Pe la începutul pandemiei, în perioada de glorie a supermarketurilor când românii dădeau năvală în magazine cu frica morții prin inaniție adânc întipărită în adn, pe lângă făină, ulei și zahăr, de pe rafturi a mai dispărut un produs: săpunul Protex.

Și nu vorbesc din auzite, am fost io la carfur și la raftul de săpunuri toate erau aproape neatinse, mai puțin locul în care ar fi trebuit să fie protexul ăla, loc care arăta ca satele de lângă Dunăre după invaziile otomane. Doar eticheta cu prețul era martoră că acolo adăsatase cândva, neatins cu lunile, săpunul Protex.

Cum să vă explic, în mod normal chestia asta m-ar fi lăsat complet rece, dar efectiv nu înțelegeam de ce doar protex? De ce la celelalte branduri era belșug pe raft, dar pe protex s-a băutut lumea? Noroc că mi-am exprimat nedumerirea cu voce tare, că m-a auzit fashionista și m-a lămurit pe loc. E de la reclamele la tv în care zic că înlătură 99% dintre bacterii. Bingo! Da, frate, asta era, altă explicație n-avea cum să fie.

Ca să vedeti cât impact are o reclamă repetată, iar și iar, la nivel de mental colectiv. Și mai ales ce impact are să semnalizezi doar tu un beneficiu pe care îl au toate celelalte produse similare. Pentru că, evident, sapunul protex, un săpun low-range, nu face nimic în plus față de celalte săpunuri. Doar că toate celelate branduri, de-a lungul timpului au promovat „prospețimea pielii”, „impactul mătăsos”, „parfumul floral” și altele de același gen, în timp ce ăștia de la Protex au ținut-o langa cu bacteriile lor. Rezultatul s-a văzut la raft când a început pandemia.

Dar stați că povestea nu se oprește aici. Cam la vreo săptămână de la „marea goană după făină”, am văzut Protex pe raft, la mega. Păi ce, io sunt mai prost? Io să nu le dau în cap la 99.99% dintre bacterii? Evident, am luat câteva bucați și pe două dintre ele le-am băgat la distrus bacterii din secunda în care am ajuns acasă.

Băbăieți, băi oameni buni, mi-am distrus, la propriu, pielea de pe dosul mâinilor. Devenise mult mai roșie, iar în jurul încheiturilor se formase un fel de crustă dureroasă care mă ustura îngrozitor chiar și când încercam să calmez cu cremă de mâini. Inițial nu mi-am dat seama de unde mi se trage, adică mi-am dat, dar am pus-o pe seama spalatului pe mâini în general. Mă gândeam că, na, acum mă spăl mult mai des și e normal să se întâmple asta.

După care, într-o seară pe când mă dădeam cu cremă încercând să-mi mai ogoiesc usturimile, am avut o revelație. Mi-am dat seama că, înainte să apară Protexul în viața mea, nu mi se uscase nicio piele și nu mă ustura absolut nimic.

În momentul ăla m-am ridicat, l-am aruncat la gunoi și-am revenit la bunul și bătrânul meu Dove. Poate o fi doar o coincidență, dar în câteva zile crusta aia dureroasă a dispărut și pielea și-a revenit la normal, desi mă spăl la fel de des pe mâini. De-aia sunt tentat să nu prea cred c-a fost o coincidență.

Să nu mă întelgeti greșit, n-am nimic cu săpunul Protex și sunt convins că există oameni care se pot spăla liniștiți cu el, fără să aibă nimic, că e chestie de PH și de compatibilitate. Dar am vrut să scriu textul ăsta pentru cei care pățesc același lucru cu pielea de pe mâini. Poate ar fi o idee să schimbe săpunul.