Am stat special aseară să mă uit la Clanul, pe protv, că mă zăpăciseră la cap cu toată reclama pe care i-o făceau. Nu mi-a părut rău, măcar că acum vă pot spune și vouă să nu repetați greșeala mea, și tot a meritat. Da, știu, e prematur să trag concluzii după doar primul episod. Așa e, dar, din fericire, pentru mine a fost primul și ultimul.

Nu zic c-a fost extrem de rău, deși a fost, zic doar că reușește pe alocuri să fie foarte penibil. Băi, nu știu cum naiba se face, dar eu n-am reușit să văd până la această vârstă vreun film sau serial românesc, despre interlopi, în care interlopii să fie jucați, hai să nu zic credibil, dar să nu fie jucați penibil spre ridicol. Nope, nicio șansă, niciodată, indiferent de film sau serial.

Și nu mă refer la infractorii ăia mărunți, în roluri din astea am reușit sa văd câțiva actori tineri care au fost chiar extrem de buni și credibili, mă refer la cum sunt aleși actorii care joacă roluri de „il capo di tutti capi”. Știți voi, ăia la vederea cărora ar trebui să te ia tremuratul în fața televizorului. Nici pomeneală, îi aleg de zici că vor să-i facă de râs, nu-i crezi în rolurile alea niciodată.

Plm, înțeleg că nu toată lumea e Marlon Brando sau James Gandolfini, dar ăștia ai noștri aproape că frizează ridicolul. Dar, după cum ziceam, asta nu e doar o problemă punctuală pentru „Clanul”, ci pentru toate producțiile românești de gen făcute vreodată.

Cât despre interlopii din „Clanul”, dacă nu mă credeți, n-aveți decât să vă uitați și să-mi spuneți și mie cum vi se par George Mihăiță sau George Ivașcu în rol de mari șefi interlopi. Că mie mi s-au părut destul de penibiluți spre ridcoli. Cât despre Poponeț (Codin Maticiuc), nici nu pot să pomenesc fără să mă umfle râsul. Nu știu cine l-a păcălit că știe să joace, cert e ca l-a mințit bine de tot.

Ah, încă ceva, că era să uit: copiii. O, doamne, nu știu cine face casting-urile pentru copiii din filmele și serialele românești, dar zici că-i aleg special să nu fie în stare să joace credibil alea câteva replici pe care le au. Ăia de pe afară oare cum o reuși să-i aleagă să fie credibili? Cred că asta va rămâne un veșnic mister neelucidat pentru producătorii din România.

Altfel, sunt absolut convins că serialul va face cifre de audiență mari și foarte mari. Are rețeta perfectă pentru asta: subiect și acțiune de telenovelă, maneliști și manele (la propriu și la figurat), plus Theo Rose care e șefa internațională la manele. O să rupă, fac pariu pe orice.