În rarele ocazii în care am mai recomandat filme pe acest blog, am constatat din comentariile voastre că sunteți destul de reticenți vizavi de producția autohtonă de filme de lung metraj. Intuiesc și care sunt motivele, dar, pentru că vreau să scriu un articol documentat pe acest subiect, am zis să vă întreb direct dacă vă uitați la filme românești.

Nu ridicați din umeri, că întrebarea mea are sens în contextul în care filmele românești nu-și acoperă nici măcar costurile de producție din încasările de la cinematografe. De ce? Păi pentru că publicul de la noi nu vrea să meargă la cinema pentru filme românești. Iar eu vreau să scriu un articol în care să explic foarte exact de ce se întâmplă asta.

În caz că nu vă era clar, publicul sunteți voi. Voi sunteți segmentul de public matur pentru care ar trebui să se depună toate eforturile ca să fiți atrași în sălile de cinema. Din acest motiv, consider că răspunsurile voastre vor fi foarte relevante.

Prin urmare, o să vă rog treceți peste cele cinci întrebări de mai jos. Răspundeți la câte vreți, la una, la două, la toate cinci, nu contează. La final, oricum voi avea suficiente date care să-mi susțină tema viitorului articol.

Așadar, să purcedem:

1️⃣ Când ai fost ultima dată la un film românesc la cinematograf? Ca să fiu și mai direct, întrebarea corectă este: când ai plătit ultima oară ca să vezi un film românesc. Ai plătit măcar o dată?

2️⃣ Când te-ai uitat ultima oară la un film românesc pe vreuna dintre rețelele de streaming (Netflix, Amazon, HBO GO etc)? Un film pe care să-l fi ales de bună voie, da? Nu că erai la o bere la vecinul Titi, de la doi, și ăla se uita la Nuntă Mută pe HBO.

3️⃣ Când ai văzut ultima oară un film românesc, în general? Cu bani, fără bani, piratat, ne-piratat, la tv sau oriunde vrei tu, dar să fi fost un film românesc pe care l-ai vizionat de bună-voie de la cap la coadă.

4️⃣ Există vreun film românesc care ți-a plăcut mult de tot? Atât de mult încât ți-ai dori să-l revezi? Aici, dacă răspunsul este „da”, mi-ar fi de folos să vă amintiți și titlul. Ah, încă ceva, dacă se poate, filmul ăla care ți-a plăcut mult de tot (sau filmele, că poate sunt mai multe) să fie totuși măcar din ultimul sfert de veac. Nu mă ajută deloc dacă-mi zici că vrei să revezi „Nea Mărin miliardar” sau „Astă seară dansăm în familie”.

5️⃣ Dacă pentru toate întrebările de mai sus, răspunsul este „nu” sau „nu știu”, mi-e foarte clar că n-ai nicio treabă cu filmul românesc. Nu vrei să le vezi, nu te atrag deloc, nu ți-ai pierde niciun minut din viață cu așa ceva. Poți să-mi explici, pe scurt sau pe lung (cum preferi), de ce?

Mno, cam astea ar fi. M-ar ajuta să-mi răspundeți la oricare dintre ele. La toate ar fi ideal.