Sinteză de Marco Badea.

Am intrat în cea de-a 37-a zi a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:

🔴 Președintele american Joe Biden a declarat joi că există unele indicii că președintele rus Vladimir Putin se autoizolează și că și-ar fi pedepsit unii dintre consilieri, dar a subliniat că SUA nu au suficiente dovezi pentru a afirma acest lucru cu certitudine. Pe de altă parte, el și-a declarat scepticismul în legătură cu declarațiile Moscovei potrivit cărora și-ar retrage trupele din preajma capitalei ucrainene Kiev.

🔴 Totodată, Joe Biden a anunțat joi seară eliberarea pe piață a unui număr fără precedent de barili de petrol din rezerva strategică a Statelor Unite, cea mai mare de la crearea acestei în 1974 – 180 de milioane de barili de petrol, pe parcursul a șase luni. Prețul petrolului a început imediat să scadă. Decizia președintelui american este menită să amelioreze situația dificilă creată pe piețele globale de invazia rusească în Ucraina. Este puțin probabil, însă, ca eliberarea acestor rezerve, aproximativ un milion de barili pe zi, să rezolve pe de-a întregul criza energetică cu care se confruntă lumea în aceste momente.

🔴 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a concediat doi generali ucraineni de rang înalt, pe motiv că sunt „trădători”. În discursul său din timpul nopții, el i-a numit pe cei doi „anti-eroi”, scrie CNN. Cei doi sunt fostul șef al Departamentului de securitate internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Naumov Andriy Olehovych, și fostul șef al Oficiului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Herson, Kryvoruchko Serhiy Oleksandrovych.

🔴 Vladimir Putin crede că întreruperea livrărilor de gaz din Rusia spre țările europene va duce la „criză alimentară, un nou val migrator, dezindustrializarea masivă a Europei și scăderea drastică a nivelului de trai al cetățenilor”. Dictatorul rus a făcut afirmațiile, joi, după ce a anunțat că plata gazului rusesc se va mai putea face doar în ruble, ultimatum pe care liderii europeni au anunțat deja că-l vor respinge.

🔴 Amiralul Tony Radakin, șeful militar al Forțelor Armate ale Regatului Unit, spune că poziția lui Putin „a slăbit” ca urmare a războiului din Ucraina. „În multe privințe, Putin a pierdut deja”, este de părere militarul britanic.

🔴 Președintele rus Vladimir Putin este acum un bărbat într-o cușcă pe care și-a construit-o el însuși, a declarat ministrul britanic al Apărării. „Președintele Putin nu mai este forța care obișnuia să fie. Acum este un bărbat într-o cușcă pe care și-a construit-o singur. Armata lui este epuizată, a suferit pierderi semnificative. Reputația aceasta de mare armată a Rusiei este acum distrusă. Nu numai că trebuie să trăiască cu consecințele a ceea ce face Ucrainei, dar trebuie să trăiască și cu consecințele a ceea ce a făcut propriei sale armate”, a declarat Ben Wallace pentru Sky News. Wallace a spus și că forțele ruse par să se regrupeze și să se concentreze către sudul și estul Ucrainei.

🔴 Șase transporturi destinate Ucrainei ca asistență de securitate au ajuns deja în regiune, făcând parte din pachetul de 800 de milioane de dolari aprobat de președintele Joe Biden la 16 martie, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Pe de altă parte, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat, după o conferință a donatorilor, că Londra și aliații vor trimite în curând Kievului ajutor letal suplimentar. Între sistemele de armament care au ajuns deja în Ucraina se numără rachete Javelin și Stinger, dar și articole medicale, veste antiglonț, arme de calibru mic și muniție, a precizat oficialul Pentagonului.

🔴 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat joi la CNN că trupele rusești urmăresc să captureze „cât de curând” o treime din teritoriul Ucrainei, iar Moscova se va folosi de asta pentru a-și întări poziția în negocieri. Morawiecki spune că aliații Ucrainei trebuie să continue să impună Rusiei un „set zdrobitor de sancțiuni”. Moscova „se teme de sancțiuni pe termen lung. Noi pledăm pentru confiscarea activelor lor și facem tot posibilul pentru a nu mai cumpăra petrol și gaze rusești”, a arătat premierul polonez. În ciuda faptului că aliații occidentali au impus deja sancțiuni dure, premierul a avertizat că prețul rublei rusești a rămas în mare parte stabil și că aceasta este o dovadă că „pentru moment, Putin și oamenii săi au reușit să schimbe politica fiscală, politica monetară, politica financiară în așa fel încât să fie imuni la sancțiuni, într-o anumită măsură, cel puțin pentru următoarele câteva luni”. „Pentru următoarele săptămâni și următoarele două luni, Rusia este pregătită pentru acest război. Nu sunt atât de sigur dacă Occidentul, dacă Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO sunt la fel de pregătite. Opinia noastră publică se va sătura de acest război”, a mai spus liderul guvernului de la Varșovia.

