LATER UPDATE
Aveți aici și o explicație care pe mine m-a convins.
…
Există cel puțin 15 locuri, în București, unde îmi plăcea să mănânc. Vorbesc despre restaurante și cârciumi, evident. Multe dintre ele livrau pe bază de comenzi online și înainte de pandemie, altele s-au adaptat la situație din mers.
În săptămânile astea de izolare care au trecut, mi-ar fi placut să comand câte ceva de la fiecare dintre cârciumi. Da, mi-ar fi plăcut ca măcar în serile de weekend să nu mai stăm să gătim, dar efectiv nu pot. De fiecare dată când pun mâna pe telefon să fac o comandă, îmi vine în cap una și aceeași imagine: un bucătar vesel pe care-l apucă strănutul fix, dar fix deasupra mâncării mele. Chestie care are darul să mă facă să las urgent telefonul din mână.
Să nu mă înțelegeti greșit, am făcut o mulțime de comenzi zilele astea, am primit o grămadă de pachete, pachețele și colete, de când cu statul în casă, dar de fiecare dată când primesc ceva, procedura de preluare e așa. Eu sunt ăla care coboară la curieri, după care stau cât mai departe de ei (nu-i problemă, că și ei stau cât pot de departe de mine), duc coletul sus, îl las la ușă, iar de aici îl preia regina fashion-ului care scoate conținutul coletului din ambalaj și se apucă să dezinfecteze bucată cu bucată, indiferent că vorbim despre cărți, sticle de băutură, medicamente sau mai știu io ce.
Well, toată procedura de mai sus nu mai e valabilă în cazul mâncării de la restaurant, sau de la mec, sau de la oricine care livrează mâncare zielele astea. Nu poți să iei bucățile de sushi, pizza sau burgerii și să te apuci să le freci temeinic cu clor sau să le speli voios cu apă și săpun. Sau spirt.
Știu că e mișto și că e ditamai trend-ul să ajutăm business-urile de genul ăsta, trend la care achiesez din toată ființa mea, dar ce mă fac cu imaginea aia din cap cu bucătarul care strănută exact când îmi prepară mie mâncarea?
Acestea fiind zise, acum este momentul în care vin și vă întreb: voi comandați mâncare de când cu pandemia? Și dacă da, cum aveți garanția că ce ajunge la voi e safe? Bine, mă rog, dacă locuiți în Adjud sau în alt oraș unde încă nu s-a înregistrat nicio infectare, nu e nevoie să-mi răspundeți. M-ar fi interesat să aflu de la cei care locuiesc în zone unde există deja răspândire comunitară a virusului.
Da’ stii ca virusul nu spuravietuieste pe suprafețe? In orice caz, nu zile cat dureaza livrarile.
Da’ stii ca si in mancarea care ti se serveste la restaurant poate sa fi stranutat cineva? Sau sa fi băgat un deget nespalat?
Se dezbate încă. Ce zici?20
Ha? Ce livrări durează cu zilele? Îmi comand sushi azi și mi-l livrează peste trei zile?
Boss, pe vremea când se mai mergea la restaurant, nu era coronavirus. Deci puteau să-mi statute în mâncare, că nu ajungeam la ATI.
Nu știu ce-ai vrut să zici cu comentariul ăsta, nu mă prind.
Problema ta (și a multor altora de altfel) este că ai prea multă imaginație. Nu spun că imaginația este rea, dar prea multă strică. Părerea mea.
Comentariu beton!38
Bun. Dar cum îmi rezolvă asta problema? Că sushi tot aș vrea să comand. Sau niște mec, mor de poftă de mec.
comanda ciorba, si mai da-o in fiert acasa 😁
Comentariu beton!43
Noi nu comandăm în mod normal de mâncare, o masă pregătită acasă durează (în general) mult mai puțin decât o livrare. Dar nu aș fi avut cine știe ce grețuri să comand acum, dacă aș fi făcut asta și înainte, de la o crâșmă în care să am încredere. Inginerul zice că el nu. 🙂
Comentariu beton!23
@didino, ce înseamnă „de la o crâșmă în care să am încredere”? Am încredere că fac mâncare bună. Restul… știu io ce e acolo?
Chestie cu care văd că e de acord și inginerul.
Crâșmă în care am încredere, adică îl știu pe cel care gătește. De mulți ani. Nu dau nume, să nu fac reclamă, dar era în București un business de la care aș fi comandat oricând.
Fiecare e cu piticii lui, @Vasilescule, însă e bine că nu iese cu păruială. 🙂
LE: minusul nu e de la mine.
Se dezbate încă. Ce zici?17
Dă, băi, nume. Că nu suntem la tv. De-aia scriu acișilea, să mai vadă și alții.
Dolci di Fabio
@Didina, chiar sunt de acord cu opinia lui M-hai. Exact asta îmi imaginez și eu, gândiți-vă la medicul care a operat o săptămână bolnav de coronavirus în Argeș, medic. Hai să ne gândim câți dintre semenii noștri nu iau deloc în serios pandemia, prea mulți. Poate sunt angajați acolo în bucătărie sau la ambalat produsele.
Iar legat de medici, eu cunosc foarte mulți dintre ei care cred că este exagerat totul cu anumite scopuri, iar asta nu doar la noi. Culmea, chiar în Germania sau Austria, doar că acolo respectă protocoalele indiferent de opinia lor, opinie făcută public de altfel.
