Știți voi weekend-urile alea de toamnă spre iarnă când încă nu e foarte frig afară? Weekend-urile alea când deja s-a făcut vineri, se anunță încă două zile mișto, cu soare, și tu te întrebi înciudat „unde naiba să merg, că parcă m-aș duce într-un loc mișto?”. Iată, acum avem răspunsul: Veliko Târnovo. Răspuns pe care vi-l voi argumenta mai jos, că parcă văd că ridicați din umeri: „ce să caut io acolo, boss?”.

👉 E aproape. Am făcut câte trei ore și la dus și la întors. Dacă locuiți în București sau prin împrejurimi, știți foarte bine că nu prea există locuri mișto în care să ajungi în limita a trei ore de condus. La mare nu prea mai ai ce căuta după ce vine frigul, singurele locuri mișto care s-ar încadra ar fi Brașov sau Sibiu.

Dar, dacă vrei să pleci în weekend, că de obicei atunci ne apucă plecatul, nu marțea la prânz, știți și voi cam cât riști să faci (și la dus și la întors) la un drum de Sibiu sau de Brașov. Una peste alta, încercam să zic că noi, ăștia din București, nu prea avem alternative. Începând din acest weekend, pentru mine Veliko a devenit una. Să nu uit, la vamă, la dus, am fost singura mașină. La întors, am mai avut două în față.

👉 Orașul este extrem de frumos, este cu totul altceva față de orice mai văzusem eu prin Bulgaria. De fapt, cred că e cu totul altceva față de ce mai văzusem și prin România. Mă refer, desigur, la orașul vechi, pentru că Veliko are și o parte nouă, adică partea unde s-a construit în timpul comunismului. N-aveți ce căuta în partea nouă, dacă mergeți, o să vă plimbați doar prin orașul vechi.

👉 E mai ieftin decât la noi. Nu știu care sunt prețurile vara sau în perioadele în care sunt mulți turiști, dar acum am găsit un hotel, extrem de mișto, la un preț de care ar râde hotelierii de pe Valea Prahovei sau de pe litoral și cu fundul. Pentru data viitoare când merg, am descoperit alt hotel, mai mișto, mai ieftin și mai central decât ăsta de tura asta. Nu doar hotelurile sunt mai ieftine, în general prețurile erau mai mici decât la noi, în condițiile în care serviciile, vizavi de turism, sunt mult peste.

👉 Se mănâncă incredibil de bine. Și eu și fashionista ne pricepem la descoperit restaurante de la decent în sus, eu pot să găsesc o cârciumă bună în orice loc de pe lumea asta. Doar ridic capul, adulmec un pic și-i iau urma ca un setter care caută fazanul rănit, ca un rechin care simte o picătură de sânge de la zece kilometri. În aceste condiții, ne-a luat maximum cinșpe secunde sa aflăm care este cel mai bun restaurant din Veliko Târnovo și să ne înființăm la intrare.

Cum să vă explic ca să înțelegeți? Când ajung într-un oraș pe care nu l-am mai vizitat, nu mănânc de două ori în același loc decât dacă în locul ăla gătește Marele Manitou cu mânuțele lui. Well, fraților, la Щастливеца (Shtastliveca) sunt convins că era Bărbosul în bucătărie și prepara chestii. Poate nu pe toate, că, na, mai avea și alte treburi, dar desertul ăsta, pre numele lui mirean „biscuit cake” era făcut de el personal, n-avea încredere să lase pe altcineva să se bage la minunăția asta.

Râdem-glumim, dar dacă ajungeți la Veliko, mergeți la Shtastliveca. Nu mă interesează ce comandați de mâncare (deși eu v-aș sfătui dezinteresat pentru un lup de mare în parmezan, pe pat de orez negru), dar luați-vă desertul ăsta: biscuit cake. O să mă pomeniți multă vreme, cu lacrimi de recunoștință în ochi. Aveți ambele preparate printre poze, să nu vă dezorienteze mărimea farfuriilor, sunt supra-dimensionate și pare că în ele e mâncare cât pentru un șoricel. Mda, doar dacă șoricelul are peste suta de kile. Pentru comparație, aveți și-o farfurie, de dimensiuni normale, cu ce și-a comandat seara fashionista.

Prețurile sunt ok, la nivel de cârciumă fără pretenții de prin București, mult sub localurile hipsterești în vogă și sub cele de fițe.

Dacă nu prindeți locuri la Shtastliveca, puteți încerca la unul dintre următoarele două restaurante care sunt pe lista mea și în care voi ajunge cu viitoarea ocazie: Ego și Asenevsti.

👉 Obiective turistice nu vă las, p-alea știți să le găsiți și singuri. În plus, partea asta cu obiectivele turistice e tricky, pentru că oamenii sunt diferiți și-i interesează lucruri diferite. Spre exemplu, eu sunt mort de nervi c-am ratat să vizitez Prison Museum în Veliko (l-am descoperit sâmbătă seară, iar duminica e închis). Pe câți dintre voi i-ar fi interesat așa ceva? În schimb, mi-a recomandat foarte multă lume să merg la Arbanasi, un sătuc la câțiva kilometri de Veliko. Am mers, am vizitat, e ok, dar nu m-a dat pe spate. De-aia zic că e tricky asta cu obiectivele turistice. Fiecare știe ce vrea să vadă sau să viziteze, iar site-uri de profil, pentru obiective turistice, sunt cu duiumul. Ca să nu mai spun că dacă te duci sâmbătă și te înotrci duminică, o lași mai moale cu obiectivele turistice, de-abia ai timp să te prinzi cât de cât ce e cu orașul respectiv.

Acestea fiind zise, dacă nu v-am convins că Veliko Târnovo e destinație care merită, nu-i problemă, abia știu că n-o să dați năvală pe biscuit cake ăia. Pentru că eu, boșilor, mă voi mai duce de câteva ori prin zonă.