Mă gândeam la o chestie legată de noi ăștia care avem superstiții. Ce, să nu-mi spuneți că voi n-aveți.

Eu am avut o tonă, o listă întreagă, dar am reușit, după multă luptă, să mai elimin dintre ele. Au rămas doar cele două care s-au dovedit mai puternice decât mine.

  • Fac 10 pași înapoi când văd pisică neagră, indiferent unde m-aș afla;
  • Nu plec niciodată cu mașina direct în marșarier. Merg măcar un centimetru cu fața, înainte să dau cu spatele;

Ei, dacă mai sunt printre voi oameni superstițioși, aș cam avea o nelămurire. Noi facem toate astea pentru că undeva acolo în interior credem cu tărie că dacă NU le facem ceva nasol se va întâmpla. Ori nouă, orice celor din jur.

Faza e că eu nu-mi amintesc să mi se fi întâmplat vreodată ceva rău atunci când, dintr-un motiv sau altul, nu mi-am respectat vreo superstiție. De exemplu, dacă am fost nevoit să mă întorc din drum, pe motiv c-am uitat în casă ceva ce îmi trebuia pentru job. Deși în mod normal nu m-aș fi întors nici mort, trebuia s-o fac. Or la job nu poți să le explici ălora c-ai uitat dosarul pe masă, dar, știți, nu m-am mai întors după el ca să nu murim toți sau ceva. Well, nu-mi amintesc să mi se fi întâmplat ceva nasol după.

Și mai am exemple din astea cu duiumul, ăsta fiind de altfel și modul în care am reușit să scap de cele multe dintre superstiții: încercam marea cu degetul, să văd dacă chiar se întâmplă ceva.

Voi, și acum vorbesc doar cu superstițioșii, vă amintiți să fi pățit vreodată ceva nasol într-un moment când, dintr-un motiv sau altul, n-ați putut să vă respectați o superstiție?

Vorbesc, desigur, despre superstițiile pe care ni le creăm noi, că în alea care nu depind de mine, n-am crezut niciodată. Mi s-a fâlfâit că mi se bate nu știu care ochi, că mă mănâncă în vreo palmă sau că s-a spart oglinda din dormitor.

Ca să înțelegeți și mai clar ce vă întreb, uite, eu, de exemplu, m-am șters ani de zile cu același prosop, când ieșeam de la duș. Nu, nu cu același în sensul că aveam unul singur și cu ăla mă ștergeam. 😊 Aveam trei prosoape la fel, unele bleu, și măcar unul dintre ele trebuia să fie curat atunci când făceam duș.

Până într-o zi când am ieșit din duș și în baie era pus alt prosop, unul maro. Blestemând încetișor printre dinți, așa ud, cu apa șiroind pe mine, m-am dus la dulapul unde țineam prosoapele. Acolo, șoc și groază, am descoperit cu stupoare că nu era curat niciunul dintre prosoapele mele bleu. Evident, a trebuit să mă șterg cu ăla maro, ăla care mai mult ca sigur urma să aducă numai nenorociri în viitorul extrem de apropiat. După cum probabil intuiți, n-a adus nicio nenorocire. Și uite așa, am scăpat de superstiția cu prosoapele. Cam pe același tipar s-au dus și celelalte.

De-asta vă întrebam mai sus dacă la voi s-a întâmplat ceva nasol când n-ați ieșit din casă cu piciorul drept în față? N-o luați mot a mot, e un exemplu, că n-am eu de unde să știu ce credeți voi că vă aduce noroc.

Sau, invers, vi s-a întâmplat vreodată ceva care sa vă determine să deveniți superstițioși? Nu știu, plecați de acasă, v-a tăiat o mâță neagră calea și, când ați ajuns la mașină, era pe sticle de lapte în loc de cauciucuri? Sau v-ați întors din drum că vă uitaserăți portofelul pe noptieră, după care ați ajuns la muncă și v-a dat șeful afară? Ați văzut o mireasă și nici n-a apucat bine să vă dispară de pe retină, că v-a sunat telefonul. Era contabila care vă anunța că sunteți în faliment. Mă rog, între noi fie vorba, nu mireasa aia era de vină, dar înțelegeți voi unde bat: vi s-a întâmplat ceva care să ducă la formarea unei superstiții?

sursa foto: freepik.com