Din motive care-mi scapă, am ratat în cinematograf „Oameni de treabă”. De-aia m-am bucurat tare când am văzut c-o să fie pe Netflix și tot de-aia l-am văzut din secunda în care l-au băgat, adică de ieri.

Am vrut să scriu despre el imediat cum l-am terminat, după care mi-am dat seama că tot ieri era ziua decernării Premiilor Gopo. Și-am așteptat special să văd dacă mi se confirmă așteptările sau oamenii ăia din juriu sunt total duși cu pluta.

Și mi s-au confirmat. „Oamenii de treaba” a luat trei premii Gopo, cele mai importante: scenariu, regie și cel mai bun actor în rol principal. L-a ratat la mustață și pe al patrulea, pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Nu știu cum s-a întâmplat, ori au schimbat juriul, ori s-au mai deșteptat membrii lui, cert este că spre deosebire de alți ani, când Premiile Gopo ajungeau la niște filme pe care nu voia nici dracu’ să le vadă, de data asta sunt conform cu realitatea.

Pentru că, prieteni, „Oameni de treabă” este un film bun, spre foarte bun, care merită văzut. Iar sfatul meu extrem de sincer și dezinteresat, este să profitați că îl aveți pe Netflix și să-l vedeți. Chiar n-a luat degeaba premiile alea.

Filmul ăsta reprezintă speranța că nu toate producțiile cinematografice făcute pe bani de la CNC (adică pe banii noștri) sunt niște mizerii infecte filme de artă care strâng cu greu câteva sute de spectatori.

Subiectul e bun și scenariul nu suferă de boala cronică a majorității filmelor românești: dialoguri într-un limbaj pe care nu-l folosește nimeni, total nenaturale și ridicole. Nu, dimpotrivă, e foarte bine scris.

O să vedeți un Iulian Postelnicu absolut senzațional. Trebuie sa vă spun că, de când l-am descoperit în „Arest”, unde reușește un rol absolut incredibil, Postelnicu nu face decât să-mi confirme că este unul dintre cei mai buni actori ai acestei țări. Vă spun, urmăriți-l cu atenție în „Oameni de treabă”, pentru că ce face este incredibil, merită cu vârf și îndesat Gopo ăla.

Dar marea surpriză, cel puțin pentru mine, este că l-am descoperit pe Vasile Muraru actorul. Da, acel Vasile Muraru, pe care probabil și voi îl știați doar din scheciurile tv cu Nae Lăzărescu, este un actor mișto de tot. M-a spart ce rol face.

Iar cea de-a doua surpriză, un pic mai mică, este că Crina Semciuc poate să facă și roluri mari. De altfel, de-aia și ziceam mai sus c-a ratat la mustață Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol secundar. Nu știu, poate sunt subiectiv și mi se trage de la faptul c-am văzut-o doar în filme slăbuțe sau foarte slabe (gen „Selfie”), cert este că în „Oameni de treabă” mi s-a părut o cu totul altă actriță. Una bună de tot.

Gata, că și-așa m-am întins. Uitați-vă la „Oameni de treabă” și vă promit eu că n-o să regretați.