Asta este una dintre cele mai mișto inițiative despre care am auzit în ultima vreme. Sper să crească proiectul și să se dezvolte pentru că, în domeniul ăsta, România este încă în foarte-foarte la început.

Hai că vă explic imediat despre ce e vorba.

Proiectul FRAGILE este un serial documentar despre vulnerabilitatea femeilor. Vor fi 10 episoade despre poveștile reale a 10 femei de vârste diferite și provenind din medii diverse, aflate în luptă cu abuzurile, cu tensiunile create de prejudecățile celorlalți și de așteptările societății. Scopul fiind, desigur, unul singur: încurajarea femeilor să caute ajutor specializat.

Pentru a le încuraja să facă asta, cele 10 povești le vor arăta că există și alte femei care au trecut prin situații grele, nasoale, deosebite, dar cu ajutor și cu încredere, au reușit să treacă peste. Pentru că, după mine, asta este problema principală a celor care ar avea nevoie de ajutor: lipsa încrederii că-l vor găsi. Și mai ales, lipsa încrederii că se poate să fie ajutate, fără să fie judecate, arătate cu degetul sau chiar învinovățite.

Ați putea să vă întrebați de ce proiectul FRAGILE este dedicat doar femeilor, și pe bună dreptate. Răspunsul, din păcate, este acesta: conform unui studiu al revistei NATURE, femeile sunt cele mai afectate de pandemie pentru că adesea nu au acces la comunități de sprijin, la sisteme de sănătate funcționale sau la job-uri stabile. Mai mult de atât, în perioada pandemiei, cazurile de violență domestică și abuz au escaladat, iar inegalitățile s-au adâncit.

În condițiile izolării la domiciliu, închiderii școlilor și insecurității financiare, femeile din România s-au confruntat cu situații complicate. De exemplu, două treimi dintre persoanele care au rămas fără loc de muncă în România de la începutul pandemiei sunt femei, arată datele sistematizate de Institutul Național de Statistică. Trist, dar adevărat, prin urmare cam acestea ar fi motivele pentru care, cel puțin deocamdată, proiectul li se adresează celor mai FRAGILE dintre noi.

Cum va funcționa? Poveștile femeilor, spuse sub forma unor monologuri-mărturisire, sunt interpretate de actrița Ioana Flora care acționează ca o interfață, astfel încât protagonistele să-și poată păstra anonimatul. Astfel, Ioana Flora doar le personifică, pe rând, pe fiecare din femeile care au avut curajul să-și spună povestea, conservând autenticitatea, specificul și emoțiile fiecărei relatări.

Scopul fiind, după cum ziceam și mai sus, construirea unui nivel de încredere pentru alte femei aflate în situații dificile, determinându-le astfel să aibă forța psihică de a cere ajutor.

Ce-aș putea să mai spun? Pălăria mea se află în colbul de le picioarele inițiatorilor proiectului.

Ah, să nu uit, cele 10 episoade se pot urmări pe platforma dedicată: https://fragile.live. Iar primul episod vi l-am lăsat și eu mai jos. Vă rog doar să vă pregătiți psihic, înainte să dați play, pentru că povestea este extrem de puternică și emoțională.

Atât pentru azi.