[drumul spre Cercul Polar – ziua 8]

16 ore și 27 de minute am făcut ieri. Cu 18 minute mai mult decât îmi arătau waze și maps la plecarea din Oslo. Nu m-am oprit decât pentru benzină, pipi și un hot-dog, că simțeam că mă usuc de foame. Când am coborât din mașină, la Bodø, îmi vâjâia capul, la propriu.

Dar a meritat. Drumul ăsta de la Oslo la Bodø (traseul prin Norvegia) a fost fără îndoială cel mai frumos drum pe care am mers vreodată în viața mea. Nu vă pot descrie în cuvinte cât de mișto a fost. Sute de kilometri am mers doar prin sălbăticie pură, doar ici și colo mai erau câte o casă sau două.

Nici măcar nu le poți numi „așezări” sau „localități”, că ce localitate e aia formată din două case?

Mă și gândeam, când treceam pe acolo, oare cum or locui oamenii ăștia aici în mijlocul sălbăticiei? De unde își cumpără ei pâine și shaorma? Cum fac iarna când e zăpada mare? Își deszăpezesc singuri?

Nfine, revenind, ziceam că este, fără îndoială, cel mai mișto drum pe care am mers vreodată. Norvegia este absolut superbă vara. A trecut șoseaua aia pe lângă zeci de fiorduri (sau habar n-am ce erau alea), a trecut prin păduri, am mers mulți kilometri fără să mai întâlnesc vreo mașină. Eram doar eu și natura aia prin mijlocul căreia treceam.

Băi, vă jur, erau niște peisaje de mă trezeam minunându-mă cu voce tare. Îmi venea să mă opresc și să fac poze din kilometru în kilometru, dar nu mai ajungeam niciodată în ritmul ăsta.

Eram mult prea stresat de cât am de condus, ca să-mi ardă de oprit. Am făcut doar două poze, pe ambele le aveți mai jos. Prima e făcută din mers, de la volan. Ăia care se văd printre copaci, să știți că sunt nori.

Un singur neajuns a avut tot drumul ăsta: n-am văzut și eu un ren. Unul singur, frate, un renișor, un renuț, un ceva acolo cu coarne d-alea late. Nimic, nada, nici picior de ren. Sunt indicatoarele alea cu „atenție la reni” din kilometru în kilometru. Degeaba, cred că trebuie să fii extrem de atent dacă vrei să vezi vreunul. Mai știi, poate că n-am fost suficient de atent. Dar lasă c-o să stau geană pe reni toate zilele care urmează.

Gata.

P.S. Când am trecut Cercul Polar, am simțit că mă ia cu oleacă de umezeală pe la colțul ochilor. Dar m-am ținut tare, să știți.

Călătoria la Cercul Polar este motorizată de Autonom, liderul pieței de mobilitate din România.

Companie sută la sută românească, Autonom funcționează printr-o rețea națională unică în 36 de orașe din România, precum și în două orașe din Ungaria. În total, operează o flotă auto de peste 13.ooo de mașini și oferă soluții integrate de mobilitate și finanțare:

➡️ Rent-a-car

➡️ Leasing Operațional

➡️ Produsul Business Green

➡️ Leasing Operațional Echipamente

➡️ Transferuri cu șofer

➡️ Asistență rutieră

➡️ Mașină de înlocuire

➡️ AutoRulate

➡️ Închiriere vehicule comerciale

➡️ Întreținere flotă