Ajung zilele trecute în piață să-mi iau niște roșii, brânză, viezure, mânz, d-astea ca pentru dacul liber din mine. Zic, hai să cumpăr și niște struguri. Mă duc la o tarabă unde erau mai multe soiuri, ca să am de unde alege. Doar că, odată ajuns la tarabă, mă mănâncă în fund s-o întreb pe tanti aia de-i vindea:
– Care sunt cei mai dulci?
Da, știu, nici eu nu sunt cel mai ascuțit creion din penar. Tanti, ridică din umeri:
– Toți sunt dulci. Da’ puteți să-i gustați, să vă alegeți.
Nu știu cum funcționați voi, dar eu nu puteam să gust ceva de prin piață nici înainte de pandemie. Gen, nu prea exista varianta să iau un fruct nespălat de pe tarabă și să-l mănânc liniștit. Creierul meu nu putea să conceapă așa ceva.
Iar acum, după un an jumătate de pandemie, treaba asta s-a accentuat și mai tare. Hai să zicem că înainte aș fi putut să mănânc un măr nespălat. Nu s-a întâmplat vreodată, dar să zicem că în caz de strictă necesitate (poate mă stingeam de foame sau ceva) îl ștergeam bine de tricou și aia era. Dar azi nu mai există nici măcar această variantă. Doar la gândul ca poate a mai pus cineva mâna pe fructele alea, se duce naibii orice intenție de a le gusta. Lasă că mă prind eu acasă, după ce le spăl, dacă sunt bune sau nu.
Având toate aceste angoase în creier, îi răspund extrem de sincer femeii:
– Nu pot să-i gust așa nespălați.
La care aia holbează ochii și face o față de parcă atunci auzea prima oară în viață de conceptul „fructele trebuie spălate înainte să le mănânci”. Vă jur, m-am simțit și oleacă prost când am văzut ce ofensată se uită la mine, îmi venea naibii să-mi cer și scuze că sunt un animal care spală fructele înainte să le mănânce.
Nfine, am trecut peste jena de moment, mi-am ales niște struguri și-am rugat-o să-mi pună două kile. Lucrurile s-ar fi terminat așa, dacă tanti nu s-ar fi apucat să comenteze ironic în timp ce-mi întindea punga cu cele două kilograme de struguri:
– După ce-o să ajungeți acasă și-o să-i spălați bine, bob cu bob, o să mă pomeniți, așa de dulci sunt.
Bă, dar cu o ironie d-aia grosieră care se simțea în fiecare cuvânt, dar mai ales în „bob cu bob”. Moment în care jena mea dispărut brusc, s-a dus să se joace cu alte jene la ferma aia unde se duc jenele când se duc.
I-am pus strugurii de tarabă:
– Știți ceva, nu mai am nevoie.
Ce holbase ea ochii înainte, dar acum stăteau să-i iasă din orbite:
– Da’ ce-am făcut?
– Nimic, doamnă, eu am greșit că n-am plecat din prima.
Plm, prost să fiu să mai accept vreodată să-și bată cineva joc de mine, pe banii mei, indiferent cine e cineva ăla.
Doamna din piață are o scuză. Nu cunoaște gradele de comparație ale adjectivelor.
😀 😀 😀
Tu trebuia să accentuezi: doamnă, io știu că toți-s dulci, dar CARE-S CEI MAI DULCI???
😀 😀 😀
Comentariu beton!68
Da, da, prezenta lacune pe toate planurile doamna. :)))
Vasilescule, în teorie ai dreptate … dar, dacă nu avea lacunele alea lucra la academia română. Ai avut tu o chestie de moment, nu-i bai se întâmplă tuturor
Comentariu beton!37
@Geo, era o glumă.
Cât despre chestia mea de moment, o s-o tot am. Pur și simplu nu mai suport să fiu luat la mișto pe banii mei.
🤣🤣🤣🤣🤣
Aș fi pus mai multe emoticoane de-astea, dar mi-e că nu mă mai lași să îți intru pe tarla.
Eu niciodată nu am răbdare să ajung acasă cu fructele. Trebuie să halesc câteva așa nespălate, pe drum. Bine, le aleg și eu, pe cele care par mai puțin prăfuite sau lipicioase
Comentariu beton!55
Desigur, poți să le identifici și p-alea pe care le-a mai pipăit lumea prin piață, da? 😀
Știu pe cineva care mănâncă crenvurștii reci, din punga din care i-a luat de la magazin, pe drum spre casă
Comentariu beton!26
@alunelu: nebunii-s de toate felurile. Doar fetișurile diferă. 😀 😀 😀
Comentariu beton!31
Mihai, toate de deasupra sunt pipăite 😁
Te înțeleg perfect, nici mie nu îmi place când fac unii pe deștepții pe banii mei.
Comentariu beton!33
Sunt TARE curioasa ce au de comentat cei care nu sunt de acord cu (virgula) comentariul tau si au lasat degetul in jos……
Se dezbate încă. Ce zici?22
Bine ca mai aud și pe alții! Să vezi ce apelative îți luai dacă erai femeie….,, Iote, orășanca, scorpia, fudula….. Ce nas are….” Am auzit de toate din aceleași motive: că nu vreau sa gust brânza, ca nu vreau să-mi taie pepenele, etc, etc… Bravo ție, jos pălăria!
Comentariu beton!18
@Cătălina, cu brânză înțeleg, dar mă cu pepenele ce-ai avut?
Eu tocmai am mâncat o roșie direct din grădină ca porcul mistreț.Avea rouă pe ea si am zis să nu se piardă.
Nu as mânca așa din piata datorită tratamentelor chimice, in principal si a mâinilor nespălate care au atins in prealabil pu*le si pi*zde si recturi si nu au văzut săpunul, după.
Dar de la mine din grădină mănânc deseori fructe, roșii fără să le spăl, le iau cu fulgi cu tot din mers ca veganii prădători.