🔴 Rusia va interzice exportul de seminţe de floarea soarelui, începând de vineri şi până la finele lunii august, şi, de asemenea, va impune cote la exporturile de ulei de floarea soarelui, în ideea de a evita problemele de aprovizionare şi a reduce presiunile asupra preţurilor de pe piaţa locală, a anunţat joi Ministerul rus al Agriculturii, informează Reuters. Ucraina şi Rusia sunt cei mai mari producători mondiali de ulei de floarea soarelui, iar India este unul din principalii clienţi.

🔴 Forţele de Rachete Strategice ale Rusiei au început joi manevre de amploare în regiunea Orenburg, din sudul ţării, cu participarea a 3.000 de militari şi 300 de echipamente de luptă, în contextul invaziei din Ucraina, la care Rusia se referă cu formula de „operaţiune militară specială”, a transmis agenția de presă spaniolă EFE.

🔴 Georgia a calificat joi drept „inacceptabil” planul de referendum pentru alipirea la Rusia a regiunii separatiste Osetia de Sud, care a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008.

🔴 Agenţi din cadrul Agenţiei de Securitate Naţională (DANS), serviciul de contraspionaj al Bulgariei, sunt suspectaţi că transmit informaţii Rusiei, iar procuratura de la Sofia a iniţiat joi o operaţiune pentru descoperirea acestora.

🔴 Simptomele oligarhului rus Roman Abramovici, suspectate ca fiind o presupusă otrăvire, au fost cauzate de o grenadă cu gaze lacrimogene care a explodat în apropierea sa când se afla la Kiev, potrivit presei din Turcia, acolo unde oligarhul ar fi fost tratat la o clinică și și-ar fi revenit.

🔴  Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a aprobat un plan de prelungire a prezenței portavionului USS Harry S. Truman în Marea Mediterană până la sfârșitul verii, în condițiile în care invazia rusă în Ucraina continuă, potrivit unor oficiali din domeniul apărării, citați de CNN.

🔴 Preşedintele american Joe Biden nu are niciun plan de a discuta cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, până când nu va exista o reducere „serioasă” a războiului din Ucraina, anunţă Kate Bedingfield, un purtător de cuvânt al Casei Albe. Joe Biden a vorbit ultima dată cu Vladimir Putin pe 12 februarie. După ce Vladimir Putin a lansat invazia militară în Ucraina, pe 24 februarie, liderul de la Casa Albă a declarat că nu intenţionează să mai discute curând cu preşedintele Rusiei.

🔴 În plus, Casa Albă a transmis că invadarea Ucrainei este un „dezastru strategic” pentru Rusia, spune Casa Albă. Administrația Biden a promis, de asemenea, că va continua să ajute Ucraina să se apere și că va impune sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

🔴 De altfel, Washingtonul a anunțat joi noi sancțiuni, de data aceasta vizând sectorul tehnologiei, inclusiv pe cel mai mare producător de semiconductori din Rusia, pentru a preveni eludarea sancțiunilor occidentale, scrie AFP. Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că vizează „21 de entități și 13 persoane în represiunea sa împotriva rețelelor și companiilor tehnologice care contravin sancțiunilor Kremlinului, care sunt esențiale în mașina de război a Federației Ruse”. Compania Serniya Engineering este astfel una dintre țintele acestei noi salve de sancțiuni, acuzată că se află în centrul rețelei constituite pentru eludarea sancțiunilor impuse de țările occidentale.

🔴 Rusia va răspunde sancțiunilor Uniunii Europene, iar blocul celor 27 de națiuni ar putea realiza că o confruntare cu Moscova nu este în interesul său, a declarat vineri Nikolai Kobrinets, șeful departamentului de cooperare europeană din cadrul ministerului rus de Externe.

