Salutare lume! Așa cum am promis or să existe niște schimbări la chestia pe care o fac eu aici împreună cu voi. O să vă pun în temă pe repede înainte, că nu are rost să ne înecăm în explicații. O duminică, rubrica o să fie în formatul ăsta, adică niște News mai extinse, cealaltă duminică o să mă ocup doar de albume și o să încerc să disec produsul ăla cât mai mult.

Aș vrea cu ocazia asta să aduc la lumină cât mai multe informații despre trupa respectivă. Or să existe două duminici în formatul de astăzi iar una o să fie umplută exclusiv cu albume. Ce mi-a plăcut mie, de ce, chestii din astea de metalist amator. Asta ar însemna trei duminici cu muzică, destul zic eu, iar în cea de a patra aș vrea să înghesui un articol generalist. Acu să văd dacă îmi iese.

Aș scrie, de exemplu, despre primul meu threesome, voluntar, nu remunerat, o chestie absolut hilară, nu tocmai onorantă pentru unul ca mine care poza, plin de testosteron, în armăsarul zonei. În caz de pană de idei, cuvinte, băgăm pe țeavă încă o tură de muzică.

Pe canalul DISCORD, pe care vă invit, o să pun nu numai albume sau melodii, chestie pe care o puteți face și voi, care mi-au plăcut, o să fac și un top personal al cântecelor care au însemnat ceva în săptămâna respectivă. O să restructurez în weekendul ăsta canalul să vedem ce iese. În caz de ceva serios puteți folosi și emailul: [email protected].

Am de exemplu un articol, scris de unul dintre voi, despre concertul Manowar de la Istanbul și aș vrea să îl bag data viitoare. Rubrica asta ar trebui să fie despre muzică și cu muzică. Nu suntem Junimea, nu am standarde academice înalte, suntem aici să relatăm cum au văzut ochii muzica și cum a simțit inima, evenimentul ăla. Nu trebuie să fie neapărat un concert de metale. M-ar interesa o relatare și despre Untold, și nu scrisă de Cabral. Orice despre muzică, orice despre muzica din oameni făcută pentru oameni.

Să dăm drumul la treabă, #numazik:

➡️ Trupa americană Dark Below au ieșit cu un single + video hard rock, șlagăr cum ar veni, proaspăt, ușor, de vară, făcut să placă la toată lumea.

➡️ Chiar dacă au doar două discuri în peste unsprezece ani de activitate, băieții din New England, aduc pe piață un clip nou la o piesă scoasă de pe albumul lor din 2021, II: The Grand Procession. Să ne uităm și să ascultăm, și eventual să ne forțăm niște vertebre, pe Ossuary.

➡️ Slam, brutal death, deathcore, din Manchester, lume, numai bun de dărâmat pereți de vecini cocălari, excelentă coloană sonoră pentru confruntarea cu vreun cetățean care ți-a ocupat locul de parcare, și-a șters încălțările murdare de preșul de la ușă, de abia cumpărat. Țineți-vă bine, Ingested cu o piesă scoasă de pe ultimul lor album, Ashes Lie Still. Spre deosebire de alți confrați de gen, chiar înțelegi ce cuvinte aruncă omul cu vocea.

➡️ Aveam nevoie de un super grup de metalcore? Se pare că aveam, de aia Greg Puciato, solistul celor de la  Dillinger Escape Plan, a mai adunat niște cetățeni cu care a scos primul produs Better Lovers. Patru piese cu destulă viață în ele, nu strică să le luați puțin la pilă.

➡️ Belgienii răi din Belgia, Carnation își promovează al treilea lor disc, care o să apară prin noiembrie, prin piesa, Maruta, fără legătură cu milogul sinistru de la proteve.

➡️ Trupa de prog death/ groove, Of the Sun a mai oferit lumii încă un șlagăr de pe ultima lor creație, Rebirth, apărut anul ăsta. Excelent dus la capăt, să știți.

➡️ Michael Poulsen de la Volbeat, până în anul 2000 a fost vocalul celor de la Dominus, un band de death metal, și se pare că pe om l-a apucat un dor sfâșietor de growling, drept urmare a pus bazele trupei Asinhell cu care a scos Fall of the Loyal Warrior. Sunt impresionat vă spun sincer. Știam că danezul este capabil de așa ceva dar uitasem cât de capabil este.

➡️ Vă era dor de un pop punk din ăsta activist? Asta ne dă Shiragirl condusă plenar de Shira Yevin, domniță care dă cu sapa și pe platforma feministă INPINK, unde lumea luptă împotriva dominației masculine, un fel de ocultă cu penis. Nu comentez, sunt apărator al egalității, diversivității, dreptul la același număr de orgasme, însă extremismul naște extremism.

