Am început să văd păreri ale oamenilor care se îndoiesc de eficiența măștilor. Raționamentul lor fiind următorul: deși purtarea măștilor a devenit obligatorie aproape peste tot, numărul zilnic de infectări continuă să crească.

Poate aș fi de acord cu raționamentul ăsta, dacă n-aș vedea cu ochii mei, pe stradă, cum stau lucrurile de fapt. Uitați-vă în jurul vostru și-o sa constatați că o persoană din trei (cam așa am aproximat eu ochiometric) poartă masca la mișto: ori sub barbă, ori doar pe gură. Atunci cum naiba să nu continue să crească numărul de infectări?

Și asta nu e tot. Chiar și în cazul măștilor purtate corect, lucrurile nu stau foarte grozav, pentru că o mare parte dintre ele sunt purtate doar de formă, ca să nu se ia amendă. Lumea a început să poarte tot felul de cârpițe trendy și cool, dar total ineficiente. Ca să nu mai spun că lumea poartă de mai multe ori aceeași mască (fie ea de unică folosință sau nu), evident, fără s-o sterilizeze sau ceva. Pur și simplu le poartă, le dau jos, le poartă iar, le dau jos iar și tot așa. Oare de ce continuă să crească numărul de cazuri? Mister absolut.

Am văzut zilele trecute o postare (îmi pare atât de rău că n-am salvat-o și nu mai știu la cine am văzut-o) în care cineva întreba de câte ori se poartă o mască. Răspunsurile au fost halucinanate.

Unul zicea că e la doua mască de la începutul pandemiei. Ca să nu existe dubii, a și explicat de ce e la a doua: prima i-a căzut din mână într-o baltă. Că dacă nu era baltă, o lua, o scutura de praf și o purta în continuare. Da, da, exact așa a scris. Și ca să fie foarte clar, omul vorbea despre mască din aia ordinară, de unică folosință. Ce ziceți, există șanse să mai fie și alții care fac fix același lucru? Hmm, oare de ce crește numărul de cazuri.

Dar cei mai mulți care comentau erau pe genul: „Da, port aceeași masca de mai multe ori”. Și asta indiferent că vorbeau despre măști de unică folosință sau din cele reutilizabile. Or în capul meu e că dacă porți de mai multe ori aceeași mască, fără s-o sterilizezi, atunci degeaba o mai porți.

Despre cele de unică folosință nici nu mai discut de ce, că doar de-aia le zice „de unică folosință”. Mi se pare inconștiență s-o porți de mai multe ori. Nu înțeleg unde mai e protecția dacă ai purtat masca într-un loc aglomerat, după care ai scos-o, eventual ai băgat-o în buzunar, iar ajungi într-un loc aglomerat, iar o porți, și tot asa. Când ajungi acasă, o agăți de cuier, la intrare, ca s-o iei si în ziua următoare. Și tot așa până se rupe și trebuie să te înduri să porți alta nouă.

Eu știam că până și cele reutilizabile trebuie spălate/sterilizate după fiecare purtare. Dacă o porți două ore, o bagi în buzunar, după care o porți din nou, eventual faci asta și mai multe zile la rând, sincer, nu văd ce protecție îți mai oferă masca aia.

În ceea ce mă privește, lucrurile stau așa:

➡️ Măștile de unică folosință chiar sunt de unică folosință. Arunc masca la gunoi chiar dacă am purtat-o numai câteva minute, cât să mă duc să ridic un colet de la curier. Da, știu că poate e exagerat, dar mi-am impus eu să fac asta, tocmai ca să nu fiu tentat să le port de mai multe ori.

➡️ Mai am niște măști din alea N95 pe care le port doar când știu că n-o să dau masca jos prea curând sau dacă ajung prin vreun loc mai aglomerat decât mi-aș dori. Gen, la piață. Când m-am dus la mama sa-i repar televizorul, tot N95 am purtat.

Spre deosebire de măstile de unică folosință, p-astea nu le arunc, le pun bine și le las acolo 14 zile. Mă rog, cel puțin teoretic fac asta, că altfel, am vreo 5 măști din astea puse bine, toate trecute de 14 zile de când sunt puse la păstrare, dar n-am purtat încă niciuna, prefer să-mi pun mereu mască nouă.

➡️ Ah, era să uit, mi-am luat și niște măști textile prevăzute cu nu știu ce filtre șmechere, cu nanoparticule de argint, refolosibile, spălabile, resterilizabile, ce să mai, ăle mai țâță de mâță măști. Well, să fie la ele acolo, că nu le pot purta, nu-s pentru mine, efectiv nu-mi place cum le simt, parcă stau să-mi cadă tot timpul. Am încercat una, m-am lămurit ce și cum, le-am lăsat să zacă în cutia în care au venit.

Și-acum vreau să vă întreb și pe voi ce fel de măști purtați? Dar mai ales cum le purtați? Credeți că măștile ne ajută, ne protejează, îi protejează și pe cei din jur? Sau vi se rupe și le purtați doar că să nu luați amendă?

P.S. Mai jos aveți un exemplu care nici măcar nu este elocvent. Pentru că sunt convins că mulți dintre cei care se pișă pe ea de mască s-au regrupat rapid la vederea camerelor de luat vederi însoțite de polițiști. Au picat în plasă doar ăia care nu erau pe fază și cei care oricum nu prea înțelegeau ce li se întâmplă. Dar chiar și așa, extrapolați la nivelul întregii țări și-o să obțineți măcar o parte a imaginii de ansamblu.