🔴 Trupele ruse din Ucraina s-au grăbit să evite a fi detectate și atacate, folosind crengi de copac și paie, chiar și covoare pentru a ascunde tancuri și alte vehicule blindate, analiștii spunând că este o lipsă surprinzătoare de rafinament pentru o armată atât de avansată și, totodată, o dovadă suplimentară despre cât de nepregătiți sunt unii comandanți pentru lupta susținută care s-a desfășurat, transmite Washington Post. Camuflajul, fie că este pentru personal sau pentru echipament, este o parte fundamentală a luptelor de război, chiar dacă este mai grea evitarea detecției din cauza avansurilor tehnologice precum dronele, imaginile satelitare și lunetele infraroșii. Camuflajul funcționează distorsionând formele și diminuând amprentele de temperatură, astfel păcălind ochiul și creând îndoială și confuzie. Însă potrivit unor observatori care au urmărit îndeaproape conflictul din Ucraina, forțele ruse, în ciuda superiorității lor militare, au arătat un grad neașteptat de amatorism. Observatorii arată către videoclipurile care circulă pe rețelele sociale ce arată o gama largă de inventivitate.

🔴 De ce a devenit plata exporturilor rusești în ruble o problemă majoră pentru Kremlin? Ar putea extinde Putin plățile în ruble și pentru exporturile de petrol, cereale, îngrășăminte, cărbune, metale și alte mărfuri cheie? The Guardian scrie că în urma invaziei ruse, valoarea rublei a picat. A scăzut de la aproximativ 85 ruble pentru un euro, anul trecut, la 110 ruble. Doar o intervenție a băncii centrale ruse a crescut nivelul monedei rusești la 94,1 ruble pentru un euro. La un curs valutar atât de scăzut, exporturile rusești aduc mai puțini bani pentru a subvenționa serviciile de stat și pentru a finanța războiul decât se aștepta Kremlinul. În același timp, jurnaliștii britanici mai scriu că un fond mai mare de ruble, generat de cererea țărilor și companiilor pentru bunuri rusești, ar permite Moscovei să conteste dominația SUA pe piețele monetare globale prin intermediul dolarului.

🔴 Modificarea actualelor contracte în euro și dolari pentru plata în ruble ar însemna o încălcare a protocoalelor internaționale. Gazprom nu a cerut acest lucru nici măcar în timpul războiului rece, când tensiunile s-au accentuat între Uniunea Sovietică și Occident. Germania a spus că este pregătită să raționalizeze aprovizionarea cu energie, decât să plătească gazul în ruble. Acest lucru ar putea băga cea mai mare economie a UE în recesiune, dar nu va face pe plac Rusiei. Mișcarea Kremlinului ar grăbi, de asemenea, trecerea de la mărfurile rusești la mărfuri din alte surse, crescânnd declinul economic deja dramatic al Rusiei. Pe scurt, Vladimir Putin ar putea în sfârșit să fie lovit de efectul de bumerang.

🔴 Roberta Metsola este primul lider al unei instituții europene care ajunge în capitala Ucrainei Kiev după izbucnirea războiului. Anterior, la mijlocul lunii martie, premierii Republicii Cehe, Poloniei şi Sloveniei au venit cu trenul la Kiev pentru a arăta sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina, aceasta fiind prima vizită a unor lideri străini în capitala acestei ţări după începerea invaziei militare ruse.

🔴 Recolta de cereale a Ucrainei pe acest an ar putea fi redusă la jumătate din cauza războiului pornit de Rusia, avertizează ministrul ucrainean al agriculturii. Dacă Ucraina a avut, anul trecut, o recoltă de 106 milioane de tone de cereale, un record absolut, în acest an aceasta va fi cu „25 până la 50%” inferioară, a prognozat ministrul Mikola Solski. „Şi încă este un pronostic optimist”, a adăugat el. Invazia rușilor în Ucraina a bulversat industria sa agricolă, într-un moment în care țara, reputată pentru terenurile sale foarte fertile, era al patrulea exportator mondial de porumb şi pe cale să devină al treilea exportator de grâu. O parte dintre regiuni, în special în sudul fertil, sunt pradă ostilităţilor şi au devenit inaccesibile. Ucrainenii „vor semăna peste tot unde este posibil” dar numai „între 50 şi 75% din teritorii” vor putea fi exploatate, a subliniat Solski.

🗺️ Forțele ruse continuă să își concentreze loviturile aeriene asupra Ucrainei în patru zone, inclusiv în capitala Kiev, a declarat joi un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN. Potrivit oficialului, atacurile aeriene lansate de ruși se concentrează asupra orașelor Kievul, Chernihiv, Izium (la sud de Harkov) și regiunea Donbas.

🔴 Energoatom, întreprinderea de stat care supraveghează centralele nucleare din Ucraina, a anunțat joi că forțele rusești s-au retras de la Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear civil din lume, relatează CNN.

🔴 Agenția Internațională pentru Energie Atomică a transmis că, cel puțin deocamdată, nu poate confirma afirmațiile autorităților ucrainene potrivit cărora soldații ruși care s-au retras din Cernobîl au fost expuși unor doze semnificative de radiații. Agenția ONU a precizat că vizează o evaluare independentă a situației.

