Domnu’ Piperea, hai că e simplu, nu-ți trebuie facultate pentru asta. Fiți atent aici. Am acasă un termometru de exterior. Între noi fie vorba, 32 de lei extrem de bine investiți.

Tot acasă am și două balcoane. Unul pe est (de unde răsare soarele) și unul pe vest (adică acolo unde apune). Așa se face că în timp ce pe ăla dinspre est am soare, pe cel dinspre vest e umbră. Cel puțin până-n prânz, că seara este exact invers situația: soare pe vest și umbră pe est. Ați prins-o?

Știți ce-am făcut? Am luat termometrul de pe balconul cu umbră și l-am mutat pe ăla cu soare. Și ce să vezi, zece minute mai târziu același termometru înregistra o temperatură cu 8 grade Celsius mai mare.

Respectiv, 31 de grade la umbră și aproape 39 la soare. Pe balcoanele aceleiași case, în același interval orar. Tulburător, este? Aproape că-ți vine să te îndoiești că temperatura și clima sunt niște „constructe sociale”.

Groaznic, vă spun, nu știu încotro ne îndreptăm cu meteorologii ăștia care susțin că e mai cald la soare decât la umbră. Mie deja mi-e frică.

P.S. Aici este contextul pentru cei care nu înțeleg rostul acestei demonstrații ridicole pe care ți-o putea explica, chiar și fără termometru, un corijent la fizica de clasa a șasea.