită în jur și ceilalți au și ei nu.
Nu exista o forma mai oribila de conducere a societatii decat comunismul. Nici o alta perioada din istoria omenirii nu a fost mai tenebroasa si mai criminala decat acesta. Prin comparatie, nazismul si fascismul sunt fratii mai mici ai acestuia pentru ca nu-si asmut proprii cetatenii unii impotriva celorlalti asa cum a facut comunismul. Nici un alt sistem politic nu si-a impartit populatia in victime si in agresori, asa cum s-a intamplat in comunism, nici un alt sistem nu le-a spus oamenilor, „denunta si ucide-ti aproapele, fratele, vecinul, ce nu crede in comunism”!
Eu ii consider ticalosi pe cei care regreta regimul ala crud si inuman, niste tampiti indiferenti la suferintele de care au avut parte majoritatea celor care au trait in infernul comunist.
Eu nu am suferit in comunism dar imi pasa de cei care au suferit si inca sufera.
M-am grabit si am omis sa zic ca eu nu am suferit de foame in comunism, traiam la tara si aveam mancare si eram prea mica sa inteleg hidosenia comunismului, l-am inteles mai tarziu, dupa ce a cazut regimul, i-am inteles pericolul si cruzimea si sufar ca dimensiunile nu o se le cunosc niciodata si ca oamenii care l-au servit nu o sa fie pedepsiti. Daca o sa fie, vreau sa particip si eu.
P.S. Ce pusti simpatic era autorul si ce educatoare atragatoare avea.🙂
Articolele despre comunism le apreciez tare mult pentru ca nu ne lasa sa uitam, pentru ca ne aducem aminte de cei care au suferit atunci, le datoram asta.
Născut si copilărit într-o comună colectivizată din nordul țarii, într-o familie de țărani care au refuzat să se înscrie în colectiv. Bunicii au refuzat nu parinții, ei au tras doar ponoasele (li s-a refuzat accesul la școală) alegerii bunicilor.
Aveau ceva pămant și câteva animale (găini, porc, vacă) așa ca nu am știut ce e foamea și frigul în casă pâna la 14 ani cand am ajuns la internatul unui liceu din municipiul de județ, la distanță mare de casa, dar nici banane nu am văzut până in anii ’90. Din ochii și vorbele bunicului am învătat ce inseamnă ura fată de comunism încă de când aveam câtiva ani. Le-au luat pămăntul bun, animalele, atelajele și casa „de pe vale” și au primit inapoi putin teren neproductiv departe de sat. Câteodată reușeau să negocieze cu șefii de la colectiv să mai lucreze „în parte” câte un teren izolat ce fusese înainte al lor. Nu mai țin minte dacă primeau 1/2 sau 1/3 din recoltă dar chiar și asa era mai rentabil sa lucrezi un teren productiv decât o pârloagă primită în schimb.
21 decembrie m-a prins la coadă la alimentară. Nu, nu pentu carne, unt sau ulei, m-au trimis părinții sa iau bere :). Nu stiu cum era la oraș, dar la noi la țară nici bere nu găseai înainte de sărbători. Bine că aveam horincă. Si horinca o fierbeai la cazanul colectivului așa că tot jumătate din ce ieșea îți rămănea ție, fmm. Cum ziceam, eram la coadă la bere și au ajuns știrile cu ce se intâmplă la București. Stiam de pe 16 că e groasă pentru ca la noi in casă radioul era setat pe europa liberă. Tata era interesat de știri iar eu de muzica rock de la metronom. Nu am mai prins bere pentru că gestionarul alimentarei a luat o bătaie serioasă după care a reușit să fugă și să se ascundă pentru câteva săptămâni.
Foamea de la internat, jesus. Nu făcem mofturi la mâncare dar destul de des mâncarea era asa de infectă ca nu te puteai atinge de ea, luam cele 2 feli de pâine și le mâncam în cameră, cu putină untură sau dulceată din borcanul adus de-acasă (dacă mai aveam). Duminica seara aveam hrană rece: un ou fiert (care uneori mirosea in asa hal de stăteam pe urmă în frig cu geamurile deschise ca să iasă duhoarea) sau, în zilele bune, o conservă de carne presată pentru patru adolescenti lihniti. Conserva era lux mai ales când erau colegi plecati acasă (cei care stăteau mai aproape) sau în oraș la rude și împărțeam conserva doar la 2 sau 3.
