Am citit zilele trecute la Cetin un subiect care m-a interesat și voiam să-l disecăm și noi aici: voi discutați despre salarii cu colegii de muncă? Pentru că, nu-i așa, ce subiect mai incitant poți găsi pentru o zi de luni dimineață? 😛

Am stat să număr firmele în care am lucrat în această viață. Sunt opt mari și late. Le-am luat la rând în capul meu și-am tras concluzia că eu nu-mi amintesc să fi vorbit vreodată cu vreun coleg de muncă despre salarii. Ah, că unii dintre foștii colegi de muncă s-au transformat în prieteni, asta e cu totul altă mâncare de pește și, oricum, îi număr pe degetele de la o mână. Dar cu colegii ăia clasici, cei cu care te vezi de luni până vineri și doar în timpul orelor de program, n-am vorbit așa ceva vreodată.

Nici măcar nu-mi imaginez cum ar fi putut să decurgă discuția. Mergem în pauza de prânz la masă și între două șnițele cu cartofi îl întreb: „auzi, și tu cât ziceai că ai salariul?”. Sau la dozatorul de apă: „Florine, ție ce salariu îți dau ăștia, mă?”. Nope, never. Nu știu, poate e exclusiv vina mea, dar eu nu mă vedeam în stare de o asemenea discuție.

Nici măcar nu-mi dau seama dacă e contra-productiv sau nu să discuți subiectul ăsta cu colegii. E clar că pentru firma respectivă e ca dracu’ să vorbească angajații între ei și să înceapă să tragă concluzii de genul „ăsta pe care abia l-au angajat are salariul de două ori cât mine care lucrez de cinci ani aici?”. Na, mai motivează-l pe cel care tocmai a avut revelația asta.

Da, știu, se poate duce la HR să ceară mărire, dar dacă n-o obține sau dacă nu e la un nivel care să-l satisfacă, firma aia a pierdut un om. Pentru că eu, prieteni, mi-aș băga picioarele dacă aș afla că unul angajat pe aceeași poziție cu mine are salariul mult mai mare.

Nfine, ați înțeles care e ideea. Întrebarea mea e dacă voi faceți sau ați făcut asta? Iar dacă răspunsul e „da” la ce v-a ajutat să știți cât câștigă colegii? Ați făcut ceva în sensul în care să câștigați și voi mai bine? Au făcut ei ceva? Considerați că e ok să se vorbească despre salarii între angajații unei firme? Consoderați că nu? Orice punct de vedere e binevenit.

În plus, dacă avem specialiști în HR care citesc pe aici, m-aș bucura foarte mult să aud și părerea lor pe acest subiect, ei fiind direct implicați în fenomen.

sursa foto: freepik.com