Comentariu beton!112
Șerif, de la tine din grădină aș mânca și eu o roșie direct din grădină. Mi-am petrecut copiălria furând și mâncând fructe direct de la sursă, dar hai să nu extrapolăm la nivel de piață, unde nici nu știu prin câte mâini trec fructele și legumele până ajung pe tarabe.
@Edelweiss: boierule! Roșia cu rouă pe ea.
N-am mai mâncat așa ceva, de aproape 30 ani. 🙁
Comentariu beton!45
Daca ar fi un islam al rosiilor, Edelweiss ar fi jihadistul ala care are parte numai de virgine.
Comentariu beton!66
Păi io ce zic, Kapo, din piață, never. Este la fel de safe ca si cum ai folosi capacul de la o budă publică să faci sandviș toast.
Printre rândurile de roșii eu pun mereu busuioc. Rosia nu merge fără busuioc, ajută roșiile să aibă o aromă mai proaspătă, le protejează de eventualii dăunători si in plus miroase dimineața devreme, dumnezeiesc. Așa trebuie să miroasă raiul, a busuioc.
Comentariu beton!162
Fucking shit. Mi-a plouat în gură.
Brusc, mi s-a făcut poftă de spaghete cu sos de roșii și busuioc.
Îmi plouă-n gură, nu alta.
Comentariu beton!36
@breedăilvais, ia mai du-te-n… grădină; credeam că aici vorbim, nu că ne batem joc!
Comentariu beton!57
Păi na, ca românul piețar, după ce “împrospătează” legumele/fructele cu spray de muște (am văzut asta cu ochii proprii), tot el se uită chiorâș si te boscorodește dacă il tragi de mâneca sau dacă îi refuzi marfa… 😬
@Flo Ăăăă și care dreak e explicația pt acțiunea asta? Ce contine spray-ul ala de trezește la viață tomata?
Bună ideea asta cu roșiile lângă busuioc / or invers. Am pe terasă busuioc, mentă, lavandă, ardei iuți. Pătlăgelele îmi lipsesc. Trebuie să iau măsuri, da’ oare e pretabil / rentabil? 😊
Stai liniștit, domnu’ imamu nu’s atât de sensibil, in plus are grijă de tine Anduța că nu i-au ieșit bine pepenii cu carne.
@danezu: spray-ul ala e cu apa chioara, sa dea impresia ca rosiile au roua pe ele, ca ale lui @edelweiss 😁
Din cauza, nu “datorită”, dar hai sa facem in continuare mișto de țăranii din piața ca noi orășenii suntem educați.
@Edelweiss: boierule! Roșia cu rouă pe ea.
N-am mai mâncat așa ceva, de aproape 30 ani. 🙁
Hailii, daca ar fi toti costumerii scarandivi asa ca boier Basilesco, ar ajunge biata piata sa se numeasca 30 februarie in loc de 16.
Legat de conceptul „fructele trebuie spălate înainte să le mănânci”, eu n-am o problemă cu fructele nespălate în general, ci doar cu unele dintre ele. De exemplu, n-am o problemă să mănânc un măr/o piersică/o caisă/o cireașă nespălată din curte de la ai mei. Le spăl, nu zic, dar dacă, dintr-un oarecare motiv n-ar fi apă o perioadă, le-aș mânca așa fără nicio străbatere. Bine, după o micuță traumă din copilărie, când am mâncat la bunici și un păianjen laolaltă cu o zmeură, mă uit inainte să nu fie vreun carcalac pe fruct.
Din piață sau supermarket nici măcar nu concep să nu le spăl înainte de a le mânca. Zilele trecute, în marketul de la mine din cartier, intră un cuplu, el înhață o boabă de strugure (raionul de fructe e chiar imediat după intrare), o bagă rapid în gură și se duc la alt raion. Mi-am zis: ”ia uite, și scârboșenie (că era boaba nespălată, dar nici n-a inspectat-o înainte să nu fie ceva pe ea), și nesimțire (că n-a plătit-o)”.
Comentariu beton!38
am citit un articol interesant ca de fapt este aroganta omului incult care crede ca le stie pe toate , aroganta care se transforma in ironie grosolana, dae considerata spirit fin printre cei lumea lor. Tocmai ai exemplificat practic continutul articolului. 🙂 Sunt convins ca aia din jurul precupetei au admirat-o pentru vorba de duh debitata. Dar da, ei eu reactionez foarte urat la chetii din astea, in final sunt banii mei si este dreptul meu sa aleg pe ce sa ii cheltui.
Comentariu beton!32
Orice ironie este grosolană/grosolănie. Doar gradul de grosolănie diferă. Nu există ”ironie fină”. În momentul în care ironizezi pe cineva, devii grosolan/ă. În orice lume există ironie și aroganță, și în lumea culților, și în cea a inclulților. Doar că în unele lumi, sunt oameni care au impresia că lor li se cuvine mai mult să fie aroganți decât altora.
Se dezbate încă. Ce zici?41
și io taman ce i-am scris lui @Edelweiss… să vezi ce mi-o fur!
Băi, Costică, stai că ți-o furi acum, pe altceva. Am vrut să-mi fac melone e prosciutto din ăla de-ai zis tu. Și, după ce că nu am reușit să găsesc un melone cum trebuie, în ziua respectivă nici prosciutto nu era. Așa că am luat salam de sibiu, în loc!
Se dezbate încă. Ce zici?20
@Dna Anduța, dacă tot nu respectați salamul, măcar scrieți Sibiu cu s mijlociu și aveți puțin respect pentru orașul care a dat președintele țării ☺🤪 Ce e cu grosolănia asta 🤣🤣🤣
Ps. Ce e ăla melone ? Un fel de harbuz / lubeniță / pepene ?