După lipsa alimentelor (din perioada internatului) cel mai mult cred ca m-a afectat lipsa incălțămintelor decente. Tenișii chinezești te țineau un meci sau doua de fotbal (jucat cu o minge de plastic ovală, de 35 de lei). Dacă prindeam o pereche de teniși Drăgășani pe undeva eram rezolvat pe o perioadă bună pentru că-i purtam până se facea gaură în talpă, că nu se deslipeau ca cei chinezești. Un coleg cu relații mi-a facut rost odată de o pereche de ghete clujana, lux. Din păcate nu a reusit sa ia un număr mai mare care să mă țină mai multi ani asa ca le-am purtat doar o iarnă și mi-au rămas mici, le-am facut cadou :(.
Mda, nu știu cine-s cei 46% care trăiau mai bine in comunism, nea Ilie de la alimentara din sat și nea Gheorghe de la „textile, incălțăminte” sunt sigur printre ei, dacă mai trăiesc, dar nu credeam că sunt atât de multi „nea X”.
Scuze pentru lungimea comentariului, și probabil incoerența ideilor. Cred că am citit 95% din ce s-a scris pe acest blog dar am comentat o dată sau maxim de două ori in toți acești ani. Nu mă pricep la scris dar subiectul e prea sensibil pentru mine așa ca nu m-am putut abține.
Comentariu beton!26
Sunt născută în ’87. Prea multe nu am prins, dar îmi aduc aminte de ce povesteau părinții și bunica:
Cozile interminabile la alimente și alte produse (inclusiv benzină). Frigul și întunericul (dormeau în bucătărie, își puseseră un pat acolo și porneau mașina de gătit electrică). Mâncarea pe cartelă, carnea de origine incertă. Salam din animal neidentificat, consumat ca o delicatesă timp de o lună (termen de garanție? Ce e aia?!)
Deturnat o cunoștință a unei prietene, care călătorea cu mașina din Germania în Grecia, să treacă prin România și nu prin Serbia și să îmi aducă pampers, lapte praf și altele (mama a stat în concediu de maternitate fix 4 luni, apoi adio alăptare). În decembrie ’89 bunica îi spunea mamei că vecinul taie lemne în pivniță să nu se panicheze de la împușcături. După ce s-a prins care e faza, tot a ieșit din casă după mâncare pentru mine..
Bunica mea, intrată în menopauză precoce, era chemată la consult ginecologic obligatoriu la policlinica de cartier. Nu exista refuz.
Tatăl meu a dezvoltat aritmii cardiace din cauza problemelor de serviciu, fiind șef de secție.
Și câte și mai câte pe care eu nu le cunosc..
Cei care cred sincer că era mai bine ar trebui să facă o excursie în locurile unde se trăiește și acum la fel.
Comentariu beton!11
Tare adevărat și trist ai povestit! Să mai spunem aici că, de prin 1984, a început să nu mai fie nici curent electric mereu. Cât despre căldură sau apă caldă… să fim serioși! Așadar, când prindeai o bucată de carne să faci sarmale, le fierbeai pe reșou, cu orele, iar în casă era un frig de moarte. Am învățat cu mănuși în casă, la lumina lumânării – fără glumă! Am urmărit cursuri în amfiteatrele Universității, cu căciulile în cap, în paltoane – de altfel, așa se vedeau și piesele de teatru, iar actorii, câteodată, erau obligați să joace desculți, în rochițe de vară, la temperaturi inimaginabile. Last but not least, era și teroarea, frica de vecini, frica de colegi, frica, în general – că vei fi turnat, că le vei face vreun rău părinților tăi, că se va afla că-ți place Occidentul șamd. Nostalgia asta nouă e de neînțeles pentru mine…
Apa calda o zi da, o zi nu.
