Aș vrea să va explic niște lucruri pe care unii dintre voi poate deja le știți, dar mulți abia încep să se lovească de ele. Iar dovada cea mai bună e că m-am contrazis ieri cu un prieten care m-a luat la mișto pe motiv că la banii pe care i-am dat pe de-acum vestita mea cameră de hotel, stăteam la Marriott.

Paranteză. Ca să înțeleagă toată lumea, vorbim despre 193 de euro. Atât au costat cele două nopți de cazare în debaraua lyoneză. Nu de alta, dar mă luase lumea la mișto pe motiv că la 15 euro e normal să primesc o cameră ca aia. Dacă vi se par puțini bani cei aproape 100 de euro pe noapte, atunci scuze eu. Am închis paranteza.

Revenim la prietenul care-mi explica plin de convingere ca la banii ăștia stăteam la Marriott, treabă la care m-a pufnit râsul, dar el nu și nu, o ținea pe-a lui. Evident, în timp ce mă contraziceam cu omul, am intrat imediat pe booking și-am căutat cazare la Marriott Lyon. Preț pe noapte: 1.140 de lei. Adică vreo 220 de euro, adică aproape 450 pe două nopți. Deci în niciun caz nu stăteam la Marriott cu cei 193 de euro dați pe mirobolanta mea cameră. End of story.

Dar, ce vreau eu să subliniez este că asta e o greșeală pe care o face frecvent destul de multă lume. În sensul că oamenii încă își mai fac planuri de vacanță, calculând după prețurile cazărilor de acum doi ani sau trei.

Iar asta este total eronat, prieteni, s-a cam terminat cu turismul ieftin sau măcar accesibil. Au explodat prețurile la cazări in toata Europa, nu mai au nicio legătură cu ce era acum doi sau trei ani. Da, în 2021 probabil c-aș fi stat la Marriott cu banii ăia sau pe-acolo.

De altfel, în 2021, am și stat la Radisson, în Lisabona, cu 75 de euro pe noapte. M-am uitat cât costă camera în aceeași perioadă, dar în 2023. Știți cât e? 134 de euro pe noapte. Aproape dublu, da?

Despre prețurile la zboruri, carburanți, restaurante și cam tot ce ține de o vacanță, nici nu mai vorbesc. Toate au explodat, în momentul de față nu-ți mai ajung 2500 sau 3000 de euro pentru o vacanță care în 2021 n-ar fi sărit de 1500.

Atenție! Mă refer strict la vacanțele organizate pe cont propriu, nu prin agenții. Habar nu am cum se prezintă ofertele agențiilor de turism, pentru că eu nu le folosesc niciodată.

Pe scurt, dacă încă vă mai faceți planurile de vacanță după prețurile de acum doi sau trei ani, sunteți într-o gravă și profundă eroare, pentru că s-a cam terminat cu turismul ieftin sau accesibil.

Iar ce mă neliniștește teribil este că nu-mi dau seama dacă vom mai reveni vreodată la ce-a fost sau de-acum vom merge înainte cu prețuri din ce în ce mai mari. Pentru că, în cazul ăsta, în viitorul apropiat își vor mai permite vacanțe mișto doar bogații. Noi, restul, vom merge să stăm pe păturică în parc.