Comentariu beton!24
Of, câtă incultură culinară! Îmi vine să fac o ironie, dar deja am depășit doza zilnică de grosolănie recomandată. Așa că-ți voi răspunde sincer la întrebare: melonele din preparatul ”melone e prosciutto” este pepenele galben. Profit de această ocazie pentru a-l corecta și pe colegul Edelweiss, pentru a nu se crea impresia că se poate face ”melone e prosciutto” cu pepene roșu/verde. Doar cu salam de Sibiu se acceptă.
Anduța, nu cred că orice ironie e grosolană/grosolanie.
De exemplu, între prieteni, ironia este glumeață. Sau poate fi sancționarea, mai pe ocolite și fără răutate, a unui comportament sau zicere neadecvată a prietenului.
În familie, de asemenea, ironiile sunt jocuri de cuvinte cu scop de amuzant și uneori de corectare pe cale glumeață.
Mai sunt apoi ironiile ca răspuns la o ironie nedorită din partea unui străin care sare calul. Acea ironie răspuns nu e o grosolĺănie, ci mai degrabă o trasare a limitei.
Sigur, sunt și ironii grosolane, care degajă doar batjocură sau luare peste picior, cu superioritate. Dar, de regulă, e vorba de ironiile făcute de către străini ție sau de către prieteni aflați într-o relație care scârțâie și probabil că vor deveni ,,foști prieteni” în curând. Acestea sunt ironiile de pe o poziție considerată superioară de către cel care le face.
Cu alte cuvinte, ironiile de pe o poziție de egalitate, în scop de amuzament sau suavă atragere atenție , nu sunt grosolane.
Comentariu beton!35
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.13
păi, ma’am @Anduța, dacă matale nu știț să cereți la peață? cantalup, așa se cheamă, la noi, melonele…
iar salam de sibiu… pfuuui, mai bine c-o roșie și telemea; sau fără roșie da’ cu parmigiano…
Anduta, ironia amuzantă și consimțită este un antrenament al minții, utilizând figuri de stil diverse, este momentul în care se etalează gradul de maturitate al intelectului și plăcerea de a descoperi și găsi o replică pe măsură. Și mai este și capacitatea de a alege cu grijă cuvintele, cât și sensul lor, așa fel încât ironia să nu devină sub nici o formă jignire. Eu nu văd nici picioruș sau unghiuță de grosolănie aici. Zero grosolănie. Iar zero nu are grad de comparație. Rezultă că există și ironie liberă de grosoĺănie.
Comentariu beton!22
Deci: ”ironia liberă de grosolănie” musai trebe să fie de pe picior de egalitate și consimțită. Altfel e grosolană, doar nivelul de grosolănie se mai poate discuta.
Anduța, am dat doar un exemplu de ironie care nu e grosolănie.
Nu e musai sa fie doar cum am scris mai sus. Ar.mai fi și ironia de antrenament părinte-copil.
Ironia spusă cand cineva sare calul, pentru a semnaliza asta.
Ironia replică la ironia unui străin (neconsimțită de al doilea, dar asumată de cel care a inițiat ping-pongul, deci replica nu e grosolănie).
Totul ține de muzica aleasă, de ton, de partenerul de discuție, etc.
As analiza mai mult, dar sunt pe plajă și îmi bate soarele în ecran și vântul îmi dă părul în ochi. Eventualele greșeli de scriere de aici sunt.
Revin cu o completare. Am omis ironia îndreptată către propria persoană.
Și ironia care pare o ridiculizare/satirizare, dar ascunde o laudă de fapt
Ambele sunt străine de grosolănie.
. .
N-am mai ajuns demult în piață. La firmă avem grădină de legume și mănânc de aici tot ce poftesc.
Înainte să lucrez aici nu aveam probleme în a gusta din piață fructe și legume.
Nu-mi amintesc să fi făcut cineva mișto de mine pe banii mei, dar n-aș fi acceptat. Aș fi procedat ca tine.
păi, patroane, n-ai scris mătăluță pă FB cum că a stat ploicica și te-ci, ca un dac liber și viteaz, la piață? femeia probabil este unul dintre falăuerși și a fost surprinsă că te sparii de un e-coli sau ce-o mai fi avut ea p’acolo…
Eheee … vezi dacă n-ai cărți de vizită cu :
Mihaaaaiii Vasilescuuuu – consilier al Școlii de bune maniere și practici – Secția Cozi la Mega și piețe 🤪
Doamne cât de frumos ați fi putut conjuga împreună verbul „a da”. Io îți dau / tu îmi dai …
Comentariu beton!24
Foarte bine ai facut! 👍 pai cand ii vezi pe altii cum isi baga ghearele in toate fructele alea si ciugulesc like there’s no tommorow, si dupa o zi se mai si mira de ce ii doare burta sau alte alea…
credeam ca sunt singura…
Băi … domnule … hater, ce draq e cu atâtea mânuțe roșii? Nu pricepi că e articol cu și despre struguri? Acrii … mai sunt strugurii 😉
Se dezbate încă. Ce zici?17
Ați procedat bine lăsând-o cu ochii în soare. Eu spăl fructele, cu o excepție. Zmeura. Pur și simplu nu îmi place gustul ei când mustește în apă. Dar citind comentariile, voi spăla-o de acum înainte cu mare, mare atenție. P.S. Un măr din pom merge și nespălat, recunosc.
Eu o spăl cu grijă într-o strecurătoare și o întind pe un prosop de hârtie să absoarbă cât de cât. Dar e așa mai mult pentru liniștea mea, pt. că bacterile alea nașpa de pe mâinile posibil murdare care au cules-o nu se duc cu 3 stropi de apă.
