Undeva la vreo 100 de km de Amsterdam, spre nordul Olandei, se află un fost sat minier, pe numele lui Giethoorn. Citisem despre el, știam că este printre obiectivele turistice ale Olandei, dar niciun moment nu mi-am imaginat că aveam să dau acolo peste cel mai frumos loc pe care l-am văzut până acum pe această planetă.

Nu știu cum se ajunge cu mijloacele de transport în comun, dar la cum stă treaba cu organizarea în Olanda, pot să pariez că există și autobuz și tren care să te ducă direct. În schimb, știu că Giethoorn este pur și simplu o bijuterie pe care trebuie să mergi s-o vezi dacă ajungi în zona asta a Olandei. Indiferent că iei tren sau autobuz, indiferent că închiriezi mașină sau te duci cu bicicleta, trebuie să faci tot ce poți ca să vezi Giethoorn.

Este supranumit Mica Veneție a Olandei (sau a Nordului, n-am înțeles exact), dar supranumele ăsta e mult prea puțin față de cum stau lucrurile la fața locului. Pe scurt, că nu știu cum să fiu mai convingător de atât, dacă ajungi în Olanda, fă-ți planurile în așa fel încât să poți să ajungi și la Giethoorn. O să-mi mulțumești după.

Sfat. Dacă ajungeți la Giethoorn, o să constatați că puteți închira o barcă cu motor electric cu care vă puteți plimba pe canalele satului. Pentru o experiență completă, vă recomand să faceți asta abia după ce l-ați străbătut pe tot pe jos. Din barcă vă va fi imposibil să vedeți cum trebuie toate casele alea perfecte, din barcă nu puteți face nici măcar o fotografie mișto. Așa că eu zic să mergeți întâi pe jos (în maximum o oră l-ați văzut pe tot), după care să luați o băcuță din aia cu care vă puteți plimba în voie pe toate canalele.

Iar acum vă las niște poze, dar sunt mult prea sărace și inexpresive față de cum arată în realitate Giethoorn.