De foarte multă vreme vreau să scriu despre subiectul ăsta.

Am o mare problemă cu ambalajele. Niciodată până acum, în ăștia aproape trei ani de când suntem patru în casă, nu mi-am dat seama ce cantitate apreciabilă de gunoi poate să rezulte în urma a patru oameni. Patru oameni, care-și cumpără cele necesare traiului, produc săptămână de săptămână o cantitate de resturi menajere care pe mine a ajuns să mă sperie.

Dar, cel mai rău mă sperie că procentul cel mai mare în toată masa asta de resturi și deșeuri îl reprezintă diversele ambalaje ale produselor pe care le cumpărăm. Pentru că, după cum prea bine știți și voi, absolut tot ce cumperi obligatoriu vine ambalat în ceva. Iar ce mă enervează cel mai rău este că, de multe ori, ceva-ul ăsta este plastic sau tetra pak din ăla.

Niciodată până acum nu mi-am pus problema asta, nu-mi păsa mie de toate ambalajele din lume pe vremea când stăteam singur, dar, acum când văd ce se strânge în urma a patru oameni, am început să mă gândesc din ce în ce mai des la asta. Și, mai ales, la cum aș putea să fac să nu-mi mai ajungă în casă atâta plastic.

Tot pentru prima oară, mi-a încolțit în minte ideea c-aș putea să selectez gunoiul, în vederea reciclării ulterioare. Mai limpede, să-l împart și să-l arunc, pe categorii: plastic, hârtie, sticlă și resturi menajere, așa cum se face în toată lumea civilizată, ba chiar și în multe orașe din România.

Vă dați seama cât de gravă e situația, dacă eu, care sunt ăl mai leneș dintre muritorii de rând, am ajuns să-mi doresc să reciclez? Până acum trei ani mă pufnea râsul grav de tot dacă îmi propuneai așa ceva.

Din păcate, varianta asta, care era și cea mai simplă, mai comodă pentru toată lumea, pică din start. Pentru că cel mai apropiat loc unde găsesc tomberoane din alea unde poți să arunci gunoiul sortat sunt la 750 de metri de casa mea (yup, i-am măsurat cu google maps).

Băi, să mă iertați, pot să fiu eu ăl mai ecologiști dintre ecologiști, dar încă n-am ajuns la stadiul să duc gunoiul cu mașina. Sau cu taxiul. Mă și văd comandând un uber și băgând în portbagajul omului sacii de gunoi împărțiți pe categorii.

Desigur, o să-mi spuneți că ce mare chestie să mergi pe jos un kilometru jumătate dacă într-adevăr îți dorești să reciclezi. Iar eu o să vă răspund că îmi doresc, dar parcă nu chiar atât de mult. Așa că, pentru moment, până o sa am tomberoane din alea mai aproape de casă, o să mai studiez alte posibilități sa ajut planeta.

Prima dintre aceste posibilități ar fi că am început să ne uităm extrem de serios la ambalaje, atunci când comandăm chestii. Da, dacă nu le știu deja cum arată, mă uit la pozele produselor să văd cum vin ambalate. Și dacă am de ales dintre două produse similare, îl voi alege pe ăla care va lăsa in urmă cantitatea de plastic, sau derivate ale lui, cea mai mică.

Zic doar despre plastic pentru că, așa cum scriam mai sus, este de departe în cantitățile cele mai mari. Prin urmare aleg să cumpăr produsul care lasă cel mai puțin plastic în urma lui, înainte și după ce-l consumi.

Măcar atât pot face și eu, până ne vom transforma într-o țară cu apă caldă în care să nu fie nevoie să mergi cu mașina ca să poți recicla.

Aveam deja în minte toate aceste lucruri când am primit comunicatul de presă al celor de la Danone, comunicat care vine la fix peste toate frustrările mele legate de plastic. De-aia o să vă las aici lucrurile care mi s-au părut cu adevărat mind blowing.

Poate nu știați, dar Danone este liderul de piață, în România, pe segmentul iaurturi. Ia fiți atenți ce semnal dă în piața asta:

👉 A investit 4 milioane de euro pentru a inaugura o nouă linie de ambalare în fabrica sa din București, prin care schimbă ambalajele Tetra Pak pentru iaurturile de băut din gamele Danone și Activia.

👉 Noile ambalaje sunt realizate în proporție de 93% din materiale pe bază de plante și anume din trestie de zahăr.

👉 Datorită modului în care este produs, materialul contribuie la diminuarea impactului asupra mediului. Certificarea Carbon Trust atestă reducerea amprentei de carbon a fiecărui ambalaj de iaurt cu 45%. Iar certificarea Bonsucro atestă sursa sustenabilă a trestiei de zahăr.

👉 Danone a introdus formatul One Step Opening care îmbunătățește experiența consumatorilor. Acesta elimină capacul intermediar, ceea ce facilitează o deschidere mai ușoară a recipientuluipastrând în continuare 100% calitatea produsului din interior.

Ca să înțelegeți la justa valoare acest ultim paragraf, trebuie să vă spun că, nu știu cât de îndemânatici sunteți voi, dar eu nu reușeam să deschid vreun iaurt Danone de baut fără să mă stropesc, exact din cauza acelui capac intermediar. Sau, mă rog, mai reușeam, dar cam de două ori din cinci. 😀

Acum, după ce-ați citit toate cele de mai sus, cred că vă imaginați care va fi alegerea mea în materie de iaurt de acum înainte. Și nu, nu glumesc, sunt extrem de serios și hotărât să fac asta, măcar cu atât pot să contribui și eu la binele planetei. Ceea ce, dacă-mi permiteți, vă urez și vouă.

sursa foto: Danone & freepik.com