Sambata seara in Mamaia Nord. Ies la plimbare inpreuna cu ai mei si ne oprim la o taraba Republica Plescavita aproape de zona cluburilor. Comandam 3 sandvisuri, ne spune ca dureaza 10 min sa le pregateasca. Ok, zic, ne mai plimbam prin zona 10 min si revenim. Revin dupa 10 min, vad cele 3 chiftele pe gratar aproape sa fie gata, asa ca stau sa astept langa vitrina. In timp ce asteptam, apare un cocalar local, imbracat cu tinuta de club, tot in negru, muschi, parfum, banuiesc ca stiti cu totii genul, si scoate banii si ii zice bacatarului/vanzatorului: „Fa-mi si mie una mare, fara cartofi”. „Sigur, sefu’!” Si imediat ia una dintre cele 3 chiftele care se frigeau pt noi de pe gratar si incepe sa i-o pregateasca „sefului”. In timp ce iii pregatea sandvisul imi arunca un „la dvs mai dureaza inca vreo 5 minute”, moment in care mi-a sarit mustarul. Adica eu astept rabdatoare de 10 min si vine cocalarul, probabil un cunoscut deja, si ii dai din mancarea mea? I-am raspuns ca nu mai am nevoie, sa o manance el sanatos impreuna cu prietenii lui! Nu e virba de cele 5 minute extra, ci de modul in care sunt tratati clientii. A ramas cu gura cascata pt ca nu a inteles unde gresise. Pt ca nici ai mei nu au prea inteles la inceput de ce am plecat injurand, in timp ce ei au ramas flamabzi, va rog sa imi souneti voi daca aveam sau nu dreptate. Merita clientii sa fie tratati cu respect pe banii lor?
Comentariu beton!73
Aș fi făcut exact la fel. Bine, nu că ar fi folosit la ceva, că oricum vindea imediat pleșcvițele alea, dar tot aș fi făcut la fel.
Nu e vorba de a avea dreptate sau nu, dar eu nu aș fi procedat așa. I-aș fi spus frumos angajatului magazinului că nu sunt de acord, că cele 3 chiftele de pe grătar ne-au fost inițial destinate, că așa ar fi corect să rămână și că singura soluție și cu care toți ar trebui să fim de acord este ca noul client să aibă parte de propria chiftea. După care vedeam ce se întâmplă și mă mai orientam pe loc. Dar să renunț din start la mâncare, mai ales dacă cei de lângă mine erau flămânzi, no way.
Se dezbate încă. Ce zici?14
@Anduța, mâncare e pe toate drumurile. În schimb, știi ce nu e pe toate drumurile? Bun-simț, aia nu e.
Scuze, abia acum am observat cele 1000 de greseli de scriere! Asta se intampla cand scrii de pe telefon in timpul unui call. Si nu mai verifici la final ce a iesit. 😬
Bunul simț este o chestiune mult prea subiectivă, din punctul meu de vedere. Ce li se pare unora bun simț, mie mi se pare grosolănie și viceversa. Dar aici ar fi fost vorba de o nedreptate care, iarăși din punctul meu de vedere, este deseori ușor de îndreptat.
Cât despre doamna din poveste, eu n-aș fi reacționat așa cum ai făcut-o. Presupunând că m-ar fi deranjat ironia respectivă, i-aș fi spus că nu e deloc ok să ia în râs un client care ține la igienă mai mult decât alții. După care, ca și în cazul de mai sus, vedeam unde duce conversația.
Se dezbate încă. Ce zici?14
@Anduța: …unde duce conversația???? Nicăieri, îți spun eu. Cei de lângă tine vor tropăi in continuare de foame, ăla cu care conversezi e cal bătrân care nu se mai învață cu hamul așadar pierdere de vreme. Zici de înțelesul ironiei? Așa și cu ideea de a avea ultimul cuvânt. Fiecare din cei implicați în discuție va trăi cu impresia că el are dreptate. Părerea mea. Și țin la ea.
Comentariu beton!27
Ei, Victore, când e vorba de o nedreptate, chiar crezi tu că m-aș opri la conversație? Doar mi se pare firesc să clarific cu cel/cea care consider că m-a nedreptățit cum văd eu situația. (Fac asta chiar și când mi se pare că văd lucrurile foarte diferit față de cineva, doar ca să ajungem să ne înțelegem cumva). La nedreptăți, conversația cu făptașul/beneficiarul nedreptății e doar un prim pas, mi se pare ceva firesc, de bun simț, natural. După care, este foarte posibil să aplic escalarea. O discuție cu un manager, o sesizare, depinde, în funcție de situație. Dar, de regulă și din experiență, mi-o cam găsesc (de dreptate zic), doar prin conversație. Uneori chiar e suficient să spui/explici frumos ce tocmai s-a întâmplat (din punctul tău de vedere), de ce nu e bine și oamenii înțeleg. Inclusiv cocalarii.
Ca să-ți dau un exemplu, acum ceva ani, i-am luat cadou unei prietene, ceva sexos, sutien+chilot. La partea cu chilotul (care nu se probează), am întrebat vânzătoarea de la magazin cum se procedează în situația în care trebuie schimbată mărimea. Nu e o problemă, se va schimba, doar să nu probeze articolul pe pielea goală, cum ar veni. Doh, de parcă face cineva asta, în primul rând pentru propria protecție. A trebuit schimbat chilotul cu o altă mărime. Altă vânzătoare la magazin, zice că nu se poate. Îi spun că am întrebat, că mi s-a spus așa și așa, sigur puteți verifica și pe camere, citiți pe buze, dacă e, clarificăm cumva. Stați să vorbesc cu managerul magazinului. Tot nu se poate schimba. Vorbiți cu un manager mai sus, atunci. Nu se poate. Așa că am trimis eu un mail la companie și am solicitat o întâlnire cu cineva din management, povestind cum s-au întâmplat lucrurile, ce solicit și de ce. Nu mi-a răspuns nimeni la mail dar am fost sunată în aceeași zi de la magazin, să vin să schimb produsul. Iată, e un caz în care conversația a dus unde am vrut eu, pentru că m-am simțit nedreptățită, peste un nivel pe care să-l pot accepta. Sau nu din start. Poate că nici nu eram nedreptățită cu adevărat, poate că dacă ajungeam în instanță se dovedea că oamenii aveau tot dreptul să nu-mi schimbe produsul. Important e că am fost dispusă să încep să fac tot ce am considerat că ține de mine în acel caz, respectând niște pași de bun simț.
