Salutare tuturor și bine că ne-am regăsit! Săptămâna trecută a fost muzical una bună, cu un Foregone absolut delicios, unul făcut să crească fumos între urechi și care are toate calitățile să devină un reper muzical, cel puțin anul ăsta, pentru genul ăla de metal. Pe mine m-a prins bine de tot, Pure Light Of Mind și nu cred că a trecut vreo o zi fără să îi dau un play, de plăcere, din nevoie.

Tot săptămâna trecută am trecut prin diferite chestii, pe care nu le-am putut găsi loc pe aici, din cauză de spațiu, dar și din cauză de public. Băi, vă ador, nu sunt însă sau încă, îndeajuns de tâmpit ca să construiesc lista doar pe preferințe personale, pentru că cam știu ce vă place. Ar fi probabil citită doar de mine, Animaloo și încă vreo patru-cinci cetățeni, în numărul ăsta poate fi contabilizat și nenele ăla care este legat la mine în beci și care nu prea are de ales.

De aia am sărit peste o bijuterie ca Bizarrekult, un mix de black old-school și black-n-roll, născut la umbra răcoroasă a munților Altai și desăvârșit sub luminile orașului Oslo. Așa că am ales să mai înghesui chestii prin introducere sau prin încheiere, pentru simplul fapt că ar fi păcat să se piardă prin sertarul uitării. Eu le pun, împachetz totul cât pot de bine, voi dați click, simplu și satisfacător pentru toată  lumea.

NEWS:

🆕 Un ansamblu muzical format în principal din doi soți, cu ceva guests de-a lungul anilor, Nytt Land un fel de Wardruna siberian, cu nimic mai prejos ca mai celebri lor confrați de gen.

🆕 Stand Atlantic o trupă de tineri cu o tipă simpatică la voce iar Alissa trage cu săgeți cu venin. Dar și cu grație.

🆕 Cattle Decapitation sunt dovada că veteranii nu țin cont de vârstă și POISON RUÏN este exemplul cum să nu judeci o muzică după clip. Mă așteptam la ceva black dar nu.

🆕 Steel Panther și cum să te uiți la un videoclip trei minute până să înceapă ceva muzică, bine sunt tipe și castraveți. Daemon Grey nu pare să se ducă la aceeași piață sau nu agață aceleași tipe ca ăia de mai înainte.

🆕 Mă oftic maxim că Warkings nu au bani de costume de daci. Și nici ăștia de la NANOWAR OF STEEL. Săraci.

🆕 Trivium, băinene câți îi detestă pe oamenii ăștia,  iar Sorin își începe lista cu o colaborare foarte mișto.

🆕 Starbenders m-au convins cu melodia asta să le caut ceva albume. Twins Peaks este aici.

🆕 Nu știu dacă este ceva legat de luna femeilor, însă Sorin mi-a cam trimis aproape toate band-urile populate cu gagici.

🆕 The Bar Stool Preachers cu muzică de rostogolit pe role iar The Plot in You cu muzică așa pentru toate timpanele.

🆕 Sleep Token un nume despre care se vorbește mult iar Bury Tomorrow au ajuns la șaptelea album.

Trecem la munca grea:

➡️ Motive Black – Auburn (Hard Rock,NU Metal, Heavy, Idustrial), data lansării 10 Februarie 2023

Boon, precizez înainte de a intra în orice fel de detalii, că de multe ori supranotez muzica atunci când este cântată de o tipă de efect, âmi cer scuze la domni și domnițe, sunt un iubitor de frumos, în general, și de femei, în special.

Printre tona de recomandări selectate de algoritmul celor de la YT, mi-a atras atenția videoclipul ăsta și asta datorită prezenței Carlei, solista grupului Butcher Babies. Pot spune că nu numai că am fost plăcut surprins de cele două  tipe, am fost încântat de cât de bine a sunat cântecul.

Elana Justin, tipa care dă cu vocea și în clip dar și în band, a fost aleasă de tot felul de redacții de profil ca Metal Chick of The Month nominalizare pe care o aplaud cu toate mâinile din dotare.

Momentul de bălire trebuie depășit, ca să nu devină ușor jenant pentru toată lumea. Pariez oricum că toți cititorii, cel puțin cei de sex masculin, vor face click entuziast pe toate linkurile care fac referire la Elana.

Acum despre album, am început cu Broken care are aerul ăla de retro-alternativ și care sună ca o Avril Lavigne cu colți și trecută prin câteva cicluri de steroizi și atunci când am ajuns la Bad Decisions am fost lovit de valurile de industrial și electro metal. Niciuna dintre piesele de pe album nu pot fi încadrate într-un anume gen, nu pot fi atribuite unui stil clar, avem de a face cu mix de stiluri, toate puse cap la cap absolut excelent.

Piesa care încheie călătoria, Auburn și care evident dă și numele albumului, este cea mai soft dintre toate. Este pit stopul în care îți poți trage sufletul, reîncărca bateriile după o aventură care lasă amintiri, referene, solo-uri. Discul este ce trebuie să fie.

Rating: Bun

➡️ HELLRIPPER- Warlocks Grim & Withered Hags (Black/Speed?Thrash) data lansării 17 februarie 2023

Black, speed, blackened thrash și un om cu o misiune, să facă totul de unul singur. JamesMcbain, scoțianul de 27 de ani născut în Aberdeen, Scoția este unul dintre muzicienii absolut fenomenali din noua generație. McBain este unul dintre muzicienii care contrazic jelaniile alea, de care eu unul sunt sătul, că în ziua de astăzi nu se mai face muzică ca înainte, aham.