Sticla de lampa nr. 10 si 13, parca, din care toti aveau prin casa…
Cand se difuzau Tom si Jerry se discutau o saptamana la banca in fata blocului, un fel de „ce a vrut poetul sa spuna”…
Apă caldă sâmbăta, două ore. Știi cum se golea în fața blocului când striga o mamă de la geam „a venit apa caldă”?
Si la noi apa calda era tot doar sambata. Doar ca era calaie, asa ca incalzea maicamea niste ligheane pe aragaz si se chinuia sa le care in baie, era umilinta in fiecare zi
Mama are 79 de ani acum. Nu a votat niciodata cu psd si uraste comunismul din toti ranunchii.Nu stiu pe ce esantion s-a facut sondajul mi se pare ireal dar oamenii sunt prosti.
Comentariu beton!11
Sincer, nu imi mai aduc aminte mare lucru din copilaria mea, parte ca mancam foarte bine si pe saturate, bataie. Razant imi aduc aminte de frig( il am si acum in oase), ca nu aveam lumina tot timpul, nu aveam haine si incaltaminte( iar acum cumpar tot ceea ce imi place) si in general griul persistent din jurul meu. Stiu ca devoram carti( imprumutate sau cumparate la pachet 1 buna +9 proaste) ca sa plec cu mintea de la realitatea de zi cu zi. Cumva cred ca fiind oras mic toata lumea facea troc pe sub mana cu tot( fiind si litoral), in magazine nu era nimic din cate imi aduc aminte si posibil de acolo nostalgia ca era mai bine inainte, acum daca nu muncesc nu au pe masa, simplu.
Chiar azi ne-am dus sa luam bradul si poza ta de referinta mi-a starnit tristete, fix pricajitul ala a „tronat” in sufrageria apartamentului nostru! Iar acum masuram locul din dining, sa se poata lafai ditai copacul…vrem sa fie magic pentru fiul nostru, cat mai e copil.
Fa o lista, adauga si ce mai comenteaza si lumea, cine isi mai amineste situatiile absurde prin care traiau, sa ramana undeva in internetul vietii marturie ca asta era realitatea. M-am nascut in ‘87 si tot am avut flashuri destule de la inceputul anilor ‘90 cand am citit “Ultimul an cu Ceausescu”, dar vad ca ar prinde bine sa mai fie spuse adevarurile astea, nu “povesti” sau ce cred aiuritii aia de viseaza cai verzi pe pereti comunisti. In curand or sa spuna ca a fost mult mai bine, de ce sa tot decidem noi ce facem si cat, prea mare debandada…noaptea mintii 😔
PS – Imi e greu sa citesc articolul tau din decembrie, dar o fac si anul asta, tocmai pentru a nu uita ce drame au avut loc atunci, pentru a simti revolta fata de ceea ce au indurat atatia oameni, chit ca nu am trait propriu-zis ce au trait ei (desi imi inchipui ca am destule anxietati sadite in primii ani de viata tocmai pe fundalul Romaniei de atunci)
nu e neaparat ca traiau mai bine, dar toti erau la fel de saraci, asa ca nu exista „vai, ala de ce are”. Capra vecinului, vorba aia.
Eu am fost din familie „buna”. Tata era comandant de unitate militara la pitesti. Dar prost, ca nu a vrut niciodata sa bage mana (mai mult decat era normalul atunci). „parintii mei nu au furat” e spusa numa de ghinionistii care chiar nu aveau ce sa fure. Cate suruburi sa mananci?
Altfel, cand era fracmiu mic, cred ca a venit de vreo 2 ori cu lapte de la unitate.
Mai noroc am avut ca aveam bunicii la tara, deci mai mancam si noi un carne si un lapte.
Pe langa asta o duceau bine categoriile banale, care intr-o societate normala nu is superiori. Vanzatori banali de la magazine. Astia erau zei. Normal dracu ca astia plang dupa vremurile alea.
Dar. Pentru aia care nu vor sa inteleaga, ca nu reusesc sa vada tragedia. Bah. Atunci aia care o duceau super bine: aveau ce manca. Asta era baza. Incredibilul „ma descurcam” sa am mancare. Eventual o banala vacanta la Mamaia. Asta era luxul suprem. Ganditi-va ca acum ai fi cel mai jmecher din clasa ca ai un sendvis cu kaizer.