Se dezbate încă. Ce zici?18
Anduța, the worst kind of moldoveancă!
Se dezbate încă. Ce zici?17
@Anduța: Am scris un paragraf cu 69 de cuvinte. Mi-ai răspuns în două, cu 403 cuvinte. Doar pentru a-mi întări convingerea că ții cu toată ființa ta la ideea că tu ai dreptate întotdeauna. Așadar am mai învățat un lucru, ceva gen ”Rugăciunea domnească”, învățată în zorile vieții mele, imediat după ”Înger, îngerelul meu” și anume: să nu te mai provoc.
Viață lungă să ai!
Comentariu beton!32
Geez, Victor, despre ce provocare vorbești, eu n-am văzut nicio provocare în comentariul tău. M-ai întrebat unde duce conversația, ți-am răspuns, inclusiv cu un exemplu. Și fără să-mi pun problema că ar trebui să mă încadrez într-un anumit număr de cuvinte.
Se dezbate încă. Ce zici?11
@Victor, mi-ai adus aminte de clipul ăsta:
https://www.youtube.com/watch?v=i5_IcqrM96M&t=1s
Subscriu la cele spuse in articol. Nici inainte nu puteam sa mananc fructe sau legume nespalate, nici acum. Cred ca maica’mea si-a facut treaba cum trebuie. 😉
Si cand cumperi un pachet de tigari, il speli si pe ala(exemplu de moment)? Ca si pe ala a mai pus mana cineva inaintea ta.
Se dezbate încă. Ce zici?7
Nu, bosule, nu-l spăl, că pe țigările din interior n-a pus nimeni mana. În schimb, după ce dau țipla jos de pe tot pachetul (știi, aia singura cu care ar fi putut avea contact cineva), mă dezinfectez eu pe mâini. Cu dezinfectant, gen, că de-aia îl car peste tot cu mine. Mulțumit?
@tilharu_44
Pe mine nu stiu ce ma socheaza mai mult, comparatia ta absolut aiurea cu pachetul de tigari sau faptul ca ai primit voturi pozitive si alti oameni sunt in logica ta decalibrata total.
Da, să spălăm bine, zic. Dar dacă nu e h2o în zonă, frec un pic de haine…
Important e ca „fructul pasiunii” să fie bine spălat… (băieții știe! 😉 )
Stai boss, ce piețe frecventezi dumneata ? Dă fructe, dă legume, dă pește … Pfff, ce tot atâta frecuș 🤪
Baietii, cum va plac piersicutele??
-Spalaaaateee
Eu nu spăl banana: 😛
Dar o deca aa decojesti, sper?
Dar poate că nici doamna nu gusta marfa așa nespălată și atinsă de toate mâinile. Deci nu avea de unde să știe care sunt cei mai dulci 😊. Greșeala ei că nu a tăcut.
Cu spălatul e cum zici. Sfat: struguri cumpăr doar de la mijlocul lui septembrie cind se coc cei românești și doar Muscat de Hamburg( nu Muscat Ada), Muscat otonel sau Tămâioasă. Ca dulceață și parfum, cu ăștia nu dai greș. Niciodată.
E acri șefu, nu cumpăraț’!
Nu gustam nici înainte,cu atât mai puțin, acum, pe pandemie. Iau pe încredere, dacă sunt bune și gustoase mai vin , dacă nu, asta e,iau țeapă cu niște fructe sau legume…Dar,am văzut mulți oameni care gustă cu nonșalanță de pe tarabe și din galantarele magazinelor. După cum am văzut cum pun pâinea neambalată direct în coș sau cărucior sau alte produse direct pe bandă.Mi se strânge stomacul, sincer…
Eu am lăsat marfa în cântar și am plecat (de vreo 2-3 ori) sau o dată când m-a enervat foarte tare i-am golit plasa pe tarabă, că apucase să pună în sacoșă. Că nu înțeleg glumele de autobază pe banii mei și nici să-mi pună produse stricate în plasă nu vreau.
Pe vremea când eram duși la practica agricola,la cules sfecla pe câmp, mâncam mere direct din copacii fermei unde eram cazați. Evident, merele le mâncam nespălate. Asa ca , s-a întâmplat o neintamplata și am reușit sa fac o alergie la una din substanțele cu care probabil erau stropite fructele. Alergie care s-a manifestat cu oaresce sufocare, de am ajuns la spital. Urmarile au fost suportate timp de vreo 2 ani, timp în care nu am mai putut înghiți nici un fruct/leguma fără sa îmi pun viata în pericol. Și evident injecțiile suportate în tot acest timp au fost cireașa de pe tort. Acum stau la casa, am pomi și nu mănânc fructele nespalate, deși nu sunt atinse fructele de alte persoane. Mau trisez la zmeura, dar și atunci am sentimente de vinovăție. Chestia cu marfa lăsată am facut-o la Metro, pe același principiu, pe banii mei nu ma ia nimeni la mișto, asa ca i-am lăsat sa le culeagă de oe banda produsele Iar anul acesta, din cauza ca un stomatolog a binevoit ca pe banii mei sa facă balet în timp ca extragea a 3a măsea de minte a copilului (agresiv verbal: ,,ma stresezi, ce e cu lacrimile astea?”), am ales alta stomatologie pt următoarele proceduri deși mergeam la ei de 30 ani. Am lasat-o nestresata pe dna dr. I-am explicat lui fii-mea exact asa: pe banii mei nimeni nu ma ia la mișto. La a 4a măsea a venit râzând de am crezut ca i-au dat un shot înainte de extractie.
