An de an în perioada asta văd numai știri despre sutele de mii de oameni bucureșteni care iau cu asalt în weekenduri (sau cu ocazia sfintelor punți) vestitele stațiuni de pe Valea Prahovei, mândria turismului de sezon rece din România. Rezultatul? Cozi și aglomerație începând de la ieșirea din București până la ultima bucățică de pârtie.

De fiecare dată când văd imaginile cu coloanele de mașini și cozile alea infernale, dar de fiecare dată, mă întreb unul și același lucru: de ce? De ce ai face asta?

După puțina mea minte, turiștii care se duc pe Valea Prahovei sunt de două categorii.

Prima categorie: cei care merg pentru sporturi de iarnă. A doua categorie: cei care n-au nicio treabă cu sporturile de iarnă, dar vor să iasă din casă, să meargă la distracție și relaxare, cum ar veni.

Și-acum să luăm pe rând ambele categorii.

Ca să fiu corect, pe cei cu sporturile de iarnă pot să-i mai înțeleg cât de cât. Ai văzut zăpadă după multă vreme și te arde buza să pui clăparii în picioare. Nu mai contează nici c-o să faci peste șase ore până ajungi (evident, vorbesc despre cei care se duc cu mașinile), nu mai contează că după ce ajungi nu prea ai unde parca, nu mai contează nici c-o să stai la niște cozi infernale la telecabine și teleschiuri, tot ce vrei e s-apuci să faci măcar o coborâre.

Perfect, pot să înțeleg asta. Ce nu pot să înțeleg este de ce ai mai lua-o de la capăt și weekendul viitor. Dacă ești chiar atât de fiert pă sporturi de iarnă, ia-ți nene liber de la muncă și du-te într-o miercuri. De ce să te duci în weekenduri când știi clar peste ce-o să dai la fața locului?

Vă rog să nu mă frecați la cap cu „nu toți ne putem lua liber de la muncă”. Toți avem dreptul să ne luăm zile de concediu. Dacă chiar nu mai reziști fără să pui placa sau schiurile în picioare, faci frumos cerere de concediu și miercuri zburzi pe pârtiile alea care sunt mult mai libere în timpul săptămânii. Am un prieten care făcea și face asta. Fix miercurea (sau miercuri și joi) își lua liber pentru că era demonstrat empiric că sunt zilele cel mai puțin aglomerate.

Nfine, vorbim degeaba, stați să vedeți ce va fi weekendul viitor pe DN1 și ce cozi la pârtii.

Și-acum trecem la a doua categorie, la cei care nu au treabă cu sporturile de iarnă, dar se duc pe Valea Prahovei să „se relaxeze”. Nu zic, e posibil să am eu în cap niște noțiuni greșite despre ce-ar trebui să însemne relaxarea, altfel nu-mi explic.

Lasă c-ai stat în coloană, lasă că ți-a luat o oră să găsești un loc de parcare, lasă toate astea. Ai ajuns la Azuga, Predeal sau Bușteni, te-ai cazat, totul e minunat. Unde încep relaxarea și distracția? Ce poți să faci în stațiunile alea în condițiile în care, repet, n-ai nicio treabă cu sporturile de iarnă? Să te plimbi pe strada principală și să intri într-o cârciumă, după care iar să te plimbi pe aceeași stradă și iar să intri într-o cârciumă, iar seara bagi Netflix în cameră? Asta e relaxarea? Da’ ce te împiedică să te relaxezi identic și-n București?

Mă rog, asta dacă nu cumva punctează la capitolul relaxare timpii de așteptare de la restaurante sau cât de tare crește gradul de nesimțire al personalului care are legătură cu turismul în perioada asta. Poate distracția începe cu „am așteptat două ore jumătate după o ciorbă și-un șnițel, dar a meritat fiecare secundă”. Caz în care îmi fac mea culpa.

Să zicem că pot să-i înțeleg cât de cât p-ăia care se duc la Brașov sau la Sinaia. Brașovul e oraș mare și mișto, ai ce face. Nu prea ai pe unde parca, dar presupun că găsești până la urmă. La Sinaia mai vezi un Peleș, mai omori timpul cumva. Dar restul, toți cetățenii ăia care ajung la Breaza, Azuga, Predeal, Bușteni și ce stațiuni mai sunt pe-acolo, ăia pentru ce se duc?

Întreb cât se poate de serios, pentru că nu mă prind de unde vine fascinația asta a bucureștenilor pentru această adevărată Fata Morgana a României care este Valea Prahovei. Lumea se înghesuie acolo ca turmele de oi la transhumanță, treabă pe care mintea mea săracă nu reușește s-o înțeleagă. Dar poate mă luminează cineva de pe aici unde sunt distracția și relaxarea.

sursa foto