O să încep abrupt: mă strângeau pereții, prieteni. Mă lua capul doar la gândul c-a venit toamna și pe zi ce trece scad șansele să mai plec pe undeva.

Mă trezeam noaptea și mă gândeam: și de-acum o să stau așa în casă, ca psihopații, fără să am măcar un plan de plecare, o perspectivă, o ceva? Nu știu cum de nu mă bușeau lacrimile, vă spun.

Singurul lucru care-mi mai însenina cât de cât zilele era că știam c-o să vină ea și ziua de 26 septembrie, doar că părea atât de îndepărtată…

Dar iată că până la urmă a dat Marele Manitou și-a venit: azi e 26 septembrie. Ceea ce înseamnă că începând de azi, timp de 9 zile, mă mai găsiți voi pe undeva prin țară pe dreapta.

Pentru că azi a început ROCHARGE 2023 by Vitesco Technologies, ediția 2023. Mai e cazul să explic despre ce e vorba? Biiine, hai, poate că sunt și oameni mai noi pe-aici. ROCHARGE înseamnă test drive cu 22 de oameni, timp de 9 zile și 8 mașini electrice lansate recent (sau recent la noi).

Dacă nici așa nu e foarte clar ce-am vrut să zic, plecăm să vedem care e treaba cu cele 8 mașini și mă refer aici în special la consum și autonomie, că asta-l roade pe viitorul proprietar de mașină electrică. Dar să vedem și cum mai stăm ca infrastructura pentru ele, că ăsta este următorul punct al discordiei pe aproape orice discuție despre mașini electrice: „da’ unde o încarc, boss?”. Uite c-o să vedem noi acum și unde se pot încărca.

Și nu în ultimul rând (cel puțin pentru mine, personal), plecăm să experimentăm și nițel turism prin România, să descoperim niște locuri de cazare mișto, să mai mâncăm ceva bun, d-astea. La fiecare tur de până acum am descoperit niște locuri de existența cărora eu n-aveam habar. Dar partea cea mai mișto este că nu știau de ele nici mulți dintre voi, prin urmare v-au picat la fix, numai bune de salvat ca posibile destinații pentru viitoare excursii sau vacanțe.

Cam asta o să fie ROCHARGE 2023 by Vitesco Technologies. Hai că parcă nu mai e așa de rău c-a venit toamna.

Acum, desigur, o să vă spun și care sunt cele 8 mașini.

Apropo, pentru ID Buzz-ul ăsta, pe care o să-l avem în tur, am oprit astă vară într-o benzinărie în care n-aveam deloc nevoie să opresc. Dar era primul pe care-l vedeam de aproape, așa că m-am oprit și m-am foit câteva minute în jurul lui. Mi se pare atât de cool mașina asta și mi se pare atât de tare că simbolul internațional pentru fenomenul hippie este acum și o electrică extrem de frumoasă.

Nfine, revenind, iată care sunt toate 8:

1️⃣ Audi Q8 e-tron

2️⃣ Kia Niro EV

3️⃣ Lexus RZ

4️⃣ Mercedes-AMG EQE SUV

5️⃣ Nissan Ariya

6️⃣ Porsche Taycan Cross Turismo

7️⃣ Tesla Model Y

8️⃣ Volkswagen ID.Buzz

Astea sunt, cu ele vom străbate juma’ de țară. La final, voi face topul meu personal, strict subiectiv și bazat exclusiv pe ce mi-a plăcut mie la fiecare.

Dar tot la final vom avea și cei doi parametri, cei mai importanți atunci când vorbim despre electrice: consumul și autonomia. Reale.

Pentru că vor fi media a ceea ce s-a întâmplat după ce mașinile au fost conduse timp de 9 zile de către 22 de oameni, fiecare cu stilul lui de condus, în condiții de drum diferite. Sincer, sunt extrem de curios, pentru că abia aștept să compar cifrele noastre cu cifrele comunicate de producători.

Atât pentru azi.

Partenerii ROCHARGE 2023:

🚀 Un proiect susținut de Vitesco Technologies

Este partenerul principal al proiectului. Compania germană produce elemente software și hardware pentru multe dintre mașinile pe care le vezi astăzi pe străzi. Inclusiv pentru cele electrice. Iar o parte din această producție are loc și în România.

🍀 Green Partner: Autonom

Companie cu capital 100% românesc, Autonom are în portofoliu o mulțime de servicii, dar unul dintre cele mai importante este leasingul operațional, adică închirierea de automobile pe termen lung. Sau ca să fie și mai ușor de perceput, un abonament lunar pe care îl plătești pentru a folosi o mașină. O să aflați cât este acest abonament pentru mașinile din tur, atunci când voi povesti despre fiecare în parte.

🚗 Pus pe șosea de: Michelin

Nu știu ce-aș putea să vă povestesc eu despre Michelin și să nu știți voi. Francezii fac anvelope încă de pe vremea când în Paris de-abia era inaugurat Turnul Eiffel. Și nu glumesc, compania s-a înființat în 1889, adică exact anul când primarul Parisului tăia panglica din fața turnului. O să vă întrebați ce legătură au anvelopele cu mașinile elctrice, iar eu o să vă răsound așa: cu cât e anvelopa mai eficientă, cu atât scade consumul și crește autonomia. Acum sper că e clar.

🔋 Încărcat de:
➟ MOON
➟ Enel X Way
➟ Renovatio e-charge
➟ MOL Plugee

Dacă ai folosit măcar o dată o mașină electrică, cu siguranță știi ce înseamnă toate numele de mai sus. Dacă nu, o să afli că am numit patru dintre cele mai mari rețele pentru stațiile de încărcare ale mașinilor electrice. Adică fix răspunsul la întrebarea despre care vorbeam mai sus: „unde o încarc, boss?”.

💻 Tehnologizat de: Server Config

Toate laptopurile ultraperfomante pe care lucrează băieții care produc foto și video în tur sunt de la Server Config. De ce? Pentru că au prețuri fără concurență la produsele refurbished dedicate profesioniștilor care au nevoie de putere mare și caracteristici speciale. Tradus în română: dacă ai nevoie de un laptop șmecher cu care să faci și altceva în afară de excel și intrat pe Facebook, aruncă un ochi la oamenii ăștia pe site. S-ar putea să rămâi suprins.

📰 Partener media: Euronews România

Yeeeey, o să apar la televizor. Bine, asta dacă vor găsi o cameră de filmat suficient de wide să intru tot în cadru.