Comentariu beton!16
Am zis ca daca tot n-am nimic de zis referitor la cumpararea strugurilor din piata macar sa va dau o reteta de compot, poate va foloseste
https://www.youtube.com/watch?v=ApUeO1HxnQk
Nesimțirea ălora din piețe (producători, țărani, samsari, ce-or fi) a atins niște cote cam înalte în ultima vreme. Aparent foarte mulți comercianția au uitat cum chițăiau de foame anul trecut pe vremea asta când era totul închis. Dar nu e stres, am senzația că o vom lua de la capăt și iar se face preș comerciantul în fața clientului, doar doar n-o da faliment până la „liberare”.
M-am certat săptămâna trecută cu două asemenea personaje pe motive de „ce facem, domnu’, alegem marfa?” Plm, normal că alegem, fiindcă atunci când nu alegem, din 5 piersici, 3 mi le pui stricate, iar la 1 kil de cartofi arunc jumate. Și mai ai și pretenții, și prețuri de zici că-s poleite cu aur.
Bine, eu am în piață samsarii mei de la care iau (atunci când iau) și care mă lasă să aleg și chiar mă „consiliază” cu privire la ce au cumpărat mai bun și mai proaspăt din Selgros, Metro etc. Fac o paranteză: dacă are cineva impresia că în piață în București găsește altceva decât în supermarket în materie de fructe și legume înseamnă că e de o naivitate adorabilă. 😁 Toți „producătorii” au aceiași furnizori și cam toate „româneștile” nu prea sunt românești.😜
Ajung în piață, mă opresc la primul meu samsar. „Băi, struguri?” „N-am. Mâine.” „Alții p-aici?” „Dă și tu o tură, dar m-aș mira. N-am avut de unde să luăm.” Dat o tură, găsit niște jerpelituri stricate „de producător”, plecat fără struguri. Ăia de la Carrefour găsiseră de unde să ia.😁
Pepeni. „Dă și tu un pepene mai mic. N-ai vărgați?” „N-am, am d-ăștia românești, azi i-au adus. S-a umplut piața de ei.” Într-adevăr era plină piața de ăia verzi. „Da’ sunt buni, dulci.” Am luat unul…. Crud. Mă duc a doua zi. „Tot d-ăștia?” „Tot.” Luat încă unul. Stricat un pic și cam fără gust. Mers a treia zi. „Băi, îți bați joc de mine? Sunt praf ăștia verzi românești.” „Mi-au mai zis și alții. Lasă că de mâine se umple piața de d-ăia vărgați de Grecia.” Și s-a umplut.
Așa am om pentru zarzavaturi, om pentru cartofi, om pentru roșii. Fără OM, mai bine cumperi din supermarket, că nu face nimeni mișto de tine pe banii tăi. Sau riști să se ia de tine, cum mi se întâmplă mie de fiecare dată când OMU’ nu e acolo.
Despre fructe nespălate… Nu mănânc fructe sau legume nespălate, fiindcă poluarea și substanțele care se dau pe ele nu se compară cu ce era acu’ 20 sau 30 de ani. Nu mai vorbesc de lipsa de igienă a celor care le manevrează, iar covidu’ și alți viruși și bacterii vin ca bonus. Am povești și experiențe în acest sens, haleam fructele și legumele nespălate când eram copil, acum pe unele le chiar le decojesc deși nu ar fi nevoie. Discuție lungă….
Acu’ vreo lună mă opresc să iau niște piersici. „Sunt dulci?” întreb eu. Paranteză: @Mihai and @all, întrebarea asta nu are sens dacă nu guști după, în caz că se poate. Ce o să zică? „Nu, dom’le sunt acri/acre ca dracu’, le-am adus să-mi bat joc de ei/ele?”😁 Deci, pun întrebarea fatală, mai mult ca să fac conversație, tăntica care vindea (nevasta lu’ omu’ cu pepenii, d-aia făceam conversație, că ne cunoșteam) zice „Sigur, cum să nu fie!”😜 O tipă lângă mine tocmai mușcase din una (luase vreo 3 kile deja) și mă pomenesc că-mi întinde piersica din care mușcase „Sunt foarte dulci, domnu’, poftiți, gustați!” Băi, pandemie, covid, eu cu masca până sub ochi etc. și ea îmi întinde piersica din care abia mușcase. Am rămas oleacă trăsnit. Adică, am mai mâncat sau băut cu alții „la poștă” pe stradă sau cu diverse ocazii, dar măcar îi cunoșteam.🤣🤣 Ce fruct spălat, ce dezinfectat, ce câini, ce oi, ce d-alea, ce d-alelalte..? Ia d-aci la mama și papă!
Și chiar a insistat de vreo trei ori în timp ce eu abia am apucat să zic de sub mască „Lăsați, vă cred pe cuvânt!” „Dar sigur nu vreți să gustați?” Nu, în plm!!, nu vreau nici să respir prea mult pe lângă tine, dar să fac schimb de salivă.😁 Parcă s-a întristat o clipă, de a început să-mi pară rău că nu am luat o gură. Sau măcar s-o fi lins un pic (pe piersică). N-o să mai întreb dacă sunt dulci de acum încolo. Lucruri se întâmplă când pui această întrebare, a se vedea și mai sus.😁
Comentariu beton!54
Sunt la volan, dar m-am oprit ca să pot să mă țin de abdomenul meu cel plat când râd. Mulțumesc.
Iar eu acum nu mai știu de ce anume să râd întâi: de vorbele sugubețe ale lui @Ionuț 🤣, sau de abdomenul plat al lui @Mihai 🤭
Comentariu beton!24
@MV HaHaHa asta e din mindfulness, proiecție în viitor, „sunt slab” nu „voi fi slab”
😀
Azi dimineață doar ce am avut o experiență de genul. Merg să îmi iau pâine de la o brutărie a unui francez, pâine și cu făină de secară (gen pe vatră), făcută cu simțul răspunderii. Îi spun vânzătoarei că vreau una și îmi pare că îmi dă din cea albă. Îi atrag atenția că vreau de secară, o scoate din pungă, evident fără mănuși, mi-o arată și zice e secară. Îmi cer scuze și îi spun doresc alta pt că a pus mâna pe ea. Evident fețe, fețe și o uitătură urâtă la mine, in timp ce ii spune colegei să mă servească pt că ea nu mai poate pt că am ceva cu ea. Atât s-a putut, problema e că sunt foarte dese cazurile de genul.