➡️ Mergem pe aceeași linie, să nu ne ieșim cumva din formă, despre drepturile femeii asupra propriului corp, sunt absolut de acord cu asta, și dăm play la We Must Prevail, piesa celor de la The Venomous Pinks. Nu strică să puneți o ureche pe albumul lor, este mult angajament civic acolo, se fac referiri repetate la cazul Roe vs Wade.

➡️ Emotional Fire vine din Suedia și este alcătuit din patru gagici, două blonde, și cântă, cine ar fi crezut, un AoR melodic care ar rupe și la San Remo.

➡️ Pe Noora Louhimo o știți, pe Netta Laurenne dacă o știți este ceva în neregulă cu voi, coloborează cu succes la un proiect comun intitulat, Laurenne/Louhimo. Cred că s-au gândit mult la numele ăsta, nu știu de unde le-a venit.

➡️ După 18 ani, la Pratteln, în Elveția, Tarja and Marko Hietala au performat împreună pe aceeași scenă. Marco pare să își fi regăsit bucuria de a face muzică, Tarja este în formă, cadrul a fost mișto și intim. Bun pentru aduceri aminte.

➡️ Nu am înțeles niciodată de ce o trupă ca Orbit Culture încă sunt în categoria trupelor mici ale genului. Vocea lui Niklas este absolut fenomelă, instrumentalul este unul de top, mă depășește de ce trupa asta nu este mult mai vizibilă.

➡️ Din ce în ce mai multe trupe de metalcore, mă refer la cele mai nou apărute, adoptă elemente tot mai consistente de metalcore. Este și cazul australienilor de la Ironstone. Am mai spus, o mai spun, metalul de orice gen este pe mâini bune.

➡️ Americanii de la Kamelot au mai ieșit cu un videoclip la o piesă de pe ultimul lor album The Awakening, apărut anul ăsta. Oamenii ăștia sunt la al treisprezecelea album și încă se țin bine de tot.

➡️ Un single rock-pop punk dar mai pe agresiv așa, vine de la trupa americană Hey Disarray și nu este deloc rău ce fac oamenii pe piesă. De zâmbit pe ea.

➡️ When Mortal Coils Shed  nu pare a fi un cântec scos de o trupă thrash, băi, dar este. Britanicii de la Evile sunt în fenomen din 2004 și de-a lungul timpului au avut ceva albume bune. Ultimul,  The Unknown, ieșit vineri, este un album de thrash bun, neașteptat de bun pentru că la Evile, cel puțin pe albumul ăsta, nu se simte uzura.

M-a luat prin surprindere vibe-ul ăla de Metallica anilor 90, atunci când au ieșit cu Reap What You Sow, știam trupa, le-am urmărit poziționarea de-a lungul anilor și tocmai de aia abordarea lor m-a cam lăsat cu chiloții mai spre genunchi.

Un album de ascultat de toată lumea, zic eu, nostalgici sau nu.

➡️ Din Hanover, Lower Saxony, IRON ALLIES scot pe piață clip la melodia, Fear No Evil, al patrulea cântec de pe albumul lor din 2022, Blood in Blood Out.

➡️ Am mai spus asta, există un val de trupe deathcore care ies la lumină, au public, fac surprinzător de multe vizualizări pentru un gen atât de extrem. Popularitatea din ultimul timp al genului se aplică și cazul și al americanilor de la Crown Magnetar.

➡️ O trupă care îmi aduce aminte de In This Moment, bine, nu cel din piesa asta, ăla mai din trecut. Sună fresh, Deaf Angel, instrumentalul ușor agresiv completează surprinzător vocea calmă, momente fracturate perfect de breakdown-uri.

➡️ OF VIRTUE au ieșit cu unul dintre cele mai emoționate cântece compuse de ei, asta spun oamenii, piesă care o să o regăsim pe noul lor album care o să apară pe 29 septembrie.

➡️ Absolut excelentă colaborarea dintre Kovacs și Till Lindemann, piesa o găsiți pe albumul ei din 2023, Child Of Sin, are un video foarte bună, cântecul este stâncă. Albumul este unul de luat în seamă.

➡️ După aproape trei decenii, cu Dero în componență, venirea lui Schulz a risipit orice temere că trupa s-ar putea duce în jos.  Wem die Stunde schlägt demonstrează perfect că trupa are baterii pentru mulți ani de acum încolo.

Cam atât pentru duminica asta, Edelweiss se înclină, vă urează să aveți puterea să treceți peste orice, să nu uitați să aveți grijă de voi ca să puteți avea grijă de toți ai voștri. Sper să găsiți ceva prin ce am adus eu care să vă placă.

sursa foto: freepik.com