Nu știu dacă e cel mai frumos meci al României din toate timpurile (deși eu asta cred), dar cu siguranță e unul dintre cele mai bune și e de pe vremea când expresii precum „s-au nivelat valorile în fotbal”, „adversarii și-au dorit mai mult victoria” sau „nu mai există echipe mici” nu intraseră încă în vocabular. Sau intraseră, dar nu în al nostru, le foloseau ăia care jucau împotriva noastră și cam plecau bătuți pe la casele lor.
Nfine, ce voiam să zic, dacă sunteți pe acasă astăzi (hă, hă) pe la orele 15.30, poate mutați televizoarele pe TVR1. Cetățenii de acolo dau integral meciul România – Argentina de la Cupa Mondială din ’94.
O să mă uit, că nu mai prind io prea curând pandemie din asta, ca să am disponibile două ore pentru tot meciul. Poate o sa reușesc să retrăiesc măcar 0,01% din emoțiile trăite în noaptea aia de iulie.
Fac asta de ceva timp ( de TVR ,zic ). Zilele trecute am urmărit fragmente din Italia – România ( CM din Mexic ) . Mie și acu’ după zeci de ani ,îmi revine periodic în minte imnul CM din Italia ‘ 90 !
Comentariu beton!17
Care „Romania – Italia”, la care campionat mondial din Mexic? După câte știu eu, au fost 2 campionate mondiale în Mexic, unul în 1970 (când am fost în grupă cu Anglia, Cehoslovacia și Brazilia – 0-1, 2-1, 2-3, in ordine), și încă unul în 1986, când nu ne-am calificat. Deci: care Italiei? Sau la ce sport?
Ai dreptate, Mircea , Anglia vrusesem sa scriu .
Mulțumim de intenție! Dar acum merge și un vinișor lângă! Că n-om mai răsturna pahare când sărim de bucurie.
Asta n-a fost meciul ala in care Maradona a dat gol cu mana?
Aoleuuu. Am cunoscut oameni care au divorțat pentru mai puțin de atât. 😀
Nu, ăsta e ăla când Maradona e în tribună și se uită cum le-o tragem. Golul cu mâna îl dăduse cu 8 ani mai devreme.
Ok. Mea culpa!
Io, cu Formula 1; fotbal, mai rarut.
can Charles Leclerc make it two wins from two in Virtual GP?
Awww, îmi amintesc meciul. Era un jucător la argentinieni căruia eu îi ziceam Batistuța, că așa înțelesem eu că-l cheamă :))
Gabriel Omar Batistuța. 😀
Steaua – FC Barcelona (7 mai 1986)
Steaua – AC Milan (24 mai 1989)
Steaua – Dinamo Kiev ( 24 februarie 1987)
River Plate – Steaua (14 decembrie 1986)
Singurele meciuri care au insemnat ceva pentru fotbalul romanesc.
Se dezbate încă. Ce zici?8
A incercat cineva sa se uite la Steaua – FC Barcelona tot meciul si sa nu adoarma ? Meci mai plictisitor ca ala doar pe vremea cand era Mourinho la Chelsea am mai vazut. Deloc intamplator 1986-1990 a fost perioada in care cluburilor engleze li se refuzase participarea in competitiile europene.
https://en.wikipedia.org/wiki/Heysel_Stadium_disaster#English_club_ban
@N, „doar dinamo bucurești”, „suntem peste tot acasă” sau „hai oltenii, hai știința”? 🤣🤣
Glumesc!
Într-adevăr, dacă facem abstracție de performanță și de minunile făcute de Duckadam, finala aia a fost plictisitoare ca dracu’. Dar pot să mai scriu aici încă minim vreo 5 la fel de plictisitoare, inclusiv aia de anul trecut, asta apropos de cluburi engleze.😜
@N, da in 7 mai 1986 nu mi sa parut deloc ca ma face sa adorm, am vazuto atunci, nu am adormit si nici nu am mai revazuto de atunci, nu sunt stelist
Steaua a avut o echipă f puternică, in acea perioadă, indiferent ce zic unii sau alții. Vorbind, mai întâi, strict despre sezonul 1985-1986, in general se zice că a avut adversari slabi. Pt cei mai tinerei, să vedem care au fost adversarii aia „slabi”:
Honved – campioana Ungariei, echipa lui Honved se identifică cam în proporție de 70-80% cu naționala Ungariei, națională care a fost prima echipă europeană calificată matematic la CM din 1986 (campionat la care noi nu ne-am calificat); calificarea s-a obținut în toamna lui 1985, exact pe când Steaua elimina Honved
Vejle – campioana Danemarcei, care Danemarcă era semifinalistă la CE din 1984, calificată la CM din 1986 (unde a avut o prestație solidă, până la meciul cu Spania), și care punea bazele unei echipe care a culminat cu generația 1992
Kuusisy (parcă așa se scrie), campioana Finlandei – da, echipa slabă, ajunsă întâmplător și fortuit (dap, știu ce înseamnă :P) până în sferturi
Anderlecht – campioana Belgiei, care Belgie, numai câteva luni mai târziu, câștiga medalia de bronz la CM din 1986, cu multi jucători de la Anderlecht in lot și pe teren.
