Salutare tuturor și un metalic bine ați venit, vă urez.

În cazul în care mă retrag în pustii, în post și rugăciune, într-o chilie dotată corespunzător cu un sistem decent, care să țină diavolul sau coioții, departe, asta aș avea în heavy rotation.

  1. Motorhead – Ace of Spades
  2. Slayer – Reign in Blood
  3. Death – Human
  4. Death – Symbolic
  5. Metallica – Master of Puppets
  6. Judas Priest – Painkiller
  7. Messugah – Nothing
  8. Korn – Follow The Leader
  9. Morbid Angel- Altars of Madness
  10. Carcass – Surgical Steel

Să-i dăm drumul la news, la muncă.

NEWS

🔵 Red Rot, sound greu;

🔵 David Lee Roth si John 5’S, se joacă puțin cu portativul;

🔵 Lamb of God fac, ca de obicei, treabă bună;

🔵 Brutus nu sunt strachina mea cu ciorbă, însă sună bine;

🔵 Will Ramos, întotdeauna m-am întrebat cum este posibil să scoată vocile alea din el;

🔵 Behemoth sunt la fel de optimiști ca apocalipsa;

🔵 Eleine, cu o varianta acustică, parte a albumului Accustic in Hell;

🔵 O doză bună de distracție nu face rău nimănui;

🔵 Tipele astea chiar par puse pe distracție. Or avea vergeturi?

🔵 Cred că o să văd ce au mai scos oamenii ăștia;

🔵 Pentru cei cu AOR-ul în suflet;

🔵 Ceva exotic;

🔵 Îmi plaaaaceee. Taaaree;

🔵 Neapărat dau cu urechea în album;

🔵 Gagica asta chiar nu trebuie supărată;

🔵 Cred că ăștia merg la RockFm, nu?

Și acum la și  mai multă muncă.

➡️ Panzerfaust – The Suns Of Perdition – Chapter III – The Astral Drain (2022)8 din 10

Recomandat pentru blackerii cu tradiție dar și pentru cei care fac pași timizi pe drumul metalului.

Înainte de a începe să comentăm despre album, analizăm mișcarea de marketing surprinzătoare a formației, constând în urinarea în grup și probabil cu boltă, în fața bisericii baptiste din Westboro. Nu numai că au atras atenția, însă după publicarea pe internet a fotografiei urinare, au iscat un val de indignare din partea enoriașilor. Actul a precedat lansarea EP-ului, The Lucifer Principle și după asaltul pișăcios, a beneficiat de atenția sporită a publicului.

Canadienii au lansat apoi prima parte din tetralogia lor, The Suns of Perdotions I: War, Horrid War, un mix excelent de black metal și industrial întins pe durata a cinci piese. Singura mea nemulțumire ține de un bas împins puțin cam prea în față.

În 2020 a apărut a doua parte a operei, The Suns of Perdition – Chapter II: Render Unto Eden, și din punctul meu de vedere cea mai bune scrisă și produsă de către canadieni. 44 de minute de melancolie, ruptă de în fâșii de părțile dure, domolite cumva de un bas care înclină spre progresiv simplu, dar de efect.

A venit și anul 2022 cu încă o parte a tetralogiei canadienilor, una foarte bună, cu un mic amendament, o mică, mică, nemulțumire. Interludiile de pe album, cronometrate de mine, știu, sunt foarte dement, care însumează nu mai puțin de aproape de zece minute. Ce îmi place, în afara calității compoziției, senzația de continuitate, de bloc muzical unitar. Puțin sub a doua parte a tetralogiei, fără să își piardă din farmec și savoare, The Astral Drain este o continuare demnă și solidă neapărat de ascultat.

Dă-i play AICI

➡️ Grima – Frosbitten (2022)9 din 10, bijuteria listei de azi

Valsez cu rușii de la Grima de prin 2016, cu toate că atmosfericul nu este cana mea cu ceai, oamenii nu au căzut niciodată în capcana creării atmosferei cu orice preț, atmosfera care nu mai lasă loc și muzicii. Toate albumele lor merită o ascultare, însă cu Frosbitten rușii au reușit să depășească orice așteptări.

Atmosferic black metal îi cataloghează revistele de specialitate, black metal cu ceva atmosferic, zic eu, încadrarea este însă cea mai puțin importantă din toată ecuația, contează doar muzica oamenilor.

Rar mi-a fost dat să ascult ceva atât de bine balansat, cu treceri naturale de la melancolie la explozii aproape solare de energie dezlănțuită.

Dacă Winter Morning Tower mi-a adus un mare zâmbet pe față, Gloomy Heart of The Coldest Land, piesa de deschidere, m-a teleportat în mijlocul tundrei înghețate și nemiloase. Simți tăișul frigului extrem, pașii sunt din ce în mai grei, ești aruncat de colo, colo de către rafalele inumane ale unui viscol etern. Eu cu piesele astea aș începe albumul. Fantastic album.