@Sandra Maria, excelent, fiecare are dreptul la o opinie. Pe a mea am exprimat-o mai sus. Două completări am, de dragul discuției:
1. Acord foarte greu încredere. Dacă am ajuns la punctul ăla, sunt aproape sigură că e în regulă.
2. Sunt un om adaptabil, nu am să forțez niciodată pe cineva să adere la părerile mele. Dacă eu am încredere să comand, iar soțul nu, voi merge fără discuții pe varianta lui. Așa ne va fi amândurora confortabil (mental).
În general, oricum nu comandăm mâncare acasă. Ori gătim, ori ieșim la restaurant. 🙂
@didino, de-aia am și scris textul ăsta, pentru că e una dintre chestiile care-mi lipsesc cel mai mult: ieșitul la cârciumă. Măcar o dată la două săptămâni tot mergeam să mâncăm ceva bun.
@Didina, de acord cu tine, și la punctul 1 și la punctul 2, nu era vorba de aderare la opinie, era vorba aici de riscuri. Iar legat de sistemul de analiză descris sunt tot de acord cu tine, dar este tot din punctul meu de vedere foarte bun în vremuri normale, acum exact din cauza altor tipuri de expuneri la risc trăim aceste vremuri.
Așa cum citim, cum eram și foarte sigură de altfel, majoritatea va fi de partea cu – eu comand, odată și pentru că știu că-s buni, merită să comand – că de aia suntem oameni nu roboți. Să fim noi sănătoși! Atât!
Of, măi, @Vasilescule, ai șters partea a doua a comentariului. Și mă chinuisem să-ți răspund. 🙂
Vom merge din nou la crâșmă, cândva. Dacă nu o luăm razna până atunci. 😜
@didino, am zis că mai bine șterg ultima parte a comentariului și încerc să mă dez-enervez. 😀
Înțeleaptă alegere, @Vasilescule. Aia cu dez-enervatul. 😉
Am comandat mec si pizza prin glovo si foodpanda, totul ok, nu ma gandesc la stranuturi pe mancare, ma gandesc la stomac 😂
Și-au trecut 14 zile? 😀
AAAA….e o vorba ,de ce ti e frica nu scapi .Cred ca ai devenit cam paranoic .Se va iesi pana la urma din starea asta de izolare ca ne va scoate foamea afara si va trebui sa ne reluam vietile iar virusul va fi tot aici .Eu nu zic sa nu fii precaut dar de aici si pana la a dezvolta tot felul de scenarii apocaliptice la orice amarat de stranut …..poi eu stranut si de la polen ,de la praf ,de la soare cateodata ….bine ca nu s testele alea la discretie ca s ar gasi nebuni care sa se testeze la fiecare ora
Comentariu beton!27
Oi strănuta tu de la polen și de la alergii, dar nu comand mâncare de la tine, știi cum zic?
Toti am devenit cam paranoici in perioada asta …
Și pe mine mă bântuie aceleași gânduri maladive, dar cu un potenţial ridicat de manifestare. Am văzut pe la TV diverși bucătari în acţiune, cu măști și mânuși (dar fără bonete pe cap), ceea ce s-ar vrea o dovadă a menţinerii curăţeniei în bucătărie, dar, dimpotrivă, pe mine m-a stimulat negativ.
Este paranoia, dar eu, de când m-am trezit cu chestii care nu trebuia să fie în mâncarea mea, am renunţat la ideea de food delivery. Chiar dacă, zilele astea am avut pofte mai mari decât ale unei gravide.
Se dezbate încă. Ce zici?17
cu ce chestii?
Păi, niște floconi lungi amestecaţi cu brânză și niște oase sfărâmate prin pizza. Astea sunt cele de care îmi permite mintea să-mi amintesc pentru că sunt light și le puteam face faţă. Cel mai grav a fost când am dat la bococi după ce am mâncat. Iar eu, frate, chiar pot să mănânc orice, de la oricine. Am unul dintre cele tari stomacuri, cu rezistenţă ridicată la mâncarea negătită corespunzător.
Babaetz, nu stiu altii cum sunt, dar eu am citit „ganduri Maldive”. M-a lovit grav locdaunu’ la cap!
@AndreiP
Oricât de tentant ar suna, probabil că și pe acolo tot carantină. Deși, să ai o plajă privată, nu ar fi deloc rău pe carantina asta. Chiar deloc.
Am comandat de la Mc, ca să îi facem izolarea mai plăcută juniorului. Fiecare pungă și punguță era lipită cu niște etichete lipicioase, așa încât să nu ai dubii că a „intervenit” cumva curierul.
Însă în privința bucătarului… Pur și simplu am ales să nu ne gândim la asta 😬
Ah, iar zilele astea mă bate gândul să comand și niște pizza.
Prin glovo?
Gandete-te ca bucatarul ar putea fi la fel de paranoic ca tine. Isi risca viata zi de zi venind la serviciu, dar poarta masca si manusi pe drum, le schimba cu altele la servici si ii sta inima pt ca nu stie daca are febra sau s-a incins de la tigaie.
Comentariu beton!29
Poate fi sau nu poate fi.
Nu am scris textul ăsta ca să mă iau de bucătari, că eu chiar aș vrea să comand. L-am scris să văd dacă mai sunt și alții ca mine.
Mie mi-e cam imposibil sa comand. Nu stiu cine livreaza in varful dealului mancare. I am stuck with cooking…
App, nu ai dreptate: daca stranuta, nu are COVID. Trebuie sa tuseasca.
Comentariu beton!19
Unde, șerif?
