Săptămâna trecută eram liniștit la mine acasă, când mă trezesc cu telefon de la un prieten cu care mă mai ciondănesc pe filme și seriale. În sensul că eu scriu pe subiect și el mă sună să-mi spună că nu i-a plăcut vreunul dintre cele despre care eu am scris de bine. Nici de-al naiba nu m-ar suna nici când i-a plăcut ceva din ce mi-a plăcut si mie. Prieten adevărat, ce să mai. 😊

Nfine, revenind, ziceam că m-a sunat ca să-mi spună despre un serial pe AXN. Jur că inițial am crezut că face mișto de mine, ce AXN visezi, boss, nici măcar nu știu unde-l am în grilă. La propriu nu știam unde-l am, că operatorul meu de cablu tv a făcut de curând o rearanjare generală a canalelor.

Pe scurt, omul meu știa prea bine că in ultima vreme am tot scris despre filme și seriale cu și despre psihopați (nu că mi-am dorit musai, așa au fost să se lege lucrurile) și mi-a zis că pe AXN urmează să intre un serial despre doctorul ăla din America, neurochirurgul care a fost supranumit Doctor Death. În română sună și mai creepy: Doctorul Moarte.

Nu știu dacă ați auzit despre tipul ăsta, dar eu chiar auzisem. Omul, Christopher Duntsch pe numele lui, e faimos în State și nu numai, după ca a nenorocit cu bună-știință niște zeci de pacienți pe care i-a operat. Știam până și despre podcastul care i-a fost dedicat, podcast care se numea fix la fel: Dr. Death.

Vă dați seama că subiectul m-a atras imediat și mi-am zis că e ceva ce merită văzut sau măcar încercat. Dar, pentru că așa pățesc de fiecare dată când nu-mi pun reminder în telefon, am uitat cu desăvârșire de el. Treabă care nu e neapărat de la vârstă, c-așa am fost toată viața, chiar si pe vremea când pletele-mi curgeau râuri și căprioarele făceau coadă la ușa mea. Dacă nu-mi notez ce am de făcut sau dacă nu-mi pun reminder, aproape sigur nu-mi voi aduce aminte să fac respectivul lucru.

Prin urmare acest articol n-ar mai fi existat niciodată dacă omul meu n-ar fi știut exact cu cine are de-a face. Cine credeți voi că mă suna joia trecută cu un sfert de oră înainte să înceapă serialul? Da, exact, ați ghicit.

Prieteni, pot să vă spun cu mâna pe inimă că m-a prins. Poate a contat și faptul că s-au difuzat primele două episoade, nu doar unul, chestie care m-a băgat bine de tot în poveste.

Dar dincolo de asta, am stat să mă uit pentru că e bun și bine făcut, s-au băgat bani mulți acolo, chestie care se simte imediat. Plus că are o distribuție măcar impresionantă: Alec Baldwin, Cristian Slater (sunt fan declarat) și Joshua Jackson.

Bănene, nu știu dacă și în realitate avea atât carismă psihopatul ăla de doctor, dar bănuiesc că avea, altfel nu i-ar fi convins pe toți pacienții ăia și nu i-ar fi ținut atâta vreme în șah pe cei care voiau să-l demaște. E bun Joshua Jackson, e bun tare de tot în rolul lui Dr. Death și -a reușit să mă convingă încă o dată cât de periculos este să dai peste un psihopat cu mult creier și plin de farmec. Ești victimă sigură dacă dai peste unul din ăsta.

Nu vă dau spoilere, că poate vă conving să-i dați o șansă și să vă uitați, o să vă mai spun doar atât: în primele două episoade povestea merge pe două paliere de timp, unul dintre ele fiind să ți-l arate pe Doctorul Moarte cam cât de psihopat era încă din timpul facultății versus cât de psihopat este și în prezent.

Ca student, omul era obsedat să câștige o bursă ca titular în echipa de fotbal a colegiului și face aproape orice pentru asta. Iar ca medic neurochirurg își construiește inițial o carieră de succes, după care totul se schimbă brusc.

Pacienții intrau în sala lui de operație pentru operații ale coloanei vertebrale, considerate de rutină în neurochirurgie, și cei mai mulți se trezeau mutilați definitiv sau nu se mai trezeau deloc. Iar numărul victimelor crește și crește până se sesizează doi medici. Toate astea fără să abunde serialul de sânge sau violență, in schimb te prinde cu comportamentul lui de dezaxat. Repet, un dezaxat plin de carismă.

Cam atât vă pot spune pentru moment, că atât am văzut și eu în cele două episoade de joia trecută. Dacă v-am făcut curioși, în fiecare joi de la 22:00, pe AXN avem câte un calup de două episoade. Sfatul meu e să vă puneți reminder, ca să nu pățiți ca mine. Nu de alta, dar chiar nu am cum să vă sun pe fiecare în parte să vă aduc aminte.