Este delicioasă informația conform căreia în timpul conceperii primului album, Coagulating Darkness înregistrat chiar în casa părinților săi, aceștia și-au chemat fiul și I-au spus că vocalul are o voce prea dură pentru ce consideră ei muzică și nu place absolut deloc. S-a așternut o tăcere mormântală atunci când au aflat că de fapt vocea este cea a fiului lor, probabil nu cu ea cerea dimineața bolul cu porridge.

Eu v-aș sfătui să ascultați ceva din primul lui album, Coagulating Darkness și apoi să treceți la cel apărut luna asta. Este un excelent exercițiu pentru observarea evoluției unui artist de-a lungul timpului.

Ultimul are un sound mult mai rotund, elementele de black sunt mult mai bine încorporate în mix, vocea mult mai bine dozată, secțiunea de percuție este mult mai pregnantă.

Am început să ascult albumul, ca de obicei într-un mod haotic cu piesa care dă numele discului, Warlocks Grim & Withered Hags și am fost copleșit de talentul scoțianului.

Nu vreau să spun vorbe mari însă McBain poate deveni, premisele sunt excelente, un nou Chuck Shuldiner.

Cântecul de deschidere The Nuckelavee mi-a întărit convingerea că am de a face cu un album fenomenal, unul care se înscrie în cursa celor mai bune albume a anului 2023. Nu este ceva care poate fi ratat.

Rating: Foarte bun

➡️ SANGUISUGABOGG Homicidal Ecstasy (Death Metal) data lansării 3 februarie 2023

Acum este rândul muzicii pentru oameni mari, oameni care poartă în suflet demoni cu colți și gheare.

Trupa venită din Columbus, Ohio este dovada clară că death metalul extrem are viitor. Soundul adus de băieți este unul care este la fel de gingaș ca o grindă de oțel care cade peste tine.

Devin Swank, frotmanul grupului vine cu o voce care ar face un urs grizzly, scuzați expresia, să se cace masiv pe el.

Uitându-mă la clipul de la Pissed am fost surprins de look-ul blajin de pastori adventiști propovăduind chestii în vreo tabără din aia de reformare religioasă de a lor. Ei bine, Face Ripped Off mi-a spulberat orice fel de imagine ingenuă pe care o construisem după vizionarea primului clip. Băiatul ăla din video părea cu mintea la fel de așezată ca cea a unui  rezident permanent de la Bălăceanca.

Pentru cei mai mulți, nefamiliarizați cu genul ăsta de metal, toate piesele par a fi la fel. Unu care rage ca un descreierat, alții pe lângă el trag de corzile unor instrumente, cum îi taie capul, că de cântat clar nu o fac, cam asta ar fi imaginea comună. Nimic mai fals. Sunt acorduri sau construcții muzicale care conferă unicitate fiecărui cântec. Eu pot identifica ușor după maxim două audiții ce melodie după un astfel de album mi-a fost pusă.

Încheiem prezentarea unui album bun bine de death metal extrem cu un clip la Necrosexual Deviant filmat în timpul unui concert ținut probabil într-un beci mai încăpător.

Rating: Foarte bun

➡️ Vienna Circle-Secrets of the Rising Sun (Progresiv) lansat pe 30 aprilie 2021

Tot meritul pentru descoperirea acestui album îi aparține venerabilului maestru al progresivului, Bogdan și al meu că am avut curiozitatea să îl ascult chiar dacă nu este banda pe care merg de obicei.

Din lista lui am ascultat întâi Diaspora – Pendulum niște norvegieni, tot pe progresiv și ăștia, care mi-au plăcut destul de mult așa că am zis să dau o șansă și englezului care stă în spatele proiectului Vienna Circle.

Proiectul a fost pornit de doi frați Paul și Jack Davies, Jack s-a pierdut pe drum de la albumul anterior, a rămas doar Paul care în afară de tobe a prestat la toate instrumentele necesare ca să iasă albumul așa cum a ieșit. Vocea feminină de pe disc îî aparține soției sale, Gemma Davies care face o treabă al naibii de bună.

Am fost cucerit chiar de la prima melodie, Golden Sunset Roulette deschisă cu un solo solitar care impregnează fiecare moleculă de suflet. Vocea Gemmei domolește zborul nebun al chitarei fără să îi ia nici măcar o singură clipă din vitalitate și măiestrie.

Bogdan are dreptate, nu îți trebuie un mare label în spate, nu este necesară o armată de oameni înghesuită într-un studio, ca să faci muzică. Sunt convin că băiatul ăsta ar fi cântat cu la fel de mult suflet și talent ăntr-o stație de metrou.

Nu mă pricep la progresiv, așa cum nu mă pricep la destule stiluri de muzică, rock sau nu, nici măcar nu îmi găsesc cuvintele care să descrie ce am simțit atunci când am ascultat albumul. Mă pricep în schimb, al naibii de bine să închid ochii și să visez în muzică.

Un album de ascultat, un album care poate vă îndeamnă să răsfoiți recenziile lui Bogdan. Omul a făcut doar 300 și ceva, ok sunt mai spartane ca cele de aici, însă este multă muncă acolo. Muncă și suflet.

Rating: Foarte bun

Atât pentru duminica asta. Înainte de tradiționalul deja rămas bun, trebuie să spun că mai aveam un album pe țeavă, album care l-am ascultat vineri și care mi-a fost recomadat și pe mail. Am hotărât să il arunc în ring data viitoare. pentru că merită mai multă atenție. Serverul de Discord este gata, nu dau linkul cu el acum pentru că voi avea o săptămână extrem de încărcată și nu prea am timp de muzici, interrcțiuni și, sincer, nu aș vrea să vă invit acolo iar eu să nu apar prin zonă. Meritați mai mult.

Acum, al vostru Edelweiss se înclină, vă mulțumește pentru prezența voastră alături de mine. Aveți grijă de voi ca să puteți avea grijă de toți ai voștri.