Salutare tuturor și bine că ne-am mai regăsit încă o duminică cu bine! O să mai aștern pe aici diferite gânduri despre ce mi-a atras atenția de-a lungul săptămânii.

Gându’ zero:

Inițial, asta trebuia să fie singura mea cugetare, însă după cum vedeți m-am cam întins. Este vorba de două melodii, care au și clipuri, ale aceleiași formații, apărute la scurt timp una după cealaltă.

Două cântece, ambele venite dintr-o zonă care de obicei este dominată de brutalitate extremă, îmbină perfect furia cu durerea și disperarea, toate ca manifestări ale unei dragoste pierdute prea devreme.

Vă mărturisesc că scrisesem mult mai multe, era mult mai mult suflet vărsat aici, prea multe gânduri din adânc de adus la lumina unei zile de duminică. Nu era nici locul și nici momentul, așa că am șters tot ce era de șters.

Cele două melodii sunt pentru cei care au plecat în ultimii trei ani din viața mea, toți mult prea devreme. Am învățat să nu vă mai plâng doar mă bucur că ați fost aici. Aici e prima, aici e a doua.

Gându’ unu:

Dovada că geniul în muzică nu are mereu legătura cu logica elementară este declarația lui nenea Roger Waters, care, cităm : „Geopolitica nu a fost niciodată punctul meu forte, dar știu că Sevastopolul este foarte important pentru ruși și pentru Rusia. Sunt mai multe tratate și documente în virtutea cărora Rusia are toate drepturile asupra Orașului. Schimbarea puterii în Ucraina , în spatele căreia s-a aflat Washingtonul, a provocat, pur și simplu, Moscova să reacționeze”.

Și delirul continuă : „Vreți să începeți un război cu rușii? Sunteți nebuni? Chiar nu știți cu cine vă confruntați? Rusii v-au eliberat de fasciști cu prețul vieții de 20 de milioane de cetățeni ai lor și vreți să vă luptați cu ei? Cu ce v-au greșit?”

A fost de ajuns? Normal că nu, omul a trimis o scrisoare Olenei Zelenska, la începutul acestei luni, în care îi acuză pe naționaliștii ucrainieni că au implicat țara într-un război dezastruos. Și acuză NATO, pe Biden, Baby Yoda, că trimit ajutor militar naționaliștilor ucrainieni, că după mintea lui, ăia nu au voie să fie patrioți la ei în țară.

În urma acestor declarații absolut tâmpe, consilierii orașului Cracovia l-au declarat persoană non-grata iar Waters care avea niște concerte prin Polonia, le-a cam anulat. Nu este el de vină, bineînțeles, presa care este foarte rea și internetul care este rău și el, sunt de vină, că a înțeles greșit și a răstălmăcit, el este  doar cu pacea, breaking walls not wars. Ar trebui să respirăm ușurați că au și ei cantitatea lor de dobitoci siniștri.

Gându’ doi:

Eram prin zona de teve unde rula nebăgat în seamă, că așa fac eu, deschid teveul și apoi plec mânat de alte gânduri și nevoi, fără să îi dau și eu ca gospodarul milos cu buzunarul lui, un închis, ceva, și pe el rula emisiunea culturală Iumor, unde era o tanti blondă cu țâțe pe care doar frica de CNA le țineau în decolteu.

Am mai spus, sunt un bărbat deosebit de simplu, văd țițțen, dau like, în cazul de față, văd țițțen, la teve, chinuite de un decolteu prea strâmt chiar și pentru un polonic cu aer, mă opresc măcar puțin să vad ce au de gând să facă.

Ființa blondă, nu știu cine este, făcea un roast lui nenea pornostaru, italianu de Rocco Siffredi. Măi oameni buni, roastul domniței era mai pervers decât tot ce filmase nenea ăsta în ultima decadă. Și omu nu a șomat deloc. Bineee păpușe, oricine ai fi și ce ai face, trebuie să te apuci de altceva, nu insinuez nimic, doar visez.

Trecem la NEWS

🔵 Cage Fight, band de care promit că o să mă ocup în curând.

🔵 Dacă vă era dor de Lizzie.

🔵 Un hardcore/tribal rap – metal cu personalitate, Zulu.

🔵 Veteranii nu dezamăgesc. Vine și rândul celor de la Lamb of God, că tot au scos album nou.

🔵 Tot din State, tot pe hardcore, FireWalker.

🔵 Din noul val de death metal, Ripped to Shreds. Bun bine.

🔵 Nici Bleed nu sunt de aruncat.

🔵 Trebuie să văd ce au scos nou oamenii ăștia că m-au prins bine.

🔵 OHHMS cu un sludge tipic britanic.

🔵 Polyphia și Vai, ceva fin.

🔵 Variantă acustică la Before I Forget.

🔵 Ceva teatral de la Powerwolf.

🔵 All for Metal, nu știu cine sunt, dar mno, poate vă place.

🔵 Ceva power și o roșcată bine.

