Vorbeam ieri cu mama la telefon. Că azi mergem la rapel și trebuia să stabilim ce și cum.

Vorbim noi ce vorbim, punem totul la punct, după care râdem un pic și-mi mai povestește de fetele ei (care „fete” au prins toate live Tratatul de la Versailles, dar astea-s amănunte nesemnificative), când deodată, out of nowhere, o aud:

– Ce e ăla 5G?

Aici trebuie să fac o scurtă paranteză pentru context, că altfel n-o să înțelegeți mare lucru. Mama n-are nicio treabă cu internetul și cu tehnologia în general. Ba chiar aș putea să zic fără s-o jignesc, ăsta este purul adevăr, că este cea mai atehnică și atehnologică persoană pe care o cunosc. Știe de existența internetului, este conștientă de prezența lui în viețile noastre, dar are tot atâta treabă cu el cum am eu cu triburile de canibali de prin Papua Noua Guinee. Ca să înțelegeți și mai exact, știe cu ce mă ocup, dar n-a citit vreodată ceva scris de mine. Nu c-ar fi pierdut mare lucru, ziceam așa ca chestie. Am închis paranteza.

Cam astea sunt motivele pentru care întrebarea cu 5G-ul m-a lovit destul de neașteptat. Zic totuși să-i răspund pe înțelesul ei:

– Ceva legat de viteza internetului.

– Și de ce zic ăștia că după vaccin o să avem 5G?

Trebuie să recunosc că cu asta m-a lovit și mai tare. La orice m-aș fi așteptat, dar nu la întrebarea asta. Că mama n-are Facebook, deci n-are unde să-i vadă delirând glorios pe toți analfabeții funcțional. Zic totuși s-o lămuresc cum stau lucrurile:

– Pentru că sunt idioți, de-aia. Dar stai liniștită, încă nu se pune problema de 5G la tine.

– De ce nu la mine?

– C-a zis Bill Gates că 5G-ul apare abia după rapel.

A avut un moment de ezitare, am simțit-o c-a vrut să mai zică ceva, după care a înțeles exact cum stau lucrurile și-a început să râdă. C-o fi ea mama atehnică, dar e mai deșteaptă decât cea mai mare parte a imbecililor de pe interneții carpato-danubiano-pontici.

V-am pupat, la ora când citiți asta ar trebui să fiu deja dincolo de Pitești.