Articol scris de Iulia.

Cred că am mai zis eu pe ici ori pe dincolo că unicul noroc al lui fi-miu e că e simpatic. Pentru că altfel, l-aș fi parașutat de mult pe Lună cu ajutorul unui bine țintit șut în derier.

Hooo, nu săriți la beregată, că nu promovez violența față de copii. Bine, nu promovez violența față de nimeni, în general. Mă rog, poate mai puțin față de ăia care uită să semnalizeze, fac dreapta de pe banda a doua sau a treia sau lasă mașina „ân față, pă avari, dăcât doo minute, șefu!”. Dar divaghez.

Ziceam așadar că unicul lucru care-l scoate pe fi-miu din belele de multe ori e faptul că e simpatic. Pentru că nu știu dacă știți, da drăciile astea bipede cu vârste cuprinse între aproximativ 3 și circa 6 ani suferă în marea lor majoritate de ceva bâzdâci cronici în cur sau ceva de gen.

Practic, io pe fi-miu cel puțin îl suspectez ori că e bipolar, ori că are personalități multiple sau ceva p-acolo.

Că altfel nu-mi pot explica cum acu e un cintezoi vesel, care ciripește și pare înconjurat numai de raze de soare, curcubeie și norișori pufoși și în secunda următoare se transformă într-un balaur care scuipă flăcări. Sau muci, hai să fim cinstiți, că mai degrabă mucii încep să zboare când se dezlănțuie furtuna.

Cine are sau a avut plozi de vârsta asta sigur-sigur știe despre ce vorbesc. Iar dacă aveți copii prea mari și nu vă mai amintiți cum era, vă dau eu mai jos câteva exemple, că poate vă declanșez ceva amintiri.

Spre exemplificare și mai bună înțelegere a situației, vă relatez mai jos câteva situații care l-au transformat în interval de numai câteva secunde pe copilașul meu bălai și vesel într-o furtună de muci, jale și plânsete neconsolate:

Prima: eram la grădiniță, mersesem să îl iau acasă. Acolo, la grădiniță, copiii își scot dimineața sticlele cu apă și le pun pe toate într-un coș mare, pe care educatoarele îl cară de colo-colo. Respectiv dimineața îl duc în clasă, apoi îl coboară jos, la sala de mese, apoi îl cară afară, ca să se hidrateze micile bestii corespunzător pe parcursul întregii zile.

La final de zi, coșul cu sticle e pus de obicei lângă ușa vestiarului, astfel încât la plecare să își ia fiecare sticla cu el acasă.

În ziua despre care fac vorbire, fi-miu era pe băncuță în vestiar, trăgându-și în picioare mergătorii de ieșit afară, în schimbul târlicilor de stat înăuntru, în grădiniță.

Ca să nu stau ca pupăza de pomană, uitându-mă admirativ la el, am zis să fac ceva util și m-am dus să iau sticla de apă din coș, să i-o pun copilului în rucsac, să ne cărăm naibii acasă.

Pfff. Mare și fatală eroare. Nu vreți să știți ce epopee de jale și plânset s-a pornit pentru că am luat eu sticluța din coș și am pus-o în rucsac. Căci aparent așa ceva e absolut inadmisibil și greșit. De ce, vă întrebați? Pentru că trebuia să mergem și să o luăm împreună!

Altă dată eram acasă. Fi-miu se juca la el în cameră. Unde prin „la el în cameră” se va înțelege că o parte din chestiile cu care se juca erau, într-adevăr, pe raza camerei lui, iar o altă parte – destul de consistentă – dintre jucării își croise drum și pe hol, pe scări și prin alte spații adiacente.

Și cum se juca copilul acolo, vesel și fericit, fără nici un fel de grijă pe lume, a apărut ticăloasa de mă-sa. Care, cărând în brațe un coș cu rufe curate care urmau a fi puse la locurile lor, n-a văzut o anumită mașinuță galbenă aflată în calea ei.

Nevăzând mașinuța, subsemnata a călcat oleacă pe ea, aflându-se astfel în pericol iminent de a-și rupe gâtul.

Nu mi l-am rupt, am reușit să mă redresez în ultimul moment, cu tot cu coșul de rufe. Dar, în nemernicia mea, am îndrăznit să iau numita mașinuță galbenă de pe jos și să o mut mai încolo, ca să nu mă mai aflu în pericol de frângere a gâtului și la următoarea trecere prin zonă.

Rezultatul? Plânset, jale, muci. Cum adică să mut mașinuța de acolo?!? Păi eu nu știu că acolo, fix acolo și nicăieri altundeva este locul acelei mașinuțe?!?

Alta. Nu știu dacă am mai povestit, fi-miu merge la înot. De două ori pe săptămână, niște oameni foarte de treabă (soț și soție) vin și preiau dracii din fața grădiniței, îi duc la piscină și apoi îi predau înapoi la grădiniță. La finalul fiecărei astfel de sesiuni, instructoarea le dă fiecăruia câte o bombonică.

Acu câteva săptămâni, fi-miu își vedea de ale lui prin curte. Și cum se juca el așa, la-la-la și tru-lu-lu, ciripind voios și scurmând pământul cu un băț, numai ce-l văd că se oprește brusc din ce făcea și pornește spre casă, unde năvălește ca un taifun.

Se oprește în fața mea cu călcâiele înfipte în podea și mă mitraliază cu următoarea întrebare: Unde e hârtia?

Io taman tocând niște morcovi pentru o ciorbă, vă dați seama că i-am oferit drept răspuns un sinceri și nedisimulat: Hă?

Se uită la mine ca la ultimul idiot și vine cu o precizare (care, am dedus din privirea plină de superioritate, ar fi trebuit să mă lămurească pe deplin): Hârtia mea de la bomboană!

Io fiind evident mai înceată în cap, așa, tot nu mi-au sărit sinapsele în mod corespunzător, așa că am revenit cu un al doilea deloc academic: Hă?

Moment în care, ce credeți că s-a întâmplat? Firește, s-a declanșat furtuna de plânset, jale și muci. Dar, printre sughițuri și jale am reușit să aflu că greșisem, din nou, în mod fundamental.

Pentru că am aruncat la gunoi ambalajul de la „bo-ho-ho-homboa-ha-ha-na miaaaaaa de la Oa-ha-ha-ha-naaaaaaa!

În traducere, aruncasem la gunoi ambalajul de la una dintre bomboanele primite de la Oana (instructoarea de înot), ambalaj care trona în dulapul de la grădiniță de prin aprilie sau mai și de care mă tot lipeam de fiecare dată când scurmam prin respectivul dulap.

Bine, io aruncasem ambalajul ăla de ceva zile, dar aparent abia în momentul respectiv, în timpul unei sesiuni de scurmat cu bățul în pământ, informația s-a înregistrat la fi-miu în creieraș, declanșând jihadul jelaniei.

Aș mai putea să vă dau și alte exemple, dar mă duc să-mi fac un ceai de tei, că ziua abia începe și nu se știe ce o să mai fac greșit și azi, transformând astfel din nou copilul bălai într-un morman de bocete cu sughițuri.

Ai voștri? Cuminței sau tot bipolari, așea?

 

sursa foto: freepik.com