Bine, uramtorii ani, minunatii 90, acolo a fost si mai epic. Ca deja aparusera hotii care o ardeau cu mercedesuri cand noi bagam parizer. Dar..saraci nesaraci, se gasea parizer. Deja aveam acces la chestii imposibil de gandit pe vremea lu ala. Canale TV din strainatate. Acces la internet (l-as pune si pe asta, desi nu era vina lu ceasca inexistenta lui in anii 80, dar ceva imi zice ca nu prea as fi avut acces la net in 95 daca nu murea cizmaru)
Dupa care vin anii 2000 in care viata din Romania explodeaza. Ca sa fim acum in 2023 si sa existe imbecili care sa zica „era bine atunci”
Nostalgici cretini…
Mama mea, care are 76 de ani, este încă în șoc posttraumatic. Nu o pot convinge să nu mai facă stocuri de mâncare și să nu mai păstreze haine „de bune”. Cred că i s-a fixat în ADN teama că mâine ar putea să dispară tot din magazine.
Comentariu beton!13
Si maica-mea, nascuta in 44, dupa 89 pana a murit a facut provizii in fiecare an. Am descoperit dupa moartea ei, o groaza de pachete de orez, ulei, paste etc
Aveam 9 ani jumate la revolutie și eu încă asa functionez, cu ceva stocuri in beci de chestii și conserve care țin, soțul neamț mai făcea misto ca ne putem deschide singuri magazinaş.
Si asta până a venit Corona și intrai la supermarket după ce stateai la cozi imense (la mine in „sat” asa a fost din martie pana in vara 2020). Și noi aveam deja acasă toată „baza”, lejer. Ei asta a activat toate traumele de pana atunci, pe care încă nu le constietizasem in 30 de ani. Nu doar cele din comunism ci și de inflatia incredibila din anii 90 in care imediat din salariu era cumparate chestii și tinute ca banii oricum se devalorizau: mâncare neperisabila, papetărie, bunuri de uz current, etc.
@all
Eu am și acum stocuri, inclusiv carburanți de două feluri, cu care putem supraviețui cel puțin o lună. Autoritățile norvegiene chiar recomandă, dar nu știu câți alții mai au. Dar au avut și ei cozi cu ocazia diferitelor crize
Eu îmi aduc aminte de bezna care învăluia satul bunică-mii când se lua curentul. Vara, când era senin, lumina luna de zici că era iluminatul public pornit. Când era pornit, ardea un bec chior din doi în doi stâlpi, pe o singură parte a drumului.
Aș vrea să zic că în bezna aia ascultam Radio Europa Liberă, dar nu pot, că nu se găseau baterii, iar tata îmi făcuse instructajul pe scala celebrului Gloria 3: „de aici până aici nu oprești când cauți posturi”. Lanterne chioare, alimentate de la bateriile pătrate Elba, și lampa „cu gaz”, adică cu petrol lampant.
Era o beznă și o liniște ca de mormânt. Mai auzeam huruitul vreunui avion. La bloc la ai mei era frig, își puseseră o sobă cu petrol pe hol și de la ea se dezmorțeau toate camerele. Gaz nu aveam, stăteam la coadă la butelii. Ieșeam în fața blocului, fiecare familie cu căruciorul pentru butelie și așteptam „mașina”, de obicei o camionetă TV (Tudor Vladimirescu, pentru cei mai tineri, care se gândesc la Iveco sau Fiat Ducato). O camionetă care scotea fum negru prin țeava de eșapament montată sub bara față, și care avea desenat un P alb într-un chenar negru sub parbriz. Lumea înconjura mașina și șoferul abia cobora, după ce se răstea la noi: Dați-vă, băi, mai în spate! Am „decât” 20 de butelii, atât e cota la blocul ăsta! Și începea milogeala: „Dă-mi mie, tovarășe, că am doi copii!”… „Și mie, tovarășu’, am copil mic!” La final mai erau care nu apucaseră, se târguiau cu unii care prinseseră, să le cumpere butelia la suprapreț.
