Salutare tuturor și bine că ne-am regăsit! Avem iarăși o listă destul de lunguță, aș mai fi avut de pus în ea, dar mi-a fost milă de timpul vostru. Serverul de DISCORD este bine, sunt deja ceva iubitori de metale care pun ce mai ascultă, mai aruncă o bârfă din aia generalistă care nu are legătura cu muzica, este loc de crescut și legat prietenii. Pentru recomandări puteți folosi cu încredere [email protected]. Dacă mai aveți informații despre concerte de prin țară sau de pe aproape, băgați un comentariu cu link, cu informații. De fapt orice fel de comentariu care să anime comunitatea, este argint curat.

Intrăm cu recomanările lui Sorin și începem cu Weight Of Emptiness – Wolves, apoi Shinedown  își deschid videoclipul cu un text foarte mișto, A Symptom Of Being Human Being, de Godsmack am spus mai jos, îi menționăm și aici pentru că merită. De Hi Ho știu absolut nimic, aceeași situație și cu Death Valley Girls , vedeți și voi ce și cum. Ce îmi trimite Sorin în proporție covârșitoare este o premieră pentru mine, le ascult și apoi le pun aici ca și voi să faceți același lucru, The Baboon Show este doar un exemplu. Nu sunt în zona mea de confort, însă de unii ca Sign Language nu mă plâng.

Soția mea tolerează mai bine trupe ca The Damned Few compartiv cu ce ascultasem înainte, ceva mirific ca  EXTERMINATION DISMEMBERMENT, de exemplu.

SVALBARD  mi-au plăcut mult, sunt acolo, bine cu gagici cu growling dement, breakdown, tot tacâmul și nici Vilify nu sunt foarte departe de ce vreau de la muzică. Altă perlă cu care am speriat lumea din casă, Judiciary.

Vreți voie bună, Seething Akira  sunt aici pentru noi, nu știu dacă scăpați de soartă, oamenii de la Escape The Fate așa spun. Este genul de cântec care în mintea mea trebuia să înceapă cu growling dement însă Kill Devil Hill  m-au surprins bine. LEGION OF THE DAMNED, ne demostrează că riff-urile nu mor niciodată. Închei cu cei de la QUIESCENT MANTIS  pentru că îi știu și îmi plac.

Acum este timpul să îmi arăt și eu mușchii și încep cu noul single Metallica și continui cu Firstbone care sună așa cum trebuie să sune niște veterani în ale muzicii. Tipa de la  Scowl  m-a cam lăsat cu gura destul de căscată, dark country intră bine, DORTHIA COTTRELL nu face excepție. August Burns Red l-am văzut recomandat pe multe iar Grave Pleasures după denumire mi-au oferit cu totul altceva decât la ce mă așteptam eu.

Am văzut o tipă blondă, hai cu copy past-ul, Meg Myres nu sună rău după un fum. S-a umplut internetul de gagici fierte pe simfonic, ca și  Illumishade, mie mi-a plăcut din tot clipul pârâul. Powerwolf cu un nou clip și cu Atilla în formă. Nu știu ce muzica aude tipa din videoclipul celor de la Downfall of Gaia dar parcă este din alt film.

Trecem și la muncă:

➡️ To The Grave – Director’s Cuts (Deathcore) – 2023

Dacă scena de metal extrem a anului 2022 a fost dominată de Lorna Shore cu al lor excelent Pain Remains, după ce am ascultat acest album al australienilor cred că avem, dacă nu un câștigător, un pretendent serios al primelor locuri.

Risc începând lista de duminica asta cu un album construit să șocheze, să îngrozească. O muzică construită pe durere. Uitați-vă la coperta albumului, păstrați imaginea aia în minte, închideți ochii și dați play. Imediat o să fiți aruncați în lumea plină de durere și groază a abatoarelor. Dincolo de urletele chitarelor, de loviturile turbate ale bateristului, se aud acuzator urletele de agonie ale animalelor, lovite de multe ori cu bestialitate în drumul lor spre moarte. Nările se vor umple cu mirosul ăla dulceag și grețos de sânge, mirosul ăla pe care niciun săpun nu îl poate îndepărta.