Toplita de Arges, literalmente in vf. dealului, in stanga vad Pitesti, in dreapta Curtea de Arges. Drum de tara 9km sa ajungi la mine si fara 4×4 inalt nu ai ce cauta :))
Comentariu beton!16
Mno, să înțeleg că dacă ai îngurgitat o vadră de vin și meri în 4 labe spre casă se cheamă că ai cuplat 4×4 ? 😜 Duuust Err
Comentariu beton!18
@HM, initial tu mergi pe 2×4, dar, daca ai cazut, abia atunci poti spune ca ai cuplat 4×4. Acu’ depinde cat de repede mergi, ca daca mergi greu „i-ai dat pe greu” :))
Domnu’ virusel moare la.70 de grade. Inainte sa iti soseasca mancarea incingi cuptorul la 120-180 grade apoi iei mancarea o bagi la cuptor 10 min si aia a fost. Pofta mare
Dar iti inteleg toate fobiile, le am si eu
Comentariu beton!23
Deci bag sushi-ul la cuptor. Bun așa. 🤣🤣🤣
E o idee, in fond ce se poate intampla? Chiar si sushi , daca e doar orez cu ceva nu poate pati nimic de la cateva minute l a 100 grade, poate cele invelite in foaie de alga, nu stiu ce ar putea pati. Eventual o mica doza de microunde…
Nu comanzi sushi, dar asta nu inseamna ca metoda nu e buna si ca nu poti sa comanzi (aproape) orice altceva. Eu una asa fac: scot mancarea din ambalaj si o bag la cuptor 5 minute la 200 grade (fara ventilatie). Ok, cu burgerii am avut o mica problema, in sensul ca au devenit un pic uscati, dar tot au fost buni 😀 Altfel, pizza, paste, snitele, coaste, papanasi, pe toate le-am incalzit in cuptor dupa ce le-am comandat si au fost f ok.
Poate ești tu paranoic, da’ sigur nu ești singurul😜
Io până și carnea mi-o cumpăr doar de la procesatorii industriali și musai cu țiplă pe ea. De ce ? Doar ca să încerc să minimizez riscurile.
Dar știți că animalele nu cresc bucăți?
Comentariu beton!16
Pizza Delicio. Au trecut 14 zile. Suntem toți OK. Săptămână faină s-aveți! (azi e luni, știți?!)
Victore, ai dat cu un praf de sare pe ea înainte ? :))))))
A stins cu bere d’aia … nu dăm nume 😋
Deși stau rău cu mirosul (din cauză de sinuzită cronică) aici simt miros puternic de invidie! 😀
Comentariu beton!21
Sunt locuri unde au livecam uri si vezi ce fac prin bucatarie.(am vazut la vreo 2 pizerii). Noi comandam de la lifebox de aproape 4 luni si nu am patit nimic…chiar daca nu ar purta masca si ar stranuta in ciorba ta, bolnav fiind, sansele sa iei ceva sunt aproape inexistente. Uite aici un articol care trateaza problema asta https://www.seriouseats.com/2020/03/food-safety-and-coronavirus-a-comprehensive-guide.html . Spor la citit
Am facut un compromis: am comandat pizza congelata si am rezolvat problema.
Aceeasi problema o am si eu, as manca o cisterna de mc si o caruta de pizza cu blat subtirel, o vita intreaga tushin si 20 de pui picanti, dar imaginea cu junghiul si tusea ma satura repejor… mi s-a luat de gatit pana peste cap. Am comandat insa de la Grace Couture o tarta cu ciocolata si coulis de zmeura, cozonac si pasca, bunicele, cam scumpe totusi. Nu au trecut 14 zile inca… Ma consoleaza gandul ca virusache prefera spre propasire si stabilire suprafetele dure, plus ziceau nemtii ca din probele prelevate din supermarket nu au putut cultiva nimic viabil. Dar tot nu as comanda. Well, poate niste pizza pe care sa o reincalzesc la 200 gr cateva minute?!
Nu comandam nici înainte acasă foarte des…dar de când am plită electrică (primită), viața mea s-a schimbat. Acum plătesc mai mult curent!
Că tușesc, scuipă sau strănută în mâncare, roagă-te și tu să o facă înainte de a băga mâncarea la foc. Că o sălățică își poate face fiecare…
Exact ca și tine, cel puțin în perioada asta, am paranoia și voi evita să comand :D. Orice! Unii au și rate, maestre! Apropo de rate, BT-ul nu mi-a cerut niște dobânzi pentru luna trecută…hmmm
@Ananas, BT și-a permis să-mi facă în perioada asta o asigurare PAD din rata depusă de mine înainte cu câteva zile de ziua stabilită, deși tot ei îmi fac și asigurare complexă la același credit, le-o plătesc în suma stabilită prin rată. Eu din respect le plătesc acum doar rata în ziua stabilită și atât. Să văd dacă au tupeul să-mi urle după cei 30 de euro pe care ei au stabilit-o ca a doua poliță. Ah, și când?
Io banuiesc că vrei să ne iei prin invaluire. De fapt dupa ce am vazut in ultimul timp esti bagat puternic pe bucatareala si nu stii cum sa ne spui ca sa nu facem misto, asa i?
Comentariu beton!22
Din cate am citit și studiat ce tine de acest virus, am înțeles următoarele: e foarte importanta cantitatea de viruși cu care ai treabă. De aia sunt foarte expuși doctorii, casierii, etc… Profesiile care au luat contact mult și din diferite surse. Mai citisem un studiu (ceva o universitate din Germania), care zice că e foarte puțin probabil să i-ai virusul la cumpărături (gen de pe ambalaje), ci doar la o expunere îndelungată într-o încăpere închisă, multe persoane infectate in jurul tău.