Dă-i play AICI

➡️ Sergeant Thunderhoof – This Sceptred Veil (2022)8,5 din 10

  • albume de Anduțe voioase și Containerus Baeghere

Trebuie să mărturisesc ceva, atunci când îmi ajung pe masă albumele unor formații de care nu am auzit, înainte să dau un play, citesc ceva recenzii ale unor relevanți de pe net. Ca să fiu mai exact, caut coperta albumului, să văd dacă îmi place, și apoi sap după păreri de specialiști, să văd dacă vreunul a fost dat cu cracii în sus de materialul muzical. Dacă citesc mai mult una, adică două, am pus-o bine de tot, în sensul că ăia doi sau mai mulți nu par să fi ascultat același album. Adică am plecat la drum bou și m-am întors vacă.

Înghit în sec, înjur sănătos, nu neapărat în ordinea asta și dau play și sper să am starea necesară să apreciez cât mai obiectiv munca oamenilor ălora.

Britanicii au reușit să îmi atragă rapid atenția prin mix-ul de psihedelic cu stoner, prin solourile adânci care taie profund în carne, prin basul grav și prin vocea excelentă. Foarte bun album, foarte bun.

Dă-i play AICI

➡️ Defiatory – Apokalyps (2022) 8,5 din 10

Dacă death metalul este regele metalului extrem, blackul este copilul răsfățat care a trecut prin Conservator, thrash metalul este regina metalului făcut cu coi.

Spre rușinea mea, nu am auzit până acum de oamenii ăștia, chestie normală pentru un cetățean normal ca mine, nefiind un Iorga al metalului, să le știu pe toate.

Am fost lovit în plex de la prima melodie, ritm fenomenal, melodicitate cât cuprinde, solouri care îl împing oarecum spre un heavy pe steroizi.

Întreg albumul este de la un capăt la celălalt fără pauze de aer, de pauză de apă ce să mai vorbim.

Un album care poate fi ascultat la drum lung, la bătut covoare, bătut vecini care v-au ocupat locul pe bătător. Scârbele.

Dă-i play AICI

➡️ Battlegrave – Cavernous Depths (2022)8,6 din 10

Iarăși unii de care nu am auzit neam. Primesc pe mail destule recomandări de la case de discuri, la recomandări trimise de voi, așa că îmi este destul de greu să aleg.

Ăștia au venit cumva de două ori pe mail și așa mi-au atras atenția.

Boon, am ascultat albumul și i-am dat link-ul lui Krossfire și lui Bogdan. Dacă ultimul mi-a trimis un senchiu, la Krossfire a fost ceva de genu, sună bine dar numele, numele nu este ce trebuie. Nu îl vreți pe Kross de socru. Va fi unul rău, un fel de Funes lvl 99.

Pe album este o explozie de energie care ar încălzi lejer apa pentru jumătate de București. Avem ceva mai mult groove comparativ cu Defiatory, ritmul este mai susținut, solourile duc spre perioada clasică a thrashului, vocea este mai rea și tăioasă. Un album puțin mai sus ca precedentul, australienii și-au făcut puțin mai bine temele.

Dă-i play AICI

➡️ Graveshadow – The Uncertain Hour (2022)8,5 din 10

  • recomandat minorelor în ale rock-ului, obligatoriu fără vergeturi, mămicilor care luptă aprig împotriva luării în spațiu a altor mămici venetice, petroliștilor care visează cu ochi mari și umezi la UCL.

Vă era dor de un simfonic metal făcut de americani? Vă era sau nu, eu oricum o să vi-l bag nonșalant pe gât. Însă, chiar nu are de să vă pară rău deloc, dimpotrivă vă pot da adresa ca să îmi trimiteți dulceață de nuci verzi, singura dulceață care poate surclasa ambrozia olimpiană, neapărat făcută în casă, așa, ca un modest gest de mulțumire, pentru deosebita recomandare. La borcan de 800 de grame, vă rog.

Cu o Rachl Quinn, într-o formă de zile mari, Graveshadow ridică nivelul unui gen care este sufocat de multe trupe care ar putea face cu totul altceva, să dreseze râme, să participe la concursuri feroce de croșetat, de fapt orice altceva în afară de muzică ar fi ideal.

Rachl, reușește cumva, fenomenal talent, să polarizeze în jurul ei, întreg albumul, chiar și în pasajele instrumentale, îi simți cumva prezența și îi aștepți nerăbdător intrarea. Fenomenală tipa.

Dă-i play AICI

➡️ Alan Parsons – From The New World (2022)

Ciordit cu tupeu de la Bogdan.

Nu am ce să comentez pe marginea materialului ăsta , de obicei la albume de progresiv, AOR, hard rock, heavy metal, nu mă pot contrazice cu Bogdan sau cu Krossfire. Bine, o pot face, ba pe a mă-tii style, ceva fără argumente solide din partea mea, doar așa ca să fiu eu boul căpățânos din încăpere. Eu am trecut prin el fără să transpir, sughiț sau să am crize atroce de cârcei. Consumați cu încredere, în porții mari.

Dă-i play AICI

Atât pentru astăzi, al vostru Edel se înclină grațios, și vă urează, doamnelor, piele fără vergeturi, sâni de alabastru și glutei mai fini ca marmura de Carrara și domnilor, vedeți pe ce plajă vă duceți femeile să nu dezamăgiți vreun #fătfrumosupretențiosu din ăsta.

P.S. La borcan de 800 de grame, vă rog.