Pare delirul unui vegan extremist. Nu sunt vegan, extremist în mod sigur sunt. Recomand ca măcar o dată în viață să vizitați un abator. Ca unul care a tăiat ceva animale pot spune că experiența aia mi-a adăugat în portofoliu un nou tip coșmar, coșmarul cu miros. Sunt nopți în care încă mă bântuie.

Cut Off The Head este construit pe scepticismul că specia noastră poate deveni mai bună, că empatismul nu este declanșat doar de clipurile cu copii și pisici, că poate fi o stare prezentă permanent.

Întreg discul este un monument de unsprezece piese, o lecție dură despre adevărata față a speciei noastre, una necosmetizată, pe care evităm să o privim, cu sinceritate, în ochi. Pentru că de cele mai multe ori ochii ăia sunt goi.

Rating: Absolut Excelent

➡️ Megaton Sword – Might & Power (Epic Heavy Metal)-2023

Vă este dor de Manowar sound? Dacă vă este dor de muzica  făcută în perioada lor de aur, de trupe ca Manowar, Cirith Ungol sau Manilla Road, elevețienii de la Megaton Sword sunt cei pe care trebuie să săriți.

Să fim sinceri unii cu alții, că nu ne vede și nu ne ascultă nimeni, care dintre voi nu a ridicat brațele sus  și a visat cu ochii deschiși pe cântece ca ăsta că sunt parte a unei armate legendare construită pe umeri de frați. Unii mai norocoși au încrucișat brațele în aer alături de mulți alții în fața unei scene. Acasă sau live, toți am visat. Majoritatea flotărilor la paralele, flexiilor pentru biceps și a îndreptărilor cu bara le-am făcut cu Manowar bubuind în căștile unui walkman Sony. Nice times.

M-am apucat de elvețieni cu un play la a doua melodie de pe album, Iron Plains și pot spune că primele acorduri mi-au instalat un mare zâmbet de față și au adăugat câteva cifre la puls.

Țara producătoare de ceasuri, Toblerone și secrete bine păzite poate fi mândră de galopul optezecist ai fiilor săi din Megaton, de sunetul săbiilor la fel de precis ca limbile unui Breitling, de riff-urile și solo-urile care pot umple Alpii.

Rating: Foarte bun

➡️ Screaming Females – Desire Pathway (Punk Rock) – 2023

Nu sunt un mare ascultător de punk, nici măcar unul care face asta daily dar ca și unii dintre voi care ies din zona lor de confort și încearcă recomandări puse de mine pe aici, găsesc legitim să am și eu aceeași atitudine ca voi. Adventure, baby, adventure.

Nu are sens să precizez, totuși uite că o fac, albumul a sosit dintr-o sursă pe care nu am identificat-o, probabil de la una dintre zecile de reviste, forumuri la care m-am abonat într-un moment al vieții când vroiam eu să știu tot ce mișcă pe planetă în materie de muzică din asta anti-socială, satanistă.

Nu știu nimic despre trupă, componență, discografie, mâncăruri preferate și mărturisesc că nici nu am de gând caut informații suplimentare.

O să încerc să fac referiri cât mai cuprizătoare doar la albumul lor de anul ăsta. Am ales pentru degustare Beyond The Void, nu din vreun motiv anume, titlul mi-a adus aminte de vreun joc sau ceva quest de făcut într-unul dintre multele RPG-uri rulate în tinerețe. Băi a fost bun ce am ascultat, bunbine.

Desert Rain este deschis de un intro de chitară excelent, apoi Marissa preia controlul și împinge melodia într-o zonă plină de putere, de energie.

Este un album de trecut prin el, o să lase urme, sunt piese care vor ocupa, cel puțin pentru o perioadă, un loc pe playlist-ul vostru.