Deci, pe mine personal nu mă stresează mâncarea cu livrare acum. Deși prefer sa comand mâncare tratată termic gen: pizza, fast food, supe, feluri principale. Evit sa comand sushi…😬
Nu am comandat takeout in ultima perioada, dar cica daca bagi la microunde mancarea comandata moare brontozaurul, daca s-a infiltrat pe acolo.
Nu exista dovezi ca s-ar transmite prin mâncare. https://www.fsai.ie/faq/coronavirus.html
Renunti la sushi o perioada sau faci acasa. Eu doar sushi nu am comandat (chiar recomand făcutul acasa, mai trece timpul) in rest pizza, shaorma am comandat.
🙋🏻♀️ me too!
Eu, în plus de ritualul pe care l-ai descris la primirea coletelor, ma apuc și sterg și in față ușii cu ce dezinfectant am. Ultima oara am folosit alcool tehnic de s-a declanșat alarma de incendiu din cauza vaporilor și s-au oprit gazele.
Cu alte cuvinte, nu avem ce face, gatim acasă și nu comandam online mâncare.
Buna, Mihai! Am comandat la Mamizza si la Simbio prin Uber Eats. Nu am incalzit mancarea, doar am transferat o din caserole in farfurii. Am mers pe principiu ca oamenii sunt responsabili si ca e in interesul lor si al nostru sa poarte masca. Au trecut 14 zile de atunci, am verificat acum in istoricul comenzilor.
Comandat, au trecut mai mult de 14 zile. Dar dacă aș avea astfel de gânduri m-aș duce cu capul, pentru că munca mea e cu prezență la fața locului, cu lume care nu se prea protejează și nu prea păstrează distanța aia socială… Așa că nu las imaginația să zburde.
Imi comand de la kfc/mc o data la doua saptamani. Toate pachetele vin sigilate si parasigilate. Iar privitor la bucatar, nu pot sa bag mana in foc ca e sanatos si deloc infectat, dar nu pot sa fac asta nici pentru mine si nici pentru partener. Plus ca, din moment ce inca sunt deschise restaurantele de la care mi se livreaza, inseamna ca nu au nici un caz depistat. Altfel inchideau sandramaua, zic eu.
Comentariu beton!17
Nu comand de la restaurante. Nu am neaparat imaginea cu stranutatul dar mi se pare o disonanta cognitiva sa fac aging in garaj la absolut tot ce intra in casa (ca livrate de supermarket, ca ridicate curbside daca nu gasesc ferestre de livrare, ceea ce se cam intampla in ultimele doua saptamani..), sa deschid corespondenta dupa 2 zile si sa frec ouale cu alcool, dar sa comand mancare facuta, ambalata si livrata de altii…
Unde locuiesc eu e destul de grava situatia momentan (Pennsylvania, peste garla de New Jersey; multe mii de cazuri confirmate, multe sute de morti pe o raza de 15 mile in jur…). De vreo doua saptamani nu mai mancam legume decat in forma gatita iar fructe doar din compot sau conservate (cu exceptia celor de genul pepene, portocale etc pe care le sterg cu alcool cu voiosie inainte sa le desfac, si a merelor pe care le-am luat de vreo luna si le tin in pivnita de vinuri). Mi se pare stupid sa sterg cu clor talpile pantofilor dar sa pun in gura chestii cu igiena incerta… Oi fi exagerata, da’ mai bine exagerata decat intubata.
Comentariu beton!20
Eu nu comand mâncare în general. Nu comandam înainte (doar o dată la câteva luni la serviciu), nu comand nici acum.
Dar dacă aș fi genul care comandă, sunt aproape sigură că aș comanda și acum.
Pt că, de exemplu, eu nu-mi dezinfectez cumpărăturile sau chestiile venite prin curier (nu cumpărături obișnuite).
Am făcut asta o dată și gestul a fost însoțit de atâta anxietate și paranoia în capul meu încât mi-am dat seama că eu nu voi rezista psihic la așa ceva. Și decât să clachez psihic rău de tot am riscat niște covid. Până acum sunt bine, merci.
În oraș, cel puțin în spital sunt cazuri, ca să nu zici că stau la… Adjud.
Comentariu beton!17
@Ady, sa stii ca la Adjud situatia nu-i prea buna.
Chiar azi a murit unu’ de-acolo, se poate verifica pe site-ul oficial.
Este o comunitate cam mare de conationali reveniti.
No fuckin’ way. Înainte mai comandam una-alta. De când cu virusache, better safe than sorry.
Nu se ia din mancare, sucurile gastrice il omoara inainte sa ajunga in sange. S-a mai discutat la OMS.
Așa e, dar de niște simptome pe partea aceea organică nu scapi, de exemplu arsuri cumplite până la reflux gastric cu vomă, apoi vestita diaree nu scapi, scapi de ele până la urmă, asta așa este. Ah, scapi cam după o lună în general.
Cand eram in tara, mai comandam, din cand in cand, pizza. E, in Braila, o pizzerie, After Dark pe numele ei, buna rau!
Eh…la inceputurile vietii mele in Nemtia, am avut ocazia (sau ghinionul, nah…) sa vad, pe dinauntru, o bucatarie de restaurant si activitatile bucatarului.
Ca sa nu agresez nasurile/ papilele sensibile, nu intru in detalii. Spun doar ca niciodata, dar NICIODATA, nu am comandat aici, mancare la restaurant si nici nu am mancat in vreun loc in care nu puteam sa vad tot parcursul mancarii, de la frigider la gura.
Si pot sa spun ca nu sunt genul paranoic. In facultate, la cantina, spuneam bancuri scarboase, la masa, asa incat mancam cate 2-3 portii.
