De când am scris articolul despre ce mașina mi-am luat (deși încă nu mi-am luat nimic, că mai am de așteptat până albesc), mă tot freacă lumea la cap pe motiv că de ce nu ți-ai luat electrică? Nu erai tu ăla care promova electricele? Și-acum, când a fost să-ți iei mașină, ți-ai luat pe benzină?

Ca să nu mai zic c-a existat un cetățean care s-a apucat să-mi facă și calcule, să-mi demonstreze că aș fi putut să-mi iau o electrică cu banii de Austral. Nu, serios, nu glumesc, omul chiar s-a apucat să calculeze c-aș fi putut să iau o electrică. Și nu s-a oprit aici, a vrut să-mi demonstreze că de aceiași bani îmi puteam lua ceva second hand mult mai bun. Pentru că, nu-i așa, ce e mai bun pentru el este obligatoriu să fie mai bun și pentru mine.

Exact cum vă zic, românul este cel mai bun administrator al banilor altora. Întotdeauna altcineva o să știe mai bine ce ai de făcut cu banii și, în general, cu viața ta.

Deși în mod normal n-aș avea de ce să mă justific, până la urmă e alegerea mea și nu iau banii de la gura copiilor nimănui, am zis că poate merită să explic aici de ce n-am luat electrică, eu fiind fanul lor declarat.

Motivul este unul extrem de simplu, unul care e posibil să vă lovească rău având în vedere că par extrem de bogat sau ceva, dar este fix tristul adevăr: oricât mi-aș dori, nu am bani de niciuna dintre mașinile electrice pe care mi le doresc.

Exact pe același principiu, nu mi-am luat orice mașină pe benzină (aveam deja una), ci mașina pe care mi-o doream.

N-am ales Australul în funcție de buget, ci mi-am făcut bugetul în așa fel să văd dacă-mi pot permite un Austral. Asta fiind mașina pe care mi-am dorit-o din prima secundă în care am intrat în ea. Doar ca eram convins că n-o să mi-o pot permite vreodată.

Uite, hai să vă spun ceva. La momentul în care am condus pentru prima dată un Austral, eram literalmente îndrăgostit de Arkana. Care sunteți mai vechi pe-aici știți asta cu siguranță. Puteam să dau în scris ca dacă va fi să-mi schimb mașina, cu siguranță îmi voi lua Arkana. De altfel, așa și ziceam când mai vedeam câte una pe stradă: uite viitoarea mea mașină.

După care a apărut Austral în viața mea și lucrurile n-au mai fost atât de simple, pentru că Austral are tot ce-mi doresc eu de la o mașină. Repet, ce-mi doresc eu! Dacă puteți trece peste faptul că există mici șanse ca oamenii să-și dorească lucruri diferite în viață, o să înțelegeți exact ce vreau să zic.

De-asta nu mi-am luat mașină electrică, pentru că, și asta o să-l doboare pe omul cu calculul banilor mei, nu mi-aș lua orice mașină electrică, ci una pe care chiar mi-o doresc. Iar cea pe care mi-o doresc este intangibilă financiar pentru mine la acest moment.

Sunt convins că vă întrebați care e mașina aia, că și eu m-aș întreba în locul vostru. Ei bine, mașina aia sunt de fapt trei modele: Hyundai Ioniq 5 sau Ioniq 6 și Kia EV6. Astea sunt cele trei mașini electrice care îmi plac mie cel mai mult și pe care consider c-aș putea să-mi dau banii. Cea mai ieftină dintre ele este peste 54.000 de euro. Adică, more or less, vreo 20.000 de euro peste Austral.

În condițiile astea, mai are rost să explic de ce nu mi-am luat mașină electrică?

Nu știu, poate pentru voi 20.000 de euro nu sunt bani mulți, dar pentru mine sunt și, mai mult de atât, nu-i am. Dar chiar și dacă i-aș fi avut, m-aș fi gândit extrem de bine dacă e cazul să dau peste 50.000 pe o mașină, fie ea și o electrică pe care mi o doresc.

Restul aberațiilor pe care le zice omul cu calculele sunt doar la nivel de gâgă. Că nu mi-am luat pentru că știe el că nu sunt suficiente stații de încărcare și alte bălării. Ultimul lucrul la care m-aș gândi ar fi stațiile de încărcare, mai ales c-am văzut cu ochii mei cum stau lucrurile cu adevărat.

Uite, ca să fie și mai limpede, dacă-mi face omul cu calculele cadou ăia 20.000 de euro care-mi lipsesc, jur că în secunda doi anulez comanda la Austral și-mi iau un Ioniq 5. Sau Ioniq 6. Sau EV6. Văd eu pe care dintre ele, mai întâi să-mi dea banii.

Mda, știu, hai cu alea cinci luni mai repede, să-mi vină mașina.

Am scris degeaba toată poliloghia asta, mai mult ca să mă descarc, știm cu toții că nu se va schimba nimic. Internetul va rămâne același loc fascinant unde dacă scrii că ți-ai cumpărat un căcat mov, o să apară imediat cineva care să-ți explice doct c-ar fi trebuit să-ți cumperi un căcat grena. Cu calcule detaliate și tot tacâmul, că doar te învață de bine, nu te lasă să-ți iei un căcat grena așa oricum, în necunoștință de cauză.

Știu foarte bine că așa se întâmplă de fiecare fucking dată, doar că nu contenesc să mă minunez cât de bine ne pricepem ce trebuie să facă alții cu banii sau cu viețile lor.

Aidepln!

sursa foto: freepik.com