Teoretic, de pe 1 iulie avem la dispoziție certificatul digital covid care ne va ajuta să circulăm mai ușor în interiorul UE. Practic, dacă pleci prin UE cu mașina, el va fi la fel de util ca o frecție la un picior de frasin. Și vă explic imediat de ce.

Mă uitam la știrile protv, unde era un reportaj pe tema certificatului digital, și m-a pufnit râsul când fata aia, reporterița, a început să dea exemple despre documentele de care ai nevoie la intrarea în diverse țări din UE. După spusele ei, în Franța sau Portugalia nu se poate intra fără test PCR negativ. Tot după ce spunea ea p-acolo, nici la italieni nu era tocmai lesne de intrat.

Moment în care m-am enervat, că doar tocmai ce mi-am luat si eu țeapa asta. Din cauza reportajelor de genul ăsta (și a informațiilor neactualizate sau incomplete de pe site-ul MAE) oamenii care vor să plece pe câte undeva nu mai știu ce să creadă și de ce documente au nevoie.

Și-atunci vin eu cu articolul ăsta și spun așa: toate documentele despre care se vorbește în presă, toate adeverințele de vaccinare, toate testele PCR (mai mult ca sigur că va și cazul noului certificat digital) sunt cerute doar la călătoriile cu avionul. Pentru că doar pe aeroporturi există logistica și personalul necesar pentru astfel de verificări.

Tocmai ce m-am întors dintr-o excursie de-a lungul căreia am tranzitat, la volan (și la dus și la întors), nu mai puțin de șapte țări (opt, dacă număr și România): Ungaria – Austria – Slovenia – Italia – Franța – Spania – Portugalia.

Nu numai că nu mi-a cerut nimeni vreo adeverință de vaccinare sau vreun alt fel de document covid related, dar nici măcar nu ar fi avut cine s-o facă. Pentru că în spațiul Schengen nu mai există puncte de frontieră, treci dintr-o țară în alta, exact la fel cum treci din judetul Vâlcea în judetul Sibiu.

De unde rezultată că pe șosea, te duci unde vrei tu în UE fără să te controleze nici dracu’. Probabil că Grecia și Bulgaria vor fi singurele două destinații, unde românii preferă să ajungă cu mașina, pentru care îți va folosi la ceva certificatul ăsta digital.

Prin urmare, dacă plecați cu mașina, sfatul meu e să vă descărcați certificatul ăsta digital, așa ca să fiți voi liniștiți ca-l aveți, dar vă dau în scris că după granița de vest a României n-o să aveți nevoie de niciun document legat de covid.

Desigur, asta e valabil la cum arată cifrele de infectări în prezent, nu știu ce va fi și cum vor arăta controalele dacă vom avea cumva vreun val patru. Că poate scăpăm fără.