🔵 Deja știu de la ce să mă aștept de la The Offering.

🔵 Ceva tribut ABBA.

🔵 Celeste, hipnotic cântec, hipnotic clip.

🔵 League Of Distortion se pare că își vor lansa albumul de debut. Intersantă voce.

Și acum să dăm drumul la treabă :

➡️ Major Parkinson – Valesa – Chapter 1: Velvet Prison (2022)8,5 din 10

De obicei când primesc notificări cu apariția unor noi titluri, pun materialul pe un fel de listă de așteptare și dau cu urechea în el când îi vine rândul sau am timp, bine, asta în cazul în care nu uit complet de el. În cazul de față mă pregăteam să atac, fără pic de milă, cu un zdrobitor, niște cartofi fierți, peste care aruncasem unt și vreo două linguri de ulei din ăla sănatosu, de măsline , când am auzit sunetul inconfundabil al notificării care mă avertiza că a ieșit de pe țeava muzicală ceva nou.

După Goodbye Blue Monday care este intro-ul care deschide albumul, și care mi-a ridicat puțin, una dintre sprâncene, am lăsat vreun minut din Behind The Next door și am oprit totul că nu înțelegeam ce ascult și că au greșit ăia cu recomandările.

După un scurt search am aflat că sunt norvegieni și sunt vreo șapte în band, iar obiectul lor de activitate este rock-ul experimental cu care se joacă de prin 2006, sunt un fel de Diablo Swing Orchestra, și nu au nici o problemă să pună pe același album, pop, cabaret rock, progresiv sau pasaje de hardcore.

Valesa – Chapter 1 : Velvet Prison, spre deosebire de albumul lor din 2017, Blackbox, pe care îl ascult în timp ce scriu, este mai luminos, cu accente majore de synt/rock/pop, în timp ce precedentul este dark, cu elemente de progresiv mult mai prezente.

Recomand fără ezitare ambele albume și sper, așa ar fi logic și frumos, ca după chapter unu să urmeze și un capitol doi. Major Parkinson sunt under radar.

Dă-i play AICI

➡️ The Bobby Lees – Bellevue (2022)8 din 10

Încă un album recomandat de Sorin, unul dintre colaboratorii cei mai prolifici, tks bro, un material care nu prea se află în zona mea obișnuită de confort și preocupări.

Cum nu cunosc absolut nimic despre grup, apelez la fast research, ca să dăm bine aici pe blog și să nu par un gușter 100% amator.

Bandul este din Woodstock, New York, au debutat în 2018 și prestează un punk/ garage rock cu tușe groase de experimental. Se vede că este un material lucrat, cu suflet, deloc confortabil, un punk finisat care nu se agață,cu orice preț, de partea tradițională de noise.

Sam Quartin, solista celor de la Bobby Lees, din ce am căutat, pare și ceva actriță, stă bine de tot pe voce.

Nu mă pricep foarte bine la gen, însă pot spune că este un album solid, fără spații goale, vocea și instrumentele sunt acolo unde trebuie să fie.Recomand fără ezitare.

Dă-i play AICI

➡️ Queensryche – Digital Noise Alliance (2022)8 din 10

Vorbim despre niște veterani ai rock-ului care nu mai au nevoie de nici o prezentare. O trupă formată din niște muzicieni formidabili, fiecare dintre cei care au trecut prin ea, au fost top notch, cu extrem de multe nominalizări ale celor de la Bilboard, un band care a rezistat presiunii timpului.

Digital Noise Alliance, este un regal al chitarelor, care de-a lungul întregului album îți dau un sentiment de cald, de acasă. Am citit recenzii care definesc creația celor de la Ryche că ar fi una plată, cu rare momente de viață, altele sunt mult mai blânde și nostalgice, apreciază că este ceva bun acolo și din punctul meu de vedere au dreptate. Nu este nostalgie, este pur și simplu calitate.

Nu este Empire sau Operation : Mindcrime, ambele albume de colecție, însă este un material bun, privit cu ochi nostalgici ori nu. Chiar vă rog să nu îl ratați, pentru istorie dar și pentru că este ce trebuie.

Dă-i play AICI

➡️ Monster Truck – Warriors (2022)8 din 10

Hai să începem cu asta și cred că după ce o ascultați nu mai aveți nevoie de nici un îndemn care să vă împingă să dați play și la restul.

Îmi plac materialele care nu pretind că reinventează roata sau apa caldă și au un drum al lor, cinstit, fără nori, curat și direct spre inimă. Pe o astfel de rețetă marșează Warriors, găsești melodie în ferocitate, ferocitate în melancolie și bună dispoziție acolo unde te aștepți că asta vei găsi.

Sunt șapte cântece care lovesc ca un ciocan, nicovala, și care merg de la un drum lung la un grătar generos de duminică, înconjurat de toți prietenii tai redneci. Un album cinstit, aerisit, foarte bine făcut. Recomand .

