Asta am primit pe e-mail de la Iulia, cea care ne făcea să râdem sâmbăta. Mai trebuie doar să precizez că n-o forțez eu să scrie, cum s-ar putea înțelege, că Iulia a ales singură să scrie articolul de sâmbăta. A vrut doar să-mi transmită că, chiar dacă a ales asta, în perioada asta n-are cum să susțină. O înțeleg.

Să nu mă pui, te rog, să scriu nimic pentru sâmbătă. Nu pot. Am încercat, dar efectiv nu pot, mintea mi-e blocată pe ceea ce se întâmplă în jur…

Pe de o parte, știu că ar prinde bine ceva care să mai facă oamenii să zâmbească, să iasă din starea în care sunt probabil, majoritatea, la fel ca tine și ca mine. Și știu că poate ar trebui să fac un efort, așa cum, zi de zi de când a început nebunia asta, mă trezesc dimineața, îmi cresc copilul, fac de mâncare, spăl vase, fac cumpărături, lucrez și mă comport ca în orice alta zi. Dar fac toate astea pe un pilot automat incredibil. Și în același timp, nu pot să nu-mi rulez prin cap scenarii care de care mai crunte. Aud noaptea avioane deasupra noastră, am înțeles că ar fi de realimentare, dar asta nu înseamnă că nu se strânge carnea pe mine de fiecare dată.

Am încercat și să scriu perspectiva mea asupra nenorocirii ăsteia. Ce aș putea să mai spun eu, ce nu s-a spus deja? Că îmi culc seara copilul la el în pătuț și îmi dau lacrimile, pe de o parte pentru că mă gândesc la miile de copii care dorm prin corturi, buncăre, mașini și naiba mai știe pe unde, pe de altă parte, pentru că nu mă pot abține să nu mă gândesc ce ne facem dacă ajungem și noi acolo – să fim nevoiți să lăsăm totul și să plecăm… unde? Pentru cât timp? Și mai ales, de ce?

Citeam ce a scris Cetin zilele astea, că trebuie să mai luăm o pauză de la știri, să ne luăm copiii în brațe, să ieșim la o plimbare… Pentru că, până la urmă, ce putem face oricare dintre noi, neica nimeni? Oricât ne-am stresa și oricât ne-am informa, tu, eu, vecinul Vasilică, mama mea sau a ta, Cetin, vânzătoarea de la Mega, ăia de la Digi sau cine mai vrei tu… nu depinde de noi. Nu putem face nimic. Nu putem schimba nimic. Și poate asta e cel mai rău și mai frustrant.

Pe de altă parte, dacă nu verific știrile câteva ore, mă simt ca un impostor, parcă nu mi-ar păsa că mor oameni la câțiva kilometri de noi, parcă m-ar durea în cot de ceea ce se întâmplă. Mă uit, am un nod în gât. Nu mă uit, mă ia panica, dacă s-a întâmplat ceva și eu nu știu?

Ciudată și mintea asta…

Cumva, tot ce mai știu cu certitudine zilele astea e că am nevoie să cred. În ceva. În pace, într-o crimă cu sânge rece, într-o minune, în soartă sau karma sau în fucking ceva, orice.

În fine, m-am lungit aiurea, dar nu vreau să crezi că mă trag pe cur de lene sau mai știu eu ce. Ba nu, adevărul e că mă trag pe cur, pentru că, pentru prima dată în dracu știe cât timp, îmi lipsesc cuvintele. Iată, de notat în calendar, ziua în care o femeie n-a avut nimic de spus 🤷‍♀️

P.S. [nota deținătorul blogului] Dacă ți-a plăcut acest articol, am să te rog să intri pe pagina mea de Facebook (adică AICI) și să-i dai un like sau, de ce nu, un share. Pentru că cei de la Facebook încurajează fake news și propaganda rusă, odată cu suspendarea contului, mi-a fost redus reach-ul postărilor. Pot contracara asta într-un singur mod: dacă oamenii interacționează cu postările mele. O să vedeți acest Post Scriptum timp de încă 55 de zile, când îmi expiră toate restricțiile pe cont. Până atunci, doar de voi ține să le faceți mai vizibile.