Am fost săraci și proști, acum suntem mai mult proști.
La noi era mișto de Crăciun pentru că era perioada când se sacrificau porcii crescuți prin cotețe construite pe toate coclaurile de țărani veniți la oraș să clădească socialismul multilateral dezvoltat. Când se auzea câte un guițat prin cartier eram toți copii acolo, cu mucii pe piept, așteptând faza finală cu întrebarea pe buze: Oare ne-o da? Nu toți, dar majoritatea ne dădeau.
Al meu tată și-a zis… Da ce, io-s mai prost? Așa că a negociat cu o tanti care ÎNCĂ mai avea casa ei propietate privată, pe care regimul de atunci nu o avea în plan să o demoleze încă, lângă blocul nou construit unde tocmai ne-am mutat și și-a construit coteț în curtea femeii cu materiale ”cumpărate” de la depozitul minei unde lucra.
Nu știu cum să vă zic dar era crunt. Mâncarea porcului era gătită pe aragaz în apartament la etajul 3 și de două ori pe zi mergeam cu găleata să hrănim animalu. Noi am fost caz fericit că era la vreo 50 de metri casa lu tanti dar alții trebuiau să pedaleze cu gălețile mult mai mult pentru că nu au fost așa de norocoși să prindă loc de coteț aproape de bloc.
Sălbatice vremuri au fost prin anii 80.
A, nu s-au menționat buteliile. Băi nene, nu puteai sacrifica un porc dacă nu aveai o butelie plină, butelie care în perioada Crăciunului era aur curat. Era o întreagă nebunie cu cozi, pile, relații.
Era bine atunci….
Cred ca am mai comentat si alt articol pe tema asta. nici eu nu pot sa-i inteleg pe cei care spun ca a fost mai bine in comunism. Eu aveam 10 ani in 1989, dar amintiri suficiente.
Stateam la tara, asa ca de bine de rau mai aveam cate ceva de mancare. Cresteam doar gaini, pe care la recensamantul animalelor le mai ascundeam in pivnita (o parte) pentru ca altfel cota parte care trebuia data la CAP (cooperativa) nu ne-ar fi lasat nimic (ei socoteau toate gainile ouatoare!). Lectiile la lampa cu petrol iarna, spalat in lighean cu apa incalzita pe soba, stat toti intr-o singura camera ca nu aveam suficiente lemne sa incalzim toata casa.
Ai mei erau ingineri la o fabrica din oras, dar plecau cu un autobus la 5 dimineata si se intorceau la 5 seara ca altfel nu ajungeau la program. Si iarna de multe ori nu circula autobusul asa ca mergeau aproape 3 km pe jos pana la statia de tren din satul vecin – la 5 dimineata, da? I-am surprins intr-o seara ascultand Europa Libera (nu mai stiu cine fugise din tara si am auzit si eu) – frica cu care mi-a explicat mama sa nu spun nimanui ce am auzit ca pot merge la inchisoare. 🙁
Si cozile la paine si la ce s-o mai da la alimentara din sat. Ci noi statea si strabunica, nascuta in 1899, asa ca doar eu puteam sta la cozi – si ma impingeau de multe ori adultii afara si ramaneam plangand pe langa (la 6-7 ani). Uneori i se facea mila de mine vanzatoarei daca ma vedea si mai striga la oameni sau ma chema sa-mi dea ratia de paine…
Nu, nu era mai bine si ai mei au 80 de ani acum si cred ca fel ca mine!
Mai tineti minte nechezolul? Pe care il treceam prin sita de faina ca sa inlaturam paiele?
Nu uita de uși Mihai ! Ușile metalice.
Toate alimentarele și magazinele de pâine, aveau în spate o ușă metalică cu o deschidere mică, un ghișeu in miniatură de care erai strivit. Acolo se dădeau toate minunățiile, nu in față unde erau vitrinele, nu că n-ar fi încercat, dar după ce au spart de câteva ori vitrinele toate alimentele se vindeau prin spate.
Dacă mergi și în ziua de azi și te uiți prin spatele blocurilor care au magazine la parter, încă mai găsești acele uși.