Bag seama ca abia in Nemtia am devenit paranoica.
printr-o intamplare, am ajuns in bucataria unei pensiuni celebre din Gorj ca sa-mi fac un ceai.
vai, ce-am vazut acolo mi-a dat sechele pe viata. in restaurant era o curatenie bec, toate albe-apretate-sclipitoare.
in bucatarie, un jeg ordinar, nici pe strazile din India nu-i asa.
dar, bineinteles ca a fost o exceptie.
Pen’ca mai lucrez cu date statistice și cu numere rezonabil de mari (nu extrem de mari), ratiunea imi zice ca probabilitatea de a se intampla ceva cand comanzi de la… este extrem de scazuta. Dar cand e vorba de tine și de ai tai, vorba ceea, te gandesti și ca ceasul rau, pisica neagra și s-ar putea ca fix probabilitatea aia 0,001% sa se activeze in cazul tau. Deci, da, paranoia este normala. Acum vad ca tu vrei sushi. De sushi la cuptor eu pana acum nu am auzit. Ba chiar as zice ca se face și se pastreaza la temperatura cea mai draga Coviduțului. Plus ca ingredientele sunt și multe și diverse, deci pana sa ajunga la bucatar au trecut prin multe maini. In ce ma priveste, la presiunile fie-mii, saptamana trecuta am comandat pizza, mi-a fost livrata sigilat și a ajuns la mine inca fierbinte bine. Deci probabilitatea ca sa fi supravietuit vreun virusache era destul de scazuta. Pentru ca problema importanta nu este lipsa virusilor, ci adoptarea de conduite care sa ii distruga. Iar acestea sunt igienizarea și, in cazul mancarii, temperatura ridicata de perparare. Asa ca eu de sushi in perioada asta m-as cam lipsi.
Eu am comandat din plin in perioada asta, fie de la Mc, fie de la restaurante locale (locuiesc in Piatra Neamț, un oras plin de coronavirus). Imi place mancarea de la restaurant și mi-e lene sa gatesc acasă.
Nu ma gândesc la stranuturi, dezinfectez toate ambalajele cu spirt si aia e.
trr
În ciuda a ceea ce mai comentează unii și alții, virusul rezistă și pe mâncare, de la câteva ore până la două zile, în funcție de cantitate și modul în care a ajuns pe ea și dacă a ajuns pe ea după ce a fost procesată, fiindcă căldura îl omoară.
Drept și prin urmare, tot ce am comandat în perioada asta au fost doi cozonaci și o pască care au ajuns vineri, au zburat direct pe balcon la „decontaminare” 😀, și am umblat la ei abia duminică.
Înainte comandam pizza sau mâncare gătită de cel puțin o dată pe săptămână. Acum nu mai facem asta. Și nu mai facem asta nu pentru că nu am avea încredere în măsurile de igienă luate de patroni. Sunt convins că, în acest moment, lingi mac de pe jos fără probleme în aproape toate bucătăriile din țara asta. Dar n-am încredere în oameni. Degeaba se dezinfectează mai bine decât la NASA dacă ai personalul ca ăla de mai sus cu imaginația. Până la urmă, boii ăia și vacile alea din spitale care s-au infectat inițial, au făcut-o fiindcă i-a durut undeva de norme și recomandări, nu că nu ar fi avut echipamente de protecție sau că nu li s-ar fi spus ce și cum.
Deci fără comenzi de mâncare gătită. Mă îngrozește atât de mult o eventuală internare în spital în această perioadă încât prefer să fiu extrem de paranoic.
Personalul ala din spitale chiar n are echipamente de protectie. O masca pe zi si un halat de vizitator nu înseamnă in niciun caz protecție.
Sâmbăta trecută voiam un Mc… cam cât doream premiul ăl mare la loto. Dar am înghițit in sec și-am zis pas, fix din cauza motivelor date de tine. Decât sa mănânc si să mă uit strâmb la mâncare si apoi la calendar, mai bine nu.
Am tot vazut aia cu „baga mancarea la cuptor”. Pai cum dreaq, nu mănânc io pizza coaptă de 2 ori, hamburger cu salata mucită, sau vreun humus/tabouleh fierbinte?
Eu am citit că nu se transmite prin mâncare! Chiar și după ambalaje se transmite greu. Am citit declarații date de un cercetător german și el spune că nu a reușit să crească coronavirusul ăsta după suprafețe. El spune că e contagios imediat după ce s-a tușit sau strănutat ,dacă atingem suprafața și apoi fața. V-am mai spus că și dr. Rafila a spus că este o exagerare spălarea tuturor ambalajelor( scuze).
Acum, nu știu dacă sunt potrivită să dau sfaturi, pentru că eu am ieșit în fiecare zi lucrătoare și am folosit doar mască acolo unde erau și alte persoane. Mănușile mi se par o exagerare, mie, pentru că mă spăl destul de des pe mâini și, lucrând cu oameni (drogherie și optică medicală), am grijă să nu-mi ating fața, gura, ochii
good-food.ro abonament săptămânal! Prima comandă în 21 martie, adunat am vreo 3 săptămâni comandate. De mâine începe o nouă săptămână (deh azi, mâine încă Paște) Bine mersi până acum!
Poti sa faci comanda si o tii la frigider 2 zile.🤔🙄😂
Paranoia mea funcționa și înainte de apariția coviduțului în ceea ce privește siguranța alimentară (o bună prietenă – medic- îmi tot spune de niște ani că am pitici pe creier care nu se odihnesc niciodată!), deci comandatul măncării gătite acasă era foarte rar (de 2-3 ori într-un an) și atunci mă limitam la chestii destul de safe. Acum sub nici o formă, deși parcă uneori nu-mi mai găsesc energie și să gătesc! Îmi trece repede când îmi imaginez un pat de spital cu mine intubată! Și imaginația mea e foarte scrupuloasă cu detaliile!:D
Eu comand de la cele doua restaurante favorite (pt ca îmi place mâncarea lor, îmi priește la stomacul meu fițos și pt ca vreau sa ii țin in business)
Merg pe încredere ca sunt serioși și pe ideea ca dacă e sa crap, asta e.