Rating: Foarte bun

➡️ Godsmack – Lighting Up the Sky (Post Grunge/Alternative/Hard) – 2023

Godsmack deschis o eră iar Lighting Up The Sky o închide. Douăzeci și șase de ani, opt albume, douăzeci și cinci de prezențe în top 10 al celor mai prestigioase radio-uri de peste ocean, optsprezece din ele ocupând diferite poziții într-un top cinci, nominalizări Grammy, cel mai bun artist rock al anului 2001 în topul Bilboard. Și lista poate continua. Legende.

Este unul dintre albumele pe care le-am așteptat și în egală măsură nu vroiam să apară. Pentru că anunță un final de drum. Este trist, suntem aceeași generație, am trecut prin viață împreună, ei pe scenă și noi în fața ei și la orizont se vede, pentru toți un capăt de drum.

Dacă Surrender este piesa de pe album care probabil o să obțină cea mai bună poziționare, eu consider Truth o melodie mult mai apropiată de sufletul meu, de ultimele note ale celor de la Godsmack. Clapele și chitarele, vocea plină a lui Erna taie adânc până la suflet. Este loc pentru curs o lacrimă.

Acum câteva zile băieții au scos un nou clip, Soul On Fire cu o tipă blondă absolut superbă, dacă mai era și un motor pe acolo, nu ar fi mai fost clip, aia ar fi fost imaginea raiului.

Este cel mai bun album al lor? Clar nu. Însă este ultimul, iar asta este de ajuns.

Rating: Trebuie ascultat

➡️ Icestorm – The Northern Crusades (Melodic Death Metal) – 2023

Oamenii aștia au patru albume, cântă în catalană, pentru că, da, sunt din Catalunia și eu nu am auzit de ei. Acești Amon Amarth din sud, creatori ai unei saga muzicale, formată din patru albume, mi-ar fi rămas total necunoscuți dacă nu ar fi reparat asta, alogoritmul celor de la YT. La recomandări, algoritmul mi-a pasat clipul ăsta care m-a scos rapid din starea de letargie pe care în momentul ăla, o antrenam intens.

Urmarea a fost una firească, căutat bandul, discografia, am văzut că au album cald, press play.

Rugămintea mea este să începeți albumul cu ultima melodie,  Triumph Of The Pagan Warriors (Lament For The Fallen Ones) pentru că este o piesă excepțională, momentele acustice te conduc ușor și neașteptat spre o supernovă muzicală.

Un alt exemplu de forță este, Fields of Death care debordează de riff-uri grele, pasaje groove dublate de o voce de războinic feroce care își strigă răzbunarea pe câmpul de bătălie. Iar corul din spate este epic, epic, vă spun.

Aveți două motive să vă placă acest disc, cele trei melodii menționate, de fapt, ele sunt zece, zece cântece care sunt un adevărat regal, nu fotbalistic, muzical.

Rating: Excelent

➡️ CHÉ AIMEE DORVAL – THE CROWNED (Progresiv) – 2023

Iarăși nu îmi amintesc în ce circumstanțe a ajuns la mine albumul canadiencei din Vancouver, ce pot spune după ce l-am ascultat este că mă bucur. Nu comentez despre discografia lui Che, carieră pentru că nu știu nimic. Ce am remarcat este o influență venită dinspre Alanis Morissette, nu știu dacă este corect, vedeți și voi.

Este un album de ascultat de la cap la coadă, ridicat de o voce absolut superbă, cu muzică din suflet, pentru suflet.

Nu este muzica cu care suntem obșnuiți noi, sau unii dintre noi pe aici, dar mai vine și timpul să ascultăm și chestii diferite.

Rating: Bun

De data trecută am rămas dator cu postarea unor recomandări ale colegului Anukoi, băgăm acum, nici o problemă, IMPERIALIST (US) – Zenith , ABSCESSION (Sweden) – Rot of Ages, MONUMENT OF MISANTHROPY (International) – Unterweger,  mie unul mi-au plăcut.

Cam asta a fost, al vostru Edelweiss vă salută, se înclină, vă urează să aveți grijă de voi ca să puteți avea grijă de ai voștri. Tchuss!