Bun. Cu asta cred că am lămurit problema echipelor „slabe”. Mai adaug că atunci jucătorii străini nu prea erau de văzut, cred că erau limitați la maxim 2 pe teren în același timp, deci clar echipele „mari” nu aveau strălucirea de acum.
Cât despre echipele engleze….well, in primul rând, ar fi fost numai una (nu 4-5 că acum, cred că Everton luase campionatul in anul ăla), trebuia șansele să pice contra lor nu ar fi fost mai mari decât șansele de a pica cu Anderlecht, de ex, așa că…da, ar fi fost mai greu, dar nu cred că ar fi schimbat ceva. Nu în ultimul rând, suspendarea echipelor engleze nu a fost șmen al UEFA pt a ajuta Steaua, ci o măsură meritată, drept urmare a încurajării comportamentului huliganic pe stadioane. Gata :). Puteți să-mi umpleți frigiderul acum
Un Campionat de vis. Am avut șansa de a ajunge în semifinale. Păcat că am ratat din cauza unei ieșiri aiurea a lui Prunea (cum ziceau americanii Pruneeeeaaaa). Da, ăsta este un campionat de revăzut cap-coadă.
Plus meciurile împotriva URSS și contra Argentinei din grupele CM ’90.
Cred că nu e corect să dăm vina integral pe el. Da, a greșit la golul de 3-3, dar până atunci a avut intervenții fără de care ne băteau fără drept de apel înainte de min 90. In egală măsură putem da vina pe cei doi care au ratat penalty-uri (Dan Petrescu, de ex, a executat chiar slab și previzibil). Nervozitatea și emoțiile lui Primea s-au văzut clar la penalty-uri (dacă bine îmi aduc aminte, a reușit „performanța” să nu plece pe minge la niciun șut, ratarea lor fiind un șut peste poartă). Atunci, la cald, și eu am dat vina pe el…după aproape 30 de ani (26, pt fanaticii matematicii, să nu fiu acuzat, doamne feri, că nu știu face scăderi), cred că putem gândi la rece și putem spune „a fost frumos, atât a fost sa fie”
Poate da, poate nu. Am fost speriaţi de posibilitatea de a ne autodepăși. Numai că, atunci Prunea a ieșit (negativ) în evidenţă. Oricât de multe parade a avut, ne vom aminti mereu de greșeala aceasta. La care, desigur, au mai contribuit și alţi jucători de-ai noștri.
Constantin, clar că ai dreptate, așa a fost. Voiam numai să subliniez că se putea, foarte bine, să pierdem înainte de min 90, fără să fi făcut nimeni nicio gafă, pur și simplu fără una din intervențiile lui Prunea. Și atunci, nimeni nu ar mai fi comentat nimic (pt că nu ieșea nimeni negativ în evidență), ar fi rămas doar un meci jucat fără vâna și cu frică, din categoria „adversarii și-au dorit mai mult victoria. Și clar că la penalty-uri era apăsat de vinovăție omul, nu a reușit să se concentreze deloc, a fost tot în contratimp, iar el era, altfel, un portar de reflex și destul de inspirat, in general
Dacă câştigă România ieşim toţi în stradă să sărbătorim victoria.
Comentariu beton!27
Nu știu ce să zic! E meci greu, sper să fie inspirat Father Chicken…
Io cred că TVR joacă la fentă: dă virusu pă microb…ist? 😀
N-aș putea să mă mai uit la asa ceva, m-as plictisi de moarte. Nu mi-a plăcut niciodată generația aia, chiar daca le-am ținut pumnii atâtea meciuri. Nu imi aduc aminte care erau echipele alea mari care au plecat acasă cu coada intre picioare dupa meciuri cu noi. Afară de o Argentina în degringolada evidentă. Mie mi s-a parut o generație ratată. Zmei cu echipele care se bateau singure, alea prea mici sau alea mari în lipsa totala de forma, pregătite să ia bătaie si de la Andora. In rest, daca întâlneau o echipă medie dar determinată, asemeni Irlandei, Croatiei sau Suediei, eșecul era cam previzibil. S-au chinuit pret de vreo trei campionate mondiale sa ajunga in sferturi, performanță extraordinară doar daca te numești Statele Unite sau Coreea de Nord si nimeni nu își închipuie că ai vreo treaba cu fotbalul.
Mi-e lene mie, dar dă un search după rezultatele naționalei și uită-te la anii 89-98.
@Ventidius
Asta a fost cea mai buna generaţie. Și cam singura.