Am testamentul făcut și totul in ordine pt urmași.
Ce să faci cu bucătarul ăla care strănută pe mâncarea ta? Urează-i sănătate sau noroc. După aceea spune-i să-şi pună un deget sub nas când îl apucă. Scapi de el.
Eu nu comand nimic, totul se prepară în casă. Din când în când, la SPARTAN mai aterizez. Dar când ies prin oraş văd mulţi biciclişti cu cutia Glovo în spate ducând de-ale gurii pe undeva. Deci, cred că pe aici nu prea strănută lumea.
SPARTAN rămâne singurul loc de unde aş comanda câte ceva. Mi-a plăcut tot ce am mâncat acolo iar servirea a fost de nota 10. Mai sunt şi vreo 3 pizzerii. Greu m-am rupt de MC DONALD iar de la KFC nu mai iau nimic de când am găsit o dată aripi cu miros de stricat şi cu sânge în cutia lor şi altădată totul avera miros de rânced şi stătut..
Ăştia mici mai mergeau prin oraş seara şi mâncau pe te miri unde.
Nu am mai comandat nimic de vreo lună jumate. Și nici nu intenționez, deși tare mi-ar prinde bine în câte o seara în care nu mai știu ce să pregătesc. Pur și simplu nu am încredere în modul în care oamenii respectă regulile.
Mi-aș dori să mă preocupe mai puțin (îmi dau seama, rațional vorbind, că exagerez riscul), dar ce să fac dacă nu pot depăși imaginea bucătarului care tușește? 😪
Totuși, întrucât virusul nu pare că ar vrea să iasă prea curând din viețile noastre, cred ca, ușor-ușor, vom începe să facem pași mici spre normalitate. Atunci vei manca sushi😃
Salut,
Am comandat pizza, kfc, burgeri, sushi si pana acum a fost totul bine. Inainte de pandemie obisnuiam sa mancam mult in oras, acum insa gatim mai mult acasa iar comanda dam o data, de doua ori pe saptamana.
Ma gandesc totusi ca au niste norme de igiena cei care prepara mancarea si ca li se masoara temperatura etc. Masuri de bun simt. Acum nimic nu e 100% in viata, deci sanse sunt, dar mici.
Ca si side note, am un prieten in US care a fost infectat si are 30 si putin de ani si la viata lui cred ca a fost racit de 2 ori. A zis ca nu a mai experimentat niciodata asa ceva, a stat cam 6 saptamani in spital, deci da, nu e de glumit. „Norocul” lui a fost ca virusul i-a afectat foarte tare gatul si nu plamanii, asa ca a scapat fara daune permanente. Asta pentru toti care zic ca e doar o gripa.
Reiau mesajul, adică eu sunt de acord cu opinia lui M-hai. Exact asta îmi imaginez și eu, gândiți-vă la medicul care a operat o săptămână bolnav de coronavirus în Argeș, medic. Hai să ne gândim câți dintre semenii noștri nu iau deloc în serios pandemia, prea mulți. Poate acei semeni sunt angajați acolo în bucătărie sau la ambalat produsele.
Iar legat de medici, eu cunosc foarte mulți dintre ei care cred că este exagerat totul cu anumite scopuri, iar asta nu doar la noi. Culmea, chiar în Germania sau Austria, doar că acolo respectă protocoalele indiferent de opinia lor, opinie făcută public de altfel.
Asta e, după pandemie, va exista acest după sigur, voi merge probabil la terapie. Mă întreb cine va scăpa de terapie după acest moment. Bineînteles că eu cred că voi scăpa, acum cred că eu chiar am fost virusată.
Ah, vă aduc aici în oglindă scandalul cu tradiționalul paști, pâinica stropită cu vin în joia mare. Anul acesta și probabil așa va rămâne nu a fost maltratată de către angajații bisericii, a fost doar impachetată. Care e diferența?
Noi cu comenzile de mâncare nu prea am fost prieteni nici înainte de pandemiei. Comandam doar pizza și asta rar. Asa că nici acum nu am comandat.
Pentru că încă muncesc, mi-am făcut un plan de pregătire al mesei de Paște. Joi fac ceva, vineri altceva și sâmbătă termin tot. In tot planul asta nu luasem în calcul că noi mai trebuie să și mâncăm vineri seara (joi se terminase toată mâncarea care nu era de Paște). Asa că vineri, când a venit omu’ să mă ia de la serviciu, ne-am așezat la coadă la KFC drive. Era coadă că la nebuni. Ajungem la geamul de unde urmă să luăm comandă și surpriza: fata care ne dădea mâncarea nu avea masca. Si ca să-l termine psihic pe bărbată-miu care avea ochii scoși din orbite si-l vedeam cum se pregătește de scandal, mai apare o tipă (tot fără mască) care începe o serie de glumițe de autogara cu prima și încep astea două să râdă deasupra pungii cu mâncarea noastră. Avea vena la tâmplă gata să-i explodeze. Si de parcă nu era suficient ce văzuse, iese din mașină și se uită în bucătărie și vede că niciunul nu avea mască.
– voi nu aveți măști?????
– nu, că s-au terminat și n-am mai primit.