Dă-i play AICI

➡️ Stortregn – Impermanence (2021)9 din 10

Uite că elvețienii nu au numai ceasuri, Tomblerone, conturi bancare care găzduiesc bani din surse discutabile, aer virgin, brânzeturi, vaci albastre și prețuri mari, mai aruncă pe piață și câte un exemplu de cum ar trebui făcut un death metal tehnic.

Sunt mare fan al genului și pot spune, fără pic de modestie, că mă cam pricep pe ce parte a feliei se pune gemul.

Elvețienii nu sacrifică nici o clipă  melodicitatea și inventivitatea pe altarul brutalității obișnuite a genului. Impermanence este legat de la prima notă la ultima, iar Grand Nexion Abyss este centrul de rezistență al discului.

Timp de 44 de minute sunt așezate minuțios, notă peste notă, riff lângă riff, solo după solo, totul cimentat de o secțiune ritmică absolut fenomenală. Un album – lecție pe care îl recomand tuturor din tot sufletul.

Dă-i play AICI

➡️ Caustic Casanova – Glass Enclosed Nerve Center (2022)8,5 din 10

Iarăși, băieții ăștia nu sunt pe felia mea cu magiun, mi-am dat seama de la primele acorduri,  dar dacă tot au ajuns pe la mine, hai să nu fiu porc și să le dau o șansă. Oricum, uitându-mă pe lista cântecelor de pe Glass Enclosed Nerve Center, nu ai prea des ocazia de a recenza un album care să conțină o melodie de 22 de minute și 21 de secunde.

Când un cântec de 22 de minute nu pare unul de 22 de minute, atunci oamenii ăia chiar au știut ce să facă cu muzica.

Discul este unul care ar putea rula liniștit pe RociFm, bine, asta în cazul în care băieții ăia ar ști mai mult de 100 de melodii și alea apărute atunci când Magdin era lumina rock-ului pe TVR.

Casanova au de toate pentru toți, punk de intesitate medie, un sound de hard rock care trage perdeau destul de des și un progresiv nu prea încărcat. Un album recomndat? Ofc, băgați mare.

Dă-i play AICI

➡️ King Gizzard & The Lizzard – Ice, Death, Planets, Lungs, Mushrooms and Lava (2022)8,5

Nici oamenii ăștia nu fac parte din cercul muzical în care mă învârt în mod uzual. Este ok, trebuie să pășim dincolo de linia de confort ca să ne păstrăm speranța unei evoluții personale continue.

Avem un mix de psihedelic, progresiv, fusion, groove, jazz și naiba mai știe ce, cert este că a ieșit ceva epic.

Rare sunt cazurile, când ceva care nu se află în sfera mea obișnuită de interes, mă prinde atât de tare încât să simt o nevoie viscerală să ascult ceva de două ori consecutiv. Ei bine, australienii ăștia cu nume funky au făcut-o. Este posibil ca așa ceva să se întâmple doar cu mine și vouă să vi se pară o porcărie sinistră.

Un disc absolut relaxant, ca o iarbă de calitate, după un sex ca la manual, ca răsăritul fastuos privit de pe malul mării, ca să fim romantici.  Bine, toate astea după o partidă de sex, bineînțeles.

Frumos album, recomand cu plăcere .

Dă-i play AICI

➡️ Putrescine/ Kosmogyr – Desolate Tides (2022)8,5 din 10

Avem un split album, adică unul pe care doi artiști cu viziuni de obicei diferite, o pun de o colaborare și fac, cumva, ca discul ăla să sune ca un tot.

Cu șorturi de culoare albastră îi avem pe Putrescine, din Statele Unite, alea ale Americii, care zic ei despre ei că răspândesc death metalul în lume și cu șorturi de culoare roșie, că fondatorul este din China, pe Kosmogyr, care a fugit cu tot cu black metalul lui din țara lui Mao, în Cehia.

Fiecare band vin pe Desolate Tides cu câte trei piese, și toate șase par compuse de o singură formație. Dacă aș fi întrebat care parte ar fi cea favorită, nu aș putea să aleg.

Totul este extrem de bun, Putrescine sună ca Putrescine însă foarte ușor ar putea să sune a Kosmogyr.

Tot ce este mai bun din brutalitatea death-ului și din melodicitatea tăioasă a black-ului a fost adus ca ofrande pe altarul zeilor muzicii extreme. Și zeii au zâmbit.

Absolut visceral acest disc, pe mine unul m-a agățat bine de tot, atât de bine că l-am ascultat de două ori. Excelent, vă spun, excelent.

Dă-i play AICI

Cam atât pentru astăzi, sper din suflet să găsiți ceva care să vă placă. Și tot din suflet sper să îmi oferiți ceva feedback. Ca de obicei, eu mă înclin, vă urez să aveți parte de dragostea alor voștri și să aveți puterea de a o oferi pe a voastră.

Surse:

https://metalinjection.net/

https://www.revolvermag.com/

https://loudwire.com/

https://distortedsoundmag.com/

https://antichristmagazine.com/