Comentariu beton!12
Asa este! Si de cacaturile alea de ferestre metalice uitasem …
M-ati facut sa plang, Domnule Vasilescu, sa plang de adevaratelea! Nu am uitat ce a insemnat epoca aceea, dar descrierea ei a fost atat de veridica incat cand mi-am dat seama cum am trait macar 15 ani din viață (cel putin din 75 pana prin 90) mi-a venit sa plang.
Daca am timp am sa fotografiez si sa postez meniul scris de sotul meu la cateva revelioane, el fiind foarte tradiționalist si macar ca nu aveai ce pune pe masa, facea/scria ”menu” -ul pentru protocol și amuzament (rasu-plansu)
Cred ca din cele 50 de procente vreo cateva sunt ale celor ”batrani si senili” care atunci erau tineri si li se parea viata frumoasa indiferent cum era, ceva mai multe procente sunt ale securistilor si celor din familii care atunci erau la putere si aveau privilegii, alte procente sunt date de cei tineri de acum care n-au habar ce a fost si care nici nu sunt curiosi sa afle din surse serioase cum a fost, iar restul de procente sunt ale pensionarilor si amaratilor care intradevar o duc prost din neputința si nerozia guvernantilor.
Da, e tare trist si chiar infricosator ca procentul celor care apreciază acea epoca mizerabila creste….
Comentariu beton!13
Noaptea mintii – ma consider o fiinta inteligenta, dar nu pot neam sa-mi inchipui ce trece prin mintea celor aproape 50% (in afara de aer!) sa scoata asa ceva din ei! Ca pentru multi altii, anii 77-89, tehnic anii copilariei si tineretii mele, au fost crunti. Din povestile mamei, anii 47-65 au fost crunti. Deci ne raman anii 65-75 care au fost, intr-adevar, draguti. Era o deschidere (cum era si in Iran, de altfel!), intelectuali, etc. Cei care spun ca era mai bine inainte sper ca se refera la anii 65-75 XD
Eu eram abia iesita din scutece la revolutie, da-l injur pe raposatu de care ori am ocazia pentru o mostenire pe care n-am cerut-o. Pentru toti nostalgicii am un singur mesaj : Stimati dobitoci, pe vremurile alea bune se injecta un spital intreg cu aceeasi seringa cu ac, fara sa fi trecut macar printr-o apa calduta. Milioane de romani s-au pricopsit cu boli infectioase. Plangeti-l bine ca va dadea case( cu chirie), aduna-v-ati in grup sa-i faceti pomana pe 25 decembrie!
Comentariu beton!13
Nu am vrut sa scriu de ieri, pentru că oricum nu contează, cei care spun asta au o supapa cu unic sens și nu acceptă părerile noastre. Așa precum moldovanii spun ca era mai bine cu URSS. De fapt e și rezultatul neobositei propagande ruse in propagarea ideilor astea. Eu am ramas marcat de imaginea de la noi din cartier unde totul se vindea la un mic gemuleț din spatele alimentarei și făcuseră un gard, ca un jgheab in care intră vitele la pus fierul roșu ca in filme. Ideea era să reușești să intri acolo, chiar dacă te sufocai.
Mulți ani nu a tăiat nimeni gardul ăla, deși alimentara a luat multe destinații după ’90. Dar gaura din zid e tot acolo.
Despre pereții uzi de la respirația a 30 de persoane, la majoratul meu, îi povestesc mamei când mai zice că era bine. Îmi spunea că ea nu știe să fi dat șpagă vreodată.
O iubesc prea mult și nu știu cât mă voi mai bucura de ea, dar eu imi aduc aminte de pachetele de unt pe care mi le dădea să le duc la diverse persoane de interes, sau cutii de ness pe care le mai cumpara de l Casa de comenzi sau pe sub mână.
Se mira că eu învățam la felinar in liceu, la internat și că dormeam câte doi in pat cu mănuși in mâini și 4 pături pe noi.
Aveam 12 ani la Revoluție.
M-au trimis ai mei în tabără la mare, m-am întors cu păduchi. Iee!
