După cum știm și simțim cu toții, suntem în plin val patru al pandemiei. Cifrele cresc în fiecare zi, dar pe noi ne doare la bască, nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu ne miroase. Practic, ne purtăm de parcă pandemia n-ar mai exista, covidul e doar o legendă.

Ceea ce până la urmă va duce, deși sper să mă înșel, spre reintroducerea restricțiilor. Și, pentru că onorat guvernul nostru suferă de o lipsă acută de cojones, se pare că restricțiile vor fi iarăși pe sistemul „la grămadă” pentru toată lumea.

Mă uitam peste un studiu realizat exact pe acest subiect, în cadrul programului #RomâniaDeschisă, studiu care măsoară nivelul de stres al populației. Putem constata cum, pe segmentul de populație din urban, cel mai mare nivel de stres este provocat de temerea că se va restricționa iarăși programul magazinelor.

Din păcate, același studiu relevă și încrederea pe care populația o are în eficiența măsurilor luate de minunatele noastre autorități. Dezamăgire mare, și o spun din postura unui cetățean care a respectat la virgulă absolut toate măsurile, în toate fazele acestei pandemii. Aruncați un ochi peste studiu, că e bine făcut și ne cam privește pe toți.

Ei, plecând de la asta, mi-a venit ideea să vă întreb, în eventualitatea în care se vor reintroduce pentru toată lumea: vouă de ce restricții vă e cel mai frică?

Mie cel mai frică îmi este de reintroducerea restricțiilor la restaurante și cinematografe. Acestea fiind două dintre plăcerile mele cele mai mari. Iubesc să mănânc la cârciumă, iar filmele văzute la cinematograf nu pot fi egalate de nici o platformă de streaming, indiferent pe ce sistem audio-video performant rulezi filmele acasă.

Ah, să nu uit, mi-e frică și de reintroducerea restricțiilor la evenimentele sportive, respectiv pe stadioane. Nu, nu mai merg pe stadion și nici nu voi mai merge până ce personajul Gigi Becali nu va dispărea din peisajul fotbalului românesc. În schimb, pentru că sunt un individ slab supus greșelii, mă mai uit la meciuri la televizor.

Băi, după ce că avem un fotbal trist spre foarte trist, când se mai joacă și fără spectatori în tribune, pare un fel de priveghi la care au adus unii o minge. Ca să nu mai zic de meciurile de prin Champions League sau la ce mă mai uit eu. Fără spectatori par doar un antrenament la care fotbaliștii ăia nu prea au niciun chef să participe. Este unul dintre motivele pentru care n-am putut să mă uit la Jocurile Olimpice, când vedeam tribunele alea goale, îmi pierea orice dorință în acest sens.

Bun, revenind, că dacă mă apuc să scriu toate temerile mele, nu mai terminăm până dimineață. Credeți că se vor reintroduce restricții pentru toată lumea? Dacă da, de care dintre ele vă e cel mai frică? Restaurante închise? Interzicerea circulației noaptea? Școală online? Ce vă sperie cel mai tare?

P.S. Dacă există printre voi doritori să se implice în programul #RomâniaDeschisă, găsiți aici tot ce trebuie să știți și ce aveți de făcut.

sursa foto: freepik.com