Comentariu beton!20
Nu mai cumpăr de peste 15 ani din piață.
Bine, nici nu cumpăram des. Mai mult toamna, struguri.
Cel mai mult mă deranja faptul că, pe tarabă, înspre client sunt etalate numai produse frumoase, în timp ce înspre vânzător specimene mici și alterate. Iar când îți pune în pungă, jumate dintre produse sunt nașpa. La market aleg ce vreau, așa că prefer această variantă.
În plus, de mult prin piețe nu mai sunt produse curate, din curtea țăranului. Mulți au lot special pt consumul propriu și, separat, lot tratat la greu cu chimicale pentru vânzare. Iar la alții găsești pur și simplu aceleași produse ca și în market. Asa că, eu una, nu văd utilitatea piețelor. E și mai aglomerat, nu prea se respectă nici regulile de igienă (acum pe.timp de pandemie) și nici nu-mi place să întru în contact verbal cu n vânzători pentru n produse. Sunt mai sălbatică de fel.
Si da, spăl toate fructele si legumele înainte să le mănânc, indiferent de unde le cumpăr. Inclusiv măslinele vrac. Am fost martoră recent la o scenă în micul market de cartier: casiera scapă din mână caserola cu măsline. Măslinele se împrăștie voios pe banda de produse, casiera le adună și le îndeasă la loc în caserolă și le pune deoparte, iar clientei ii spune sa ia altele de la raion. Iar eu m-am întrebat întruna de atunci: oare măslinele alea au ajuns la pierderi sau au fost răsturnate înapoi peste suratele lor din galanatar și vândute ulterior?
Comentariu beton!20
Probabil au mers înapoi și vândute ulterior. În hypermarket ar fi mers în mâncarea gătită de la Gastronomie.😜😁
@Solandi, noi avem o gradina unde ne jucam de-a agricultura.
Anul asta am pus doar rosii si ceapa, plus verdeturi.
Nu se face nimic daca nu tratezi la greu cu chimicale. Noi le-am dat doar apa.
Ceapa a fost mica si, inecata de atata ploaie, s-a stricat.
Am pus niste rasaduri de rosii care fac fructe mari, dulci, zemoase, moi, carnoase si cu coaja f subtire. Astea nici macar la transport nu rezista. Am vazut acelasi soi in piata doar la o singura taraba, erau clar surplusul din recolta pe care o consuma familia producatorului. La fel, erau deja crapate, se vedea unde se atinsesera de ambalaj in timpul transportului, basca erau 12lei/kg, in conditiile care in rest erau maxim 5lei.
Ma gandeam oare ce fel de rosii are Edelu, ca si el e tot din Buzau si pe-aici lumea gradinareste profesionist.
Pe de alta parte, nici noi nu mai vrem decat legume/fructe perfecte. Ei, bio si perfecte ca forma nu exista!
Colaboram acum cu o firma nemteasca. Vorbeam cu directorul lor tehnic si, nefiind din zona, intreba de unde sa cumpere niste rosii ca lumea, ca s-a saturat de ,,cartoanele” din comert.
L-am luat la noi la gradina si i-am cules 10 rosii – nu l-am lasat sa aleaga! 😆
A sters una in palme si a muscat direct din ea: s-a inchinat si a zis ca el nu credea ca exista asa ceva. A mancat 3 atunci pe loc si a zis ca ne invidiaza sincer ca putem sa mancam asa rosii.
Am plusat si cu niste smochine culese din pom-direct, l-am facut paf! La propriu, ca proaspete, astea-s laxative rau.
In fine, discutia a deviat.
Pe mine, cel mai mult ma enerveaza figura superioara pe care o fac comerciantii nesimtiti din piata cand la zici ca vrei juma de kil de castraveti sau doar doi ardei. Doar daca le vad expresia in curs de formare, ma-ntorc pe calcaie si plec. Mi s-a intamplat sa strige dupa mine, ca de ce nu mai cumpar? Fmm, ma!
@moatza, sunt mai multe cauze pentru care nu se fac legumele cum trebuie:
1. Pământul este slab: ia bagă tu în solarul ăla timp de vreo 3 ani, timp în care nu cultivi nimic, bălegar natural afânat și pe urmă cultivă în solarel, apoi vino și spune-mi dacă se mai fac legumele mici și chircite.
2. Răsadul nu este de care trebuie. Sunt unii „fermieri” care pentru a se mai scoate la bani pun pentru vânzare anul următor răsaduri din semințe la rodul în curs. Fiind sămânță… care este cumpărată cu un an înainte, nu se mai face cum trebuie în anul următor. Încercat de mine!
3. În plante apar anumiți dăunători care dacă ataca planta… se duce și seva 🙆♂️. Nema seva, nema roșia frumoasă!
@BaGheRa, din contra, rosiile se fac f mari, am avut si de 700-800gr bucata.
iar rasaduri iau numai din soiul asta de la cineva care se ocupa doar cu rasaduri.
numai ca rosiile de soiul asta nu rezista la comercializare, sunt f sensibile. chiar imi pare rau ca am uitat cum se numeste soiul. si nu sunt productive, ca nu ne ocupam de ele, nu tratamente, nu fertilizari, copilire si ce se mai face… apa si-atat!
solar? ha, ha!
azi mi-a mai adus omu’ 4 bucati, mari, cam la 300gr bucata, dar deja nu mai au fructe pe vrej. cam 5-6 saptamani au produs.
dar in rest, ca in alti ani am incercat, ardei, vinete s-au facut niste piticanii atinse de fel de fel de boli. castraveti si dovlecei s-au mai facut bine, fara ajutor, doar cu apa!