În clasă, iarna, era atât de frig, că stăteam cu căciula, haina și mănușile pe noi. Torționara de învățătoare mi-a trăznit vreo două arătătoare de hartă peste mâini, că scrisesem urât pe tablă cu un căpețel de cretă și degetele înghețate, zvârcoli-ar în iad!
Nu sufeream de foame. Dar mă lua bunica la cozi. Era să mor strivită, pe la 5 ani, la o coadă la cacao.
Am avut noroc că nu eram mai mare, să prind vreo practică în uzină, să-mi pierd vreun ochi sau trei degete. Sau la câmp, să se răstoarne bena cu sfeclă. La practica agricolă, unde pe nefericiții de liceu îi cazau în niște barăci insalubre, cu apă, în cel mai bun caz, rece.
Am avut un noroc chior că nu eram un pic mai mare, să mă fi îndrăgostit de unul și să rămân gravidă, pentru că mijloace contraceptive, falusul! M-ar fi dat afară de la liceu, pe el l-ar fi trimis în armată, aș fi ajuns să mătur străzile, mamă necăsătorită. Asta dacă nu muream de la un avort provocat de vreo babă cu jeg sub unghii (ia revedeți ”4 luni, 3 săptămâni și două zile”) sau la spital, cu asistența medicală negată până nu-i zic securoiului cine mi-a făcut avortul.
Am avut un noroc chior că nu eram mai mare, să ”prind” controale ginecologice în fabrică, pe banda transportoare, ca nu cumva vreo vacă fătătoare, cum privea regimul comunist femeile, să fie însărcinată.
Așa că, din străfundul inimii mele de copil care a încasat palme și arătătoare de la învățătoare, vecini și sectoriști, vă doresc, tutulor (TM Mărețul Cârpaci) celor care regretați comunismul, să vi se cace pisici diareice în mâncare în fiecare zi, să băgați sub nas numai gheare de pui, să vă spălați la lighean și să vă bateți de la un poster jumulit smuls dintr-un Playboy adus de vecinul care lucrase în Libia.
Că vă urăsc cu milă și cu groază.
Practica din liceu, uitasem. Eram în clasa XI-a și in decembrie 89 noi eram deja în materia pentru trimestrul al doilea deoarece am fost norocoșii care urmau să facă toată practica în 1990, la șfarsit de an școlar (mai-iulie), la Motru. Copii de 16-17 ani la 500km de casă. Eram îngroziți de ce ne asteaptă.
Poate sunt p’aici persoane care nu au avut norocul nostru și au ajuns la așa practică în anii dinaintea revoluției, sunt curios ce a insemnat. Profilul liceului nostru nu avea nici o legatura cu mineritul, doar că au tras bățul scurt prin ceva ședință de partid.
Ano Domini 1987,Eu, absolventa de liceu, în ziua baschetului ies de la coafor aranjata, ca pt un asemenea eveniment.
În drum spre casă- era undeva pe la amiaza- ma abat de la drumul obișnuit.Sa spun de ce nu știu,dar la măcelărie tocmai se descarca carne de porc și slanina de topit- din care rezulta untura și jumere.un mare lux pe atunci.
Încă nu aflase lumea și nu era rand.Am reușit sa iau de 3 ori câte 2 kg din fiecare.
Pe drumul spre casa am luat-o pe cel mai puțin circulat drum,sa nu cumva sa ma ia cineva la întrebări de unde am atâta carne,ca era cam voluminos pachetul.
Mereu trebuia sa ai măcar o.plasă în poșetă ca nu știai ce nimerești.Plasă/ sacoșă, cusuta din textile ca nu aveai de unde sa cumperi.
Eu eram mica in 89 (clasa a IV-a). In afara de ce s-a povestit, pot sa spun ca ramaneam mereu blocata in lift intre etaje pentru ca se lua curentul. Si administratorul deschidea usa si ma ridica un adult sa ma urce la etaj. Nu aveam voie sa urc cu lifltul doar daca era un adult cu mine. Exista riscul sa porneasca curentul exact in momentul acela.
