Sunt în București din 1991, dar n-am fost niciodată să văd măreața defilare de 1 Decembrie. În primul rând pentru că, de obicei, în perioada asta a anului e frig de te piși pe tine, deci în niciun caz nu mă văd dârdâind patriotic pe strazi. Și în al doilea rând, pentru că nu-i înțeleg rostul, nu mă prind care e treaba cu soldații, jandarmii sau polițiștii defilând, prin urmare nu înțeleg nici la ce ne folosește.

Poate cândva manifestațiile de genul ăsta își aveau rostul lor, dar astăzi care mai este semnificația? Impresionezi potențialii inamici cu tehnica ta avansată de luptă sau ce? Haidade, mă pufnește râsul.

Bun, nu-s idiot, înțeleg că vrei cumva să sărbătorești ziua de 1 Decembrie 1918 și să nu-ți lași cetățenii să uite că acum 100 de ani s-au unit Transilvania cu România, dar, personal, cred că trebuie găsită altă modalitate. Nici macar nu mi se pare normal că tu defilezi cu tancuri, soldați și avioane, astăzi, când toată planeta asta vrea pace și face tot ce poate s-o mențină. Toatea astea fiind tehnică de luptă și armament de război, deci, niște chestii nu prea plăcute, menite sa semene moarte și haos, nu pace, armonie și bunastare. Știți ce zic?

Ca să nu mai spun că probabil se cheltuie niște bani foarte mulți, bani de care ar fi mult mai multă nevoie în alte părți. Jumătate din țara asta are wc-ul în fundul curții, dar noi defilăm cu spor în fiecare an.

Și nu cred nici varianta cu mândria celor care defilează. A lăsat cineva ieri pe blog un comentariu prin care îi certa pe cei care critică parada și folosea ca argument mândria celor care defilează și care se pregătesc multă vreme pentru defilare. Well, sunt convins că dacă e să-i întrebi pe cei care au defilat ieri, dar așa la o bere, nu să le iei vreun interviu, toți, fără excepție, or să-ți spună că n-au chef de nicio defilare și dacă n-ar fi ordin, și-ar băga lejer picioarele în ea.

Pe bună dreptate, de altfel, până la urmă sunt doar niște oameni scoși din cazărmi și din programul lor obișnuit, ca să tremure de frig pe niște străzi din București. Pentru ce-ar trebui să fie mândri, că nu mă prind? Că n-au degerat sau? Sper, din tot sufletul, că măcar primesc niște bani în plus pentru tot efortul ăsta, deși mă îndoiesc teribil.

Dar, poate că sunt eu nebun și nu înțeleg semnificația deosebită a acestei defilări și totodată sunt prea meschin ca să înțeleg de ce trebuie cheltuiți atâția bani pe o manifestare care nu folosește la nimic. De-aia aș vrea să aflu și părerile voastre. Îmi fac mea culpa, dacă e.

sursa foto