Asta a fost tot. Am mâncat pâine prăjită cu unt si cu brânză în seara aia.
Comentariu beton!17
Hai sa te mai sperii si eu putin, pe langa stranut ar mai putea exista si alt mic „bonus” in mancare… „An average person’s yearly fast food intake will contain 12 pubic hairs”
(statistica e doar pt fast food si par pubic dar presupun ca si restaurantele ar putea avea asa ceva sau par din cap ca si ala isi face treaba)
https://www.forensicsciencetechnician.org/30-scary-food-facts-you-need-to-know/
Nu comandăm mâncare, dar am mâncat la Mc în urmă cu 3 săptămâni. Încă respir.
Nu dezinfectez cumpărăturile, prea complicat. Prefer ca după ce scap de ambalaj să-mi spăl/dezinfectez mâinile – e mai rapid și eficient așa, zic eu.
Cât despre lucrătorii dintr-o bucătărie de local, prefer să nu mă gândesc. Pentru că-mi aduc brusc aminte de un local din Florența unde am mâncat cu mulți ani în urmă. După ce toată gașca ne-am ghiftuit bine, îl vedem pe bucătar care ieșise pe terasă la o țigară. Era indian și arăta ca ultimul homeless dintr-un ghetou. Brusc, s-a lăsat liniștea la masa noastră. Respiram toți adânc, ca să nu vomităm.
Pepenele roșu sau galben se mănâncă în cel mai sănătos mod posibil astfel: se ia una seringă 50 ml, se umple cu whiskey/votcă/rom și se injectează-n fruct. Apoi se ține la frigider câteva ore. A se consuma cu moderație… 😀
Ma man!
@john cu rom aș încerca și eu 😋
@Toni tot la rom mă gândeam și eu 🙂
Doar decât 50 ml? 😀
când am absolvit academia și m’am dus la muncă, mama îmi tot zicea să nu mă (mai) duc la restaurant să mănânc că bucătarii se duc la wc, pun mâna pe organele genitale și la cur, nu se spală pe mâini și cu mâinile contaminate îmi prepară mâncarea
După vreo câțiva ani, intervenind și tăierea soldei cu 25% plus faptu că mi’am dat seama că eram urmărit non stop (v’am mai scris de asta), nu m’am mai dus deloc la restaurant și am început ușor ușor să îmi gătesc, pentru că începuse și perioada de burlăcie (a se citi lăbăgeală și impotență) în care mă găsesc și acum
Dar, nota bene, cât am mâncat la restaurant n’am pățit nimic 🙂
@Toni,
Și nu puteai să scrii DOAR ultima frază? Ar fi fost suficient și strict la subiect 🙂
@laura NU puteam 😅
Personalul ala din spitale chiar n are echipamente de protectie. O masca pe zi si un halat de vizitator nu înseamnă in niciun caz protecție.
Mai bagi o dată în cuptor. Sau pe foc. Poate găsim pe undeva un studiu cu temperatura la care moare virusul. Și nu mai învie. 😄
Aceeași situațiune și la noi. Gătesc în fiecare zi și pt noi, adulții, și pt copil (uneori diferit). Noroc cu junior care știe să întocmească un meniu complet și nu stau să meditez și ce să gătesc. De la pizza la lasagna, prajituri, ciolane cu fasole, nebuneli… dupa ce ieșim din carantină pot să îmi deschid restaurant…
Vrei să zici că ai un junior care la întrebarea „ce vrei să găsesc/mănânci?” răspunde la obiect: x, y și z?!
Norocoaso! 🙂
Soțul e bucătar și pot să-ți spun că dacă unu dintre ei are și o mică alergie, nu lucrează în perioada asta, anunță că are muci sau tuse și sta acasă, deci nu are cine sa strănute în mâncare. Lucrează cu măști și mănuși, bine, cu mănuși lucra și înainte de pandemie, în bucătăriile care se respecta standardele astea existau și înainte, nu atingi alimentele cu mâna. Eu lucrez într-o ciocolaterie, de vreo lună avem magazinele închise dar asta nu ne-a împiedicat să vindem online. Și înainte de pandemie foloseam dezinfectanti, la modul că te speli pe mâini, apoi te dezinfectezi, apoi îți pui mănuși și nu intri neechipat în zona sterila, nu cu haine de afară, deci standardele astea la noi se respectau cu sfințenie și înainte, noutatea e că acum purtăm și măști și că dacă unu are și cea mai mică jena privitor la o răceală sau alergie, sta acasă. La noi s-a lucrat intens înainte de Paște și pot să-ți spun că am comandat mâncare zilnic la muncă, de la burgheri, pizza, aripioare, la ciorbe și mâncăruri gătite, majoritatea luate prin Glovo. Personal nu mi-am pus nicio clipa problema ca as putea să mă infectez prin mâncare, nu cred că cineva își permite, în perioada asta, să țină un angajat cu cea mai mica forma de răceală la muncă, mai ales în domeniul alimentar, pentru că știe sigur că și-ar compromite afacerea, ori dacă este asimptomatic nu are cum să strănute în mâncare.
Comentariu beton!23
Bun comentariu. Mulțumesc pentru el.
Problema e si ce se intampla dupa ce se face mancarea. Glovo erau cei care, la un moment dat, in plina pandemie, stateau unii peste ceilalti la coada?