🔴 Un ambasador ucrainean spune că rușii au superioritate în forțele aeriene. „Ei au încă superioritate în forțele aeriene, în avioane și rachete, și ne așteptăm să începem să primim echipamente supermoderne de la Statele Unite și Marea Britanie pentru a ne proteja cerul și orașele. Când lansează rachete de croazieră de la mare distanță, nu putem ajunge la locul de lansare. Trebuie să le interceptăm. De aceea avem nevoie de aceste echipamente moderne”, a declarat  ambasadorul Ucrainei în Japonia, Sergiy Korsunsky în cadrul unei conferințe de presă.

🔴 Un incendiu a izbucnit vineri dimineață la un depozit de petrol în Belgorod, în Rusia, aflat la circa 30 de kilometri de granița cu Ucraina. Guvernatorul regiunii ruse susține că rezervoarele au fost bombardate de două elicoptere ucrainene care zburau la joasă altitudine.  Tot în această regiune, zilele trecute au fost explozii la un depozit de muniții al armatei ruse.

🗺️ Situația din sudul și estul Ucrainei rămâne extrem de dificilă. Forțele ucrainene se pregătesc să reziste unor noi atacuri în regiunea Donbas, după ce au respins asaltul Rusiei asupra capitalei Kiev, a spus președintele Zelenski. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Au spus trei sau cinci zile. Au crezut că va fi suficient pentru ei să pună mâna pe întregul nostru stat. Și sunt deja 36. Iar noi rezistăm. Și vom continua să luptăm. Până la sfârșit. La nord de Kiev, în direcția Chernihiv, în regiunea Sumî, ocupanții sunt respinși. Ei sunt conștienți că nu mai suportă intensitatea ostilităților ca în prima jumătate a lunii martie. Dar trebuie să înțelegem și că, pentru armata rusă, face parte din tactica lor. Știm că se îndepărtează de zonele în care îi batem pentru a se concentra asupra altora care sunt foarte importante și în care ne poate fi nouă mai greu. Situația din sud și din Donbas rămâne extrem de dificilă, extrem de dificilă. Invadatorii își direcționează creativitatea bolnavă către zonele ocupate temporar din regiunea Herson. Încearcă să-și organizeze acolo unele dintre structurile lor de neînțeles, încearcă să-și dea seama cum să-și consolideze prezența acolo. În Donbas, la Mariupol, pe direcția Harkov, trupele ruse acumulează potențial pentru lovituri puternice. Ne vom apăra. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a-i opri pe ocupanți și pentru a ne curăța pământul de himerele lor rele și fără sens”, a mai declarat președintele ucrainean joi spre vineri.

🔴 Rusia a declarat joi că un coridor umanitar care să permită evacuarea civililor va fi deschis vineri la Mariupol, oraşul-port din sud-estul Ucrainei pe care forţele ruse încearcă să îl cucerească de săptămâni întregi. De asemenea, Reuters scrie că cinci coridoare umanitare ar urma să fie deschise vineri în regiunea Luhansk.

🔴 Numărul morților din atacul cu rachetă de marți asupra clădirii administrative din Nikolaev a ajuns la 24, anunță autoritățile ucrainene. De asemenea, o persoană a fost ucisă şi alte patru au fost rănite în urma tirurilor trase asupra unui convoi format din cinci autobuze care transportau voluntari spre oraşul asediat Chernihiv, din nordul Ucrainei, a anunţat joi seară o responsabilă ucraineană, potrivit AFP.

🔴 Premierul australian Scott Morrison a declarat că ţara sa va trimite câteva vehicule blindate Bushmaster în Ucraina, după ce preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului australian.

🔴 Bahamas a identificat active de 1,6 miliarde de dolari în sistemul său financiar legate de entităţi ruseşti sancţionate de naţiunile occidentale, a declarat ministrul de stat din Bahamas pentru afaceri juridice, în Parlament, transmite Reuters.

🔴 Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat joi că toate aeronavele străine închiriate aflate în Rusia după rezilierea contractelor de leasing occidentale au fost înscrise în registrul rus al aeronavelor şi vor rămâne în Rusia.

🔴 Ministerul german al Economiei are în vedere exproprierea unităţilor Gazprom şi Rosneft din ţară pe fondul preocupărilor legate de securitatea aprovizionării cu energie, a informat joi cotidianul de afaceri Handelsblatt, citând surse guvernamentale. Discuțiile dintre înalți oficiali ai ministerului și cancelarul Olaf Scholz urmăresc să prevină întreruperile masive de curent electric în cazul în care oricare dintre aceste companii, care sunt importante din punct de vedere sistemic pentru Germania, ar avea dificultăți, a mai notat Reuters.