Nu zic că nu s-ar face. Dar să știi că roșia, castravetele fasolea verde și dovlecelul nu sunt pretențioase cum este vânăta, gogoșarul și ardeiul kapia. Au si un alt stil de legat…
În fine… rămân la punctul 1. Pământul este slab… trebuie pus îngrășământ pe el. Ți-o spun din experiență 😜.
PS. Roșia se face așa mare că ăla este neamul. Ori e marmande, ori inima de albenga sau inima de bou.
Am văzut un filmuleț cu ce fac unii oameni prin hipermarket-uri. Vă garantez că niciodată, dar niciodată nu ați mai gusta /mânca fructe sau legume fără a le spăla cu mare grijă.
iar ma bagi la moderare, coane?
@moatza și pe mine la fel… zic că pământul este de vină. Ti-o spun din experiență 😁. Rosii ok, vânata si kapia praștie 😁.
Adica, tu nu ai mancat caise verzi, corcoduse, mere din pom fara sa le speli?
Adică tu chiar întrebi asta?
@Adrian, dacă ai fi citit comentariile… ai fi văzut că da, a mâncat, dar nu mănâncă de la piață. Fructele / legumele alea din piață trec prin mai multe mâini până ajung la consumator.
M-am săturat de jmecherii
De „dive” cu fente și ironii
Nu te pune cu mine, nu mă-ncerca
Că marfa frumos înapoi ți-o voi da
🙃
Pe banii mei
Pe barba mea, a, a, da, da
La piață cumpăr ce inima mea vrea
Și jena nu mă-ncearcă, a, a, da, da
Pe banii mei și pe barba mea
🙃
#misepareabsolutcorect
M-am prins de ce îi ies atât de mișto versurile @Monei: are o coloană sonoră (ceva gen hip-hop) pe care o fredonează și cuvintele vin apoi de la sine. Este?
@Solandi,
Da, da, io aud mereu voci în cap 😂
sper că nu vorbesc toate deodată…😂
@costicămusulmanu, dacă vorbeau toate odată iesea o… sonată 😁
@costicămusulmanu,
Nu, nu, le-am organizat ca la cor, vocea I, a IIa și contrabașii, nu mă joc cu astea 😅
@BaGheRa,
delicios de haios 😄
@cines’onimeri/simți
Când vocile-mi vorbesc și nu știu să gătesc,
Aș cumpăra din piață o tonă de verdeață 🤪
Aș paște-o galopant,da’ cre’că n-am flotant.
Chiar de nu sunt destoinic încerc să fiu ironic:
Catren după catren și până la refren:
– Deșteaptă-te,române! Nu fă magium din prune!
Mai bine faci rachiu ca să privești mai șui
Când bei ca la Vaslui😉
Nu face cozonaci că mori apoi de draci🤪
Când tu simpatizezi și n-ai un OM să-l votezi.
Poate grosolănia trăiește-n România!
De eram educați, eram cu toții frați 🤪
Semnat : un nesimțit grosolan 🤪😝
@Baghera…Întâmplarea a făcut, cândva, să văd cum șterge cuțitul, vânzătorul, de pantaloni…. Pfoai, atât mi-a fost!!!!
@Cătălina, folosiți mă butonul ăla de răspunde… să avem o conversație coerentă.
😁😁😁😁
Eu zic ca data viitoare să ai un fluturaș sau un șiș la tine când te duci să cumperi pepeni și când îl scoți să pui și o față din aia mai serioasă. Cu siguranță îți rezolvă problema. Și poți gusta pepenașul.
@Mișule, te rog eu, ia poza aia de la @Solandi și fă un articol despre asta. Cred că este nevoie de așa ceva! Îl treci la educative!
Eu am o curiozitate: cu ce spălați fructele pentru a elimina tot ce am dori să eliminăm? De exemplu, eu le pun sub jetul de apă dar în afară de niscaiva praf și ceva insecte, nu cred că scap de mare lucru. Dacă a strănutat careva pe strugurii mei? Cum îi igienizez?
PS: Dacă s-a mai discutat în comentarii, mi-a scăpat. 🙂
@Aurora, vrei un răspuns normal sau la mișto?
Lăsând ironiile fine sau grosolane …
Eu merele și alte fructe asemenea lor le spăl cu apă călduță pentru a îndepărta „ceara protectoare”. Există chiar și detergent special pentru spălat fructe. Găsești chiar și la Mega 🤪
Am dat un exemplu random cu tigarile,nu mai fi asa categoric cu asa ceva, toti am mancat o fructa din copac, cazuta din copac si nu aveam vreo sursa de apa la indemana…si nu aveam 3 ani…asa ca nu te supara pe mine…da, eu gust din piata strugurii,cirese, etc…la fata locului.
Da’ te țin io să nu guști? Gustă șefule ce vrei tu, că nu guști pe sănătatea mea.
Ca sa nu fiu cretin, nu iti dau exemplul cel mai ortodox, nu se strica nimeni la burta de la lingurita aia de vin de la impartasanie….😂😂😂 pe care o ling 2000 de oameni…
Și eu sunt la fel și nu mi- e deloc rușine. N- am putut nici înainte de pandemie, acum nici atât și n- o să pot niciodată să mănânc fructe, legume nespălate. Asta sunt și consider că așa e normal. Mai ales în Romania, unde mulți s- au simțit jigniți când li s- a vorbit de spălatul pe mâini. Citeam pe cineva pe Facebook care a făcut un ” experiment”: ascunzându- se într-o toaletă dintr-o corporație, a aflat că doar o persoană din patru s- a spălat pe mâini după ieșirea din toaletă. Deci, cu un neam așa de ” curat”, nu vad de ce as fi eu o ciudată/ pretențioasă/ fitoasa dacă aleg să spăl ceea ce consum. Și mă bucur enorm că nu sunt singura👍
De aia vor disparea pietele.In supermarket poti sa si ii mananci.