@Sabina, după ce se face mâncarea, nu mă mai interesează. Pentru că voi dezinfecta ambalajele așa cum fac cu orice alt produs. Mă îndoiesc că-ți desface curierul caserola să-ți vâre dejetele prin sos. 😀 😀 😀
E bine sa fim precauti dar exista o vorba populara : „Cand e sa te ia dracu, te ia si din usa bisericii”
Comentariu beton!14
Te ia direct din altar, dacă e, că vorba aia…banu’ ochiu’ dracului. 😀 😀 😀
Sorin: m-ai facut sa rad, pe asta nu o stiam 🙂
Eu stiam vorba ca ”te ia si din carca popii” , dar imi place si varianta ta. Pastram pentru colectie.
Problema e doar la mancarea care nu se poate incalzi. Da, sushi, inghetata, tort cu frisca etc….risti sau renunti.
Dar la restul, pizza, supe, burgeri…cateva minute la cuptor si mor toti microbii.
In general, mananc in locuri unde cunosc parte din personal / patronul / etc. – si am cel putin o asigurare ca bucataria e curata iar cei care gatesc sunt ok (bucatarii ok fie nu-ti stranuta in mancare, fie o arunca si-ti gatesc alta, daca i-a prins stranutul fix-fix deasupra mancarii tale).
Acum c-a venit pandemia, comand din aceleasi locuri. Sau gatesc, dupa caz.
In țara lui “lasă ca merge și așa” și “Unde poți sa legi cu sarma e păcat sa pui șurub”- nope, in niciun caz nu as comanda mancare.
Aștept să se deschidă crâșmele ca să pot mânca un șnițel vienez, de porc, cât capacu’ de budă, cu cartofi aurii la cuptor.
Din păcate, austriecii nu se pricep la ciorbe, dar nu-i bai, că așa bine merge Guinness în loc de ciorbă, de nu-ți pot povesti.
De comandat acasă, nu prea, că și io pot să-mi fac repede o ciorbă de pui a la grec sau cotlet de porc la cuptor, dar io mănânc în oraș de plăcere, rar de foame.
Coronavirusul are un înveliș lipidic, astfel încât nu supraviețuiește pe alimente (practic i se dizolvă membrana de protecție). Dacă citești studiile, ai să vezi că cea mai mare durată de viață o are pe suprafețe inerte, de tip inox etc.
Da, da, așa zice un studiu al prestigioasei universități Johns Hopkins. Care mai zice și că „apa caldă face mai multă spumă”. 🤣🤣🤣
Stam in Uk.
Nu comand nici picată cu ceară. Desi mi-e dor de o mulțime de chestii. Plus ca mi-as dori o pauza de la gatit.
Dar te inteleg. Efectiv imi inchipui aceleași lucruri ca tine.
Eu cred că nu or fi toți bucătarii cu Covid acum, dar decât să mănânci cu frică, mai bine gătești. Like me. Am gătit inclusiv azi, pentru că nu am burdușit frigiderul cu mâncăruri tradiționale și nici nu am apucat să mă plictisesc. Am făcut o ciorbă mai migăloasă (cu opărit spanac, călit legume, călit spanac, după o rețetă a lui Ciprian Muntele) și acum fac cotlet la cuptor cu vin și usturoi și am de ales între vreo 3 garnituri, adică din ce am prin casă: fasole verde cu usturoi, cartofi la cuptor, mix de legume.
Mi-e dor de o șaorma bună ca de mama, pe care n-am mai văzut-o de la Crăciun și who knows when, dar nu comand NIMIC. 😊
Eu cred că trebuia să îți pui probleme de genul ăsta și înainte. Pentru că da, virusul ăsta e cam cea mai nașpa chestie pe care poți să o iei în momentul ăsta, dar sunt și altele care erau și înainte când mâncam toți pe unde voiam și nu ne puneam probleme de genul.
Șansele să îți gătească un bucătar bolnav de coronavirus sunt mult mai mici decât șansele să îți gătească un bucătar care nu se spală pe mâini după ce merge la toaletă. Sau poartă mănuși, dar pune mâinile cu mănuși cu tot pe clanțe, pe telefon, pe tot ce nimerește. Bucătăriile și bucătarii care respectă cu sfințenie regulile de igienă cred că îi poți număra pe degete, în rest cum ți-e norocul. Eu prefer să mă „mint” că sigur le respectă, altfel n-aș mai mânca niciodată în oraș.
De când cu pandemia, noi am comandat de la McD o dată ca să gustăm ceva produs nou (never again) și de alte două ori de la un fastfood local care face cei mai buni burgeri din oraș (după noi). În rest n-am prea comandat pentru că am avut timp să facem noi mâncare și nu a fost nevoie. Burgeri și cartofi prăjiți chiar n-am avut chef să fac. Urmează și un KFC zilele următoare că mi-e poftă de mor de niște crispy.
În fine, dacă am avut încredere să mânânc dintr-un loc înainte de pandemie (conștientă de posibilele scăpări ale personalului, dar ignorându-le pe principiul „până acum n-am avut nimic de la niciun restaurant”), aș avea și acum dacă mi-ar fi poftă de ceva specific.
Am comandat de la o singura firma de catering, care aduce mancare si la scoala copilului. Dar abia dupa ce am citit pe site-ul lor, ca fiecare fel de mnacare este vidat in plastic rezistent pana la 120 grade. Aveam aceleasi temeri😔 dupa primirea comenzii, poti pune pungile vidate in apa clocotita, timp de 5-10 min sau la microunde.
„care scoate conținutul coletului din ambalaj și se apucă să dezinfecteze bucată cu bucată, indiferent că vorbim despre cărți, sticle de băutură, medicamente sau mai știu io ce.”
Am arătat stimabilei mele jumătăți acest „citat”. S-a mai liniștit…un timp avea impresia că numa’ noi suntem paranoici! Ne făcură-ti ziua mai ashea oleacă! 🤭 Mulțam!