Marți, când am plecat spre Buzău, m-a băgat waze-ul prin București pe niște străduțe pe care n-am mai mers în viața mea. A știut el ce face, pentru că m-am trezit că m-a scos undeva pe centură, foarte aproape de intrarea pe A3, sensul spre Ploiești. Și uite-așa am ocolit parțial Bucureștiul fără să mai fiu nevoit să-l traversez ca să ies pe DN85 spre Afumați. Apropo, dacă n-ați condus prin Capitală de când a reînceput școala, nu știți ce sunt alea senzații tari.

Nfine, revenind, ziceam că m-a rezolvat waze-ul rapid prin oraș, am mers extrem de puțin pe centură, m-a dus vreo 20 de km pe A3, după care la Potigrafu m-a scos spre Mizil și aia a fost, într-o oră parcam în fața hotelului, la Buzău.

Dar nu asta voiam să vă povestesc, ci că în timp ce treceam prin satele alea extrem de sărace, mă gândeam de ce nu văd niciun supermarket. Am tot condus prin Europa lunile astea, orice sătuc, orice localitate cât de mică din țări ca Franța, Italia, Spania sau Austria (de Italia nu știu, pentru că efectiv am trecut-o pe toată doar pe autostrăzi) are măcar un supermarket.

De-aia mă întrebam de ce la noi nu sunt, că-n capul meu e că și oamenii de-aici au nevoie să mănânce sau să-și mai cumpere diverse. Nimic, nada, nici măcar un Profi d-ăla mic sau un Carrefour de proximitate n-am văzut.

După care brusc m-a lovit revelația. Nu există pentru că în niciun supermarket nu poți plăti pe caiet. Și-o pâine dacă te duci să-ți iei, va trebui să scoți din buzunar suma aia pe care n-o știe premierul intrat la dietă. De-aia nu există, din cauză de sărăcie cruntă și de populație care trăiește de azi pe mâine, la limita subzistenței, pe caiet.

Iar dacă aveți impresia că trăitul pe caiet se întâmplă doar la sate, aveți o impresie greșită. N-om plăti noi mâncarea literalmente pe caiet, dar la nivel macro, sunt convins că procentul populației care trăiește de azi pe mâine este îngrozitor de mare. Că de-aia 5 milioane de români au ales să trăiască prin alte părți, nu de altceva. Iar din ăștia rămași aici, 40% au buda în fundul curții. C-ar vrea toți veceu în casă, dar cu ce să-l faci când toți banii se duc pe „caiet”?

Da, trăim pe caiet de peste 30 de ani, iar marea problemă este că nu pare să se schimbe absolut nimic nici în următorii 30.