Te referi la amicale? Rezultatele bune le stiu foarte bine si fără internet. Afară de acel meci, o victorie cu URSS, doua cu Columbia, un egal cu Argentina. Unde sunt echipele alea mari?
@Constantin Cea mai bună generatie, fireste. Mediocră, dar cea mai bună.
Aha. Anglia?
De fapt, mă rog, pierdem timpul.
MV, ce Anglia ? tu nu ai văzut cum i-a băgat Dan Petrescu mâna-n gât fundaşului englez ? A bătut România atunci Anglia, care nu era nici ea în formă prin, jmenuială, tipic românilor mediocri . Tu chiar vrei să-ţi baţi capu’ cu Ventidius care este baba de pe şanţ care-i pute orice balegă de pe drum dacă e mediocră ?
@Shoric, si-a permis bursucul, erau colegi la the blues in acea perioda
Un meci f bun. Pase incredibile în acest meci. Superb. Cred că e o idee buna de revăzut.
A fost un meci bun, dar nu celmai bun după părerea mea. Jucătorilor noștri le era puțin frică să nu ia multe în meciul ăla. Mi-aduc aminte cum plonjau argentinienii și cerșeau penalty-uri. Mamă frate ce jucători aveau Batistuta, Canigia, Goycochea, Chamot, Sensini, Redondo, Basualdo, Maradona – care nu a jucat, Diego Simeone, Abel Balbo, Ariel Ortega…
Eu cred că meciul de referință al acelui mondial a fost cel cu Columbia… în care ai noștri și-au arătat clasa! Păcat de meciul cu Suedia… brazilienilor le era frică deja frică să joace împotriva noastră! Ce semifinală de vis ar fi fost!
Să ne uităm acum că nu mai prindem așa ceva!
https://youtu.be/j7ibbtXbH60 – un meci de pomina la care am participat ca spectator!
@BaGheRa, Ruggeri capitan. Meci f bun. Clar, jumătate din Ploiești era pe stadion. Prezent și eu . Nebunie pe drumul de intoarcere spre Ploiești.
@BaGheRa, Canigia si Goycochea(a fost Islas in poarta) nu au jucat nici ei
Cea mai mare performanta a lui Contra ca antrenor acea cupa?
@Keepcalm într-adevăr cei doi nu au jucat, am văzut și eu meciul.
Contra a avut la Ploiești mediu propice pentru a face treabă.
@Marius ce a fost la Ploiești a fost ceva magic. Țin minte că am lăsat mașina în Bariera București pentru că nu mai era chip să mergi mai departe. Autocarul echipei a fost oprit de suporteri în stația de autobuz de la Timken. A fost show 30k de ploieșteni pe Arena! FCP în ADN!
@BaGheRa la fel a fost și 1995. Probabil cea mai bună echipă a Petrolului după anii ’90.
@keepcalm, da cea mai mare.
@Marius în 1995 eram prea mic. Aveam doar 12 ani!
Incep si eu ca viitorii pensionari de maine.
Am fost generatia care am avut motivul sa plecam la 12 noaptea din case si sa mergem in fata ambasadei Argentinei sa ne bucuram de victorie.
Sincer nu urez generatiilor tinere (milenium, trilenium etc.) decat sa aiba parte de aceleasi emotii :
Trei echipe de club calificate in semifinalele celor mai ravnite competitii.
O echipa de club o castiga pe cea mai importanta.
Echipa nationala ajunge in primele opt din lume.
Nu sunt nostalgic.E doar un fapt.
acum vreo 4-5 ani eram in londra in ceva vizita pe la niste rude.
cum tot eram prin londra, am zis sa vizitam si obiectivele turistice locale, sa nu zicem ca am venit la londra si nu ne-am facut un selfie cu big-ben sau tower bridge.
si cum eram pe langa tower bridge si cautam locurile cele mai bune de facut selfie ptr pus pe facebook sa moara de inima rea aia de la poplaca, apare un grup de turisti ce o balmajeau pe engleza si ceva ce parea a fi spaniola.
la un moment dat intram cu aia in vorba si aflam ca ei sunt din argentina si ca au venit in vizita prin europa. cand ne intreba si pe noi de unde suntem, ii raspundem ca romania.
la care aia aaa, romania, hagi, aia care ne-au eliminat de la campionatul mondial din ’94. eu de colo „daaaa”, dar cu o parere de rau in glas ca in ultimii ani nici macar nu ne mai calificam la mondiale sau daca ne calificam nici macar de grupe nu mai trecem.
adica singurul lucru pe care il stiau aia de romania e ca i-am batut+eliminat la campionatul mondial din ’94, ca daca ii intrebam unde e romania pe harta, probabil o aratau prin asia. astia sunt suporteri adevarati, ca tin minte toate evenimentele fotbalistice.