La scoala stateam iarna cu geci si manusi. Nu se mai gasea cerneala albastra (era una mov din China foarte diluata). Culori erau doar cele primare. Cine avea roz si mov era boier. Invatatoarea i-a interzis unui coleg sa spuna bancuri cu Bula de teama sa nu fie auzit de securisti. Pe copiii care-i aduceau sapun, cafea, tigari ii proteja, pe restul ii batea, chiar daca erau destepti. La TV era lunea teatru, miercurea telecinemateca si vorbea prezentatoarea 30 min despre regizor, film etc si cand bagau filmul erau taiate secvente din el ca nu mai intelegeai nimic, joia telenciclopedia, vinerea tezaur folcloric. (Sper ca nu gresesc). Si erau multe filme rusesti sau frantuzesti si vechi, sa nu vedem noi luxul de la ei. Dallas s-a dat prin anii 70. Duminica era un program scurt intre 10 -12 si bagau vreo 10 minute de desene cu Mihaela, Miaunel si Blanel, o emisiune cu copii Racheta albastra si secvente cu Stan si Bran. Foarte rar vedeam Ciresarii sau Toate panzele sus.
la o fabrica unde se lucra 3 schimburi, in seara de 24 decembrie, sefii de compartimente erau obligati sa stea prin sectii in schimbul 2, ca nu cumva muncitorii sa cante colinde …..trist . Acasa asteptam 2 copii ca mama sa vina…
eu, nascut in 95 citest articolul si comentariile si se zburleste pielea pe mine.. nu stiu daca s-ar adapta cineva la acele vremuri acum
Vali, asta e istoria fiecărei zile cenușii, friguroase, înecate de teamă și de tensiune pentru toți cei care aveau măcar 6-7 ani la Revoluție. Și pentru părinții și bunicii celor mai tineri.
https://undevaincomunism.com/ro/
Și sunt și expoziții prin țară.
Teroarea să nu scapi ceva cuiva. Două fețe fiecare.
Stai, că de 23 August ne îngrămădeau ca pe vite să ridicăm stegulețe pe station, Coreea de Nord-style, și să stăm ore în șir în coloană la defilare.
Mama mea, stomatolog, nu avea apă caldă în cabinetul, desigur de stat.
În general, să fii femeie în comunism era un rahat imens. Vata era ”de contrabandă”, anticoncepționalele un vis frumos, pe de o parte ți se făcea morală că de ce ești celibatară și cred că se plăteau și ceva taxe sau amenzi pe chestia asta, dacă nu doreai să te conformezi politicii ”Țării, cât mai mulți copii”, pe de altă parte, la mine în școala primară erau clase până la F sau G. O grămadă de copii. O grămadă de copii, din care mulți bătuți cu cureaua de părinți învinși care nu-i doriseră, copii cu cheia de gât, copii trimiși cu schimbul la cozi, copii care trebuia să poarte uniformele alea hidoase.
Ești tânăr, poate transmiți și colegilor tăi de generație care poartă tricouri cu Che și cred că era cool în comunism să aplece urechea la ce le povestesc rudele mai în vârstă.
Sau vizitează Memorialul Sighet, să vezi unde au sfârșit mare parte din elitele românești între 1946 și aproximativ 1960.
Era atat de bine incat s-a inventat si un banc: Snobism e sa umbli cu pete de ulei pe rever.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0YYyn6cJhoCPBGyMKcHHNX2JWh2LnyXE4B8QjNbrvEwHB6R6kjG1U3vvkBW7ZptBEl&id=100000422037797
Sondaj: Esantion de 1100 de persoane… reprezentativ pentru ~19 milioane…0,00005% din populatia Romaniei.
Ar fi interesant de stiut din ce categorii fac parte cei care au participat la sondaj (varsta, ocupatie, locuitori la oras / sat, etc.). Eu nu cunosc nicio persoana care sa fie nostalgica pentru acele vremuri, in afara de o tanti in varsta care se „descurca” foarte bine pe vremea aia cu pile si trocuri.
@MV, ai descris foarte bine acele vremuri. E bine sa ne amintim din cand in cand unde am fost si unde suntem acum.
Bunăciuni tovarășele educatoare. 🙂
By the way.. Am 50.. știu despre ce vorbești….