🔴 Cel mai mare cost al războiului din Ucraina este cel uman și acesta crește pe zi ce trece. Numărul de morți civili verificat, conform Națiunilor Unite, este de aproximativ 1.200 de persoane, dar numărul real este cu mult mai mare. Patru milioane de ucraineni au fost nevoiți să fugă și să devină refugiați în alte țări. De asemenea, infrastructura civilă și industrială a fost grav afectată, la fel zonele rezidențiale. Ucraina va dori cu siguranță ca despăgubirile să fie o parte esențială a oricărui acord încheiat pentru a pune capăt războiului, dar cât de mult va accepta Rusia să plătească va depinde de cine deține puterea atunci când acordul este încheiat, scrie BBC News, care mai precizează că, teoretic,  activele rusești în străinătate, înghețate de țările G7, ar putea fi folosite pentru a ajuta la plata facturii.

🔴 Andrei Kozirev, fostul ministru de externe al Rusiei, a declarat la BBC că Putin „a calculat greșit totul”, de la reacția Occidentului, a NATO până la folosirea gazului ca armă strategică.

🗺️ În cea mai nouă analiză a situației pe câmpul de luptă, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) notează că armata rusă nu a cucerit poziții noi în ultimele 24 de ore, efectuând doar două ofensive limitate în Donbas, respinse de ucraineni. Deși secretarul general al NATO și președintele SUA, Joe Biden, au avertizat că retragerea rușilor de pe frontul de Nord reprezintă mai probabil o repoziționare a forțelor, cel mai probabil pe Frontul de Est, ISW consideră că eforturile Rusiei de a redistribui unitățile avariate de pe axele Kiev și Sumî în estul Ucrainei este puțin probabil să permită forțelor ruse să realizeze câștiguri majore și acolo.

🗺️ Experții militari ai ISW transmit că rușii vor încerca probabil să-și păstreze actualele linii de front în jurul Kievului și în nord-estul Ucrainei și vor continua să sape tranșee și fortificații pe aceste fronturi. ISW nu a văzut niciun semn că forțele ruse ar renunța complet la teritoriul capturat. Cu toate acestea, contraatacurile ucrainene vor perturba probabil eforturile Rusiei de a-și redistribui și reînnoi forțele și vor continua în zilele următoare.

🗺️ ISW mai spune că, deși rușii au continuat să bombardeze Kievul, cel mai probabil cu rachete, forțele ucrainene au recuperat numeroase localități de Nord-Vest și Est de Kiev, precum și la Sud și Sud-Est de Chernihiv.

🗺️ Potrivit ISW, care citează Statul Major Ucrainean, rușii continuă să adune unități militare lângă Izium, punct critic între Harkov și Lugansk, pentru ceea ce se prefigurează a fi o viitoare ofensivă de încercuire a armatei ucrainene din Donbas. Ministerul britanic al Apărării a informat că rușii au reorganizat forțele retrase din Georgia (până la 2.000 de oameni) în trei grupuri tactice de batalion, ceea ce sugerează pierderi mai mari decât cele preconizate.

🗺️ În același timp, ISW precizează că forțele ucrainene au desfășurat cu succes contraatacuri în mai multe zone din Herson, dinspre Krivoi-Rog, precum și dinspre Zaporojie spre Mariupol. Rușii au poziții defensive aici, atrag atenția experții militari americani de la ISW, intenția lor fiind aceea de a păstra pozițiile câștigate la începutul războiului.

🗺️ În evaluarea zilnică privind situația de pe front, Ministerul britanic al Apărării transmite vineri dimineață că forțele ucrainene au recuperat localitățile Sloboda și Lukashivka, aflate la sud de Chernihiv și situate de-a lungul uneia dintre principalele rute de aprovizionare dintre oraș și Kiev. De asemenea, britanicii spun că armata ucraineană a continuat să efectueze contraatacuri de succes, dar limitate, la estul și nord-estul Kievului. Atât Chernihiv, cât și Kiev au fost supuse unor lovituri aeriene și rachete continue, în ciuda angajamentelor Rusiei de a reducere activitățile militare în aceste zone, mai notează ministerul britanic al Apărării.

📸 Imaginea de azi a războiului: Un militar ucrainean poartă în brațe copilul unei familii strămutate pentru a-l ajuta să treacă un râu la periferia Kievului.